« на головну 09.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

МАЙНО ЗА ВІДКРИТИМИ СПИСКАМИ

МАЙНО ЗА ВІДКРИТИМИ СПИСКАМИ

Після кількох років диску­сій у відкритому доступі нарешті з’являться дані про власників нерухомості. На засіданні Комітету Вер­ховної Ради з питань запо­бігання та протидії корупції відбулась презентація дов­гоочікуваного сервісу. Де­путати одразу відзвітува­ли, що влада зробила «рі­шучий антикорупційний крок». Обіцяного держреєстру транспортних за­собів поки що не відкрили, цьому завадили якісь технічні проблеми. Про таке заявили у відомстві Арсена Авакова.

Що дасть спро­щення досту­пу пересіч­ним україн­цям? Можливість отри­мати інформацію про благонадійність контр­агента. Якщо, скажімо, громадянин укладає до­говір підряду з приват­ним будівельником. За­зирнувши до електро­нного реєстру, він про­читає інформацію про нерухоме майно, яким володіє виконавець за­мовлення. У разі виникнення про­блем йому буде чим відповісти за своїми зобов’язаннями. Аналогіч­ну перевірку дистанційно можна провести і щодо кандидатів, яких приймають на посаду з повною ма­теріальною відповідальністю.

І будь-яка інформація з єдиного реєстру нерухомого майна кошту­ватиме допитливому всього 20 грн. Оплату можна здійснити виключ­но кредитною карткою, тобто за­пит буде абсолютно персоніфікова­ний. До того ж, втамувати свою до­питливість можна, зареєстрував­шись на сайті Мін’юсту, вказавши для цього свої паспортні дані та ІПН.

Автори ідеї сподіваються, що за допомогою відкритих реєстрів ми поборемо корупцію. Та однозначно стверджувати цього не можна. На­віть без таких відкритих списків було вдосталь інформації, скільки об’єктів нерухомості в того чи ін­шого високопосадовця. Як в Украї­ні, так і за її межами. Згадаймо квартири й машини, отримані в по­дарунок за «гарну ро­боту», земельні ділян­ки в кілька тисяч гек­тарів чи кам’яні пала­ци на мільйони дола­рів. Та боротьба з ко­рупцією в даному разі обмежувалась гуч­ним скандалом у ЗМІ. Жоден корупціонер, що потрапив до об’єктивів, не поніс покарання.

Тож оприлюднення списків скоріш за все змусить чиновників вигадувати інші спо­соби сховати своє майно від сторонніх очей. А от у добропо­рядних громадян є підстави сумніва­тись, що не буде шах­райських дій з таким публічним реєстром. Ризик втратити «все нажите чесною пра­цею» надто високий.

  •  ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Наталія НАУМЕЦЬ, нотаріус, експерт у сфері нерухомості:

«Я вважаю, що з точки зору психо­логії, цього робити не можна. Але з корупцією інакше не впораєшся. Лю­дей більше будуть цікавити дані не сусіда, а вищих осіб держави, де­путатів. Тож част­кове відкриття та­ємниці приватності можна пережити».

Павло ПЕТРЕНКО, міністр юстиції України:

«Громадяни змо­жуть дізнатися, яка в держслужбовців є нерухомість. Це гарний антикоруп­ційний контроль. Водночас це озна­ка прозорості та відкритості ниніш­ньої влади, й того, що ми не боїмося спілкуватися з гро­мадянським сус­пільством. Ініціати­ва є антикорупцій­ною».

Мустафа НАЙЄМ, народний депутат України:

«В Україні запра­цював Державний реєстр прав на не­рухоме майно. Те­пер кожен може отримати відомос­ті про майнові пра­ва на нерухоме майно за адресою, реєстраційними номерами об’єкта нерухомості, када­стровим номером земельної ділянки, а також ідентифі­каційними даними фізичної або юри­дичної особи».

 

ПАПЕРОВІ ДОВІДКИ СКАСОВАНО

З 1 жовтня 2015 року жоден державний ор­ган не має права вима­гати від громадян різ­ного роду довідок, на­віть електронних. Чи­новники матимуть без­коштовний доступ до реєстру, тож зможуть це зробити власноруч і отримати потрібну ін­формацію. Відтак у населення не буде по­треби гаяти час та ви­стоювати черги за до­відкою чи випискою.

Можна було б віта­ти таку новацію, однак чиновники відверто саботу­ють скасування паперових довідок, витягів та випи­сок. Певно, їм не до вподо­би запропонований поря­док, оскільки він повністю виключає можливість під­заробити: комусь довідка потрібна терміново, деко­му знадобиться «потріб­ний» запис, хтось забажає приховати дані.

Як результат, станом на кінець вересня до майно­вого реєстру підключено трохи більше третини цен­трів надання адміністра­тивних послуг і лише кож­на десята районна держав­на адміністрація. До єди­ного державного реєстру юридичних осіб та фізич­них осіб-підприємців ще менше – лише 84 райдержадміністрацій та жодного ЦНАП. Чиновники мали вдосталь часу, аби раз і на­завжди позбавитись від завалів непотрібних па­пірців і цим самим спрос­тити життя мільйонам українців. Та більшість цю можливість проігнору­вали. Про це на своїй сто­рінці у Фейсбуці написав міністр юстиції Павло Пе­тренко. І додав, що Уряд жорстко ставитиме питан­ня щодо персональної від­повідальності тих чинов­ників, які не забезпечили підключення до системи, а отже, продовжують зао­хочувати бюрократію та корупцію.

ВІДКРИТІ РЕЄСТРИ, З ЯКИХ ГРОМАДЯНИ МОЖУТЬ ОТРИМУВАТИ НЕОБХІДНІ ДАНІ:

Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів;

Реєстр спеціальних бланків документів інформа­ційної системи Міністерства юстиції України;

Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів;

Єдиний реєстр нотаріусів України;

Спадковий реєстр;

Єдиний реєстр довіреностей;

Державний реєстр обтяжень рухомого майна;

Єдиний реєстр громадських формувань;

Реєстр атестованих судових експертів;

Реєстр методик проведення судових експертиз;

Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили ко­рупційні правопорушення;

Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство;

Відомості з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення;

Єдиний державний реєстр виконавчих прова­джень;

Реєстр громадських об’єднань;

Державний реєстр друкованих засобів масової ін­формації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності;

Державний реєстр актів цивільного стану громадян;

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно;

Державний реєстр баз персональних даних.

18.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання