« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

НА СУМИ ОЧІКУЄ ДОЛЯ ДЕТРОЙТА?

НА СУМИ ОЧІКУЄ ДОЛЯ ДЕТРОЙТА?

Детройт, колись відомий як світовий центр автомобілебудування, під час свого розквіту мав на­селення близько 1,8 млн осіб.

Ситуація почала стрімко змі­нюватися з початком нафтової кризи 1973 року, яка призвела до банкрутства багатьох автовироб­ників. Заводи один за одним по­чали закриватися, а люди – втра­чати роботу та їхати з міста. Че­рез це кількість мешканців Де­тройта скоротилася у 2,5 раза. У результаті відтоку населення цілі райони міста виявилися зне­людненими. Робочі місця скоро­тилися, власники магазинів, бан­кіри, лікарі почали переїздити туди, де є платоспроможний по­пит. Залишилися лише ті, хто не міг собі дозволити переїзд: безро­бітні або низькооплачувані робіт­ники.

Сьогодні внаслідок воєнного вторгнення агресора Сумщину охопила найбільша економічна криза за останні 80 років. За дани­ми членських організацій Сум­ської обласної ради професійних спілок, кількість працівників, з якими офіційно припинено тру­дові відносини, становить 4486 осіб, у стані простою перебувають 4143, у відпустці без збереження заробітної плати – 2218. У м. Суми приватні підприємства та підпри­ємства малого бізнесу в галузях торгівлі, будівництва та обслуго­вування пропонують вакансії з оплатою праці у розмірі від 2000 до 3000 грн на місяць, що значно менше мінімальної заробітної плати, встановленої законодав­ством. Кількість офіційно працю­ючих, які отримують заробітну плату менше мінімальної, стано­вить 1842 робітники. При цьому ріст споживчих цін в останній мі­сяць вже склав 15%. Можна бага­то розповідати про причини такої ситуації, що всі нам відомі, але наслідки зниження купівельної спроможності населення можуть бути незворотними. Тож чи очі­кує на Суми доля сумнозвісного Детройта?

 

 

ПРЕЗИДІЯ ОПЕРАТИВНО РЕАГУЄ НА ВИКЛИКИ ЧАСУ

26 травня відбулося засідання президії Сумської обласної ради професійних спілок. Інформуючи присутніх, голова облпрофра­ди Тетяна Євдокимова зазначила, що за­вдяки підписанню меморандуму про співпрацю ТОВ «Сумський обласний центр служби крові» та БО «Благодійний фонд «Здоров’я Сумщини» кошти від безоплат­ного забору крові буде перераховано благодійному фонду на потреби Збройних Сил України.

«Працівники ПАТ «Сумихімпром» вже скористалися можливістю придбати спорядження для мобілізованих осіб за рахунок такого фінансування», – повідомила голова Сумської обласної організації працівників хімічної та нафтохімічної галузі Наталія Колєсова та подякувала всім, хто забезпечив таку ініціативу.

Голова Сумської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Сергій Осадчий поділився досвідом роботи з вирішення проблем працівників закладів освіти в територіальних громадах під час воєнного стану.

Президія затвердила результати роботи бюджетної комісії облпрофради щодо виконання бюджету за І квартал 2022 року.

АНДРІЙ ТКАЧЕНКО, СУМСЬКА ОБЛПРОФРАДА

 

ЯК ДОТРИМУЮТЬСЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО psv . org . ua

ПРАЦЮ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ?

На виконання зобов’язань про

співпрацю між Запорізькою

обласною радою профспілок

та Головним управлінням

Держпраці

у Запорізькій об-

ласті 25 травня відбулась ро-

боча зустріч з питань дотри-

мання законодавства про пра-

цю в умовах воєнного стану.

У заході взяли участь г олови об-

ласних, районних галузевих

профспілок та їх окремих первинних

організацій, а також фахівці Голов-

ного управління Держпраці у

Запорізькій області.

Фаховим було роз’яснення го-

ловного державного інспектора

відділу з питань додержання зако-

нодавства про працю, зайнят ості та

інших нормативно-правових актів

Анастасії Черних, яка обґр унтовано

висвітлила актуальні питання сього-

дення у сфері праці. На запит ання

учасників зустрічі надали відповіді

та роз’яснення фахівці Головного

управління Держпраці у Запорізькій

області. Зустріч була змістовною та

цікавою.

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА

РАДА ПРОФСПІЛОК

 

МАЛИМИ КРОКАМИ, АЛЕ ЙТИ ВПЕРЕД...

Понад 3 місяці Україна героїчно протистоїть російському вторгнен­ню.

В цих умовах активізація бізнес-діяльності – ключовий фактор посилення економіч­ної стійкості держави, а отже, її здатності ефективно проти­стояти агресору. Парламен­том та Урядом нашої держави запроваджено низку ініціа­тив, спрямованих на підтрим­ку підприємництва під час ві­йни.

Сторони соціального діало­гу Івано-Франківської області також вживають усіх необхід­них заходів для належного функціонування національної економіки. Так, нещодавно Мінекономіки розглянуло Звернення сторін соціального діалогу Івано-Франківської об­ласті про примусове вилучен­ня пакета акцій ПрАТ «Сегежа Оріана Україна», що належать ТОВ «БМ «Проект» – резиден­ту РФ, та повідомило зворот­ним листом, що порушене пи­тання опрацьовано по суті, проводиться робота щодо фор­мування відповідних перелі­ків об’єктів права власності РФ та її резидентів. Отже, про­позицію сторін соціального ді­алогу буде розглянуто Мінеко­номіки під час формування за­значених переліків.

В області назріли й інші проблеми, які, зокрема, уне­можливлюють відновлення роботи кількох стратегічно важливих підприємств. З іні­ціативи Ради профспілок Іва­но-Франківської області на черговому засіданні виконав­чого комітету обласної тристо­ронньої соціально-економіч­ної ради, що відбулося 2 черв­ня за широкого представни­цтва сторін влади, роботодав­ців та профспілок, обговорено поетапні кроки, які належить зробити. Зокрема, це звернен­ня у найвищі інстанції органів влади, до Верховної Ради України, Фонду держмайна України, як і до влади на міс­цях, адже йдеться про зміни в законодавстві, погашення зна­чних боргів із зарплати, зміну власників підприємств тощо.

РАДА ПРОФСПІЛОК ІВАНО- ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

ДЕРЖСЛУЖБОВЦІ ВІДЧУВАЮТЬ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Велика відповідальність у цей складний для нашої країни час лежить на державних банківських установах, зокрема, АТ «Ощадбанк».

У складі Івано-Франківської облорганізації профспілки працівників держустанов діє первинна профорганізація облуправління «Ощад­банку».

У День банківських працівників голова облкомітету профспілки Ніна Гушпіт привітала колектив з професійним святом. Обговорили з адміністрацією та профкомом дотримання трудових, соціально- економічних прав та інтересів спілчан, форми подальшої взаємодії первинки та адміністрації філії в умовах воєнного стану, надання до­помоги захисникам України.

Колектив Івано-Франківської філії банку вже передав на потреби підрозділів ЗСУ, НГУ, МВС 5 броньованих автомобілів, 40 бронежилетів, перерахував 20 тис. грн допомоги для місцевих підрозділів тероборони. Профком долучився до доставки в Україну благодійної допомоги з Італії.

З нагоди свята кожен працівник банку отримав письмове вітання.

РАДА ПРОФСПІЛОК ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24.06.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання