« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

ПРОТЕСТ ТЕПЛОЕНЕРГЕТИКІВ

ПРОТЕСТ ТЕПЛОЕНЕРГЕТИКІВ

 Працівники теплокомуненергетичних підприємств Львівщини терпіли до останнього дня, сподіваю­чись, що Уряд виконає За­кон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану НАК «Нафтогаз України» від 14.05.2015 № 423-VIII, за яким він повинен був за­твердити порядок списання пені, штрафних санкцій та реструктурування боргів 2014 року. Термін вийшов, а згадані нормативно-правові акти про списання компані­єю «Нафтогаз» тепловикам державних боргів за енер­гоносії не затверджені.

 Обсяг коштів для відшкоду­вання державою за бю­джетних споживачів ста­ном на 1 вересня цього року становить 110,3 млн грн, або 23,2% від загальної суми боргів, у тому числі червоноградським те­плоенергетикам заборговано 55,5 млн грн. «Нафтогаз України» подав на боржників до суду. Їхні рахунки заблоковані, не виділяються ліміти на споживання газу, отримані лише попередження від РГК «Львівгаз» про припинення газопостачання.

Працівники, приміром, «Черво­ноградтеплоенерго», за словами голови Львівської обласної органі­зації профспілки працівників ко­мунального і побутового обслуго­вування Богдана Козло, лишилися без зарплати на чотири місяці. Крайня нужда змусила понад три десятки працівників разом із своїм профлідером Галиною Семенюк приїхати до обласного центру на акцію протесту. Їх підтримала об­ласна організація галузевої проф­спілки. Акції протесту передува­ли, продовжує Богдан Йосипович, неодноразові письмові звернення профактиву галузі, починаючи із серпня, до обласної ви­конавчої влади і Кабіне­ту Міністрів. Було з цьо­го ж приводу звернення до голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки, крім профактиву і Миколаїв­ської міської ради. Ви­конавча влада області звернулася до Мінрегіо­ну, Міненергетики та вугільної промисловос­ті України, народних де­путатів, вказавши, які конкретні зміни і по­правки мають бути вне­сені до статей відповід­них законів, щоб врегулювати си­туацію. Проте відповіді від Уряду не отримала.

Свої вимоги припинити штраф­ні санкції, списати борги, нарахо­вані підприємствам ТКЕ за газ, ви­платити працівникам заборговану зарплату, не стягувати з підпри­ємств 10% на користь судовиконавчої служ­би, учасники львівської акції протесту подали до «єдиного вікна» Цен­тру адміністративних послуг облдержадміні­страції. Означена про­блема – не регіональна, а всеукраїнська, наго­лосив обласний профлі­дер галузі. Централь­ний комітет галузевої профспілки домігся зу­стрічі профактиву з представниками Уряду.

Ольга ЛОБАРЧУК

 

 ПРІОРИТЕТИ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОСВІТИ ВИЗНАЧЕНІ

У системі профспіл­кового навчання Чер­нігівської області розпочався навчаль­ний рік. Що ж нового буде запроваджено в освітній процес? Які тематики семінарів нині актуальні? На­вчання яких катего­рій слухачів є пріори­тетним? На ці та інші запитання шукали відповіді члени На­вчально-методичної ради при Федерації профорганізацій Чернігівської області.

Основними тема­ми розмови ста­ли: відкриття двох шкіл проф­спілкового активу в Горо­днянському та Чернігів­ському районах; проведен­ня навчання для новообра­них лідерів первинних та територіальних профорга­нізацій області; активіза­ція роботи та навчання членів Молодіжної ради Федерації профорганіза­цій Чернігівської області; розробка навчальних семі­нарів «Інтернет-сервіси, що полегшують роботу та життя» та «Сучасні підхо­ди до культурно-масової роботи профспілок»; очі­куване відкриття сайту Федерації профспілок Чер­нігівської області та про­ведення навчання для ке­рівників членських орга­нізацій з питань викорис­тання цього інформацій­ного ресурсу.

Директор Навчально-мето­дичного центру профспі­лок Ірина Дорожкіна пре­зентувала новостворений структурний підрозділ НМЦ – Центр освіти дорос­лих «Перспектива» та на­голосила на необхідності більш ефективного вико­ристання його можливос­тей профспілковими орга­нізаціями області, а також залучення до навчального процесу різних категорій профактиву. Окрім того, обговорювалися найближ­чі плани з проведення спільних навчальних та медіа-заходів разом із со­ціальними партнерами, а саме круглих столів, фахо­вих дискусій, семінарів для сторін колдоговірного процесу, зустрічей з пред­ставниками органів дер­жавної влади.

Віталій КОПИШ

 

 КОНФЕРЕНЦІЯ ПРОФСПІЛОК

Відбулася XXV об­ласна міжспілкова конференція проф­спілок Запоріжжя, в якій взяли участь за­ступник Голови Фе­дерації профспілок України Сергій Кон­дрюк, голова Запо­різької обласної фе­дерації роботодав­ців, народний депу­тат Петро Ванат, перший заступник Запорізького місько­го голови Дмитро Свіркін.

Голова Запорізької обласної ради проф­спілок Віктор Слас­тьон у своїй допові­ді зупинився на най­більш важливих момен­тах минулого п’ятиріччя, а також окреслив головні напрями роботи облпрофради як у найближ­чий час, так і на перспек­тиву. «П’ятиріччя, що ми­нуло, видалося складним і неоднозначним. У звіт­ному періоді особлива увага приділялася збере­женню та розвитку ви­робництва, оскільки лише на діючому підпри­ємстві можна забезпечи­ти повну зайнятість чле­нів профспілки, гідну оплату праці, соціальні гарантії та безпечні умо­ви праці. Профкоми під­приємств, установ та ор­ганізацій доклали чима­лих зусиль, аби ситуація в трудових колективах не вийшла з-під контролю. Облпрофрада спрямову­вала свою роботу на вдо­сконалення форм і мето­дів соціального діалогу», – зазначив Віктор Слас­тьон. Велика увага в до­повіді і виступах приді­лялася питанню підви­щення заробітної плати, контролю за виконанням законодавства про пра­цю, колдоговірній роботі.

У демократичній країні труднощі кризи і реформ повинні справедливо по­ділятися на трьох: держа­ву, бізнес і народ. Проф­спілки області катего­рично відкидають ради­кальні методи влади у ставленні до свого наро­ду, а також вимагають приймати такі істотні но­вовведення тільки після консультацій з усіма сто­ронами соцдіалогу та до­сягнення консенсусу.

В обговоренні брали участь машиніст тепло­воза, голова цеху управ­ління ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» Олек­сандр Горбачов, голова Вільнянської районної профспілкової організа­ції профспілки працівни­ків агропромислового комплексу Володимир Шелехов, голова Запо­різької обласної організа­ції працівників агропро­мислового комплексу На­дія Гринь, голова проф­спілкового комітету пер­винної профспілкової ор­ганізації ДТЕК Запорізь­кої ТЕС Павло Музика, голова Запорізької облас­ної федерації роботодав­ців, народний депутат Петро Ванат, перший за­ступник Запорізького міського голови Дмитро Свіркін та ін.

У виступі Сергія Кондрю­ка йшлося про найбільш важливі та актуальні проблеми, над вирішен­ням яких працюють сьо­годні профспілки Украї­ни, а також подальші дії ФПУ з відстоювання за­конних соціально-еконо­мічних прав та інтересів трудящих.

На конференції було при­йнято звернення до Пре­зидента України, органів влади та роботодавців, обрано раду та визначено завдання на майбутнє. Головою облпрофради обрано Віктора Сластьо­на, його заступником – Ігоря Скороходова.

Прес-центр Запорізької облпрофради

 

13.11.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання