« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

З профспілкою на все життя!

З профспілкою на все життя!

 Напередодні професій­ного свята – Дня хіміка у Сєвєродонецькому об’єднанні «Азот» уро­чисто відзначили досить унікальний ювілей. Ви­повнилося 10 років ді­ючій на містоутворю­ючому підприємстві профорганізації непра­цюючих пенсіонерів.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ

заслужений журналіст України, заслужений ветеран праці Сєвєродонецького «Азоту»

«Подібної організації в галузі поки більше немає, та й у масш­табах всієї України таку ще пошукати, – говорить голова профкому «Азо­ту» Валерій Черниш. – Створили ми її, турбуючись про те, щоб вете­рани, котрі пішли на заслужений відпочинок, не втрачали зв’язків з рідним трудовим колективом, про­довжували брати участь у його гро­мадському житті, вихованні моло­ді, плідно спілкувалися, займалися цікавими справами. Цей досвід уже привернув увагу багатьох колег, по­чинаючи з розроблених нами по­ложення про таку організацію, ме­тодичних рекомендацій щодо її ді­яльності й закінчуючи практичним їх втіленням».

Нині організація-першопрохідник налічує понад 1100 ветеранів праці. Її діяльність підтримують профком об’єднання, цехові комі­тети профспілки, їхні комісії по роботі з ветеранами, а також адмі­ністрація підприємства. До колек­тивної угоди «Азоту» внесено спеці­альний розділ «Про захист прав та соціальні гарантії членів профспіл­ки, непрацюючих пенсіонерів і ко­лишніх працівників підприємства, які стоять на обліку в організації ветеранів». Ветеранському профко­му надані зручне приміщення, орг­техніка тощо. «Пенсіонери одер­жують путівки на бази відпочинку «Азоту». Медично-санітарна час­тина підприємства теж займається охороною здоров’я ветеранів», – за­значає голова правління «Азоту» Леонід Бугайов. Системно діють ко­місії профкому пенсіонерів з різних питань.

«Один з основних напрямів на­шої роботи – турбота про тих, кому потрібні допомога, соціальний за­хист», – розповідає незмінний голо­ва профкому непрацюючих пенсіо­нерів, ветеран «Азоту» Анатолій Гу­мінський. До речі, як член виконко­му міської ради він також опікуєть­ся ветеранськими проблемами.

Поза увагою, що зараз, у скрут­ний час, є особливо важливим, не залишається ніхто з тих, хто захво­рів, потрапив у скрутне становище, опинився без рідних, є інвалідом. Їм надається і моральна, й матері­альна підтримка. А ще профспіл­кові активісти та голова «азотів­ської» ради ветеранів Олександр Воронько влаштовують ушануван­ня ювілярів.

Разом з профкомом підприєм­ства активісти-ветерани постійно організовують цікаві культурно-масові програми, тематичні вечо­ри, екскурсії, заняття в колективах художньої самодіяльності. Виступи з народними піснями ветеранських вокальних ансамблів – чоловічого «Гук» і жіночого «Купава», що ді­ють при Палаці культури хіміків, стали популярними в різних аудиторіях. «Щомісяця проводяться ве­теранські змагання з різних видів спорту», – зазначає голова проф­спілкового спортивного клубу «Хі­мік» Володимир Волков.

Свій перший ювілей організація відзначила в музеї історії підпри­ємства. Його директор Ольга Голо­вко підготувала спеціальні експо­зиції. Були оновлені музейні стен­ди «Профспілкова Дошка пошани», «Ветерани профспілки». Прес-центр підприємства зняв тематичний фільм. «А ми, – інформує директор профспілкової бібліотеки Ніна Жу­равель, – оформили ювілейні ви­ставки робіт ветеранів – народних майстрів, учасників літературно­го та фотоконкурсів, проведені на честь ювілею профкомом. Були й виставки книг, присвячені історії профспілки, нашої організації, під­готовлені «азотівськими» літопис­цями, а також збірок віршів робіт­ничих поетів. Профком об’єднання видає і таку літературу, й свій «Ві­сник», який поповнив експозицію з публікаціями «Профспілкових ві­стей», іншими виданнями ФПУ».

Завідувач організаційно-масового відділу профкому підприємства Тетяна Лісовська із задоволенням називає активістів, яким пенсійний статус аж ніяк не заважає, як і ра­ніше, брати жваву участь у багато­гранному профспілковому житті. Це Світлана Іванівна Попова, Віта­лій Васильович Бутов, Віктор Фе­дорович Чусов, Галина Борисівна Моргунова, Ніна Михайлівна Ве­личко, Ніна Петрівна Руцька, Пав­ло Володимирович Руднєв, Микола Іванович Нагорянський, Олександр Іванович Зорік та багато інших.

Ветеранів часто запрошують у мо­лодіжні аудиторії. Налагоджено й зворотний зв’язок. Цікаву та корис­ну ініціативу виявили молоді проф­спілкові активісти, волонтери. До профспілки «Азоту» входять учнів­ські та педагогічні профорганізації базових професійно-технічних за­кладів. Зокрема, учні професійного ліцею організували пошиття для ве­теранів постільної білизни, надають їм перукарські послуги. Цехові ж ор­ганізації допомагають у ремонтних та інших домашніх роботах. Тому й зрозуміло, чому сєвєродонецькі хі­міки залишаються з профспілкою на все життя.

 

«Якщо є порядокі дисципліна, буде й результат»

Таку відповідь на обласній звітно-виборній конференції Профспілки працівників осві­ти і науки України дала колегам їх профлідер Марія Яцейко.

Ольга ЛОБАРЧУК

За стиль роботи під гас­лом «Робила, роблю і буду робити, скільки до­вірите, для блага освітян і освіти» її обрано головою ор­ганізації на п’яту каденцію, яка, на переконання 165 деле­гатів конференції, проходити­ме в умовах тотального насту­пу на права та соціальні стан­дарти людини праці і буде для профспілки працівників бю­джетної сфери вельми склад­ною. Про це свідчили й запи­тання «знизу»: як діятиме профспілка в умовах надмір­ного зростання цін на кому­нальні послуги і товари пер­шої життєвої необхідності при замороженій низькій зарплаті та пенсіях? На думку голів профкомів первинок із Жов­ківщини і Сколівщини, одни­ми листами і зверненнями до вищих органів влади, мабуть, не обмежитися.

До кадрового потенціалу, який у низових структурах цієї громадської організації оно­вився на 25%, долучився й об­ласний апарат. Заступником голови обласної галузевої профспілки делегати конфе­ренції обрали завідувача від­ділу соціально-економічного захисту та зарплати обласної організації Мар’яна Калина. А багаторічному бойовому за­ступнику Марії Григорівни Га­лині Долішній, яка вмотивува­ла власну ініціативу переходу на іншу посаду в організації словами: «Молодих і здібних так багато – даймо їм дорогу», колеги стоячи подякували за самовіддану працю щирими й тривалими оплесками.

У роботі конференції взяли участь завідувачі відділів освіти, ректори, директори шкіл, заступник голови Львів­ської облдержадміністрації і голова освітянської комісії облради депутатів Юрій Під­лісний, голова Центрального комітету освітянської проф­спілки Георгій Труханов, голо­ва Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, го­лова Дольношльонського від­ділення Профспілки вчителів Польщі (ZNP) Мирослава Хо­дубска та її заступник Станіслав Мазурек, директор де­партаменту освіти і науки ОДА Олександра Небожук.

 

Партнерським зв’язкам міцніти та розвиватися

20 і 21 травня на Харківщині перебувала делегація Дніпропетровського обласного об'єднання профспілок. А в жовтні минуло­го року Дніпропетровську область відвідала делегація Об’єднання профспілок Харківщи­ни. Тоді обидві сторони домовилися, що роз­виток двосторонніх партнерських відносин буде продовжений. Іось уже харків’яни при­йняли дружню делегацію з Дніпропетров­щини, очолювану головою профоб’єднання Віталієм Дубілем.

Якповідомляє прес-центр ОПХО, дводенна робота поча­лася з міжобласного профспілкового форуму «Роз­виток соціального діалогу в сучасних умовах», у якому, крім профспілкового активу двох областей, взяли участь і виступили заступник голови Харківської облдержадміні­страції Вадим Глушко та голо­ва секретаріату спільного представницького органу ро­ботодавців Харківської облас­ті Василь Григор’єв.

Відкриваючи форум, голова ОПХОСергій Тесленко зазна­чив, що слід домогтися того, щоб із думкою, пропозиціями профспілок рахувалися влада і роботодавці, а соціальний діа­лог набув цивілізованих форм, позбуваючись формалізму. Адже всі розуміють, наскільки нині важка ситуація в суспіль­стві. Непопулярні заходи не­минучі, але те, як вони при­ймаються, не тільки знижує життєвий рівень трудящих, а й викликає недовіру до влади. Тому їй просто необхідний пу­блічний діалог із суспільством. Кращий спосіб його реалізації – розвиток соціального діало­гу. Болючі соціальні питання можна вирішити тільки шля­хом спільної роботи і консолі­дації дій усіх гілок влади, ро­ботодавців і профспілок.

На сьогодні першочергові за­вдання, на вирішення яких спрямована робота й органів влади, і профспілок, і робото­давців, це, насамперед, не­допущення зростання рівня бідності серед працюючого населення області, раціо­нальна зайнятість та соціаль­ний захист працівників та членів їхніх сімей, створення нормальних умов праці та відпочинку. Моніторинг по­казників бідності свідчить, що в області рівень бідності ста­новить майже 20% (по Україні – 23,9%), тобто кожен шостий мешканець перебуває за ме­жею бідності, а його дохід становить не більше 1100 грн на місяць. У березні поточно­го року середньомісячна за­робітна плата штатного пра­цівника склала 3357 грн і збільшилась порівняно з від­повідним періодом минулого року на 10,9%. Але її рівень на 1277 грн менше величини споживчого кошика.

Основним чинником, що стримує зростання добробуту населення регіону, є наяв­ність боргів із зарплати, а та­кож за страховими внесками до Пенсійного фонду та єди­ним соціальним внеском. За даними моніторингу, в облас­ті за останній місяць спостері­гається зниження заборгова­ності на близько 10 млн грн. Однак сума боргу залишаєть­ся значною і становить 179 млн грн.

Борги за страховими внеска­ми складають 198 млн грн, єдиним соціальним внеском – 284 млн грн і мають стійку тенденцію до щомісячного збільшення. А це позбавляє багатьох громадян можли­вості своєчасно оформити і перерахувати пенсію.

Основні борги, як із заробіт­ної плати, так і єдиного соці­ального внеску, зосереджені на державних підприємствах. Ситуація ускладнюється тим, що заборгованість «пересува­ється» від підприємств-банкрутів до економічно активних підприємств.

Віталій Дубіль розповів про систему соцдіалогу на Дні­пропетровщині, проблеми, шляхи і методи їх вирішення. Він наголосив, що на рівні об­ласті діалог профспілок, вла­ди і роботодавців будується на основі взаємоповаги і кон­структивізму, чого не можна сказати про загальнонаціо­нальний рівень.

Обговорення сучасного стану соціального діалогу в Україні завершилося прийняттям двох підсумкових документів міжобласного профспілково­го форуму, а саме звернень до Прем’єр-міністра України та голів державних адміні­страцій Харківської і Дніпро­петровської областей.

28.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання