« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

«Антонівцям» збудують нове житло

«Антонівцям» збудують нове житло

2 липня відбуло­ся уро­чисте за­кладення капсули зі звернен­ням до майбутніх поколінь трудо­вого ко­лективу ДП «Ан­тонов» у фундамент нового 12-поверхового будинку по вул. Туполєва в столиці. Житло розрахова­но на 84 квартири для працівників підприєм­ства. В експлуатацію будинок заплановано здати 2017 року.

Тетяна РУБАН

«ПВ»

У заході взяли участь ге­неральний директор ДК«Укроборонпром» Роман Романов, в. о. президента ДП «Антонов», народний депутат України Михайло Гвоздьов, генераль­ний конструктор ДП «Анто­нов», Герой України, академік НАНУ Дмитро Ківа, перший віце-президент – генераль­ний директор підприємства Віктор Семенцов, голови пер­винних організацій Профспіл­ки авіабудівників України на підприємстві Віктор Гуска та Анатолій Коротенко.

Вирішення житлової пробле­ми є однією із складових ви­конання Територіальної угоди та соціальної політики. Як розповів «ПВ» голова первин­ної профспілкової організації на ДП «Антонов» Віктор Гус­ка, рішення про будівництво нового будинку для своїх пра­цівників адміністрація, проф­спілковий комітет підприєм­ства прийняли з метою підви­щення мотивації праці та збе­реження кваліфікованих ка­дрів, особливо молоді, які є елітою авіабудівної галузі країни. «На виконання нашо­го колективного договору, квартири в новому будинку отримають насамперед ті працівники, які стоять у черзі на поліпшення житлових умов, заводчани, що зробили найбільший внесок у розви­ток підприємства, та ветера­ни. Для молоді ми нещодав­но збудували два житлових будинки у м. Гостомелі», – по­відомив Віктор Гуска.

У своєму зверненні гене­ральний конструктор ДП «Антонов» Дмитро Ківа за­значив: «Від початку свого іс­нування підприємство роби­ло все можливе для гідного соціального забезпечення своїх співробітників. На сьо­годні для «антонівців» побу­довано 32 житлових будин­ки. До послуг працівників чотири бази відпочинку, два дитячих оздоровчих комп­лекси, дитячі садки, поліклі­ніка, підсобне господарство з виробництва продуктів хар­чування. Незважаючи на складні часи, ми продовжує­мо опікуватися добробутом людей, зміцнюючи їхню впевненість у стабільному майбутньому».

 

ПТУ: об’єднати, аби реформувати

З ініціативи Федерації профспілок Кіровоградської області відбувся круглий стіл за широкою участю зацікавлених осіб. Заступник голови ОДА Сергій Кова­ленко назвав цю зустріч знаковою – вона стане початком для роздумів щодо планування системи профтехосвіти. Оскільки законодавчої бази ще немає, а є лише проект закону, то говорити про реформи зарано, можна лише вести мову про напрями розвитку профтехзакладів. Їх визначено Міністерством осві­ти: не вузькопрофільні навчальні заклади, а багатопрофільні регіональні цен­три, що будуть утворюватися шляхом об’єднання училищ, за обов’язкової умо­ви збереження бази, приміщень, земель, забезпечення працівників роботою.

Марія ІВАНОВА

Сергій Коваленко назвав переваги об’єднань. Багато­профільні центри, в яких буде багато спеціальностей, зможуть оперативно реагувати на потребу в тих чи інших спеціалістах. Це буде га­рантія майбутнього працевлаштування випускників. Планується, що фінансува­тимуть не заклад, як зараз, а учнів. Модель багатопро­фільних центрів дає змогу збалансувати проблеми, в тому числі фінансові, усім навчальним закладам.

Президент Асоціації профтехосвіти України Микола Садовий нагадав, що система профтехосві­ти створювалася понад 200 років. І всі ці роки вона виконує головне завдан­ня: готує робітничі кадри. З 90-х років в Україні за­крито понад 500 ПТУ, чер­гове реформування зно­ву призведе до скорочен­ня. Це недобрий симптом, адже цю освітню систему не можна замінити нічим. Крім того, училища вико­нують соціальну функцію. В системі профтехосвіти завдяки державній під­тримці мають змогу на­вчатися діти з малозабез­печених сімей та з особли­вими потребами, позбав­лені батьківського піклу­вання, педагогічно запу­щені… Куди їм податися, якщо скоротять ПТУ?

Вчені АПНУ розроби­ли концепцію розвитку профтехосвіти, але чи до­тримують ці норми зако­нодавці, невідомо. Мико­ла Садовий вважає: поки немає законодавчої бази і нормативних документів, з об’єднанням не варто по­спішати. Хоча в Олексан­дрії вже відбулося злиття трьох училищ, що висвіт­лило чимало проблем. Їх озвучили голови профко­мів кількох училищ: низка працівників уже перебува­ють на обліку в центрі за­йнятості, при цьому втра­тили педстаж, відпустку, оздоровчі й не отримали жодних гарантій на пра­цевлаштування у ново­створеному закладі. На думку багатьох учасників засідання, арифметичне злиття – це глухий кут для профтехзакладів.

Відомо, що через погір­шення рівня життя насе­лення не всі категорії мо­жуть дозволити собі отри­мати вищу освіту, а осо­бливістю профтехзакла­дів є надання безоплатної повної загальної серед­ньої освіти та робітничої професії, яка забезпечить випускникам у майбут­ньому належне працевла­штування.

Профактивісти занепо­коєні тим, що процес ре­формування відбувається без широкого обговорен­ня громадськості, аналізу ймовірних наслідків. Як паралель наводили при­клади ліквідації у свій час дитячих дошкільних за­кладів, яких сьогодні ка­тастрофічно не вистачає. Чи не станеться щось по­дібне з ПТУ? Тим паче, ре­форма загальноосвітньої школи передбачає запро­вадження 12-річного на­вчання і підготовку стар­шокласників лише для вишів. Що робитимуть ре­шта дітей? Тож ці дві ре­форми потрібно узгодити. Непокоїть і віддаленість районних центрів один від одного, відсутність належ­ного транспортного сполу­чення. А злиття училищ загострить і цю проблему.

ФПО разом із членськи­ми організаціями розроби­ли рекомендації і направи­ли їх Міністерству освіти і науки України. Зокрема, перед реалізацією рефор­ми слід здійснити пілот­ний проект створення регі­ональних центрів профтехосвіти в одній області, а вже за його результатами розпочинати масове рефор­мування; зберегти управ­ління профосвітою (фі­нансування, матеріально-технічну базу) за держа­вою, а органам виконав­чої влади та місцевого са­моврядування делегувати формування мережі закла­дів профтехосвіти з ураху­ванням потреб регіонів у кваліфікованих робітни­чих кадрах; при створенні багатопрофільних закла­дів використати ідею інте­грованих професій. Слуш­ні й інші рекомендації: ви­вчити і законодавчо закрі­пити фінансування на роз­виток матеріальної бази профтехучилищ, узакони­ти проходження практики учнями ПТУ на технічній базі підприємств, для яких готуються кадри.

Серед рекомендацій об­ласній держадміністра­ції: максимально зберег­ти ПТУ, кадри закладів, забезпечити роботою кож­ного працівника; врахо­вувати чисельність ді­тей, які прийдуть на на­вчання у зв’язку з рефор­мою середніх шкіл; при об’єднанні трьох олексан­дрійських профтехучи­лищ обов’язково дотриму­ватись трудових прав пра­цівників, а саме: збережен­ня педстажу, надання чер­гової відпустки, виплата оздоровчих, гарантування збереження робочих місць у новоствореному закла­ді. Ці питання профспілки беруть під свій контроль. Реформи, звісно, потріб­ні, але вони повинні мати чітку кінцеву мету, аби не завершитися, як завжди, ліквідацією і докорінним знищенням.

 

Волинь запрошує на літні навчальні сесії

Навчально-методичний центр профспілок Волин­ської області пропонує літні тренінги для активу будь-яких галузей профспілок із питань активізації профспілкових дій, профспілкового органайзингу, трудового права та ін.

За факультативним планом: знайомство з історією та рекреаційними можливостями Волинського краю – лісами й озерами (Світязь та Пісочне).

За вашим бажанням можна відвідати Білорусь (Брест, Біловезька Пуща) і познайомитися з досвідом роботи профспілок Білорусі (перетин кордону за українським паспортом).

Ціна сесії розраховується за собівартістю без туристичного збору і комісії. Навчальний план і кошторис погоджуються із замовником попередньо.

Навчальна група – від 15 осіб.

Детальніша інформація на сайті www.nmcp-lutsk.com або за тел.: (050) 581-56-50.

21.07.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання