« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

Багатонаціональні компанії: рабство за наймом?

Багатонаціональні компанії:   рабство за наймом?

 Уявіть собі таку картину. Ви по­стійно працюєте в замкнутому про­сторі. Навіть у туалет можна ви­йти лише тоді, коли вам дозволять це зробити. А дозволять лише за гра­фіком. Не встигли – терпіть до на­ступного колективного походу. За найменше порушення встановлених тут неписаних правил – грошовий штраф або звільнення. І це при вкрай низькій оплаті праці.

«Та де ж це все відбувається, в якій країні?» – здивується читач. І що це – якийсь табір для переміщених осіб або в’язниця? Ні те, ні інше. Відбува­ється це у нас в Україні – на підпри­ємствах компанії «Ашан Україна Гі­пермаркет». «Ашан» – міжнародна мережа гіпермаркетів, де продають харчові продукти, одяг, побутову хі­мію, електротовари. Головний офіс компанії розташований у Франції. В Україні гіпермаркети є в Києві, Доне­цьку, Кривому Розі, Запоріжжі та Львові.

 Тиск і зневага

«ПВ» уже писали (див. матеріал «Кому заважають профспілки?», № 51 від 22 грудня 2011 р.) про те, як адміністрація міжнародної мережі гіпермаркетів воює з профспілковими організа­ціями й окремими членами профспілок, які перешко­джають порушенням укра­їнських законів, намага­ються захиститися від без­законня і свавілля, що па­нують в багатонаціональ­них компаніях.

Час іде, але ситуація не змінюється на краще. Не­зважаючи на те, що й самі звільнені за «професійну невідповідність», і проф­спілки не припиняють су­дові процеси проти адміні­страції гіпермаркетів.

Профспілка? Ні, не треба

Чому безпідставно звільнили кількох праців­ників «Ашану», та ще й так швидко? Чи не вплинув на це рішення адміністрації той факт, що звільнені Га­лина Гордієнко й Ірина Мі­щенко є членами Всеукра­їнської профспілки праців­ників і підприємців торгів­лі, громадського харчуван­ня та послуг «Трудовий Альянс»? Тобто саме вони могли стати на заваді французьким менеджерам у порушенні українського законодавства й елемен­тарних прав людини?

На підтримку цього при­пущення свідчать факти, про які розповів голова об’єднання «Трудовий Альянс», член Центральної ради профспілки працівни­ків і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг Олексій Міщен­ко. «В «Ашані» дійшло до того, що там не лише не по­важають закони України, а й кажуть: це територія Франції, і нас зовсім не ці­кавить ваша думка, в нас тут свої закони, – розповів він. – Ті, хто їм заважає бу­дувати таку політику зне­ваги до працівників – на­ших громадян, порушува­ти українські закони, під­падають під систему штра­фів та звільнень. Ми маємо судові рішення про понов­лення на роботі людей, до­ведено факти підроблення документів, що визначені в чинному українському законодавстві. Люди вже працюють, хоча й не всі.

3 липня ми поновили на роботі лідера первинної профспілкової організації в «Ашані» (Біличі), яку, не­зважаючи на те, що вона одинока мати, просто звільнили за те, що вона створила профспілку. Так їй і сказали: або ти звільня­єшся сама за власним ба­жанням, або ми тебе звіль­няємо. Ми її поновили, але вона вже тиждень не може розпочати працювати. При­чому в рішенні суду вказа­но про негайне поновлення на роботі та відшкодуван­ня 36 тис. гривень. Вона приходить, навіть міліцію викликає, але з компанії «Ашан» до неї просто не ви­ходять. З рішенням суду вона сидить перед входом до адміністрації компанії, а далі її не пускають. Крім того, адміністрація заяви­ла, що вони чекають рішен­ня генерального директора щодо виконання ухвали українського суду. Фактич­но на території суверенної держави існує ще одна дер­жава, керівництво якої буде ще вирішувати: вико­нувати їй закони України чи ні.

А коли лідер первинної профспілкової організації повідомила директору гі­пермаркету про створення профспілкової організації, той просто скинув зі столу подані документи. Ось вам ставлення до нашої держа­ви, до наших громадян. Більш того, вони все роблять, аби завадити створен­ню профспілкових органі­зацій, бо їх лякає, що ті бу­дуть обстоювати права й ін­тереси найманих працівни­ків. А так з ними можна чи­нити те, що вони й намага­ються чинити».

Чому так відбувається? Відповідь проста: немає первинної профспілкової організації на підприєм­стві – немає проблем для роботодавця! Напевно, при­близно з таких міркувань чи не найбільші міжнарод­ні торговельні мережі, що вже кілька років працюють в Україні, зокрема METRO Cash&Carry та «Ашан», усі­лякими способами проти­діють створенню первинок в своїх магазинах. Так, у METRO створено власну, так звану «жовту» проф­спілку, а його керівництво впродовж багатьох років уникає співпраці з об’єднаною профспілковою органі­зацією «Трудовий Альянс» Всеукраїнської профспіл­ки працівників і підприєм­ців торгівлі, громадського харчування і послуг, а та­кож іншими профорганіза­ціями. А в гіпермаркетах «Ашан» іще завзятіше «взя­лися за справу», аби зава­дити створенню первинної профспілкової організації: звільняють тих, хто нама­гається її створити. І знову все просто: немає членів профспілки, немає самої профспілки!

Проблему необхідно вирішувати

Слід наголосити, що в Україні від співпраці з профспілками ухиляються практично всі багатонаціо­нальні компанії. І це не

 рабство за наймом?може не турбувати проф­спілки. Тому до цієї теми вже неодноразово звертали­ся і галузева профспілка, і Федерація профспілок Укра­їни. А 5 липня в Будинку спілок відбулася нарада «Порушення трудових і профспілкових прав на під­приємствах багатонаціо­нальних компаній». У вступному слові Голови Фе­дерації профспілок України Юрія Кулика, виступах за­ступника Голови ФПУ Сер­гія Кондрюка, голови Все­української профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського хар­чування та послуг Тетяни Ясько, голови об’єднання «Трудовий Альянс» Олек­сія Міщенка, інших учас­ників засідання звучали тривожні нотки, стурбова­ність із приводу захисту прав працівників та проф­спілок у багатонаціональ­них компаніях (БНК). До ФПУ все частіше надходять звернення від об’єднань працівників торгівлі бага­тонаціональних підпри­ємств щодо створення там перешкод для діяльності профспілкових організацій. Також на цих підприєм­ствах мають місце пору­шення трудових прав пра­цівників. Зокрема повідо­млялося про тривалі судові розгляди ініційованих «Тру­довим Альянсом» справ проти компаній «Ашан Україна Гіпермаркет» і METRO Cash&Carry з при­воду подібних фактів. Пере­дусім це стосується пору­шень основоположних кон­венцій МОП № 87 про свобо­ду асоціації та захист права на організацію і № 98 про за­стосування принципів пра­ва на організацію і ведення колективних переговорів, а також дотримання трудово­го законодавства стосовно тривалості робочого дня, ре­жиму праці тощо.

Такі порушення, зазна­чали учасники наради, при­зводять до надексплуатації персоналу, високого рівня травматизму та його прихо­вування. Наголошувалось, що на підприємствах БНК поширена протиправна сис­тема штрафів. Практику­ється також приховане й пу­блічне залякування праців­ників. Відбувається дискри­мінація за ознакою член­ства в профспілці, на спіл­чан чиниться тиск із по­дальшим звільненням че­рез надумані причини.

Як повідомила голова Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського хар­чування та послуг Тетяна Ясько, на таких підприєм­ствах набула поширення не­законна практика підміни трудових договорів на цивільно-правові угоди. Здійснюються сумнівні фінансово-касові операції (проміжні вилучення готів­ки з каси без інкасації і можливості перерахунку). У невиправданих масшта­бах залучається іноземний персонал при масових ско­роченнях вітчизняного.

Усе це є підґрунтям для приховування зайнятості, несплати внесків загальнообов’язкового державного соціального страхування та ухилення від сплати подат­ків, зазначили учасники на­ради.

Що ж пропонують проф­спілки для посилення соціально-економічного за­хисту працівників багато­національних компаній? Насамперед, з метою ви­вчення ситуації щодо до­тримання українського за­конодавства і міжнародних зобов’язань України стосов­но індивідуальних і колек­тивних прав на підприєм­ствах БНК та своєчасного реагування на протиправні дії, пропонується створити міжвідомчу робочу групу, до якої запросити представ­ників всеукраїнських об’єднань організацій роботодав­ців, всеукраїнських проф­спілок та їх об’єднань, пра­возахисних організацій, ор­ганів виконавчої влади, на­гляду та контролю, Уповно­важеного Верховної Ради України з прав людини та Національного координато­ра МОП в Україні. Крім того, слід звернутися до МЗС України з проханням розглянути ці питання, до Посольства Франції з при­воду масових порушень в «Ашан Україна Гіпермар­кет» з боку власників – гро­мадян Франції, запропону­вати координатору МОП в Україні Василю Костриці провести спільні семінари-наради з питань прав та обов’язків відповідно до конвенцій МОП, міжнарод­ної практики, а також вне­сти ці питання на розгляд СПО, НТСЕР, провести кон­сультації з урядом щодо стану реалізації в Україні Тристоронньої декларації принципів, що стосуються багатонаціональних компа­ній та соціальної політики (декларація БНК). Передба­чені також інші заходи із захисту прав та інтересів працівників БНК.

Анна РЄПІЧ, «ПВ»,

Олексій ПЕТРУНЯ

Фото Кирила ЛАТИШЕВА

 

Одна з нинішніх працівниць гіпер­маркету «Ашан» колись працюва­ла в Італії. Там за порушення прав людини їй удалося закрити цілу фабрику. А от у рідній краї­ні цього зробити не може, попри те, що тут пору­шень набагато більше…

Олексій Міщенко (з виступу в прес-центрі ФПУ перед регіональними ЗМІ)

 

ТРИВОГА: ПОРУШЕННЯ ПРАВ

Після наради з приводу порушення трудових і профспілкових прав на підприєм­ствах компанії «Ашан Україна Гіпермаркет» Федерація профспілок України звер­нулась до голови Національної служби посередництва і примирення Олексан­дра Окіса щодо проведення попередніх примирних процедур з ліквідації при­чин ускладнення соціально-трудових відносин з обов’язковим залученням пред­ставників Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громад­ського харчування та послуг.

У своєму зверненні ФПУ акцентувала увагу на тому, що, за інформацією її членської ор­ганізації, іноземне керівництво «Ашан Укра­їна Гіпермаркет» в особі генерального ди­ректора Мішеля Ларів’єра умисно ухиляєть­ся від виконання вимог національного за­конодавства та основоположних конвенцій МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію», № 98 «Про застосу­вання принципів права на організацію і ве­дення колективних переговорів», № 155 «Про безпеку й гігієну праці та виробниче середовище» та № 135 «Про захист прав представників працівників на підприєм­стві і можливості, що їм надаються».

Крім того, на підприємствах виявлено такі порушення, як підміна трудових дого­ворів на цивільно-правові угоди, незаконне звільнення працівників, недотри­мання процедури фінансово-касових операцій, перевищення припустимої кіль­кості працівників-іноземців, установлення протиправної системи штрафів, пере­слідування та залякування працівників за ознакою членства в профспілці, а та­кож приховування виробничих травм і навіть каліцтв.

Нагадуємо, що раніше Голова Федерації профспілок України звертався до віце-прем’єр-міністра України з пропозицією створити міжвідомчу робочу групу з ме­тою вивчення ситуації щодо дотримання українського законодавства і міжнарод­них зобов’язань України стосовно індивідуальних і колективних прав на підпри­ємствах БНК та своєчасного реагування на протиправні дії. Крім того, питанням прибутковості транснаціональних корпорацій, які мають виробничі потужності в Україні, вже зацікавилась Державна податкова служба.

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ

 

  ЛЮДИ – ЩО ПІШАКИ НА ШАХОВІЙ ДОШЦІ

 Ось приклад. Киянки Ірина Міщенко, Галина Гордієнко і Олена Кабачок уже рік судяться з гіпермаркетом «Ашан». Працювали там касирами. Їх звільнили за «професійну невідповідність». Вони ж вимагають поновити їх на роботі й випла­тити втрачену зарплату. «Таке враження, що в «Ашан» спеціально набирають ке­рівників, яким подобається знущатися з людей, доводити їх до лікарняного ліж­ка, – розповідає Галина Гордієнко. – Раю Фартух звільнили на другий день після того, як вона поховала брата. Олену Кабачок – за прогул, хоча вона заздалегідь попередила про свій візит до лікаря. Касирка Катя Мороз підіймала вантаж, порвала сухожилля. Ке­рівництво змусило її написати заяву, що покалічилася вдома. Інакше по­грожували звільнити за статтею».

Ірину Міщенко звільни­ли торік у серпні. «Того дня в Києві була сильна злива, біля метро «Шулявська» утворили­ся затори, – розповідає вона. – Я запіз­нилася на 45 хвилин, що й стало приво­дом для звільнення».

 

 

19.07.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання