« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

РОБОЧЕ МІСЦЕ МАЄ БУТИ ЗАХИЩЕНИМ

РОБОЧЕ МІСЦЕ МАЄ БУТИ ЗАХИЩЕНИМ

28 жовтня на конференції, яку організували в м. Києві спів­робітники представництва Міжнародної організації праці в Україні (Національний коор­динатор Сергій Савчук), голо­ва Федерації профспілок Чер­каської області Петро Шев­ченко представив результати впровадження проекту «До­бровільне консультування і тестування на ВІЛ для праців­ників підприємств Черкаської області».

У роботі конференції взяли участь координатор систе­ми ООН в Україні з гумані­тарних питань, представник ПРООН в Україні Ніл Уокер, спеці­аліст Сектору МОП з питань ВІЛ у сфері праці Бріжіт Цуг, заступник міністра соціальної політики Укра­їни Віктор Іванкевич, заступник Го­лови Федерації профспілок Украї­ни Сергій Українець, фахівці Цен­тру контролю за соціально небез­печними хворобами МОЗ України, неурядові організації.

Проект профспілки Черкащини реалізовували спільно з фахівця­ми обласного центру профілакти­ки та боротьби зі СНІДом за актив­ної підтримки представництва МОП в Україні, ЮНЕЙДС та ФН ООН. Отримували організаційну допомогу від адміністрації та профспілок шість учасників про­екту: ПАТ «Азот», ВП «Черкаська ТЕЦ», кондитерська фабрика «Меркурій» Смілянського району, Черкаський медичний коледж, Черкаський національний універ­ситет ім. Б. Хмельницького та Кор­сунь-Шевченківський педагогіч­ний коледж ім. Т. Г. Шевченка. Протягом року було охоплено ін­формаційною роботою близько 8 тис. працівників і студентів, 2 тис. осіб пройшли консультування та швидке тестування на ВІЛ. На жаль, 7 осіб дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус. Виявлен­ня захворювання на початкових стадіях дозволило їм вчасно розпо­чати лікування, отримати кваліфі­ковану підтримку фахівців.

За час реалізації проекту 99 пред­ставників підприємств пройшли навчання з питань ВІЛ у сфері пра­ці, 55 – підготовлені як тренери, під­приємства прийняли програми про­тидії ВІЛ на робочих місцях, вклю­чили питання ВІЛ/СНІДу в регу­лярні інструктажі з охорони праці. Серед працівників зросла поінфор­мованість про ВІЛ, права й обов’язки в контексті ВІЛ, а також толерантність до ВІЛінфікованих.

Проект показав необхідність ро­зуміння ВІЛ/СНІДу як проблеми, що давно вийшла далеко за межі медич­ної та соціальної, несе загрозу трудо­вій безпеці держави. Про високі рів­ні захворюваності на ВІЛ в Україні, темпи поширення серед населення працездатного віку, збільшення ви­падків передачі хвороби через стате­ві контакти, роль міграції населення в поширенні хвороби говорили учас­ники конференції. Вони дішли ви­сновку, що робоче місце може бути ефективним у політиці протидії ВІЛ, і відповідний досвід має бути поширений у державі.

Прес-служба ФПО

 

 НА КОНТРОЛІ ПРОФСПІЛКИ – ОХОРОНА ПРАЦІ

 Лісове господарство в Закарпатті – одна з провідних галузей економіки. Врахову­ючи специфіку ви­робництва, воно є травмонебезпечним. Оскільки питання охорони праці пере­буває на контролі За­карпатської обласної ради голів профкомів працівників лісового господарства (голова Валерій Федурця), його невипадково розглядали на засі­данні президії облпрофорганізації.

Як зазначив профлідер галузі Вале­рій Федурця, ад­міністрації та профкоми на місцях про­водять постійну роботу з охорони праці та техніки безпеки. Зокрема, най­краще її організовано в Ужгородському, Мука­чівському, Мокрянсько­му та інших держлісгос­пах. Тут приділяється значна увага дотриман­ню технологій при вико­нанні робіт із лісозаготів­лі, а також техніки безпе­ки при використанні об­ладнання. Систематично проводяться інструктажі, атестація робочих місць за умовами праці, праців­ники забезпечені спецодягом і спецвзуттям, об­ладнано кутки з охорони праці тощо.

На обласному рівні робо­ту з охорони праці галузе­ва профспілка координує з відповідною службою обласного Управління лі­сового та мисливського господарства, зокрема го­ловним спеціалістом від­ділу лісових ресурсів і охорони праці Омеляном Бровді, а також держ­структурами з охорони праці. Проводиться спіль­ний моніторинг стану охорони праці і техніки безпеки на підприємствах галузі.

Однак, як зазначалося на засіданні президії облпрофорганізації, на окре­мих підприємствах ма­ють місце випадки вироб­ничого травматизму, в тому числі з летальними наслідками. Тому спіль­ним завданням залиша­ється вдосконалення ро­боти з підвищення рівня охорони праці.

Сергій БАРАНЧИКОВ

 

 ПРОФЛІДЕР БУДІВЕЛЬНИКІВ

Делегати 20 звітно-виборної конферен­ції Кіровоградської обласної організації профспілки буді­вельників знову об­рали своїм лідером Григорія Святуна, ви­словивши йому дові­ру за компетентність, розуміння проблем галузі й уміння їх ви­рішувати.

За словами Григорія Святуна, сьогодні руйнується вся со­ціальна структура, тому треба зробити все, аби зупинити цей процес. Саме профспілкові органи повинні взяти на себе цю місію. Він переконаний: там, де є профспілкова ор­ганізація, обстоюються права спілчан за допомо­гою колдоговору. Члени профспілки справедливо вимагають від профорга­нів активних дій, а влада все відвертіше ігнорує права людини праці. Ко­жен мріє про гідну працю, але втілення цієї мрії за­лежить від влади.

Профспілки обурені тим, що нехтуються основи со­ціального партнерства: Уряд не погоджує з ними жодного законопроекту, запроваджує такі ініціати­ви, що спустошують га­манці населення. Багато запитань викликає втру­чання у діяльність Фонду соціального страхування, внаслідок чого люди по­збавлені можливості отримати пільгове санаторно-курортне лікування.

Наочним прикладом ан­тисоціальної політики Уряду є підвищення та­рифів на газ і електроенергію, цін на товари першої необхідності при одночасному заморожу­ванні мінімальної зарплати. А незначне підви­щення мінімальної зарплати не поліпшило рі­вень життя, а лише посія­ло розбрат між людьми. Під тиском профспілок Уряд переніс підвищення мінімальної зарплати і мінімального прожитко­вого мінімуму з грудня на вересень, але цього не­достатньо. А головне, лю­дям потрібна робота.

Особливо від безробіття страждають будівельни­ки. У галузі відбувається відтік кадрів, у тому чис­лі кваліфікованих спеці­алістів, ліквідація під­приємств. З кінця 2011 року розпочалися вивіль­нення працівників, про­стої, відпустки за влас­ний рахунок. І ніхто до­стеменно не знає, коли буде зворотний процес. Жодна галузь в області не перебуває в такій кри­тичній ситуації, як буді­вельники. Тож Уряд по­винен розробити таку програму, яка б насампе­ред сприяла зайнятості та гарантувала гідну оплату праці.

Марія ІВАНОВА

 

 

14.11.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання