« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Пріоритет – життя і здоров’я людини праці

Пріоритет – життя і здоров’я людини праці

28 травня в студії ПАТ«Укртеле­ком» Профспілка працівників зв’язку України разом із соціаль­ними партнерами провела Всеукраїнську селекторну нараду за підсумками виконання заходів з нагоди Дня охорони праці.

За інформацією Профспілки працівників зв’язку Укра­їни, у нараді взяли участь заступник Голови Федера­ції профспілок України Сер­гій Українець, начальник відділу нагляду на транспорті та у зв’язку Держгірпромнагляду Володимир Литвинов, головний редактор жур­налу «Охорона праці» Дмитро Мат­війчук, представники Національ­ної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та ін­форматизації, Міністерства інф­раструктури, Держспецзв’язку, ке­рівники підприємств, установ та організацій галузі, керівники фі­лій ПАТ «Укртелеком», дирекцій «УДППЗ «Укрпошта», філій і під­приємств Концерну РРТ, обласних вузлів спеціального зв’язку, Укра­їнського державного центру раді­очастот, керівники служб охорони праці, голови профспілкових орга­нізацій.

Відкрив нараду голова Проф­спілки працівників зв’язку України Микола Стародуб. У своєму висту­пі він зазначив, що цьогорічні захо­ди до Дня охорони праці відбулися під гаслом: «Приєднуйтесь до фор­мування превентивної культури охорони праці». Превентивна куль­тура охорони праці – це, насампе­ред, дотримання виконавцем робіт законодавчих актів, інструкцій та технологічних карт і вимог. Куль­тура охорони праці означає забез­печення права на безпечні та здо­рові умови праці, включає і управ­лінські системи, і практику участі в них працівників, і дисципліну на робочому місці, і всі ті принципи, відносини та правила, що сприя­ють створенню безпечного й здоро­вого виробничого навколишнього середовища в умовах, коли робота організована продуктивно і якісно. На жаль, ці питання через різні об­ставини, в тому числі економічні, вирішуються недостатньою мірою, свідченням чого є нещасні випад­ки на підприємствах. Так, на під­приємствах галузі в 2014 році ста­лося 49 випадків виробничого трав­матизму, що на 21 випадок менше, ніж у 2013 році, але із смертельним наслідком сталося на 2 ви­падки більше – 6.

До значного погіршен­ня стану дотримання тру­дових прав та безпеки пра­ці на підприємствах Украї­ни призвело запроваджен­ня із серпня минулого року мораторію на прове­дення перевірок суб’єктів господарювання на під­ставі ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», дію якого продовжено на перше півріч­чя 2015 року. Тому з метою покра­щення стану працеохоронної робо­ти, збереження життя працівників та популяризації безпечних умов праці, виробничої культури на ро­бочих місцях організуються та про­водяться дні охорони праці на галу­зевому рівні. На підприємствах, в установах, організаціях галузі про­водилися конкурси «Кращий радіо­технічний об’єкт з охорони праці», перший етап огляду-конкурсу лі­нійних та ремонтних бригад елек­тромонтерів, бригад з капітально­го ремонту споруд електрозв’язку, дільничних електромонтерів, пра­цівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою та здій­снюють експлуатацію обладнан­ня підвищеної небезпеки, «Кращий працівник», «Кращий виробничий підрозділ», «Кращий фахівець з охо­рони праці УДППЗ «Укрпошта». В усіх дирекціях УДППЗ «Укрпошта» проводилися дні відкритих дверей під назвою «Робоче місце моїх бать­ків» з відвідуванням дітьми робо­чих місць батьків, що сприятиме їх знайомству з працею та правилами безпечної поведінки.

Керівники підприємств, началь­ники служб охорони праці підпри­ємств галузі, голови профорганіза­цій брали участь у конференціях, нарадах, круглих столах, організо­ваних теруправліннями Держгірпромнагляду, обласними дирекці­ями Фонду соцстрахування від не­щасних випадків на виробництві та профзахворювань, обласними держадміністраціями. Проводили­ся заходи з ушанування пам’яті за­гиблих на виробництві, зокрема до­помога в облаштуванні могил, від­відання та надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих, а також інвалідам праці.

Голова профспілки Микола Ста­родуб звернув увагу присутніх на те, що під час загострення проблем у суспільстві, особливо в соціальній сфері, коли держава та більшість роботодавців прагнуть до скорочен­ня рівня та обсягів соціальних га­рантій, перекладання багатьох про­блем на плечі громадян, збережен­ня життя і здоров’я пра­цівників має вирішальне значення.

Інші учасники наради в столичній і регіональ­них студіях ділилися до­свідом роботи з охорони праці на своїх підприєм­ствах, в установах та ор­ганізаціях.

Перед присутніми ви­ступив заступник Голо­ви ФПУ Сергій Українець, який висловив занепоко­єння ситуацією, що скла­лася в країні з охороною праці, Дер­жавною інспекцією праці. Фактич­но, протягом року відсутній повно­цінний державний нагляд у цій сфе­рі, заборонено державне інспекту­вання. Вперше за останні 8–10 років зросла кількість нещасних випадків із смертельним наслідком. 4,5 млн людей в Україні залишаються без­захисними, працюючи без оформ­лення трудових відносин, а тому не можуть розраховувати на гаран­тії, а їхні сім’ї – на компенсації. І на­віть у таких умовах більшість про­блем можна вирішити за допомогою об’єднаного, внутрішньокорпора­тивного та профспілкового контро­лю на підприємствах. Сергій Украї­нець також поінформував присутніх про заходи, здійснювані Федерацією профспілок України для відновлен­ня повноцінного державного нагля­ду в сфері праці, а також розповів про досвід польських колег.

На селекторній нараді виступив головний редактор журналу «Охо­рона праці» Дмитро Матвійчук. У контексті формування культу­ри охорони праці він зауважив, що необхідно, насамперед, звертати­ся до свідомості людей. «На жаль, працівники недбало ставляться до свого життя та здоров’я, і це також є причиною нещасних випадків. Якщо керівники підприємств від­повідально ставитимуться до пи­тань безпеки, охорони праці, тоді й працівники будуть цього дотри­муватися. І тут на перший план як механізм, як інструмент створення безпечних умов праці виходить по­няття управління ризиками», – ска­зав Дмитро Матвійчук. І повідомив, що журнал реалізує два власні про­екти, присвячені саме цим питан­ням. Це конкурс дитячого малюн­ка «Охорона праці очима дітей» і щорічна науково-практична конфе­ренція з управління ризиками, що вже стала міжнародною.

У заключному слові голова Проф­спілки працівників зв’язку України Микола Стародуб зазначив, що всі заходи, які проводилися на галузе­вому рівні, пройшли на високому організаційному рівні, сприяли ак­тивізації роботи із запобігання не­щасним випадкам та профзахво­рюванням на виробництві, підви­щенню загальної культури охорони праці.

За значний особистий внесок у вдосконалення роботи з охорони праці, формування її культури, за­побігання виробничому травматиз­му та створення здорових і безпеч­них умов на виробництві, а також із нагоди Дня охорони праці Почес­ну грамоту ЦК Профспілки праців­ників зв’язку України в регіонах одержали десятки фахівців галузі зв’язку та інформатизації.

 

Гарний початок

У ФПУ уклали перший міжнародний договір про співпрацю

Підписанням угоди про співпрацю між Не­залежною самоврядною професійною спіл­кою «Солідарність» Республіки Польща, Фе­дерацією профспілок України та Федерацією профспілок Рівненської області завершилося робоче відрядження делегації з України.

Як повідомляє Профін­формцентр Федерації профспілок Рівнен­ської області, підпи­сантами з боку польської «Со­лідарності» стали: голова На­ціонального секретаріату Мі­рослав Новінські та секретар Національного секретаріату в справах промисловості Гре­гор Шумер. Українську сторо­ну на загальнонаціональному рівні представляв заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, Рівненщину – голова облас­ної організації профспілки працівників культури Петро Давидюк.

Співпраця, яку започатковано ще минулого року, мала на меті вивчення форм і методів роботи сусідів-профспілковців із «Солідарності», адже їхня профорганізація нині є потужною та впливовою на теренах Польщі. За пропози­цією колег, договір про співпрацю між профспілками двох країн підписали при ши­рокому загалі профактиву, під час проведення XIX щорічної Міжнародної спартакіади профспілки «Солідарність», до участі в якій, перейняв­шись загальним спортивним піднесенням та атмосферою свята, долучилися і члени української делегації.

 

Кожна людина – на видноті

Валерій МАРЦЕНЮК

Днями відбулася звітно-виборна конфе­ренція обласної орга­нізації Всеукраїнської профспілки працівників і під­приємців торгівлі, громад­ського харчування та послуг. У звітній доповіді голови ор­ганізації Володимира Краєв­ського, виступах делегатів конференції йшлося про вдо­сконалення форм і методів роботи профспілки, захист прав працівників тощо.

Івідповідач, і промовці не оминали недоліків та упу­щень у роботі обкому та пер­винок. Вказували, що потріб­но робити все, аби кожна лю­дина була на видноті. У при­йнятій постанові визначили орієнтири на майбутнє, а та­кож ухвалили звернення до Президента, Кабінету Міні­стрів та Верховної Ради з ви­могами щодо вирішення про­блемних питань галузі та не­допущення порушень консти­туційних прав працівників.

Конференція затвердила но­вий склад обкому та ревізій­ної комісії. Головою обласної організації знову обрано Володимира Краєвського.

20.06.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання