« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Соціальні права киян мають бути захищені

Соціальні права киян мають бути захищені

Столичні профспілки пропонують владі міста розробити Дорожню кар­ту, яка б захищала інтереси піль­гових категорій громадян, зокре­ма інвалідів. Про це заявив голова Об’єднання профспілок, організа­цій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» Валентин Мельник під час засідання Київської міської тристоронньої соціально-економічної ради, на якому розгля­далися найбільш актуальні питання життя столиці.

Тетяна РУБАН

«ПВ»

Головував на зібранні заступ­ник голови Київської місь­кої державної адміністрації Михайло Радуцький. У заході взяли участь представники КМДА, Київської міської ради проф­спілок і СПО роботодавців столиці. На порядок денний були винесені питання про визначення переліку пільгових категорій на проїзд у гро­мадському транспорті м. Києва, ви­дачу дозволів на право користуван­ня пільгами на оподаткування під­приємствам громадських організа­цій інвалідів та сприяння в наданні фінансової допомоги за рахунок ко­штів Фонду соціального захисту ін­валідів, показники рівня зарплати та стан її виплати в м. Києві.

Учасники засідання заслухали інформацію начальника Департа­менту соціальної політики вико­навчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Юрія Крикунова, який доповів про порядок надан­ня дозволів на право користуван­ня пільгами на оподаткування під­приємствам громадських організа­цій інвалідів та сприяння в надан­ні фінансової допомоги за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

Окрему дискусію викликало пи­тання щодо визначення категорії громадян, яким мають надавати­ся пільги на проїзд у міському па­сажирському транспорті (крім так­сі та маршрутних таксі) за рахунок коштів бюджету столиці. За сло­вами Михайла Радуцького, коли з 1 червня 2015 року держава скасу­вала пільговий проїзд для багатьох громадян, міська влада за доручен­ням мера Віталія Кличка зробила все від неї залежне, аби зберегти пільги на проїзд для окремих ка­тегорій киян. На сьогодні за раху­нок міського бюджету забезпечено безоплатний і пільговий проїзд у міському комунальному транспор­ті, в тому числі пенсіонерів, інвалі­дів, студентів, учнів та інших піль­говиків.

Профспілки столиці неодноразо­во порушували це болюче питання під час зустрічей з представниками влади, на засіданнях КМТСЕР, і на­решті їх було почуто. «Позитивним є те, що Київрада підтримала це рішення: до кінця року збережено пільговий проїзд, особливо для сту­дентів, учнів, інвалідів, пенсіоне­рів, для соціальних, медичних пра­цівників та інших категорій грома­дян», – зазначив Валентин Мель­ник. Як вважає очільник київських профспілок, сьогодні найбільшого захисту потребують інваліди. «Тут потрібен комплексний, зважений підхід, адже це категорія грома­дян, яка потребує найбільшої уваги з боку держави», – сказав Валентин Мельник. Тому профспілки запро­понували владі м. Києва розробити Дорожню карту, яка б враховувала всі проблеми інвалідів. Це, зокре­ма, працевлаштування, дозвілля, відпочинок, лікування, створення єдиного офтальмологічного цен­тру, який надаватиме допомогу гро­мадянам з вадами зору.

З інформацією про показники рівня зарплати та стан її виплати у м. Києві присутніх ознайомив на­чальник управління праці та зайня­тості Департаменту соцполітики виконавчого органу Київміськради Віталій Соя.

Одним з болючих питань є пога­шення заборгованості із зарплати. За даними органів статистики, ста­ном на січень – березень 2015 року в переліку боржників із виплати зарплати були 193 столичних під­приємства. Обсяг заборгованості із зарплати в столиці на 1 квітня 2015 року становив 74,8 млн гривень.

Найбільші боржники – державні підприємства оборонного комплек­су, комунальні підприємства та не­державний сектор.

Першочерговими причинами ви­никнення заборгованості представ­ники столичних профспілок і ро­ботодавців називали несвоєчасні розрахунки замовників за викона­ні послуги в комунальних підпри­ємствах, а також брак обігових ко­штів, спричинений зменшенням об­сягів замовлень або взагалі їх від­сутністю, втратою ринку збуту про­дукції, що виготовляється, а також неефективне управління майном.

У ході обговорення окреслених питань учасники засідання прийня­ли відповідні рішення, що будуть враховані під час формування соці­альної політики столиці.

 

В очікуванні ефективного власника

31 травня на державному рівні відзначається День працівника хі­мічної галузі, яка є одною з провідних в економіці Прикарпаття. На жаль, сьогодні хімікам у переддень професійного свята тішитися ні­чим. Для наших підприємств, організацій була і залишається нагаль­ною та кричущою проблема продуктивної зайнятості. Зокрема, це стосується трудівників промислового Калуша.

Сергій ЛИЗАНЧУК

Найбільше підприєм­ство області ТОВ«Карпатнафтохім» з грудня 2013 року практично припинило ви­робничу діяльність і перебу­ває в режимі простою, що викликає велику тривогу ка­лушан. За словами голови обласної організації проф­спілки працівників хімнафто­хімпрому Василя Олексина, об’єднана профорганізація «ЛУКОР – Карпатнафтохім» докладає максимум зусиль, аби послабити негативні на­слідки такого становища. За­вдяки зусиллям профкому підприємства досягнута до­мовленість з власником, ро­сійською нафтовою компані­єю «ЛУКОЙЛ» про те, що і в час простою виробничникам частково виплачується зарплата, збережені соцвиплати і гарантії, передбачені кол­договорами. Однак, в умо­вах зупинки виробництва відбуваються масові скоро­чення працівників, їхнє мате­ріальне становище значно погіршується, незадовільно наповнюється бюджет м. Калуша.

Про все це йдеться в листі об’єднаного профкому до Президента України Петра Порошенка. Вдокументі на­голошується, що ситуація в ТОВ«Карпатнафтохім» пе­ребуває поза увагою Кабі­нету Міністрів України. З цього приводу профспілки всіх рівнів постійно б’ють тривогу. Проте їх голос досі не почутий урядовою сто­роною.

 

Досвід, помножений на знання, приносить успіх

Новий навчально-методичний центр Федера­ції профспілок Рівненської області активізував роботу з усіма категоріями слухачів. Серед учасників одноденних навчальних курсів – го­лови первинних профорганізацій, скарбники і бухгалтери профкомів, молодіжний профак­тив, голови координаційних рад, громадські інспектори праці. Для всіх категорій розро­блено індивідуальні програми, в яких вклю­чено теми на замовлення самих слухачів. Складено та затверджено графіки (з визна­ченням дат і категорій запрошених) виїзних семінарів, які впродовж року відбуватимуться в кожному районі та містах області.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПО, серія семі­нарських занять від­крилась одноденним семіна­ром для голів обласних галу­зевих профспілкових органі­зацій. Тобто до навчальної аудиторії прийшли профспіл­кові капітани-професіонали, які самі вчать команди про­фактиву, а також є чому по­вчитися й у них. Справа від­повідальна і важлива. Тому, відкриваючи семінар, голова ФПОМикола Шершун зазна­чив: «Події, що відбуваються в країні, всередині профспіл­кового руху настільки багато­гранні і швидкоплинні, що для того, щоб їх вчасно і в по­вному обсязі охопити й зрозу­міти, потрібне і сучасне мис­лення, і знання законодавчої бази, і досконале володіння навичками профспілкової ді­яльності. Іще багато чого, що визначає профспілкового лі­дера як особистість, за якою йдуть люди. Іяка здатна ре­ально змінити профрух, пере­вести його на шлях модерні­зації та оновлення. Безпере­чно, багаторічний досвід практичної роботи – це вели­кий плюс для характеристики лідера, але той, хто не прагне до щоденного набуття нових знань, хто зупинився в своєму розвитку, ризикує залиши­тись у вчорашньому дні. Анам усім потрібно впевнено вести профспілковий кора­бель у європейське завтра, сміливо і рішуче протидіяти можновладцям, яким вигідно бачити профспілки розрізне­ними і слабкими. Бо люди від нас чекають впевнених, кон­солідованих дій на захист їх законних прав та інтересів».

Микола Шершун також наці­лив лідерів галузевих профор­ганізацій області на подальше вдосконалення форм і методів роботи з профактивом, осо­бливо в первинках, на поси­лення гласності, системне по­ширення кращого досвіду че­рез профнавчання і мас-медіа, вироблення стратегії фінансо­вого й організаційного зміц­нення профруху на обласному та всеукраїнському рівнях.

Учасники семінару прослуха­ли нову і корисну інформацію про порядок надання субси­дій від головного спеціаліста відділу соціальних виплат де­партаменту соціального за­хисту населення ОДАНаталії Момотюк. Ознайомились вони і з податковими новаці­ями та змінами в 2015 році з виступу головного державно­го інспектора сектору комуні­кацій Головного управління ДФС у Рівненській області Те­тяни Вакульчук. Про нові за­конодавчі зміни в пенсійному законодавстві слухачам роз­повіла заступник начальника Головного управління Пенсій­ного фонду України в Рівнен­ській області Тетяна Панащук. Спеціаліст відділення Націо­нальної служби посередни­цтва і примирення в області Оксана Туринська окреслила механізми ведення колектив­ного трудового спору. Викли­кала жвавий інтерес у присут­ніх тема етики ведення ко­лективних переговорів, з якою виступила доцент, кан­дидат історичних наук кафе­дри культурології РДГУ Люд­мила Казначеєва.

У процесі підготовки до на­вчання у його організаторів ви­зріли пропозиції щодо запро­вадження нових форм занять: від традиційних лекцій до ін­терактивного спілкування і ро­льових ігор з використанням комп’ютерної техніки. Бо умо­ви і технічне оснащення Навчально-методичного цен­тру ФПРОдозволяють викорис­товувати такі сучасні технології.

 

23.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання