« на головну 09.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

АБИ НЕ ЗАВЕРШИЛОСЯ ЯК ЗАВЖДИ

АБИ НЕ ЗАВЕРШИЛОСЯ ЯК ЗАВЖДИ

Актуальні питання ре­формування лісової га­лузі та заходи, яких по­трібно вжити профспіл­кам задля ефективного захисту соціально-еко­номічних прав та інтере­сів працівників галузі, обговорили учасники позачергового Пленуму Профспілки працівників лісового господарства України. В заході взяли участь і виступили голо­ва Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук, заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

 Необхідність проведення позачергового Пленуму спричинена схваленням колегією Мінагрополіти­ки Концепції реформування лі­сового і мисливського господар­ства, презентованої головою Держлісагентства 19 жовтня на засідання колегії.

З інформацією «Про Концеп­цію реформування лісового і мисливського господарства України та ризики соціального характеру для трудових колек­тивів галузі, що викликані її впровадженням» виступив голо­ва профспілки працівників лісо­вого господарства Степан Кривов’язий.

Перш ніж перейти до головно­го питання, він коротко зупинив­ся на роботі галузі. Степан Кривов’язий зазначив, що ста­ном на 1 жовтня поточного року в лісогосподарській галузі функ­ціонує 408 підприємств, установ та організацій, у яких працює майже 50 тисяч осіб. «Відрадно зазначити, що, незважаючи на всі негаразди, лісогосподарська галузь – одна з небагатьох у на­шій країні, яка працює стабіль­но, прибутково та ефективно, – наголосив він. – Дохід від реалі­зації продукції за 9 місяців цього року сягнув понад 7,6 млрд грн, а чистий фінансовий результат (або прибуток) – 590 млн грн. Кожне штатне робоче місце дало державі майже 11,9 тис. грн при­бутку. За цей період на ведення лісового господарства було спря­мовано 2,4 млрд грн, що на 682 млн грн більше, ніж за аналогіч­ний період минулого року. 31,6% власних обігових коштів, тобто майже третина сукупного дохо­ду, повертається на потреби ве­дення лісового господарства. Підприємствами галузі внесено до зведеного бюджету та всіх фондів 2,3 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів, тобто кожен кубічний метр заго­товленої деревини дав до бюдже­ту майже 135 грн».

Водночас, за словами голови Профспілки, на потреби лісогос­подарської галузі із загального фонду Державного бюджету країни виділено лише 134,9 млн грн, або 5,6% від загальної суми коштів, використаних на веден­ня лісового господарства.

«Ми, профспілковий актив, чудово розуміємо, що в галузі є чимало невирішених питань, виробничих проблем, над яки­ми потрібно працювати, – ска­зав Степан Кривов’язий. – Коа­ліційна угода, Програма дій Ка­бінету Міністрів орієнтує нас на реформування економіки, невід’ємною частиною якої є лі­сове господарство… Але для нас було повною несподіванкою, коли ми дізналися із засобів ма­сової інформації, інтернету про презентацію Концепції рефор­мування лісового та мислив­ського господарства на колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України, схва­лення документа колегією і на­правлення його до Кабміну. Ще більше нас здивувала інформа­ція, що ця Концепція готувала­ся робочими групами, а також було обговорення та узгоджен­ня її проекту з громадськістю. Офіційно заявляю, що проф­спілки не мають до цього жод­ного стосунку. Протягом всього наступного після презентації дня ми шукали цей документ і тільки під вечір знайшли пре­зентацію на одному із сайтів. За цей час від обласних і первин­них профорганізацій надходили численні дзвінки та письмові звернення щодо цієї ситуації. До цього часу ми не маємо офі­ційного документа, але, вивчив­ши презентацію, ми побачили, що галузі, трудовим колекти­вам таке реформування може завдати непоправної шкоди».

Що ж передбачає запропоно­вана реформа? Як пояснив голо­ва Профспілки, це, перш за все, створення на базі діючих під­приємств лісових і мисливських господарств єдиного підприєм­ства з централізацією управлін­ських, організаційних функцій і фінансових ресурсів. Такі дії передбачають ліквідацію дер­жавних підприємств згідно з чинним законодавством Украї­ни. А це, у свою чергу, викличе величезні матеріальні виклики, пов’язані з передачею основних засобів, уповільненням вироб­ничого процесу, проте найголо­вніше – це звільнення працівни­ків цих підприємств. Іще біль­ше схвилювала людей, особливо південно-східного регіону, зая­ва про повну відмову від бю­джетного фінансування. Це за­вдасть непоправної шкоди не тільки трудовим колективам, а й тим територіям, на яких пра­цюють підприємства, оскільки мета їх діяльності має виключ­но екологічний характер. Таким чином, ці підприємства чи пред­ставництва (згідно з Концепці­єю) не зможуть виконати весь комплекс лісогосподарських, лісоохоронних і захисних робіт, що ставить під сумнів проведен­ня лісорозведення на цих тери­торіях. Існує величезна загроза кадрових втрат, особливо в пів­денно-східних регіонах, де під­готовлені спеціалісти-лісівники – у величезному дефіциті.

У своєму виступі голова Дер­жавного агентства лісових ре­сурсів України Олександр Ко­вальчук поінформував про стан галузі в сучасних складних со­ціально-економічних умовах. Він наголосив, що, незважаючи на вкрай обмежене фінансуван­ня галузі, вона працює та ро­бить значний внесок у розвиток країни. Високопосадовець та­кож запропонував профспілкам підписати меморандум про спільні дії.

Заступник Голови ФПУ Сер­гій Українець зазначив, що со­ціальний діалог у галузі має відбуватися за європейськими стандартами – відкрито, прозо­ро, ефективно, з урахуванням інтересів усіх його сторін. Він наголосив, що профспілки – за такий діалог, у тому числі за підписання меморандуму про спільні дії.

Учасники Пленуму ухвалили відповідну постанову, а також звернення до Президента Укра­їни Петра Порошенка та міні­стра аграрної політики і продо­вольства Олексія Павленка.

Олексій ПЕТРУНЯ


ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Олександр КОВАЛЬЧУК, голо­ва Державного агентства лісових ресурсів України:

«Концепція реформу­вання лісового госпо­дарства передбачає злиття лісгоспів в єдину держкомпанію. Профспілка висловила побоювання, що реорга­нізація призведе до скорочення шта­ту. З усією відповідальністю можу запевнити, що ніяких скорочень не буде. Ми пропонуємо прописати цей пункт у меморандумі, щоб запо­бігти будь-яким спекуляціям.

У рамках меморандуму Держлісагентство готове взяти на себе зобов’язання зберегти всі нині існу­ючі робочі місця в лісгоспах, підви­щити зарплату в південних і схід­них лісгоспах до середньої по галу­зі – 6,5 тис. грн. Спільно з проф­спілкою пропонується удосконали­ти систему страхування зайнятих на травмонебезпечних роботах, а також виступити із законодавчою ініціативою про внесення ново­створеної держкомпанії у список заборонених до приватизації».

Степан КРИВОВ’ЯЗИЙ, голова Профспіл­ки працівників лі­сового господар­ства України:

«Ця реформа тягне за собою низку інших значних ри­зиків. Зокрема, ми маємо не забу­вати, що практично всі підприєм­ства галузі розташовані в сіль­ській місцевості і є не тільки основними наповнювачами міс­цевих бюджетів, а й у багатьох випадках містоутворюючими під­приємствами, утримувачами соці­альної сфери сіл та містечок. Од­нозначно наші працівники – чле­ни профспілки поповнять лави безробітного сільського населен­ня, що ще більше ускладнить і до того складну соціальну ситуацію в українському селі. Звісно, що про недосконалість цієї реформи можна говорити дуже довго, але у цій ситуації нас надзвичайно вражає закритість, я б сказав, се­кретність розробки проекту цієї реформи. Хто автори? Хто відпо­вість за наслідки?»

Сергій УКРАЇНЕЦЬ, заступник Голови Федерації проф­спілок України:

«Соціальний діа­лог у галузі має відбуватися за європейськими стандартами – відкрито, про­зоро, ефективно, з урахуван­ням інтересів усіх його сторін. Профспілки за такий діалог, у тому числі за підписання ме­морандуму про спільні дії. Але незрозуміло, звідки взя­лася Концепція реформуван­ня лісового і мисливського господарства, яку ніхто не ба­чив, яка не пройшла громад­ського обговорення.

У процесі реформування галу­зі треба керуватися вимогами Конституції та законів Украї­ни. При цьому необхідно за­безпечити ефективний і на­дійний захист працівників».

 

13.11.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання