« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Влада говорить сама із собою

Влада говорить сама із собою

Про поточну ситуацію та дії профспілок облас­ті в умовах різкого по­гіршення рівня життя працюючих людей ішло­ся на розширеному за­сіданні ради профспі­лок Івано-Франківської області, що відбулося 21 травня. Здоповіддю на ньому виступив го­лова облпрофради Ігор Басюк.

Марта ВОЙЦЕХІВСЬКА-ПАВЛИШИН

Замість дій – жорстка економія

Доповідач зосередив увагу при­сутніх на тому, що члени профспі­лок області вкрай стривожені фінансово-економічною та політич­ною ситуацією в країні, наслідка­ми неоголошеної війни на сході держави, що призвели до глибоких проблем та невиправданих втрат. Та обурює найбільше те, наголосив Ігор Басюк, що в умовах кризи, по­силеної військовим конфліктом, замість пошуку власних додатко­вих економічних джерел наповне­ння бюджету країни, відновлення виробництва, реприватизації роз­грабованого та вивезеного, замість наступальної боротьби з тотальною корупцією, зрадниками і найманця­ми, ліквідації тіньової економіки, перекриття каналів вивезення наці­онального капіталу Уряд вдався до політики жорсткої економії, непо­мірних запозичень, перекладаючи весь тягар негараздів на плечі ря­дових громадян. Відчутно посилив­ся наступ на трудові права людей, які легально працюють та сплачу­ють податки в державний бюджет (фактично утримують країну), згор­таються державні гарантії, соціаль­ні програми, зростають борги із зарплати, шириться безробіття.

Європейські стандарти… не їстівні

Штучне замороження номіналь­ного розміру мінімальної зарплати в 1218 грн (на рівні грудня 2013 року) відбувається на тлі обвального зрос­тання цін на товари і послуги, в умо­вах підвищення комунальних тари­фів, небувалої девальвації гривні. Така політика призвела до критич­ного падіння рівня життя працюю­чого населення, поглиблення бід­ності серед молоді, багатодітних сі­мей, пенсіонерів. Дистанція між ба­гатими і бідними стала прірвою.

Натомість українська влада, де­кларуючи європейські стандарти життя, вступ до Європей­ського Союзу, реально га­рантує українцям міні­мальну заробітну плату в 1,5 раза менше за фактич­ний прожитковий міні­мум, зарплату, яка ледь перевищує 50 дол., що всемеро менше, ніж в Ес­тонії, Словаччині, Угор­щині, Чеській республіці, і в 15–20 разів менше, ніж в Австрії, Люксембурзі, Німеччині, Франції.

З хліба на воду

Кожен третій працівник на При­карпатті отримує середню зарпла­ту менше 1560 грн. Скорочення об­сягів виробництва промислової продукції в області триває практич­но в усіх галузях економіки і при­зводить до кризових явищ на ринку праці та стрімкого зростання без­робіття. Рівень безробіття зріс на 0,9% порівняно з 2013 роком – із 7,2 до 8,1% у 2014-му, а кількість штат­них працівників скоротилася на 110 тис., у тому числі майже на 15 тис. осіб у 2014 році. Особливо впливає зростання цін і тарифів на життє­вий рівень працівників бюджетної сфери, зокрема державних службов­ців. Їхня середньомісячна заробітна плата є найнижчою в економіці. Фа­хівці отримують винагороду як за просту, некваліфіковану працю.

Реформ немає, є справи олігархів

Очікуваних реформ і змін на кра­ще не відбувається, натомість ци­нічно панують верховенство інтересів олігархів, подвійні стандарти, заговорювання проблем, інформа­ційні війни партій, кланів, але не ре­форми, не конкретні дії в інтересах країни та її майбутнього. І це тоді, коли за цю можливість діяти, пра­цювати, ввійти в новітню історію пе­реможцями Президентові, Урядові, депутатам платять життям, кров’ю, каліцтвами кращі юні сини і донь­ки нашого народу; розчарована мо­лодь пильно дивиться у вічі сивочо­лим політикам, що не на Донбасі, а на трибунах рвуть сорочки.

Влада говорить сама із собою, влада живе іншими реаліями та розрахунками…

Праця в Україні стала схожоюна рабство

Працівників і їхніх дітей позбав­лено права на санаторно-курортне лікування та дитячий відпочинок, збільшено податки для населення з низькими і середніми доходами. Що можемо протиставити та­кій політиці зневаги і не­любові до власного наро­ду? Відповідь одна: тиск і громадський контроль, широку інформаційну пропаганду позицій і ви­мог, оцінку діям влади і її очільників. Уряд, наре­шті, повинен зрозуміти, що ті рішення, які стосу­ються суспільства, ма­ють прийматися з ураху­ванням думки людей.

Низи вирують

Вже понад рік Уряд ігнорує соці­альний діалог з профспілками і ро­ботодавцями. Пригадаймо: 23 груд­ня 2014 року під час Всеукраїнської акції протесту профспілок на запро­шення не прибув жоден представ­ник КМУ. Лише після тривалих пе­ремовин 16 квітня 2015 року вдалося в рамках НТСЕР долучити Уряд на чолі з Прем’єр-міністром до розмо­ви, яку можна розцінити, як черго­ву «відмазку».

Тому 27 квітня 2015 року СПО профспілок був змушений вступити з КМУ в колективний трудовий спір у зв’язку з нереагуванням на вимо­ги профспілок, а також оголосити про довготривалу акцію протесту в формі пікетування будинку Уря­ду України з 20 травня по 11 червня. Це на всеукраїнському рівні. Щодо обласного, соціальний діалог почав відновлюватися з приходом на по­саду голови ОДА Олега Гончарука.

Торік 17 грудня відбулася зустріч голови ОДА з профспілковим акти­вом області, а 24 і 25 грудня – профактиву бюджетної та виробничої сфер з профільними заступниками голови ОДА. За результатами цих зустрічей підписано Меморандум про співпрацю між ОДА та радою профспілок області.

На думку членів профспілок, годі сподіватися, що з якогось дива все зміниться само собою. Протест­ні настрої людей зберігаються, про що було повідомлено Прем’єр-міністру на зустрічі з профспілка­ми та роботодавцями. Зважаючи на те, що реальний соціальний ді­алог, якого профспілки домагають­ся більше року, відсутній, Федера­цією профспілок України оголо­шено довготривалу Всеукраїнську акцію протесту, яку рішенням пре­зидії ради підтримали профспілки області.

На засіданні виступили голо­ви обласних профспілок та голови профкомів. У прийнятій постанові присутні вирішили підтримати ви­моги Федерації профспілок Укра­їни до Уряду та Верховної Ради щодо підвищення мінімальної за­робітної плати з 1 липня та 1 груд­ня 2015 року, проведення індекса­ції знецінених зарплат, пенсій на рівень девальвації гривні. На засі­данні прийнято Звернення до Пре­зидента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, державних і місцевих органів влади, робото­давців з вимогою зупинити зрос­тання цін, забезпечити конститу­ційне право кожного громадянина на гідний життєвий рівень для себе і своєї сім’ї.

 

Освітяни Городнянщини обстоюють своє право на гідну оплату праці

Наприкінці квітня відбувся пленум коміте­ту Городнянської районної організації Проф­спілки працівників освіти і науки України. Крім членів комітету на зібранні були при­сутні всі голови первинних організацій та на­чальник відділу освіти Городнянської рай­держадміністрації Юрій Гриценко, який був ініціатором зустрічі з профактивом.

 Геннадій МИРОНЕНКО

голова Городнянської районної організації Профспілки працівників освіти і науки

Порядок денний відпо­відав викликам, що постали перед органі­зацією вже на початку фінансового року: про дії Го­роднянської районної органі­зації профспілки проти нехту­вання районною владою профспілкової позиції щодо зміни розміру надбавки за престижність праці; про дії районної організації щодо си­туації із виплати заробітної плати; про стан виконання бюджету Городнянської РОза 2014 рік і затвердження бю­джету на 2015-й.

Перше питання постало досить гостро, оскільки райдержадміністрація не пішла назу­стріч педагогічним працівни­кам у збереженні розміру над­бавки за престижність праці, знехтувавши наведені аргу­менти. Внаслідок цього жодна первинна організація району не погодила наказів по закла­дах освіти щодо зменшення надбавки. Розпочата процеду­ра вступу до колективного тру­дового спору. Аргументація на­чальника відділу освіти з при­воду дій РДА не задовольнила спілчан і під час пленуму. Від­повідно ухвалена постанова пленуму з даного питання: по­чати збір підписів у колективах про початок процедури колек­тивного трудового спору.

Ситуація із виплатою зарплати в районі ще на початку року була критичною, заклади осві­ти мали заборгованість із зарплати за грудень 2014 року. На момент проведення пленуму в усіх навчальних закладах, що фінансуються з районного бю­джету, існували зарплатні бор­ги. Три сільських дошкільних заклади мають кредиторську заборгованість – виплачено зарплату за лютий. У районної влади немає плану виходу з кризи, а жодні заходи економії результатів не принесли. Для району, в якому маршрут за програмою «шкільний авто­бус» є найдовшим в області, сума витрат на рік на одного учня не може бути такою ж, як для інших територій. Тому освітньої субвенції не вистачає навіть на зарплату.

Комітет районної організації прийняв звернення до Мініс­терства освіти і науки, Мінсоц­політики, Прем’єр-міністра, Го­лови Верховної Ради, народ­них депутатів. При обговорен­ні бюджету районної організа­ції було враховано низку про­позицій та внесено відповідні зміни до кошторису.

 

Молодь і профспілки

Надаючи важливого значення переорієнтації профспілок на нову соціальну роль у суспіль­стві, підготовці профспілкових лідерів, спеціа­лістів нового типу, здатних ефективно обстою­вати права та інтереси трудящих, Чернівецька обласна рада профспілок організувала круглий стіл з головами профспілкових комітетів сту­дентів навчальних закладів усіх рівнів.

Катерина ФРОЛЯК

На початку зустрічі голо­ва облпрофради Воло­димир Шкварковський коротко визначив роль, мету та завдання, що по­стають перед профспілками та молодими профлідерами Бу­ковини на сучасному етапі. На­самперед, це підвищення ролі студентських профорганізацій; представництво і захист інтересів спілчан у відносинах з органами державної влади та місцевого самоврядування; сприяння задоволенню по­треб спілчан у сфері побуту, оздоровлення, відпочинку та реалізації творчого потенціалу.

Повчальним, багатоплановим і цікавим був виступ голови пер­винної профорганізації студен­тів ЧНУ ім. Ю.Федьковича, го­лови комісії облпрофради по роботі з молоддю Віталія Кін­дзерського. Він розповів про структуру студентського профкому, поділився досвідом ро­боти різних його комісій.

Підбиваючи підсумки зустрі­чі, учасники круглого столу вирішили, що такі зібрання – цікава та корисна справа, адже об’єднує профактивіс­тів, які вже завтра вирішува­тимуть актуальні завдання профспілкового руху.

28.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання