« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Директор звітує про колдоговір

Директор звітує про колдоговір

Добрі слова про Бібрську ЗОШ на Львівщині чула і від головного освітян­ського роботодавця Перемишлянського району Остапа Гор­латого, і від голови районної організації галузевої профспіл­ки Романа Хімка. Якщо адміністрація і громадська орга­нізація віднаходять точки дотику для створення здоро­вого мікроклімату в колективі, можна долати виклики, на які щедре для осві­ти – бюджетної сфе­ри – сьогодення.

Ольга ЛОБАРЧУК

Нещодавній звіт, за колек­тивним договором, дирек­тора Бібрської ЗОШ І–ІІІ ступеня Галини Остро­верхої про діяльність на­вчального закладу тривав близь­ко трьох годин. Громадськість та районне освітянське керівництво мали змогу почути не лише допо­відь Галини Михайлівни, а й огля­нули 365 представлених слайдів про конкретний захід, який яскравіше вирізняв нюанси навчального про­цесу, співпрацю адміністрації та первинної профспілкової організа­ції. Колективний договір, за слова­ми Галини Островерхої, «ми навчи­лися продумувати до дрібниць, пе­реконавшись, наскільки він може порятувати кожну із сторін соці­ального діалогу в критичних ситу­аціях. Приміром, коли йдеться про вимушені та додаткові відпустки, премії кращим педагогам, працевлаштування і ще багато інших важливих соціальних моментів».

«Коли нам намагалися нав’язати, крім чотирьох вчителів-істориків, ще одного, так би мовити, «поза­штатного», – долучається до розмо­ви голова первинної профспілкової організації Бібрської школи Леся Лукасевич, – забравши педнаван­таження у вже працюючих учите­лів, громадська професійна спілка і дирекція школи були непохитно на боці закону. Це сила проти всі­лякого найпотужнішого телефон­ного права. Адміністрація ділиться відповідальністю з профспілкою за чесний розподіл уроків, атестацію колег».

Завдяки ініціативі й активності первинної професійної спілки ко­лектив згуртовують на добрі спра­ви. Йдеться не лише про пізнаваль­ні для вчителів мандрівки у віль­ний час Україною, організацію відзначення ювілеїв, ушанування вчителів-пенсіонерів, а й традицій­ні для колективу дні театру – виїз­ди в обласний центр на прем’єри провідних львівських театрів.

Цей непростий новий навчаль­ний рік розпочинають разом з місь­кою громадою, яка з розумінням ставиться до шкільних проблем. Поточні ремонти здійснено в усіх класах, здебільшого силами бать­ків та завдяки спонсорам. У п’яти молодших класах оновили дошки та жалюзі батьківським коштом. Відділ освіти надав 300 кг цементу й одні двері. «Вибачте за таку госпо­дарську прозу, але вона невід’ємна від умов праці, за яку відповідаль­на і профспілка, і адміністрація, за­лежить і рівень навчального проце­су», – додає директор.

Цього року школа взяла участь у проектах з організації якісно­го навчального середовища, ого­лошених департаментом освіти. Один стосовно читального залу (непогана бібліотека в нас уже була), коли треба було здійсни­ти його комп’ютеризацію. До по­слуг учнів – п’ять ноутбуків, інтер­нет, комп’ютерна оргтехніка. Дру­гий проект у ракурсі національно-патріотичного виховання. Загальна його вартість становить 45 тис. гри­вень, з яких 5 тис. надала міськра­да, 15 тис. виділено з місцевого бю­джету. Ще 20 тис. мають надійти з Львівського обласного департамен­ту освіти. Необхідно зробити також ремонт спортивного залу (гімнас­тичного вже подужали)...

Колектив прагне створити шко­лу… без поразок. Поразок педа­гогічних, учнівських, будь-яких. «Школу мають закінчувати, – про­довжує директор, – здорові молоді люди, які отримали на нашій базі сучасні знання, підготовку, що да­вала б змогу реалізовувати себе в подальшому житті, в тих аспектах людської діяльності, де вони здат­ні досягнути найвищих результа­тів, усвідомлювати, що їм найкра­ще вдається. Учитель сьогодні – це фахівець з максимальної індивіду­алізації процесу навчання, а також організатор дитячої самоосвіти. А тому він має вчитися сам. На цьо­му пріоритетному шляху роботода­вець і професійна громадська орга­нізація – профспілка школи – заод­но. Захищаємо професіоналів».

Бібрчани задіяні в проекті Львів­ського інституту післядипломної освіти – внутрішньошкільного вдо­сконалення вчителів, є співоргані­заторами обласного семінару з цьо­го проекту, де їх високо оцінюють. Вчитель з основ здоров’я Оксана Тимчишин керує профільною твор­чою лабораторією в обласному Ін­ституті післядипломної освіти. Вчителька початкових класів Кате­рина Микитів – лауреат обласного конкурсу «Вчитель року» в номіна­ції «Початкові класи».

У школі навчаються 16 дітей-сиріт і позбавлених батьківської опіки. На щастя, поблизу школи розташований Будинок сімейного типу сестер згромадження Пресвя­тої родини, і ці діти живуть там. Ма­теріально та в плані духовної опіки учні завдяки сестрам мають, часом, більше переваг, ніж діти з пересіч­ної родини. Сестра-настоятелька – випускниця цієї школи.

Найважливіше нині завдання школи – створення психологічно­го комфорту для всіх учасників на­вчального процесу. Львівський об­ласний центр здоров’я разом з Бібр­ською школою взяли участь у про­екті «Дитина в кризовому серед­овищі». Їх досвід вивчався на всеукраїнському рівні, увійшли до Єв­ропейської мережі шкіл сприяння здоров’ю. Налагодили співпрацю з організацією «АЦЕТ» – її Львівське представництво займається профі­лактикою шкідливих узалежнень молоді, тож його фахівці часто при­їжджають до Бібрки.

Трудовий колектив Бібрської школи вдосконалює співпрацю з ра­йонними та міськими органами вла­ди, різними інституціями, що готові допомагати виховувати мудрих, ін­телектуально розвинених, щирих та чесних громадян України.

 

Зростають борги за виконану роботу

Наталія ГРИЦЕНКО

завідувач відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО

Заступник голови Об’єднання профспілок Хар­ківської області Сергій Волков узяв участь у за­сіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із зарплат, пенсій, стипендій та інших со­ціальних виплат. Як зазначив т.в.о. першого заступника го­лови ОДА Вадим Глушко, ста­ном на 1 серпня цього року борги із зарплати склали 173,4 млн грн, із сплати єди­ного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 302,8 млн грн, страхових внесків до Пенсійного фонду України – 197,2 млн грн.

На засіданні також заслухали звіти керівників підприємств-боржників: ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний за­вод», КП «Теплоенерго» Ло­зівської міськради, ДП «Хар­ківський завод шампанських вин», ДП УДПІ «Укрміськбуд­проект». За словами допові­дачів, основними причинами невиплати зарплати є відсут­ність замовлень, зниження попиту на продукцію, неефек­тивне управління колишнього керівництва тощо.

За підсумками засідання при­йнято протокольне рішення.

 

На порядку денному – актуальні питання

Відбулося чергове засі­дання президії облас­ної ради профспілки працівників соціальної сфери, на якому розглянуто питання про затвердження Плану заходів Миколаївської обласної профспілки у 2015–2016 роках та пріоритетних напрямів її діяльності; прове­дення обласної спартакіади працівників соцсфери; наго­родження профспілкових ак­тивістів з нагоди Дня Неза­лежності України; участь у за­ходах з відзначення 15-ї річ­ниці утворення Фонду соц­страхування від нещасних ви­падків на виробництві та профзахворювань України; проведення конкурсу декоративно-прикладного мисте­цтва працівників соцсфери Миколаївської області. До ві­дома членів президії було до­ведено останні рішення пре­зидії ФПУ, облпрофради та Центральної ради профспілки працівників соціальної сфери України. Після обговорення з усіх питань прийнято відпо­відні постанови.

Голові профорганізації Мико­лаївського державного експе­риментального протезно-ортопедичного підприємства Маргариті Гребенкіній вруче­но Диплом ФПУ за кращий колективний договір у соці­альній сфері.

 

Профспілки перемогли в святі-конкурсі квітів

Галина ДАНИЛЕНКО

директор НМЦ профспілок

Перше місце в традицій­ному святі квітів до Дня Незалежності у м. Луцьку здобула фло­ристична композиція «Міс го­тель «Профспілковий», біля якої зробили фотосесію чи не всі жінки і дівчата, які при­йшли подивитись на цей фес­тиваль квіткових ідей, весел­кових барв і такого кольорово­го позитиву, який приносять у наше життя лише квіти. Колек­тив навчально-методичного центру профспілок постійно бере участь у всіх заходах об­ласного центру і таким чином формує позитивний профспіл­ковий імідж серед міської гро­мади. У щорічних конкурсах «Луцьк квітучий» НМЦ завжди посідає призові місця, але пе­реміг уперше.

На свято квітів до міського парку збираються сім’ями, трудовими колективами, оскільки більшість підпри­ємств і установ міста вважа­ють за честь взяти участь у цьому популярному видови­щі, позмагатись у креативнос­ті та майстерності.

Автор композиції НМЦ – голова профкому, бібліотекар Оксана Самчук, яка захоплюється писан­карством, виготов­ленням ляльок-мотанок, і ці вміння використовує в на­вчальному процесі профактивістів.

 

На захист життєвих інтересів людини праці

За ініціативою Федерації профспілок області відбулося засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради з порядком денним про стан опла­ти праці в області та виконання завдань Президента й Уряду України щодо по­гашення боргів із заробітної плати, визначення шляхів реалізації Закону України «Про соціальний діалог» в області, спільну протидію головним соціально-економічним загрозам України та підтримку вітчизняного товаровиробника.

Як інформує сайт ФПО, в засіданні взяли участь чле­ни ТТСЕР, голова Федерації профспілок області, спів­голова ТТСЕР Микола Ко­лесник, заступник голови – дирек­тор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, виконавчий директор Вінницького обласного об’єднання організацій роботодавців Леонід Антонюк, а та­кож керівники членських організа­цій ФПО, відповідальні працівники органів управління сторін соцдіа­логу, представники засобів масової інформації.

Відкриваючи засідання, Ігор Іва­сюк проаналізував ефективність співпраці сторін соцдіалогу у ви­рішенні проблеми своєчасної ви­плати зарплати на підприємствах, установах, організаціях області.

З інформацією щодо шляхів ре­алізації Закону України «Про соці­альний діалог» в області виступив голова ФПО, співголова ТТСЕР Ми­кола Колесник, який зазначив, що захист життєвих інтересів людей праці, допомога у вирішенні їхніх проблем засобами соціального діа­логу є головним завданням проф­спілок. Він акцентував увагу при­сутніх на тому, що в критичних соціально-економічних умовах вла­да проігнорувала соціальний діа­лог (насамперед на національному рівні), вдалася до поспішних, неви­важених, фрагментарних дій, які, за наявності запропонованих проф­спілками позитивних альтернатив, суттєво обмежили трудові права та соціальні гарантії працівників, різ­ко погіршили рівень життя їхніх сі­мей. Результатами таких дій стали падіння реальної заробітної плати, скорочення робочих місць, консер­вація державних соціальних стан­дартів та гарантій, галопуюча ін­фляція, багаторазове обвальне під­вищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, тотальне зубо­жіння населення та інші негативні наслідки. Саме це призвело до ви­никнення колективного трудового спору СПО всеукраїнських проф­спілкових об’єднань із Кабінетом Міністрів України, проведення ма­сових акцій протесту, головною ви­могою яких є забезпечення владою виключно законних прав наших спілчан. Микола Колесник зазна­чив, що профспілки підтримують проведення комплексних реформ, але пропонують проводити їх усім миром, порівну розподіливши тя­гар і відповідальність за їх прове­дення на всі сторони соцдіалогу, щоб не лише за рахунок трудящих вирішувались десятиліттями на­копичувані в суспільстві пробле­ми. Він висловив надію, що саме за­вдяки системній та ефективній ро­боті ТТСЕР у регіоні вдасться зна­йти шляхи вирішення багатьох про­блем та домогтися підвищення рів­ня життя працівників та членів їх­ніх сімей.

В обговоренні взяли участь пред­ставники кожної із сторін соціаль­ного діалогу. Від профспілок ви­ступили голова облпрофорганізації працівників текстильної та легкої промисловості Володимир Слобо­дянюк і заступник голови ФПО, го­лова облпрофорганізації профспіл­ки працівників будівництва і пром­будматеріалів Дмитро Бабенко.

За результами спільного засідан­ня члени ТТСЕР ухвалили рішення та план необхідних заходів.

 

Профспілки пікетували облраду

Біля будівлі Одеської обласної ради депутатів перед початком сесії відбулося пі­кетування, орга­нізоване члена­ми профспілок області

Підставою для протесту стала глибока стурбо­ваність спілчан з при­воду звернення облас­ної прокуратури до господар­ського суду з позовом про по­збавлення права власності та користування майном проф­спілок та передання Будинку профспілок у власність дер­жави. Зазначену будівлю Одеська обласна рада проф­спілок придбала за вартістю 1 837 018 карбованців, що були сплачені з профспілко­вих внесків, які надійшли від первинних профспілкових ор­ганізацій області.

Сам прецедент позбавлення власника законно придбано­го колективного майна ство­рює умови для ослаблення автономії профспілок в Украї­ні, встановленої міжнарод­ним правом, Конституцією країни, і ліквідації захищенос­ті профспілок від зовнішнього втручання, в тому числі з боку державних органів.

У пікетуванні взяли участь по­над 400 людей, зокрема пра­цівники санаторіїв м. Одеси.

 

Звітуєпрофспілка лісових галузей регіону

Незважаючи на фінансові труднощі, Закарпат­ська обласна профорганізація працівників лі­сових галузей активно відстоює свою позицію щодо соціально-економічного захисту трудя­щих, тісно співпрацює з керівниками та голо­вами профкомів на місцях у вирішенні цих питань. Про це йшлося у доповіді профлідера галузі Володимира Ількова на обласній проф­спілковій звітно-виборній конференції.

Сергій БАРАНЧИКОВ

За підтримки галузевої профспілки на всіх під­приємствах укладено колдоговори. За її спри­яння вдалося вирішити про­блемні питання, пов’язані з життєдіяльністю Перечин­ського лісохімкомбінату, до­могтися надання пільг і га­рантій працівникам у трудо­вих колективах. Турбують і питання зростання профчлен­ства. На конференції йшлося про те, що окремі керівники підприємств галузі уникають співпраці з профспілкою на засадах соціального партнер­ства, як це передбачено роз­порядженням голови Закар­патської ОДА, а іноді навіть перешкоджають створенню первинних профорганізацій. Ішлося, зокрема, про дирек­тора Ужанського національ­ного природного парку Вікто­ра Берковича, який нехтує конструктивною позицією цієї громадської організації, а тому профспілка вимагає про­ведення його люстрації.

Про те, що вдалося зробити протягом звітного періоду, іс­нуючі проблеми та шляхи їх вирішення вели мову дирек­тор Іршавської меблевої фа­брики Григорій Фулитка, голо­ви профкомів: національного природного парку «Синевир» Федір Матічин та Перечин­ського лісохімкомбінату Окса­на Лобач, заступник голови Закарпатської облпрофради Василь Захарець та ін. Голова обласної ради ФСТ «Україна» Владислав Кушнірчук акценту­вав увагу на добрих традиціях спортивно-масової і фізкуль­турної роботи в галузі. Зокре­ма, заслуговує на увагу спіль­не проведення футбольного турніру пам’яті Героїв соціаліс­тичної праці, переможців між­народних змагань лісорубів у 1967 році в м. Монреалі (Ка­нада) Івана Чуси та Василя Шорбана. Цікаво, що на адре­су учасників конференції на­дійшов лист, який надіслав з-за кордону один з організа­торів цього турніру – почесний президент Федерації футболу Ленінградської області (Росія), колишній член ЦКпрофспілки працівників лісової, паперової та деревообробної промисло­вості Йосип Нодь. У цьому листі підкреслено важливе значення міжнародного свята футболу в пам’ять про славних закарпатських героїв-лісорубів і висловлено сподівання, що представницький турнір і на­далі здобуватиме нову попу­лярність. І тон у цій потрібній справі задає галузева проф­спілка в Закарпатті.

Головою Закарпатської облас­ної організації профспілки пра­цівників лісових галузей знову обраний Володимир Ільков.

12.09.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання