« на головну 27.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1254)
04
Липень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

ДІАЛОГОВА ЗУСТРІЧ З НАГОДИ ДНЯ КОНСТИТУЦІЇ

ДІАЛОГОВА ЗУСТРІЧ З НАГОДИ ДНЯ КОНСТИТУЦІЇ

Про реалізацію трудових і соціальних прав праців­ників та прав профспілок говорилося під час діа­логової зустрічі, яка від­булася в Раді профспі­лок області з нагоди Дня Конституції України. Основним лейтмотивом зустрічі стало гасло «Нині працюємо на Пе­ремогу і водночас про­єктуємо майбутнє дер­жави загального добро­буту!»

В заході взяли участь голо­ви обласних організацій проф­спілок, представники Уповно­важеного ВРУ з прав людини, міжрегіонального управління Держпраці, відділення НСПП, об’єднання організацій робо­тодавців.

У вступному слові очільник профспілок області Володи­мир Уєвич зазначив, що в умо­вах воєнного стану права пра­цівників і профспілок суттєво звужено. І саме профспілки стоять на захисті конституцій­них прав найманих працівни­ків.

Перший заступник голови Ради профспілок Олександра Гринів інформувала присут­ніх про заходи, яких вжива­ють профспілки задля дотри­мання права на гідну працю та соціальний захист членів профспілок, роботу Центру правової допомоги, участь у законотворчій діяльності. Зо­крема, учасників зустрічі ознайомлено з профспілкови­ми законопроєктами, метою яких є забезпечення соціаль­ного захисту працівників.

Представник омбудсмана Євгенія Мнишенко розповіла про основні напрями діяльнос­ті регіонального представни­цтва. Особливе зацікавлення викликали напрацьовані профспілками пропозиції щодо забезпечення права пра­цівників на підвищену оплату за роботу в гірських населених пунктах. Досягнуто домовле­ностей про подальшу комуні­кацію, з напрацювання реко­мендацій щодо забезпечення права на надбавку до пенсії ВПО, які проживають у гір­ських районах.

Керівник відділення НСПП Роман Баюк наголосив на ре­зультатах спільного врегулю­вання конфліктних ситуацій на підприємствах, де діють профспілки, а також презенту­вав оновлену редакцію Зеле­ної книги «На шляху до ефек­тивного, впливового та інклю­зивного соціального діалогу в Україні: курс на відновлення та відбудову».

Учасники зустрічі долучи­лися до активного обговорен­ня проблемних питань щодо дотримання основних трудо­вих прав працівників та прав профспілок, які виникають під час динамічних змін на ринку праці області, обміня­лися думками щодо удоскона­лення соціального діалогу в області.

Учасники діалогової зустрі­чі домовились активізувати співпрацю з регіональним представництвом омбудсмана з питань захисту інформацій­них прав, прав на звернення, рівності прав та протидії дис­кримінації; налагодити кому­нікацію з обласним Центром безоплатної вторинної право­вої допомоги в частині надан­ня правової допомоги членам профспілок та просвітництва; при розробці пропозицій та ре­комендацій до НПА, які стосу­ються прав та інтересів пра­цівників, залучати науковців навчальних закладів Прикар­паття; звернутися до нардепів від Івано-Франківщини щодо підтримки профспілкових за­конопроєктів.

РАДА ПРОФСПІЛОК ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛ.

 

КОНСТИТУЦІЯ ЯК ОСНОВА КОНСОЛІДАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА

Символічно, що круглий стіл за орга­нізації Федерації профспілок Черка­щини, відділення НСПП та Черкась­кого державного технологічного уні­верситету «Конституція України як основа консолідації суспільства і дер­жави в умовах війни» відбувся в уні­верситеті, де навчався та працював видатний державний діяч, один із творців Конституції України Михайло Сирота.

Про це повідомив голова Федерації профспілок Петро Шевченко.

Учасників круглого столу привітали ректор ЧДТУ Олег Григор, заступник голови ФПУ Василь Андрєєв, перша заступниця Голови НСПП Світлана Запара.

Цікавою була доповідь проректора з гуманітарно- правових питань ЧДТУ Валентина Лазуренка про біо­графію та діяльність Михайла Сироти. А фахівець з розвитку громад Програми розвитку ООН в Україні Анатолій Банера розповів про роль ООН в забезпе­ченні дотримання прав людини в Україні.

Актуальною для сьогодення є тема імплементації норм Європейської Конвенції з прав людини, про що доповів доцент кафедри історії і права ЧДТУ Олек­сандр Лисенко та Національна безпека України (роз­крив тему доцент цієї ж кафедри Сергій Юрко).

Учасники засідання, а це представники профспі­лок Черкаської, Кіровоградської та Миколаївської об­ластей, відділень НСПП у Черкаській, Кіровоград­ській, Миколаївській та Волинській областях, науков­ці, обговорили роль основного закону держави у фор­муванні соціальної стабільності в суспільстві, можли­востей впливу профспілок на дотримання прав та ін­тересів людини праці, стану соціального діалогу, адаптації національного законодавства до норм Єв­ропейського союзу, виконання Конвенцій МОП тощо.

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛ.

 

БЛАГОДІЙНА ГО ПЕРЕДАЛА ОБЛАДНАННЯ ЦЕНТРАМ СОЦДОПОМОГИ

Київська облоргані­зація профспілки працівників соці­альної сфери з квіт­ня за сприяння за­ступника голови ЦР профспілки Оксани Мафтуляк співпра­цює з благодійною ГО «Петро і Мазе­па».

Основна мета діяль­ності організації – до­помога мешканцям сходу, ЗСУ, переселен­цям, що розміщені на території Київщини, та дитячим закладам області, але наразі вони вишукали мож­ливість для допомоги інтернатним закла­дам та територіаль­ним центрам соціаль­ного обслуговування (надання соціальних послуг).

Для таких закладів було запропоновано технічні засоби для людей з інвалідністю, шафи, столи, стільці, комоди, пенали, кріс­ла, табурети, пилосо­си-швабри, три побу­тові холодильники тощо.

У травні була надана допомога Макарів­ському і Баришівсько­му територіальним центрам, Центру на­дання соціальних по­слуг та соціальної ін­теграції м. Переяслав та Ольшаницькому психоневрологічному інтернату. А у червні благодійна допомога надійшла до Ржищів­ського, Таращансько­го та Бородянського інтернатних закладів.

Київська облорганіза­ція профспілки пра­цівників соціальної сфери висловлює ве­личезну подяку керів­ництву ГО «Петро і Мазепа» і особливо його директору Дми­тру Подтуркину за не­байдужість та допо­могу тим, хто потре­бує соціального захис­ту, та тим, хто ці по­слуги надає.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ

 

ЗАБОРГОВАНІСТЬ ЗІ СПЛАТИ ПІЛЬГОВИХ ПЕНСІЙ ЗРОСТАЄ

Голова Об’єднання профспілок Харків­ської області Сергій Тесленко взяв участь у засіданні тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забез­печення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Цього разу на засідання запросили керівників під­приємств, які мають значні борги до ПФУ та продовжу­ють їх нарощувати, в тому числі зі сплати пільгових пенсій. Але питання своє­часної виплати заробітної плати не сходило з порядку денного.

Заступник голови ОВА Євген Іванов відмітив, що по­при воєнний стан та майже критичну ситуацію на біль­шості підприємств, установ та організацій, заборгова­ність перед працівниками за виконану роботу, хоч і зали­шається значною, зменши­лась майже на 10 млн грн.

Начальник ГУ ПФУ в об­ласті Галина Баєва детально зупинилася на потребі ко­штів на виплату пенсій всіх видів та сумі, яка надходить від сплати ЄСВ. Якщо борги до ПФУ щомісячно незначно, але скорочуються, то борги зі сплати пільгових пенсій – на­впаки зростають. При цьому, за весь час воєнний дій ви­плата пенсій здійснюється своєчасно без затримок.

Керівники промислових об’єктів проінформували про стан справ на підприєм­ствах в частині виплати за­робітної плати працівникам, причини та шляхи скорочен­ня заборгованості зі сплати пільгових пенсій.

За результатами обгово­рення прийняті рішення окремо по кожному підпри­ємству.

НАТАЛЯ ГРИЦЕНКО, ЗАВВІДДІЛОМ ОПХО

 

 

22.07.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання