« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

ХТО МОЖЕ ЗАХИСТИТИ ПРАВА ЛЮДИНИ?

ХТО МОЖЕ ЗАХИСТИТИ ПРАВА ЛЮДИНИ?

Відповісти на це запи­тання можуть не всі. Здебільшого називають профспілки – і це не може не тішити. Під час цікавого та корисного правопросвітницького заходу працівники АТ «Гідросила», а потім АТ «Ельворті» почули де­тальні відповіді.

У них в гостях, крім т.в.о го­лови ФПО Оксани Терлецької та голови облорганізації проф­спілки працівників автомо­більного та сільгоспмашино­будування Леоніда Козинця, побували представниця Упо­вноваженого ВРУ з прав люди­ни в області Галина Лугова, регіональний експерт Тетяна Мамалига та керівник відді­лення НСПП в області Оксана Крайносвіт. На обох підприєм­ствах гостей зустрічали голо­ви профкомів ЄППО «Гідроси­ла» Сергій Олійник і АТ «Ель­ворті» Володимир Моторний. Присутні мали можливість поспілкуватися з головою правління, генеральним ди­ректором АТ «Гідросила» Єв­генієм Засінцем.

Відкрила зібрання Оксана Терлецька, яка зазначила, що з початку агресії росії голо­вним завданням профспілок стали підтримка ЗСУ, забезпе­чення трудових колективів ро­ботою і доходами. Що стосу­ється першого завдання, то членські організації ФПО зі­брали близько 7 млн. грн. і ця робота триває. З другим за­вданням сьогодні дуже склад­но. Розрив економічних зв'язків, мобілізація і, як на­слідок, дефіцит кадрів, відсут­ність держзамовлення поста­вили підприємства, в тому числі і сільгоспмашинобуду­вання, на межу виживання.

Зважаючи на такі реалії, ФПО підключалась до не зо­всім характерної для профспі­лок роботи: на звернення дея­ких обласних організацій на­правляли звернення до Кабмі­ну про надання держзамовлень окремим підприємствам, вирі­шення питання про оплату за виконані роботи між окремими господарюючими суб'єктами, оформлення часткового безро­біття. Зрозуміло, спад економі­ки, неприбутковість підпри­ємств вплинули на проблеми у колдоговірній роботі, дещо зву­зили її можливості.

На жаль, навіть в умовах воєнного стану уряд активно реалізує лібералізацію трудо­вих відносин, перекладаючи економічний і соціальний за­хист на плечі роботодавців і профспілкових організацій. Наприклад, в минулому році було призупинено індексацію зарплати, попри високий рі­вень інфляції. Призупинено і дії положень колдоговору щодо перерахування коштів роботодавця на оздоровчу ро­боту на період воєнного стану. Не враховано, що саме за ці ко­шти профком міг хоч трохи оздоровити виснажених ві­йною працівників.

Про порушення конститу­ційних прав і роботу профспі­лок щодо їх усунення можна говорити багато, тож до розмо­ви підключилися найближчі профспілкові партнери Галина Лугова і Оксана Крайносвіт.

Галина Леонідівна розпові­ла про структуру та завдання представництва Уповноваже­ного ВРУ. Оксана Крайносвіт поінформувала про діяльність відділення НСПП, його повно­важення.

МАРІЯ ІВАНОВА, ПРЕСЦЕНТР ФПО

 

БЕЗПЕКОВІ ПИТАННЯ НА РОБОЧИХ МІСЦЯХ – У ФОКУСІ ПРОФСПІЛОК ОБЛАСТІ

На Хмельниччині відбулось друге за­сідання ради Федерації профспілок області.

Захід відбувся у змішаному форматі в приміщенні Навчально-культурного центру «Побужжя» ФП об­ласті за участі заступника Голови ФПУ Василя Андре­єва, членів ради ФП області.

Основними темами Ради стали безпека працівни­ків підприємств, установ, організацій в умовах воєн­ного стану та в процесі реформування нормативно- правової бази з охорони праці, здоров’я та соціально­го забезпечення працюючих, співпраця соціальних партнерів з попередження нещасних випадків на ви­робництві та професійних захворювань, фінансово- економічні питання діяльності ФП області.

Враховуючи складну безпекову та економічну си­туацію, необхідність збереження життя і здоров’я працівників, громадський контроль за охороною пра­ці, недопущення травм на виробництві, соціальне страхування від нещасних випадків та відшкодуван­ня шкоди потерпілим є пріоритетним напрямом робо­ти профспілкових організацій.

У виступі голова ФП області Олег Сковородніков зазначив, що щорічно на підприємствах, установах, організаціях області незалежно від форм власності та галузей травмується більше 100 працівників, май­же кожний десятий випадок, який за результатами розслідування пов’язується з виробництвом, – на жаль, із смертельним наслідком, фіксуються випадки смерті працівників на робочих місцях від захворю­вань, понад 20 працівникам встановлюється інвалід­ність внаслідок трудового каліцтва.

З початку 2024 року вже зареєстровано 49 нещас­них випадків на виробництві, 6 з яких – із смертель­ним наслідком.

В ході широкого обговорення члени ради також порушили актуальні питання доплат за шкідливі і важкі умови праці, необхідність внесення змін в зако­нодавчу та нормативну базу щодо відновлення прин­ципу повного відшкодування шкоди та повернення функцій щодо оплати лікування потерпілих на вироб­ництві за рахунок коштів ПФУ, розглянули досвід ро­боти профспілкових комітетів і адміністрацій підпри­ємств по забезпеченню безпеки під час повітряних загроз та облаштування укриттів.

Соціальні партнери відзначили вагомий внесок профспілок області в роботу зі захисту прав праців­ників на здорові та безпечні умови праці, поділились кейсами вирішення порушених питань та проведених спільних заходів, домовились про подальшу співпра­цю щодо досягнення нульового рівня травмування на робочих місцях.

ФП ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛ.

 

ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯК ІНДИКАТОР СТАНУ СОЦІАЛЬНО - ТРУДОВИХ ВІДНОСИН

Про результати робо­ти ГУ ПФУ в області в І півріччі 2024 року на зустрічі з проф­спілковим активом області розповіла за­ступник начальника – начальник відділу наповнення бюдже­ту Олена Богдан.

За 6 місяців поточного року число офіційних пенсі­онерів зменшилося на 490 осіб і станом на 01.07.2024 року зареєстровано 396034 пенсіонерів.

Попри ріст фонду заро­бітної плати близько 5 тис. застрахованих осіб отрима­ли заробітну плату менше мінімальної, майже 25 тис. працівників оформлені на умовах неповної зайнятос­ті, ще 3,6 тис. найманих пра­цівників виконували роботи за договорами цивільно- правового характеру.

Без деталізації особли­востей трудових правовід­носин у ризикованих щодо легальної зайнятості пра­цівників у торгівлі, агропро­мисловому комплексі, бу­дівництві, пасажирських перевезеннях, можемо мати припущення щодо нео­фіційної зайнятості насе­лення та виплати заробіт­ної плати в конвертах.

Черкащина залишаєть­ся дотаційною областю. За І півріччя загальні видатки ГУ ПФУ становили 13672,7 млн грн (пенсійні виплати 11991,5 млн грн), власних доходів надійшло 6 662,6 млн грн, тобто власні кошти покрили 50,8% загального обсягу видатків фонду.

Наявність тіньової зайня­тості підтверджують і роз­міри пенсій. Після поетап­них перерахунків та індек­сації відбувся ріст порівня­но з січнем поточного року на 419 грн і на 1 липня се­редній розмір пенсії в об­ласті становив 5072 грн, що нижче середнього по­казника по Україні.

За результатами обговорен­ня вирішили звернутись до ФПУ, сторін соціального діа­логу області щодо законо­давчого посилення інститу­ційної спроможності Державної служби з питань пра­ці, ДПС, ПФУ в питаннях лега­лізації трудових відносин.

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛ.

 

ЗНАННЯ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ

Днями в Запорізь­кій облраді проф­спілок в рамках міжнародного спільного проєкту Canada Ukraine Foundation відбу­лося безпекове на­вчання, яке прове­ли Владислав ЗА­БОЛОТІН та Ната­лія ВІБЛА – серти­фіковані інструк­тори з безпеки ци­вільного населення під час збройного конфлікту (CPP ) і з мінної небезпеки (EORE ) громад­ської організації «Асоціація саперів України».

У зазначеному на­вчанні взяли участь понад 40 профспілко­вих працівників ви­конавчого апарату облради профспілок, її членських органі­зацій та представни­ки профактиву їх первинок.

В ході динамічного навчання учасники ознайомилися з пра­вилами безпечної по­ведінки в зоні бойо­вих дій, при повітря­ній тривозі, раптово­му обстрілі, евакуа­ції, виявленні вибу­хонебезпечних пред­метів, у разі ядерної загрози та отримали методичні посібни­ки.

Учасники навчання ознайомлені з модел­лю правильної пове­дінки при виявлені підозрілого предме­ту, з ознаками небез­печних територій, навчилися ідентифі­кувати загрози та по­переджати ризики від вибухонебезпеч­них предметів війни.

Навчання пройшло під девізом «Знання правил безпеки ряту­ють життя».

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛРАДА ПРОФСПІЛОК

08.09.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання