« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

НА СУМИ ОЧІКУЄ ДОЛЯ ДЕТРОЙТА?

НА СУМИ ОЧІКУЄ ДОЛЯ ДЕТРОЙТА?

Детройт, колись відомий як світовий центр автомобілебудування, під час свого розквіту мав на­селення близько 1,8 млн осіб.

Ситуація почала стрімко змі­нюватися з початком нафтової кризи 1973 року, яка призвела до банкрутства багатьох автовироб­ників. Заводи один за одним по­чали закриватися, а люди – втра­чати роботу та їхати з міста. Че­рез це кількість мешканців Де­тройта скоротилася у 2,5 раза. У результаті відтоку населення цілі райони міста виявилися зне­людненими. Робочі місця скоро­тилися, власники магазинів, бан­кіри, лікарі почали переїздити туди, де є платоспроможний по­пит. Залишилися лише ті, хто не міг собі дозволити переїзд: безро­бітні або низькооплачувані робіт­ники.

Сьогодні внаслідок воєнного вторгнення агресора Сумщину охопила найбільша економічна криза за останні 80 років. За дани­ми членських організацій Сум­ської обласної ради професійних спілок, кількість працівників, з якими офіційно припинено тру­дові відносини, становить 4486 осіб, у стані простою перебувають 4143, у відпустці без збереження заробітної плати – 2218. У м. Суми приватні підприємства та підпри­ємства малого бізнесу в галузях торгівлі, будівництва та обслуго­вування пропонують вакансії з оплатою праці у розмірі від 2000 до 3000 грн на місяць, що значно менше мінімальної заробітної плати, встановленої законодав­ством. Кількість офіційно працю­ючих, які отримують заробітну плату менше мінімальної, стано­вить 1842 робітники. При цьому ріст споживчих цін в останній мі­сяць вже склав 15%. Можна бага­то розповідати про причини такої ситуації, що всі нам відомі, але наслідки зниження купівельної спроможності населення можуть бути незворотними. Тож чи очі­кує на Суми доля сумнозвісного Детройта?

 

 

ПРЕЗИДІЯ ОПЕРАТИВНО РЕАГУЄ НА ВИКЛИКИ ЧАСУ

26 травня відбулося засідання президії Сумської обласної ради професійних спілок. Інформуючи присутніх, голова облпрофра­ди Тетяна Євдокимова зазначила, що за­вдяки підписанню меморандуму про співпрацю ТОВ «Сумський обласний центр служби крові» та БО «Благодійний фонд «Здоров’я Сумщини» кошти від безоплат­ного забору крові буде перераховано благодійному фонду на потреби Збройних Сил України.

«Працівники ПАТ «Сумихімпром» вже скористалися можливістю придбати спорядження для мобілізованих осіб за рахунок такого фінансування», – повідомила голова Сумської обласної організації працівників хімічної та нафтохімічної галузі Наталія Колєсова та подякувала всім, хто забезпечив таку ініціативу.

Голова Сумської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Сергій Осадчий поділився досвідом роботи з вирішення проблем працівників закладів освіти в територіальних громадах під час воєнного стану.

Президія затвердила результати роботи бюджетної комісії облпрофради щодо виконання бюджету за І квартал 2022 року.

АНДРІЙ ТКАЧЕНКО, СУМСЬКА ОБЛПРОФРАДА

 

ЯК ДОТРИМУЮТЬСЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО psv . org . ua

ПРАЦЮ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ?

На виконання зобов’язань про

співпрацю між Запорізькою

обласною радою профспілок

та Головним управлінням

Держпраці

у Запорізькій об-

ласті 25 травня відбулась ро-

боча зустріч з питань дотри-

мання законодавства про пра-

цю в умовах воєнного стану.

У заході взяли участь г олови об-

ласних, районних галузевих

профспілок та їх окремих первинних

організацій, а також фахівці Голов-

ного управління Держпраці у

Запорізькій області.

Фаховим було роз’яснення го-

ловного державного інспектора

відділу з питань додержання зако-

нодавства про працю, зайнят ості та

інших нормативно-правових актів

Анастасії Черних, яка обґр унтовано

висвітлила актуальні питання сього-

дення у сфері праці. На запит ання

учасників зустрічі надали відповіді

та роз’яснення фахівці Головного

управління Держпраці у Запорізькій

області. Зустріч була змістовною та

цікавою.

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА

РАДА ПРОФСПІЛОК

 

МАЛИМИ КРОКАМИ, АЛЕ ЙТИ ВПЕРЕД...

Понад 3 місяці Україна героїчно протистоїть російському вторгнен­ню.

В цих умовах активізація бізнес-діяльності – ключовий фактор посилення економіч­ної стійкості держави, а отже, її здатності ефективно проти­стояти агресору. Парламен­том та Урядом нашої держави запроваджено низку ініціа­тив, спрямованих на підтрим­ку підприємництва під час ві­йни.

Сторони соціального діало­гу Івано-Франківської області також вживають усіх необхід­них заходів для належного функціонування національної економіки. Так, нещодавно Мінекономіки розглянуло Звернення сторін соціального діалогу Івано-Франківської об­ласті про примусове вилучен­ня пакета акцій ПрАТ «Сегежа Оріана Україна», що належать ТОВ «БМ «Проект» – резиден­ту РФ, та повідомило зворот­ним листом, що порушене пи­тання опрацьовано по суті, проводиться робота щодо фор­мування відповідних перелі­ків об’єктів права власності РФ та її резидентів. Отже, про­позицію сторін соціального ді­алогу буде розглянуто Мінеко­номіки під час формування за­значених переліків.

В області назріли й інші проблеми, які, зокрема, уне­можливлюють відновлення роботи кількох стратегічно важливих підприємств. З іні­ціативи Ради профспілок Іва­но-Франківської області на черговому засіданні виконав­чого комітету обласної тристо­ронньої соціально-економіч­ної ради, що відбулося 2 черв­ня за широкого представни­цтва сторін влади, роботодав­ців та профспілок, обговорено поетапні кроки, які належить зробити. Зокрема, це звернен­ня у найвищі інстанції органів влади, до Верховної Ради України, Фонду держмайна України, як і до влади на міс­цях, адже йдеться про зміни в законодавстві, погашення зна­чних боргів із зарплати, зміну власників підприємств тощо.

РАДА ПРОФСПІЛОК ІВАНО- ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

ДЕРЖСЛУЖБОВЦІ ВІДЧУВАЮТЬ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Велика відповідальність у цей складний для нашої країни час лежить на державних банківських установах, зокрема, АТ «Ощадбанк».

У складі Івано-Франківської облорганізації профспілки працівників держустанов діє первинна профорганізація облуправління «Ощад­банку».

У День банківських працівників голова облкомітету профспілки Ніна Гушпіт привітала колектив з професійним святом. Обговорили з адміністрацією та профкомом дотримання трудових, соціально- економічних прав та інтересів спілчан, форми подальшої взаємодії первинки та адміністрації філії в умовах воєнного стану, надання до­помоги захисникам України.

Колектив Івано-Франківської філії банку вже передав на потреби підрозділів ЗСУ, НГУ, МВС 5 броньованих автомобілів, 40 бронежилетів, перерахував 20 тис. грн допомоги для місцевих підрозділів тероборони. Профком долучився до доставки в Україну благодійної допомоги з Італії.

З нагоди свята кожен працівник банку отримав письмове вітання.

РАДА ПРОФСПІЛОК ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24.06.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання