« на головну 18.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Підприємство, яке дає надію на тепло та світло

Підприємство, яке дає надію на тепло та світло

Той, хто не бував на Кременчуцькій ГЕС у м. Світло­водську, багато втратив і обов’язково має відвідати виробничу міць Кіровоградщини і всієї країни. Це не тільки візуально вражаюче видовище, а й стра­тегічний об’єкт, вага якого сьогодні, в період ліміту природного газу, значно зростає. Тобто, це надія на тепло та світло. Саме Кременчуцька ГЕС, після Дні­прогесу, найпотужніша на Дніпровському каскаді. Увага до гідроелектростанції прикута ще й тому, що в грудні вона відзначила своє 55-річчя. (У далекому 1959 році став до ладу перший, а в наступному – 12-й, останній, гідроагрегат). Івідтоді, без жодного натяку на зупинку, ГЕС працює, нарощуючи обсяги.

Марія ІВАНОВА

керівник прес-центру ФПО

Звісно, у важкий для країни час не до гучних ювілеїв, але зустрічі все ж організу­вали: одного дня з ветерана­ми праці, котрі зводили під­приємство, закладали фундамент для сучасного покоління, наступ­ного – з працюючими. Усім сказа­ли добрі слова, відзначили кращих працівників.

– Це була перша в СРСР станція без машинного залу, – розповідає директор Сергій Яременко. – Якщо ескізно, то в складі споруджень гідровузла – будівля ГЕС, бетонна та земляні греблі, судноплавний шлюз. По спорудах проходять заліз­нична й автомобільна дороги. На­пірні спорудження утворюють одне з найбільших не тільки в Україні, а й у Європі, Кременчуцьке водосхо­вище. (Воно є основним регулято­ром води по всьому Дніпровському каскаду). Управління і регулюван­ня технологічних процесів повніс­тю автоматизовані. Тож зрозуміло, якого рівня мають працювати фа­хівці. Це наш золотий фонд. Хоча кадрів не вистачає, доводиться шу­кати, й не завжди знаходимо. Спра­ва в тому, що випускник вишу, на­віть із червоним дипломом, аби стати добрим спеціалістом, має по­працювати під наглядом наставни­ка років із п’ять. Готових фахівців ніхто не запропонує, тому бережемо своїх. Велику увагу приділяємо на­вчанню. Причому спеціалісти під­вищують кваліфікацію не лише в Україні, а й за кордоном. Є провід­ні кампанії, які цим займаються. Нині проводиться серйозна рекон­струкція – заміна гідроагрегатів, основного і допоміжного обладнан­ня. Це дає змогу суттєво збільши­ти потужність – на понад 10%. Для цього залучаються кошти світового банку. До 2024 року планується сто­відсотково модернізувати станцію. Середньорічне виробництво електро­енергії складає 1506 млрд кВт/год, що значно більше, ніж споживає об­ласть, тому, думаю, Кіровоградщи­на буде із світлом. Оскільки Кре­менчуцька ГЕС входить до складу ПАТ «Укргідроенерго», тож працює на державну скарбничку, для за­гального блага.

Ще одна особливість підприєм­ства, яка заслуговує на увагу: міц­ний тандем керівництва і профко­му, тому технічна складова розви­вається нерозривно від соціальної, якою опікується профспілка. Голо­ва профкому Валентина Анпіло­гова згадує: «Сергій Олександро­вич прийшов до нас 2 роки тому. Під час першої зустрічі я запита­ла, чи була профспілкова організа­ція на його попередній роботі. Піс­ля заперечної відповіді представи­ла свою профорганізацію із стовід­сотковим членством і запропонува­ла керівникові вступити до її лав. Він відповів: я – як усі, і в свій пер­ший робочий день написав заяву про вступ у профспілку. Скажу від­верто, перший рік виникало тертя, адже Сергій Олександрович не був знайомий з профспілковою робо­тою, правами профкому, зате тепер у нас повне взаєморозуміння. Будь-яке питання не вирішуємо кулуар­но, а обговорюємо і знаходимо ви­хід в інтересах працівників, примі­ром, стосовно зміни графіку роботи (в зв’язку з реконструкцією дово­диться залучати працівників на ро­боту в нічний час та вихідні), пору­шень трудової дисципліни. Профком завжди займає позицію арбі­тра. Колдоговір у нас не виокрем­лений із системи, єдиний для всіх гідроелектростанцій, але він нас влаштовує соціальним наповне­нням. Так, на культмасову й оздо­ровчу роботу виділяється не 0,3% від фонду оплати праці, як перед­бачено законодавством, а 1%, тож можемо і заплановані заходи, й оздоровлення працівників та їхніх дітей провести на рівні. Не перери­ваємо зв’язків і з ветеранами праці, цікавимося їхнім життям-буттям. Обов’язково збираємо їх на День енергетика, оточуємо увагою й у будні, йдемо назустріч у вирішенні будь-яких проблем. Під контролем профкому питання охорони пра­ці, а це забезпечення працівників спецодягом, безпека робочих місць, створення умов для роботи і від­починку. До речі, ГЕСівці активно долучаються до здорового способу життя, охоче займаються спортом. Тож у нас, можна сказати, створене справжнє спортивне містечко.

Налагоджений діалог сприяє до­брому мікроклімату в колективі, ци­вілізованому підходу до вирішення назрілих проблем. Вважаю, що в со­ціально налаштованого керівника є майбутнє, він завжди може розрахо­вувати на підтримку колективу, до думки якого дослухається.

 

Щедрувальники привітали профпрацівників

Доброю традицією в Закарпатській облпрофраді (голова Іван Король) стали щоріч­ні новорічно-різдвяні щедрування, якими профспілкових працівників вітають амато­ри мистецтва обласного Будинку культури профспілок (директор Ганна Табакович).

Сергій БАРАНЧИКОВ

Напередодні Нового року до обласної ради профспілок заві­тали учасники во­кальної студії «Зорепад» Бу­динку культури профспілок, якою керує Тетяна Бабець. Юні таланти разом з Дідом Морозом і Снігуронькою по­тішили працівників апарату облпрофради цікавою про­грамою, яку підготувала Ган­на Табакович. Особливо запам’ятався всім виступ наймолодшої учасниці ама­торського колективу Софії Фабіан. Голова облпрофради Іван Король щиро подякував аматорам і вручив учасникам новорічні подарунки.

Привітали щедрувальники також працівників обласних організацій галузевих проф­спілок: працівників освіти і науки, охорони здоров’я, споживчої кооперації та ін.

 

Свято дитинства і добра

Щорічна традиція столичних профспілок – новорічні вистави для дітей за мотива­ми казок народів світу. Цього разу маленькі глядачі завітали до таємничого Царства Дра­кона, де відбулися дивовижні пригоди укра­їнських козаків. Міськпрофрада та її член­ські організації надали безкоштовні квитки, солодощі, новорічні подарунки.

Тетяна РУБАН

«ПВ»

Наприкінці грудня в Українському домі від­булось офіційне від­криття Головної проф­спілкової ялинки столиці. З Новорічними та Різдвяними святами дітей і їхніх батьків привітали голова Київської міської ради профспілок Ва­лентин Мельник, Посол Ки­тайської Народної Республіки в Україні Пан Чжан Сіюнь, ди­ректор Українського дому Юрій Стельмащук та перший заступник міністра культури Ігор Ліховський.

На гостей свята очікували й інші приємні розваги: пре­зентація китайської кухні за участю представників КНР, чайні церемонії, анімаційні програми та атракціони. Ін­ститут Конфуція провів уроки китайської каліграфії та мови, виставку китайських картин, майстер-клас ушу для дітей.

 

У Новий рік – з багатодітними родинами

Новому року та Різдву були присвячені свят­кові заходи для багатодітних родин, прове­дені профспілковим комітетом Сєвєродо­нецького об’єднання «Азот» за підтримки правління підприємства.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ

Спочатку на зустрічі в музеї об’єднання від­бувся фестиваль юних талантів. Діти розпові­ли про свої родини, показали власні малюнки та рукоділля, демонстрували гімнастичні вправи, співали, танцювали. Були й конкурси на знання мультфільмів та казок, сприт­ність, вміння майструвати та наводити святкову красу тощо. Звісно, що всі одержа­ли дотепні призи.

Особливі подарунки на ново­річному святі для таких родин підготували й у Палаці культу­ри хіміків. Кожному з малюків підбирали їх відповідно до за­хоплень, додавши й іменні письмові вітання. Авсіх ра­зом, з Дідом Морозом та Сні­гуронькою, особисто привіта­ли голова профкому «Азоту», член Ради ФПУ Валерій Чер­ниш та директор департамен­ту із соціальних питань під­приємства, колишній профлі­дер Олександр Дегтярьов.

На свято запросили не тільки батьків, а й дідусів, бабусь, профактивістів. Всі вони води­ли хоровод навколо ялинки, брали участь у конкурсах. Й усім було затишно та весело.

Традиційно профактивісти привітали із святами й вихо­ванців місцевої школи-інтернату для дітей-сиріт, якою опікується «Азот».

30.01.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання