« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Від ініціатив до реалізації

Від ініціатив до реалізації

9 липня в рамках засідання Молодіж­ної ради Об’єднання профспілок Хар­ківської області відбувся круглий стіл на тему «Молодіжний профспілковий рух: акценти, завдання і пріоритети».

Олександр ПРОСКУРНЯ

член Молодіжної ради ОПХО, голова Молодіжної ради Харківської «Укрелектропрофспілки», учасник дансько-українського проекту групи № 1

Тема участі моло­ді в профспілково­му русі неоднора­зово розглядалася на різноманітних форумах, нарадах, конфе­ренціях, однак метою да­ного заходу було, насам­перед, вивчення ситуації з молоддю на місцях, ак­центування уваги на про­блемних питаннях у робо­ті молодіжних профспіл­кових структур області, обмін досвідом, а також напрацювання пропози­цій щодо подальшого роз­витку молодіжного проф­спілкового руху України.

Учасникам кругло­го столу була представ­лена презентація статис­тичного огляду членства молоді в профспілках на рівні областей, галузей, України. Узагальнюю­чим показником є пито­ма вага профспілкової мо­лоді в загальній чисель­ності членів профспілок України. За даними на 01.01.2015, молоді в проф­спілках близько 37%, тоб­то 2,36 млн осіб.

Водночас учасники круглого столу із сумом констатували поступове падіння профспілкового членства протягом остан­ніх п’яти років – з 8,5 млн осіб у 2010-му до 6,4 млн у 2014-му. Вони визначили основні причини падіння, що носять об’єктивний та суб’єктивний характер.

Під час обговорення слово взяли голова Моло­діжної ради Об’єднання профспілок Харківської області Роман Артеменко, голова Молодіжної ради регіональної профспілко­вої організації працівни­ків космомашу Олександр Білан, голова Молодіжної ради обласної ради авіа­будівників Ігор Величко, голова Молодіжної ради обласної профспілки ма­шинобудування та мета­лообробки, член дансько-українського навчально­го проекту групи № 2 Ві­ктор Торопченко, заступ­ник голови Молодіжної ради Північної ЕС НЕК «Укренерго» Вікторія Крохмаль, в. о. голови Мо­лодіжної ради ДП «Завод «Електроважмаш» Кате­рина Гончарук та ін.

Як експерти виступили заступник голови ОПХО, член комісії Ради ФПУ з підготовки проекту Про­грами дій ФПУ на 2016–2021 роки Сергій Волков, голова первинної профспілкової організації ПАТ «Харків­ський тракторний завод», член комісії Ради ФПУ з підготовки проекту Про­грами дій ФПУ на 2016–2021 роки Валерій Дейнеко, за­ступник голови Профспіл­ки працівників космічного та загального машинобудування України, член ко­місії Ради ФПУ з підго­товки пропозицій віднос­но змін до Статуту ФПУ Зоя Затенацька. Серед за­прошених та гостей сло­во взяли голова первин­ної профорганізації ДНВП «Об’єднання Комунар» Ми­хайло Ронін, начальник відділення Національної служби посередництва та примирення в Харківській області Сергій Лайков. Зо­крема, обговорювалися пи­тання щодо напрацювань Закону України «Про мо­лодь» (автор Іван Крулько), стану профспілкової осві­ти в Україні та залучення до цієї роботи міжнарод­них профспілкових інсти­туцій; дансько-українського навчального проекту, ролі культурно-масових заходів у житті молоді, ін­формаційного супроводу в діяльності профспілкових структур, обміну досвідом між молодіжними струк­турами регіону.

У ході круглого столу було проведено анкетуван­ня, результати якого за­свідчили певну тенденцію. Так, приміром, на запит про пріоритетні аспекти роботи молодіжних проф­спілкових структур отри­мано наступні відповіді:

– на локальному рів­ні (підприємство, органі­зація) слід звернути ува­гу на колдоговори (зайня­тість, зарплата, захист), залучення до профспілко­вих лав молоді, первинну профспілкову освіту (обі­знаність), дозвілля;

– на територіальному рівні (область) слід приді­лити увагу профспілково­му навчанню, обміну до­свідом, допомозі в реаліза­ції заходів на місцях, об’єднавчим процесам молоді;

– на галузевому рівні (галузь) слід зосередити­ся на питаннях навчання, роботи з резервом проф­спілкових кадрів, підви­щення кваліфікації проф­спілкових кадрів.

Підсумком круглого столу стало прийняття відповідних Рекоменда­цій Об’єднанню профспі­лок Харківської області, Молодіжній раді ОПХО, обласним галузевим проф­спілкам, первинним проф­спілковим організаціям, у тому числі комісій Ради ФПУ з підготовки проек­ту Програми дій ФПУ на 2016–2021 роки та проек­тів постанов і резолюцій VII з’їзду ФПУ, а саме:

– активізувати роботу з розробки проектів осно­вних документів VII з’їзду ФПУ;

– врахувати необхід­ність затвердження Кон­цепції молодіжної політи­ки ФПУ та Програми дій на період 2016–2021 років;

внести зміни та допо­внення в пункт 2 «Кадро­вий потенціал» розділу V «Потенціал профспілок» проекту Стратегії модер­нізації ФПУ, її членських організацій щодо ролі молоді в кадровій роботі профспілок тощо.

 

Триває системне навчання профлідерів

 Нещодавно відбулося засідання президії Чернігівської обласної організації Профспіл­ки працівників освіти і науки України з осно­вним питанням «Про дотримання трудових прав членів профспілки в закладах і устано­вах освіти Бахмацького району в умовах еко­номії бюджетних коштів».

Віталій КОПИШ

Далі за планом відбув­ся семінар голів ра­йонних, міських орга­нізацій та первинних організацій ВНЗі ПТНЗ, при­свячений роботі територіаль­них організацій в сучасних умовах децентралізації по­вноважень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, прийняттю нового ЗУ «Про освіту», а та­кож вирішенню колективного трудового спору з Урядом та роботодавцями.

Розпочалося навчання з круглого столу, який провів голова Городнянської район­ної організації профспілки Геннадій Мироненко. На ньому обговорювалось пи­тання посилення ролі проф­спілок у забезпеченні гідної праці, захисту прав трудящих та демократизації в Україні.

Дуже корисним для обміну досвідом виявився робочий візит до Козелецької район­ної організації профспілки, де відбулася зустріч із за­ступником голови районної державної адміністрації з гу­манітарних питань Артемом Севастьяном, головою ра­йонної ради Романом Кру­гликом і начальником відді­лу освіти РДА Сергієм Ста­сем. На зустрічі порушували­ся питання розвитку освіт­ньої мережі району, своєчас­ності виплати зарплати пра­цівникам, а також ставлення керівництва району до про­цесу об’єднання громад. Учасники семінару відвідали Козелецьку ЗОШ№ 3, де ознайомились з роботою профорганізації навчального закладу. Також гостям про­демонстрували фрагмент профспілкового уроку та рі­вень оснащення кабінету профспілкової роботи.

Наступний навчальний день розпочався з розгляду вкрай важливого питання «Концеп­ції реформування місцевого самоврядування та територі­альної організації влади в Україні». Для більш фахового обговорення був запроше­ний експерт офісу реформ у Чернігівській області Микола Силенко.

Завершився семінар занят­тям з організаційної роботи та ведення документації в структурних ланках, яке про­вела заступник голови облпрофорганізації Ніна Дудка. Його учасники в формі діло­вої гри відпрацювали та за­кріпили навички проведення засідань виборних органів.

 

«Банкіри, поверніть наші гроші!»

Дніпропетровський обком профспілки пра­цівників будівництва та промбудматеріалів і прес-центр Обласного об’єднання профспілок організували та провели в інформагенції «Мост-Днепр» прес-конференцію, присвячену захо­дам щодо повернення коштів будівельних під­приємств, що «зависли» на рахунках обласного відділення відомого банку «Фінанси і кредит».

Віктор КОВРИГА

Ця фінустанова, як роз­повіли керівники під­приємств «Енерго-Імпекс», «Будівельні матеріали і будівництво» та «Піраміда», заборгувала їм кілька мільйонів гривень. Не допомогли навіть рішення су­дів на їхню користь, якими банк зобов’язали розрахува­тися із своїми клієнтами. Все це фактично призводить до колапсу підприємств, які не мають змоги вести нормаль­ну економічну діяльність, ви­плачувати працівникам зарплату, відраховувати податки та інші платежі. Дійшло вже навіть до арешту майна одно­го з цих підприємств через невиплату податків.

Доведені до відчаю працівни­ки збираються пікетувати банк, блокуючи його роботу. Тим більше, що на перегово­ри стосовно повернення ко­штів підприємств його керів­ники йти не бажають. Наразі вони навіть подають апеляції на рішення судів, посилаю­чись на дуже дивну ухвалу Київського окружного адміні­стративного суду від 28 квітня 2015 року, яка… звільнила банк від всіх його зобов’язань перед вкладниками.

До речі, в квітні цього ж року, зважаючи на звернення ЦКпрофспілки будівельників (у ньому йшлося про численні випадки невиконання банком «Фінанси і кредит» своїх зобов’язань перед будпідприєм­ствами Хмельницької, Івано-Франківської, Дніпропетров­ської та інших областей), Феде­рація профспілок України наді­слала листа до Нацбанку Украї­ни з проханням розібратися з протиправними діями згадува­ної фінустанови. Але, як бачи­мо, ситуація не змінюється…

 

Основа діяльності – соціально-економічний захист спілчан

Сергій БАРАНЧИКОВ

Закарпатська обласна ор­ганізація профспілки пра­цівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг (голова Галина Сваричевська) з метою захисту прав та інтересів трудя­щих неодноразово зверталася до вищих органів з різних пи­тань життєдіяльності галузі. От і на звітно-виборній конференції обласної профорганізації було вирішено звернутися до Прези­дента, Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону, яким з 1 липня запроваджено обов’язкову наявність реєстра­торів розрахункових операцій (касових апаратів) у всіх підпри­ємців малого та середнього біз­несу. До речі, Верховна Рада України таки внесла зміни до цього законопроекту, за якими підприємці з річним оборотом до 1 млн грн поки що звільня­ються від цієї обов’язкової нор­ми, а також скасовуються штра­фи за неправильне застосуван­ня касових апаратів.

У звітній доповіді, з якою на об­ласній профспілковій конфе­ренції виступила Галина Свари­чевська, виступах делегатів йшлося про здобутки обласної, первинних профорганізацій у відстоюванні законних інтере­сів працівників, піднесення імі­джу галузі протягом останнього п’ятиліття. Наводилися прикла­ди таких форм роботи галузе­вої профспілки, як проведення зустрічей з ветеранами праці, багатодітними сім’ями, допо­мога пенсіонерам – колишнім працівникам галузі, воїнам-афганцям, чорнобильцям, сту­дентам навчальних закладів, спільне відзначення професій­ного свята – Дня працівника торгівлі. Профспілка активно займається оздоровленням ді­тей, її представники щороку успішно виступають на міжга­лузевих спартакіадах профспі­лок Закарпаття, отримуючи призові місця. Передплачують у галузі газету «Профспілкові ві­сті» та «Бібліотечку голови профспілкового комітету».

Разом з тим, наголошувалося на необхідності привернення більшої уваги органів влади на місцях до вирішення проблем галузі, підвищення ролі проф­спілки в створенні належних умов праці, підготовці кадрів, у тому числі молоді, ефективного використання коштів профспіл­кового бюджету тощо.

На звітно-виборній конференції також виступили заступник ди­ректора департаменту – на­чальник управління розвитку підприємництва, промисловос­ті та торгівлі Закарпатської облдержадміністрації Галина Рус­нак та заступник голови облпрофради Василь Захарець.

Головою Закарпатської облас­ної організації профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчу­вання та послуг знову обрано Галину Сваричевську.

21.07.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання