« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

ВАЛЕРІЙ СНІЖКО: «ОБ’ЄДНАНА ГРОМАДА: ШЛЯХУ НАЗАД НЕМАЄ»

ВАЛЕРІЙ СНІЖКО: «ОБ’ЄДНАНА ГРОМАДА: ШЛЯХУ НАЗАД НЕМАЄ»

На початку року на Кіровоградщині старту­вала Бобринецька об’єднана територіальна громада – до міської громади приєдналися три села. Яким буде образ новоствореної структури і як сприймають її люди? Якою буде співпраця з профспілкою? На ці запи­тання дає відповідь голова об’єднаної грома­ди Валерій Сніжко.

– Не скажу, що процес для нас був легким, адже ми пер­шопрохідці. На нас всі див­ляться: як викрутимося, яких синців наб’ємо. Ми утворили­ся першими в області – 25 жов­тня минулого року відбулися вибори, а зареєструвалися лише 1 січня. Процес іде важ­ко, з багатьма невідомими, тому що закон виписаний не­чітко, як кажуть, кульгає на обидві ноги. Не було розробле­но дорожньої карти, яка мала стати путівником у цьому про­цесі. Держава свої повнова­ження передає на місця, при­міром пільгове перевезення пасажирів. А що стосується податків, то вони просто пере­ходять до нас із районного бю­джету, держава свої не віддає. Тобто це теж наші надходжен­ня, тільки змінилася кишеня.

– Повноважень вам переда­ли багато. Це втішає?

– Не зовсім. Яке відношен­ня ми маємо до тих, хто продає підакцизні товари? Жодного. Поліція, дільничні ніби є, а який вплив на них місцевої влади, незрозуміло. Звертає­мося, а реакцію отримуємо не завжди. Багато запитань щодо розмежування земель.

Нам передали реєстрацію юридичних і фізичних осіб, харчування учнів початкових класів. Думаю, що навчання учнів у старших класах у неда­лекому майбутньому теж буде покладено на місцевий бю­джет. Передають утримання профтехзакладів. Долю техні­кумів ще не визначено.

– Як сприйняли в районі но­воутворення?

– Без захоплення, навпаки, з обуренням. І досі триває пе­ретягування каната. Районна рада не хоче передавати свої повноваження, живе за старою звичкою, не розуміючи, що шляху назад немає. Не скажу, що стало гірше чи краще. Про­сто дехто гальмує процес, ду­має, що все можна повернути назад, але цього не буде.

– Ви приєднали до міста кіль­ка сіл, а що робитимете далі?

– Наразі запроваджуємо ав­тобусне сполучення із своїми селами, уже призначили тен­дер. Це буде перша ниточка зв’язку. Чому люди не відчули змін? Їхні діти як навчалися у міських школах, так і навча­тимуться, підприємств у селах немає. Що їм потрібно? Спіл­кування. Тому вирішили від­ремонтувати клуби, щоб люди мали змогу збиратися разом. Не бачу перспективи у ство­ренні шкіл чи дитсадків у цих селах, там проживають зага­лом 800 осіб. Єдине, що цікави­ло людей, це сполучення з міс­том. Це буде.

Що ж до розвитку громади, то якщо держава надала мож­ливість об’єднатися, а ми при­рівняні до міст обласного зна­чення, то маємо створювати власну інфраструктуру. Нам мають передати школи – ми не рубаємо з плеча, домовляємо­ся з райрадою з тим, щоб про­вести цей процес безболісно. Заклади культури, ДЮСШ, му­зична школа, будинок дитячої творчості поки що залишають­ся в районі. У нас є два дитячі садки. Вони фінансувалися з районного бюджету. Праців­ники цих закладів завжди були ображені, їм не виплачу­валися оздоровчі – торік забор­гували чималу суму. На сьо­годні ми повністю закрили по­зиції по дитсадках і забезпечи­ли всі захищені статті.

– Якою бачите співпрацю з профспілкою? Чи зна­йдеться у новоствореній структурі місце для гро­мадської організації?

– Думаю, знайдеться. На співпрацю дивлюсь позитив­но, адже сам сповідую проф­спілкові принципи щодо за­хисту інтересів людини праці.

Поки ми на стадії форму­вання структури, вважаю, по­трібно створити нову, дієву єдину профорганізацію, яка слугуватиме прикладом для інших об’єднаних громад.

Я готовий до співпраці, до роботи в рамках колективного договору. В особі профоргану вбачаю і помічника у вирішен­ні соціальних та культмасових питань, і порадника, і своєрід­не гальмо – про всяк випадок…

Віктор ФЕДОТОВ,

Марія ІВАНОВА

 

ТРИВАЄ ЗБІР ПІДПИСІВ ПРОТИ ПІДВИЩЕННЯ ЦІН НА ПРИРОДНИЙ ГАЗ

3 червня Федерація профспілок Рівнен­ської області долучилася до Всеукраїн­ської акції із збору підписів громад­ськості та членів профспілок під Звер­ненням до органів державної влади в зв’язку з підвищенням цін на природний газ для населення. Рішення про прове­дення такої широкомасштабної акції було затверджено Президією ФПУ.

За словами голови ФПО Миколи Шершуна, збір підписів триватиме протягом місяця, якщо ж влада залишиться глухою до думки народу, наступним кроком профспілок бу­дуть акції протесту проти шокового підвищення ціни на природний газ та за реформу в оплаті праці по всій Україні. Також Микола Шершун запевнив, що поставити свій підпис можуть усі бажаючі. «Адже чим більше підписів під колективним звер­ненням, тим більша його вага в очах урядовців», – додав очільник Федерації профспілок Рівненщини.

Палатка, в якій проводиться збір підписів, розмі­щена навпроти Будинку профспілок за адресою: проспект Миру, 7-А. Подібні місця облаштовані в усіх районах області.

Інформаційно-аналітичний центр ФПО

 

ДО АКЦІЇ ПРОТЕСТУ ТРЕБА ГОТУВАТИСЯ ЗАЗДАЛЕГІДЬ

На засіданні президії Закарпатської облпрофради (голова Володимир Фленько) було обговорено позицію профспілок щодо забезпечення соціального захисту насе­лення в умовах зростання цін і тарифів.

Як зазначалося, 27 квітня Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою з 1 трав­ня підвищив ціну на газ для населення майже вдвічі, встановивши її відразу на ринковому рівні та скасувавши норму про спожи­вання населенням газу за пільговою ціною. За роз­рахунками фахівців ФПУ, підвищення ціни на газ, тарифів на житлово-комунальні послуги цього року призведе до зростання витрат населення на життєво необхідні товари і послуги щонайменше в 1,4 раза, при цьому вартість послуг ЖКГ збільшить­ся в 1,8 раза. Водночас існуюча система соціально­го захисту не забезпечує необхідної підтримки на­селення, оскільки базується на штучно занижено­му розмірі прожиткового мінімуму, а відтак, зани­жені й розміри мінімальних зарплати та пенсії.

Президія облпрофради підтримала вимоги, ви­кладені у Зверненні ФПУ до Верховної Ради, Кабі­нету Міністрів, Об’єднання організацій робото­давців, Бізнес Асоціації від 25 травня.

Федерації профспілок запропоновано ініціювати утворення організаційних комітетів на рівні ФПУ та регіональних профоб’єднань для проведення акцій протесту у разі неприйняття парламентом і Урядом вимог профспілок. За пропозицією голови облпрофради Володимира Фленька, утворено ор­ганізаційний комітет для координації підготовки та проведення масової профспілкової акції про­тесту на площі Народній у м. Ужгороді.

Сергій БАРАНЧИКОВ

17.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання