« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Ревізори КРУ керувалися колдоговором

Ревізори КРУ керувалися колдоговором

Перше після 19-ї звітно-виборної кон­ференції засідання президії Львівської обласної організації Профспілки пра­цівників освіти і науки України вирізня­лося складом активу, питаннями поряд­ку денного та формами їх вирішення. Членом президії, до прикладу, вперше обрано голову профкому департаменту освіти і науки Львівської ОДА, секретаря освітянської колегії департаменту Галину Мартиняк, яка відтепер матиме змо­гу оперативно інформувати роботодавця і водночас громадську організацію про важливі рішення та нагальні проблеми, що виникають в процесі співпраці соціальних партнерів. Лави галузевої освітянської профспілки нещодавно по­повнив колектив автодорожнього коледжу, голову студентського профкому якого Романа Різника також обрано членом президії.

Ольга ЛОБАРЧУК

І не випадково. Саме за його пропозицією 39 членів профспілки ко­леджу взяли участь у перманентній акції протесту в Києві проти ан­тисоціальних рішень Уря­ду, солідарно представля­ючи область та галузеву профспілку.

Новообрана член пре­зидії, голова Городоць­кої районної організації профспілки Ганна Вакар уже попрацювала на об­ласну організацію спіль­но з досвідченим юрис­том громадської органі­зації Мироном Малярчи­ним у підготовці стриж­невого питання порядку денного президії «Про до­держання відділом освіти Стрийської райдержадмі­ністрації законодавства про освіту та трудового законодавства і здійснен­ня районною організаці­єю Профспілки працівни­ків освіти і науки України громадського контролю з цих питань». Нагодилося її «свіже око».

Приємно здивував ди­ректор однієї сільської школи, який сказав: «Ма­ємо вже десять заяв на вступ у представницьку Профспілку працівників освіти і науки України від тих, хто свого часу непра­вильно зорієн­тувався. Це нині найнадійніший захист, можли­вість оборони со­ціальної і солі­дарних дій». А голова профкому Угерської ЗОШ І–ІІІ ступеня Ро­манія Форостина на найвиднішо­му місці розміс­тила плакат: «Що нам дає сьогодні профспілка, а ми – їй». Результат такої гласності – висока мотива­ція членства.

Стрийську районну ор­ганізацію працівників освіти і науки очолив но­вий голова Андрій Си­чак. Виступаючи на за­сіданні президії, він ска­зав: «Громадський контроль допоміг нашій ра­йонній організації одразу по-діловому налаштува­тися на роботу, перейня­ти стиль роботи лідера об­ласної організації Марії Яцейко та її команди, які завжди на зв’язку».

Представник робото­давця із Стрийщини пообіцяв, що всі питання – налагодження участі профспілки в розподілі педнавантаження, впо­рядкування відповідної документації з підписом голови профкому, звіт­ність на зборах про хід ви­конання умов колдогово­ру та вдосконалення його змісту за вимогами часу і законодавства, належ­на компенсація за невико­ристані відпустки праців­никам і т. ін., будуть вирі­шені в терміни, визначені постановою президії.

Встигли, як сказав Ми­рон Володимирович, по­спілкуватися в райо­ні не лише із соціальни­ми партнерами й акти­вом, а й з працівниками державного фінансового контрольно-ревізійного управління, які, взявши до уваги пункт у правовому порядку зареє­строваного ко­лективного до­говору, спону­кали бухгалте­рію виплатити надбавку за пре­стижність праці тим учителям, які звільнялися з роботи посе­ред навчально­го року.

Заступник голови облас­ної організації профспілки пра­цівників освіти і науки Мар’ян Калин по­інформував присутніх про результати моніторингу запланованої в районах оптимізації освітянської мережі, щодо якої галузе­ва профспілка наполегли­во домагається виважено­го ставлення, упереджу­ючого соціального захис­ту – працевлаштування і фінансових виплат, узго­дження позицій і планів з професійною громад­ською організацією. Діло­ві контакти з роботодавця­ми, депутатським корпу­сом усіх рівнів та пункти закону про необхідність відповідних рішень місце­вих рад дають певні пози­тивні сподівання на опти­мальні і демократичні рі­шення. Тим паче, що пе­ред освітянською має бути проведена адмінреформа. Адже чимало місцевих громад будували школи своїми зусиллями, є відпо­відні положення щодо їх прав у питаннях існуван­ня школи в статутах.

Найбільш проблем­ним щодо плану оптимі­зації, розробку якого по­кладено на відповідаль­ність та «власну ініціати­ву» райвідділів освіти, є Жидачівський район. Тут посилено працює облас­на профспілкова правова служба, проходять збори в первинних організаці­ях – освітяни готові вийти на акції протесту через те, що так звана оптимізація розроблена без узгоджен­ня з профспілкою та гро­мадами, колишнім завідувачем райвідділу освіти. Її намагаються втілювати без урахування всіх нега­тивних наслідків окремі чиновники Жидачівської райдержадміністрації.

На засіданні обговоре­но проблему індексації зарплати, непомірних та­рифів на комунпослуги та недостатнього фінан­сування освіти, розміру освітянських субвенцій зокрема.

Голова обласної органі­зації галузевої профспіл­ки Марія Яцейко не оми­нула нагоди підкреслити важливість конструктив­ної участі освітянської громади у виборах до міс­цевих рад та солідарних дій структурних ланок організації у захисті соці­альних інтересів людини праці.

Завідувачка відділу ор­ганізаційної роботи та ін­формаційного забезпечен­ня Галина Долішня поін­формувала членів прези­дії про результати роботи обласної статутної комісії галузевої профспілки, яка працюватиме постійно до з’їзду освітянської проф­спілки і в міжз’їздівський період, а також розпові­ла про напрацьовані змі­ни та доповнення. Йшло­ся, зокрема, про страйкові фонди, механізм їх ство­рення та громадського контролю, вибори керів­ництва у форс-мажорних ситуаціях у міжконферен­ційний період тощо.

Приємною місією для членів президії було ухва­лення одноголосного рі­шення про присвоєння та підтвердження статусу «народний» художнім са­модіяльним колективам Львівського національ­ного університету імені І. Франка, національно­го Лісотехнічного універ­ситету та Дрогобицько­го державного педуніверситету.

Президія прийняла Звернення до Верховної Ради, Уряду, Центрально­го комітету профспілки, Мінфіну, Міносвіти щодо перегляду органами вла­ди непопулярних анти­соціальних заходів та ре­форм, виклавши свої про­позиції. Також затвердже­но дату проведення на­вчання новообраних голів первинних організацій 10 червня в Будинку вчених та голів профбюро вишів у вересні цього року.

 

Тетяна Повханич очолила профспілку освітян

Про підсумки роботи за останнє п’ятиріччя, актуальні проблеми та перспективи йшлося на XX звітно-виборній конференції обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, на якій з доповіддю виступила голова облпрофорганізації Тетяна Повханич.

Сергій Баранчиков

Як зазначалося, в звіт­ному періоді основна увага приділялася ви­рішенню соціально-трудових проблем працівни­ків освітньої галузі та студент­ської молоді, реалізації орга­нами виконавчої влади та місцевого самоврядування гарантій педагогічним праців­никам, передбачених законо­давчими та нормативними актами. З цією метою вжива­лися заходи щодо недопу­щення подальшого зниження життєвого рівня працівників галузі, захисту їх законних прав на працю, гідну зарпла­ту, безпечні умови праці. За­вдяки активним діям проф­спілок, у тому числі числен­ним зверненням до Прези­дента України, Уряду та Верхо­вної Ради, участі у Всеукраїн­ській акції протесту, вдалося не допустити прийняття низки норм, що передбачали зна­чний наступ на права освітян.

Вирішення згаданих життєво важливих питань для трудо­вих колективів закладів та установ освіти, студентства на територіальному рівні здій­снювалося через Угоду між Департаментом освіти і науки облдержадміністрації та об­ласною організацією Проф­спілки працівників освіти і на­уки України на 2011–2015 роки. Надання органами вла­ди та місцевого самовряду­вання області пріоритетності освітній галузі сприяло тому, що в результаті послідовних і спільних зусиль органів управління освітою та профорганізацій вирішувалися ак­туальні питання реформуван­ня освіти в регіоні, своєчасної виплати заробітної плати тощо. Здобутком сторін соці­ального діалогу стало виправ­лення у 2012–2013 роках си­туації із затримкою виплати зарплати працівникам. Про­водиться виплата допомоги на оздоровлення при наданні відпустки, надбавок за пре­стижність педагогічної праці та за вислугу років педагогіч­ним й науково-педагогічним працівникам у законодавчо гарантованих розмірах.

Разом з тим, недостатність фі­нансового забезпечення спричинила одночасно змен­шення розмірів надбавок, до­плат, винагороди педагогіч­ним і науково-педагогічним працівникам області. Зокре­ма, не забезпечено дотри­мання положень обласної Угоди щодо виплати винаго­роди за сумлінну працю та зразкове виконання обов’язків у розмірі ставки зарплати.

На звітно-виборній профспіл­ковій конференції виступили голова Закарпатської облпрофради Іван Король, ди­ректор Департаменту освіти і науки ОДАМихайло Мотиль­чак, директор виконавчої ди­рекції обласного відділення Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності Ігор Сегляник, голова ЦК Проф­спілки працівників освіти і на­уки України Георгій Труханов.

Головою Закарпатської облас­ної організації Профспілки працівників освіти і науки України обрано Тетяну Повханич.

 

Підписано Територіальну угоду на 2015–2017 роки

Тетяна РУБАН

«ПВ»

Документ, що передба­чає координацію дій влади, профспілок і ро­ботодавців у питаннях трудової діяльності та соціаль­ної захищеності найманих пра­цівників, 3 червня підписали голова КМДА Віталій Кличко, голова Об’єднання профспі­лок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» Валентин Мель­ник і голова Спільного пред­ставницького органу робото­давців м. Києва Віталій Майко. Основні положення документа були розроблені Київською міською тристоронньою соціально-економічною ра­дою. Над проектом угоди сто­рони працювали протягом року й з усіх ключових питань досягли компромісу.

Голова міськпрофради Вален­тин Мельник висловив упев­неність, що підписання угоди свідчить про об’єднання зу­силь усіх зацікавлених сторін на благо простих трудівників. «Завдання в нас одне, – наго­лосив Валентин Мельник, – це покращення життя киян. Ми б дуже хотіли, щоб вико­нувалися всі соціальні стан­дарти, які запроваджуються в м. Києві, й кияни могли ста­більно працювати на добро­бут рідного міста».

06.06.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання