« на головну 19.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1245)
22
Лютий
 
Інтерв’ю
 
ЮРІЙ ПЕТРЕНКО: «МЕНЕ ТРИМАЄ РОБОТА!»

ЮРІЙ ПЕТРЕНКО: «МЕНЕ ТРИМАЄ РОБОТА!»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

У ДІТЕЙ ХОЧУТЬ ВІДІБРАТИ ОЗДОРОВЧИЙ ТАБІР

У ДІТЕЙ ХОЧУТЬ ВІДІБРАТИ ОЗДОРОВЧИЙ ТАБІР

За 32 роки Свірзький оздоровчий табір «Дружба», який належить по суті і по праву Львівській об­ласній організації профспілки працівників агро­промислового комплексу, очолюваній Михайлом Тарнавським, прийняв понад 30 тис. дітей з най­бідніших і найнезахищеніших сімей усього регіо­ну, зокрема й Перемишлянщини. Проте вже вось­мий рік обласна галузева профспілка і трудовий колектив оздоровниці намагаються протидіяти його рейдерському захопленню тими, хто вже «прихватизував» усе, що міг, а тепер вишукує ще щось, що «загубилося» десь у провінції.

Директор табору Роман Гав­ришкевич, мешканці села ка­жуть, що ідея в Перемишлян­ської районної ради домогти­ся передачі 19 будиночків, які з 1980 року будувалися за кошти колгоспів району (82% збудовано за кошти галу­зевої профспілки), визріла після того, як територію табору – понад 4 га в со­сновому лісі – оглянули пани на джи­пах, нібито із самої столиці.

Можна було б вважати це лише чут­ками, якби ідея в керівників райради не була такою ефемерною і необґрунтова­ною: взяти будиночки в спільну влас­ність територіальних громад сіл і міст Перемишлянщини. Які, по-перше, не є правонаступниками майна колгоспів, а по-друге, є дотаційними, тож коштів на утримання такого майна, ремонт, якого щороку потребує табір, не мають. Але про це, вочевидь, не йдеться.

Звідки візьмуть гроші хоча б на ку­півлю змінних рушників, білизни, ма­траців, не кажучи вже про решту, на­віть не задумувалися. Коли запитала про це в одного з голів Перемишлян­ської райради, якого згодом то виноси­ли з крісла, то заносили, і декількох го­лів сільрад, ті відповісти не могли. Тим паче, коли гряде адмінреформа, і неві­домо, де ці сільради опиняться...

На табір «Дружба» є у профспілки та колективу табору право власності з 2008 року. Згідно із ст. 321 ЦК України право приватної власності є непорушним. Є й відповідні, з 1988 року, рішення про пе­редачу таборові будиночків колгоспа­ми, рішення сесії Свірзької сільради де­путатів, на землях якої розташований оздоровчий об’єкт і яка отримує відпо­відні надходження від підприємства до місцевої казни. ДОТ забез­печує район кількома десятками робочих місць.

З початком 2016 року но­вий рівень старого ба­жання розде­рибанити та­бір чи зроби­ти його за­критим об’єктом для відпо­чинку обраних, як, приміром, озеро в Чуперносові, база в Ріпчицях, ще кілька водойм та мальовничих куточків району, став ще переконливішим і наступальнішим. Заїжджі гастролери в керівництві райо­ну ніби й минулися, а корінні, яких люди знають, мали б хоч трохи земляків соромитися і відчувати перед ними від­повідальність...

Однак, з’явилася так звана «ініціатив­на група мешканців», котрій байдуже до того, що немає в районі робочих місць, підприємств, доріг. Найбільша їх гризо­та – табір у Свіржі, що успішно десяти­літтями, всім бідам на зло, функціонує за призначенням. Вони, нібито, зверта­ються до народного депутата Тараса Ба­тенка з проханням (?!) відібрати ДОТ у ефективного власника... Народний депу­тат підключає до цього діла ще кількох своїх колег із Львівщини і на­віть з Рівненської та Івано-Франківської областей. Пишуть «депутатське звернення» до Гене­рального прокуро­ра п. Шокіна. До речі, як з’ясувалося, деякі на­родні обранці навіть не диви­лися, що підпису­вали, тож у відпо­відь на листи-роз’яснення проф­спілки тепер сором’язливо відмовчуються.

Депутатське звернення з’являється в унісон з позовною заявою тієї ж Перемишлянської райради, поданою наприкінці минулого року до Господар­ського суду Львівської області. Дарма, що всі терміни подання таких позовів минули, все ж вишукують шпарини, в які можна проскочити і дістати остан­нє, що ще функціонує в районі.

Ольга ЛОБАРЧУК

 

ОРІЄНТИРИ ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ВИЗНАЧЕНО

У Закарпатській облпрофраді проведено засідання круглого столу з питань оздоровлення дітей влітку 2016 року, в якому взяли участь голови та праців­ники обласних організацій га­лузевих профспілок, пред­ставники органів влади, керів­ники оздоровчих закладів.

Виступаючи перед учасника­ми зібрання, голова Закар­патської облпрофради Воло­димир Фленько зазначив, що торік найбільше дітей оздоровили облорганізації профспілок праців­ників освіти і науки (Тетяна Повха­нич), охорони здоров’я (Володимир Турок), культури (Наталія Товтин), держустанов (Марія Петечук).

Незважаючи на фінансові труднощі, цього року оздоровлення дітей за участю профспілок проводитиметься в 11 оздоровницях. Вартість одного ліжко-дня цього літа становить: у ста­ціонарних оздоровчих закладах – 180– 325 грн на добу, у тургосподарствах – 200–250 грн. Тривалість змін не обме­жена: це може бути 14, 18, 21 або інша кількість днів. Для дитячого оздоров­лення залучатимуться кошти з різ­них джерел фінансування: профспіл­ковий бюджет, господарські витрати, кошти батьків, спонсорів тощо.

У своєму виступі директор департа­менту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова наголосила, що при навчальних закладах області працюватимуть 145 літніх таборів з вивченням іноземних мов. Передба­чено також, що діти в угорськомов­них населених пунктах у літніх ден­них таборах поглиблюватимуть свої знання з української мови.

За словами начальника управління молоді та спорту ОДА Віталія Ерфа­на, на оздоровлення дітей в області цього літа планується спрямувати по­над 16 млн грн з місцевих бюджетів та коштів спонсорів. Незабаром відбу­дуться тендери на проведення дитя­чого оздоровлення у стаціонарних ди­тячих оздоровчих закладах.

Свої думки щодо проведення цього­річної оздоровчої кампанії вислови­ли окремі голови та головні бухгал­тери галузевих профспілок, керівни­ки оздоровниць.

Сергій БАРАНЧИКОВ

 

ПРОФСПІЛКИ ПІКЕТУВАЛИ СУД

12 травня члени профспілок Одеської області провели чергове пікетування будівлі Одесь­кого апеляційного господарського суду.

Протестувальники вимагають справедливого рішення щодо визнання права власності на бу­дівлю Будинку профспілок. Суд задовольнив клопотання Федерації профспілок Одеської області про призупинення розгляду судової справи № 916/3171/15 до винесення рішення Конституційним Cудом за зверненням Федерації профспілок України.

Вл. інф. ФПО

 

КОНЦЕРТ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ

У Херсонській об­ласній клінічній лі­карні відбувся кон­церт, присвячений Міжнародному дню медичної сестри та акушерки.

З теплими словами подяки й поздоровленнями до при­сутніх звернулися головний лікар закладу Віктор Клименко та голова первинної профспілкової органі­зації лікарні Тетяна Татарінова, вручивши грамоти та квіти медичним сестрам лікарні. Всі присутні на святку­ванні отримали багато позитивних емоцій.

Вл. інф. Херсонського обкому медиків

 

ВІТАННЯ СПІВУЧІЙ КОЛЕЗІ

17 травня в м. Івано- Франківську проф­спілка працівників охо­рони здоров’я провела ІІІ Всеукраїнський фестиваль аматор­ського мистецтва «Ме­лодії душі» під гаслом «Наша пісня, наше сло­во не вмре, не загине!»

Майже 100 учасників з 25 областей змагалися за першість у конкурсі з двох номінацій: «Ав­торська пісня» та «Популярна пісня». За вико­нання популярної пісні третє місце здобула голова первинної профспілкової організації Креме­нецького медичного училища ім. Арсена Річинського Лідія Мишаківська. Тернопільська обласна організа­ція профспілки щиро вітає переможницю та зичить їй творчих здобутків та подальших перемог!

Вл. інф. Тернопільської облпрофради

28.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

24.12.2023 14:21

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання