« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

ПРО «ГАРЯЧІ» ТА ІНШІ ПИТАННЯ…

ПРО «ГАРЯЧІ» ТА ІНШІ ПИТАННЯ… У рамках заходів з нагоди Дня дій за гідну працю Київ­ська міська рада профспілок провела виїзну консульта­тивну нараду щодо змін зако­нодавства про працю та пен­сійного забезпечення для членів профспілки Лівобе­режного поштамту УДППЗ «Укрпошта» Київської міської профспілки працівників зв’язку (голова Надія Нефьо­дова) за участю представни­ків Головного управління Державної служби з питань праці в Київській області, Го­ловного управління Пенсій­ного фонду у м. Києві, кре­дитної спілки «Профспілкова скарбниця» та провідних спеціалістів міськпрофради.

Під час засідання заступник голови міськпрофради Олена Панова розповіла про співпрацю з органами виконавчої влади та роботодавця­ми. Заступник начальника ГУ Пен­сійного фонду у м. Києві Світлана Глущенко поінформувала про по­рядок підвищення пенсій з 01.09.2015, перспективи запрова­дження електронного документо­обігу, модернізації пенсійної сис­теми, зокрема централізації та призначення пенсій. Фахівці фон­ду повідомили присутнім про ро­боту веб-порталу, що надає можли­вість громадянам зручно й опера­тивно взаємодіяти з установою, дистанційно отримувати послуги, які раніше потребували особисто­го звернення до управлінь фонду. Працівники поштамту цікавилися питаннями перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам, перева­гами та недоліками дострокового виходу на пенсію, варіантами на­рахування пенсій, роботою ново­створеного веб-порталу та ін.

Заступник начальника ГУ Держпраці в Київській області Владислав Андрієнко зосередив увагу присутніх на змінах та допо­вненнях у трудовому законодав­стві, а також функціях, які викону­ватиме в майбутньому новостворе­на Державна служба з питань праці.

Голова правління кредитної спілки «Профспілкова скарбни­ця» Тетяна Орисенко розповіла про нові послуги та акції КС, від­соткові ставки при наданні креди­тів та ін.

Учасники засідання подякува­ли профспілкам за підтримку та висловили побажання проводити такі наради й надалі, адже вони допомагають оперативно реагува­ти на проблеми, що потребують невідкладного вирішення.

Тетяна РУБАН, «ПВ»

 

КОЖНА ЛЮДИНА – НА ВИДНОТІ

Питання захисту трудових, соціально-еконо­мічних прав та інтересів спілчан перебувають у центрі уваги Хмельницького обкому проф­спілки працівників держустанов.

На ХХVІІ обласній звітно- виборній конференції, зо­крема в доповіді голови Надії Лисик, виступах де­легатів, зазначалося, що обком, міськком, міськрайком, райкоми, профкоми держустанов спрямову­вали зусилля на вдосконалення форм і методів своєї роботи, зокре­ма здійснення комплексу заходів для налагодження діалогу в трудових колективах держустанов відповідно до ЗУ «Про соціальний діалог в Україні», «Про колективні договори і угоди», регулювання соціально-трудових відносин на місце­вому рівні, що сприяло посиленню трудового захисту держ­службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, не­зважаючи на важкий фінансово-економічний стан в державі.

Заслуговує на увагу діяльність профспілкових формувань у сфері зайнятості працівників, організації культурно-ма­сової роботи та розвитку спорту. За рахунок профспілко­вих коштів на оздоровлення спілчан та їхніх дітей було ви­користано 115,6 тис. грн, матеріальну допомогу та проф­спілкові виплати – 1706,3 тис. грн. Традиційними стали ці­каві туристичні поїздки, вшанування людей праці, прове­дення вечорів відпочинку, привітання з професійними свя­тами та ювілеями, участь у спартакіадах держслужбовців тощо. Крім того, профорганізації надавали посильну допо­могу рідній українській армії, а також сім’ям загиблих за незалежність нашої держави на суму понад 200 тис. грн.

І доповідач, і промовці не оминали недоліків та упущень в роботі. Це, зокрема, пасивність, низька виконавська дис­ципліна, правова та соціальна незахищеність профліде­рів, а також залежність голів профкомів від керівників. Потребує подальшого вдосконалення механізм укладан­ня колдоговорів і контроль за їх виконанням. Через фінан­сову кризу не вдалося вирішити низку соціально-еконо­мічних питань. Недостатньо активною є робота постійних комісій, Молодіжної ради.

У роботі конференції взяв участь і виступив заступник го­лови Центрального комітету Профспілки працівників держустанов України Юрій Піжук. Конференція затвер­дила новий склад обкому та ревізійної комісії. А головою обласної організації профспілки обрано Надію Лисик.

Валерій МАРЦЕНЮК

 

ГІДНА ПРАЦЯ: ТЕОРІЯ І РЕАЛЬНІСТЬ

У Федерації профспілок Кі­ровоградської області від­булися збори профактиву бюджетної галузі та пред­ставників виконавчої влади для проведення консульта­цій щодо з’ясування ситуації з фінансуванням галузі в по­точному році. Голова ФПО Максим Баланенко зазна­чив, що збори проводяться в рамках заходів з нагоди Дня дій за гідну працю.

На жаль, Україна ще да­лека від ознак гідної праці. Перетворення, що відбулися в останні півтора року в нашій державі, особливо щодо зайнятості, зарплати і реальних доходів, важко назвати позитивними. Так, рівень безробіття сягає 9,6%, довгоочікуване протя­гом двох років і буквально ви­борене профспілками підви­щення з 1 вересня розміру мі­німальної зарплати на 13% не компенсує навіть п’ятої части­ни інфляційного знецінення доходів громадян. Зросли бор­ги із зарплати, майже полови­на якої виплачується за тіньо­вими схемами. Кожен другий пенсіонер отримує пенсію, нижчу за межу бідності. Ана­логічна ситуація склалася в області. Одним словом, праця українця дуже далека від гід­ної. Сьогодні більшість раді­ють будь-якій праці, аби мати хоч якийсь заробіток.

В обласних зборах профспіл­кового активу взяли участь представники влади. Зокре­ма, директор департаменту фінансів ОДА Сергій Шере­мет запевнив бюджетників, що до кінця року вони будуть із зарплатою. Прийнято звер­нення до облдержадміністра­ції щодо забезпечення гаран­тій з оплати праці працівни­кам бюджетної галузі.

Прес-центр ФПО

31.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання