« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Київській міській раді профспілок – 40!

Київській міській раді профспілок – 40!

23 червня у Київському міському будинку вчите­ля відбулося сьо­ме розширене засідання Ради Об’єднання проф­спілок, організацій профспілок у м. Ки­єві «Київська місь­ка рада профспі­лок», присвячене 40-річчю створен­ня Міськпрофради. Захід розпочався ві­деопрезентацією фото, які висвітлю­ють яскраві події в діяльності Київської міськпрофради – від часу створення й донині. Цього дня гостями свята були профспілкові пра­цівники й активісти, ветерани профспіл­кового руху столиці.

Тетяна РУБАН

«ПВ»

Привітати ювілярів при­йшли голова Київської міської державної адмі­ністрації Віталій Кличко, голова Спільного пред­ставницького органу роботодавців м. Києва Віталій Майко, мер Києва 1996–2006 років Олександр Омель­ченко, Голова Федерації профспі­лок України Григорій Осовий.

З вітальним словом виступив го­лова Об’єднання профспілок, орга­нізацій профспілок у м. Києві «Ки­ївська міська рада профспілок» Ва­лентин Мельник, який розповів про роботу столичної ради профспілок протягом чотирьох десятиліть, а та­кож окреслив основні її напрями та завдання щодо соціального захисту прав та інтересів спілчан у сучас­них умовах.

Позитивним здобутком столич­них профспілок того часу було те, що в полі їх зору перебували питан­ня умов праці, забезпечення жит­лом, освітньої, виховної, культурно-масової роботи, оздоровлення дітей тощо. Перехід до ринкової економі­ки вимагав від профспілок нових, нестандартних відносин з органами державної влади, політичними пар­тіями та громадськими організаці­ями, переосмислення своєї ролі та місця в реформованому суспільстві. Міськпрофрада зайняла жорстку позицію щодо розв’язання проблем у трудових відносинах, викликаних приватизацією столичних підпри­ємств, яка часто закінчувалася лік­відацією. Як результат – безробіття, затримка виплати зарплати. Київ­ська міська рада профспілок вжива­ла відповідних заходів, аби захисти­ти конституційні права спілчан. За сприяння фахівців Міськпрофради порушувалися тисячі справ щодо виплати заробітної плати. Викорис­товувалися нові можливості колдо­говірної кампанії.

За чотири десятиліття зробити вдалося чимало. З’явився досвід впливу на владу, ефективні напра­цювання в підвищенні ефективнос­ті у переговорних процесах з орга­нами влади та роботодавцями. З цією метою було створено Київську міську тристоронню соціально-економічну раду, що має широкі права. З прийняттям закону про со­ціальний діалог профспілки отри­мали можливість через укладення територіальної угоди впливати на вирішення всіх соціально важли­вих питань для членських органі­зацій. Приміром, у підписаній між владою, профспілками та робото­давцями Територіальній угоді на 2015–2017 роки профспілки ініцію­вали внесення пункту про підви­щення рівня мінімальної зарпла­ти для киян. Що одним пріоритет­ним завданням на сьогодні проф­спілки вважають встановлення оптимальних тарифів на житлово-комунальні послуги.

Валентин Мельник згадав до­брим словом ветеранів профспіл­кового руху Міськпрофради, тих, хто творив історію столичного профоб’єднання. Він щиро подяку­вав всім присутнім за їхню працю та вагомий внесок, який вони ро­блять у розвиток профспілкового руху, а також побажав профспілков­цям благополуччя, здоров’я та успі­хів у подальшій плідній роботі.

Мер Києва Віталій Кличко приві­тав столичні профспілки з 40-річчям та зазначив, що від дня створення цього об’єднання міська влада тісно співпрацює з профспілками в питан­нях соціального захисту киян. «Не­зважаючи на фінансово-економічну кризу в країні, ми разом вирішує­мо питання щодо погашення забор­гованості із заробітної плати на ко­мунальних підприємствах міста, за­безпечуємо виплату муніципальних надбавок для працівників бюджет­них установ і фінансуємо оздоров­лення школярів у літній період. По­переду ще багато роботи в соціаль­ному напрямі, яку ми повинні вико­нувати спільно, як соціальні партне­ри», – зазначив Віталій Кличко.

За словами мера, така співпра­ця знаходила своє відображення в програмах соціально-економічного розвитку міста, зайнятості населен­ня, програмі «Турбота. Назустріч киянам» і регіональних угодах, де головним є забезпечення прав і га­рантій працівників та членів їхніх сімей, розвиток соціального парт­нерства, запобігання соціальній на­прузі в місті.

Зі словами привітання також ви­ступили голова СПО роботодавців м. Києва Віталій Майко та мер сто­лиці у 1996–2006 роках Олександр Омельченко.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий привітав усіх присутніх у залі творців сто­личних профспілок з ювілеєм і по­бажав спільної потужної роботи за­для захисту соціально-економічних інтересів спілчан. Він також звер­нув увагу профактиву столиці на не­обхідність консолідації та модерні­зації профспілкового руху, створен­ня необхідних умов для соціально-економічного захисту членів проф­спілок. За словами профлідера, ана­ліз конфліктогенної ситуації в кра­їні свідчить про посилення соціаль­ної напруги в суспільстві, а отже, профспілки не мають права лиша­тися осторонь подій, що відбува­ються нині в Україні. Потрібно шу­кати діалог з Урядом, роботодавця­ми та виробити план спільних дій для захисту законних прав людини праці.

Яскравим фіналом заходу став концерт творчих колективів і окре­мих виконавців столичних галузе­вих профспілок, котрі подарували гостям чудову атмосферу свята.

 

Проблеми регіону вирішуватимуть спільно

У приміщенні Федерації профспілкових ор­ганізацій Чернігівської області відбулася зу­стріч голови Чернігівської обласної ради Миколи Звєрєва з лідерами обласних орга­нізацій галузевих профспілок. Ключові теми зустрічі – перспективи адміністративно-територіальної реформи, процес утворення гро­мад і збереження соціальної інфраструктури.

Віталій КОПИШ

Розпочинаючи зустріч, очільник обласної ради відзначив роль проф­спілок, як організацій, що перебувають найближче до людей і найкраще розумі­ють їхні проблеми. Далі голо­ва ФПО Микола Богдан за­просив присутніх до дискусії.

Щодо проведення адміністративно-територіальної ре­форми Микола Звєрєв наго­лосив на необхідності якнай­швидше передати повнова­ження, зокрема в бюджетній сфері, місцевим громадам. На його думку, це значно по­кращить фінансові можливос­ті місцевої влади та мінімізує корупційну складову в розпо­ділі державних коштів. Голова облради переконаний, що Чернігівщина із своїм ресурс­ним потенціалом після про­ведення реформи позбудеть­ся тавра дотаційної і депре­сивної. «Звісно, що для кож­ної громади буде свій, іноді досить різний, період перехо­ду на самоокупність, протя­гом якого держава повинна буде вирівнювати соціальні стандарти», – наголосив Ми­кола Звєрєв.

З особливим занепокоєнням лунали запитання до очільни­ка Чернігівської облради від представників профспілок бюджетної сфери. Так, голова обкому Профспілки працівни­ків освіти і науки України Те­тяна Матвеєва порушила про­блему збереження мережі навчальних закладів у сіль­ській місцевості. Подібні ви­клики нині постали і перед га­луззю охорони здоров’я. В цьому питанні Микола Звєрєв висловився категорично й од­нозначно за збереження існу­ючої мережі об’єктів соціаль­ної інфраструктури до оста­точного закінчення територі­альної реформи. Серед інших проблем, озвучених профлі­дерами, були виділення до­даткових державних субвен­цій на фінансування бюджет­них установ, зменшення енергетичної залежності регі­ону, справедливий розподіл податків (з урахуванням ін­тересів громад), сплачуваних великими платниками.

 

Профспілки – проти зниження життєвого рівня населення

Заступник голови Закарпатської облпрофра­ди Василь Захарець за дорученням її прези­дії надіслав листа Верховній Раді України та керівнику депутатської групи «Закарпаття» у парламенті Валерію Пацкану.

Сергій БАРАНЧИКОВ

«Профспілки Закар­паття, – йдеться в листі облпрофра­ди, – висловлю­ють глибоку стурбованість з приводу прийнятих останнім часом законодавчих актів, що суттєво погіршують соціально-економічний захист населен­ня, знижують життєвий рівень працюючих, пенсіонерів, мо­лоді. Йдеться про ліквідацію за рахунок Фонду соціального страхування України оздоров­лення працівників та членів їхніх сімей, фінансування санаторіїв-профілакторіїв, урі­зання пенсій працюючим пен­сіонерам на 15%, непосильне підвищення в декілька разів тарифів на газ, електроенер­гію тощо.

Тому звертаємось до всіх на­родних депутатів України, зо­крема й тих, які представля­ють виборців Закарпаття у Верховній Раді, зважено і від­повідально поставитися до голосування наступних зако­нопроектів:

– реєстр. №2698 щодо скасу­вання обмеження виплати пенсій працюючим пенсіоне­рам до рівня 85%;

– реєстр. №2883 щодо індек­сації заробітних плат, пенсій та соціальних виплат;

– реєстр. №2245 щодо від­новлення фінансування Фон­дом соціального страхування України дитячого оздоров­лення, санаторіїв-профілакторіїв та закупівлі путівок на санаторно-курортне лікуван­ня працюючих;

– щодо перегляду до змен­шення тарифу на газ для на­селення (рента)».

05.07.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання