« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Підприємство, яке дає надію на тепло та світло

Підприємство, яке дає надію на тепло та світло

Той, хто не бував на Кременчуцькій ГЕС у м. Світло­водську, багато втратив і обов’язково має відвідати виробничу міць Кіровоградщини і всієї країни. Це не тільки візуально вражаюче видовище, а й стра­тегічний об’єкт, вага якого сьогодні, в період ліміту природного газу, значно зростає. Тобто, це надія на тепло та світло. Саме Кременчуцька ГЕС, після Дні­прогесу, найпотужніша на Дніпровському каскаді. Увага до гідроелектростанції прикута ще й тому, що в грудні вона відзначила своє 55-річчя. (У далекому 1959 році став до ладу перший, а в наступному – 12-й, останній, гідроагрегат). Івідтоді, без жодного натяку на зупинку, ГЕС працює, нарощуючи обсяги.

Марія ІВАНОВА

керівник прес-центру ФПО

Звісно, у важкий для країни час не до гучних ювілеїв, але зустрічі все ж організу­вали: одного дня з ветерана­ми праці, котрі зводили під­приємство, закладали фундамент для сучасного покоління, наступ­ного – з працюючими. Усім сказа­ли добрі слова, відзначили кращих працівників.

– Це була перша в СРСР станція без машинного залу, – розповідає директор Сергій Яременко. – Якщо ескізно, то в складі споруджень гідровузла – будівля ГЕС, бетонна та земляні греблі, судноплавний шлюз. По спорудах проходять заліз­нична й автомобільна дороги. На­пірні спорудження утворюють одне з найбільших не тільки в Україні, а й у Європі, Кременчуцьке водосхо­вище. (Воно є основним регулято­ром води по всьому Дніпровському каскаду). Управління і регулюван­ня технологічних процесів повніс­тю автоматизовані. Тож зрозуміло, якого рівня мають працювати фа­хівці. Це наш золотий фонд. Хоча кадрів не вистачає, доводиться шу­кати, й не завжди знаходимо. Спра­ва в тому, що випускник вишу, на­віть із червоним дипломом, аби стати добрим спеціалістом, має по­працювати під наглядом наставни­ка років із п’ять. Готових фахівців ніхто не запропонує, тому бережемо своїх. Велику увагу приділяємо на­вчанню. Причому спеціалісти під­вищують кваліфікацію не лише в Україні, а й за кордоном. Є провід­ні кампанії, які цим займаються. Нині проводиться серйозна рекон­струкція – заміна гідроагрегатів, основного і допоміжного обладнан­ня. Це дає змогу суттєво збільши­ти потужність – на понад 10%. Для цього залучаються кошти світового банку. До 2024 року планується сто­відсотково модернізувати станцію. Середньорічне виробництво електро­енергії складає 1506 млрд кВт/год, що значно більше, ніж споживає об­ласть, тому, думаю, Кіровоградщи­на буде із світлом. Оскільки Кре­менчуцька ГЕС входить до складу ПАТ «Укргідроенерго», тож працює на державну скарбничку, для за­гального блага.

Ще одна особливість підприєм­ства, яка заслуговує на увагу: міц­ний тандем керівництва і профко­му, тому технічна складова розви­вається нерозривно від соціальної, якою опікується профспілка. Голо­ва профкому Валентина Анпіло­гова згадує: «Сергій Олександро­вич прийшов до нас 2 роки тому. Під час першої зустрічі я запита­ла, чи була профспілкова організа­ція на його попередній роботі. Піс­ля заперечної відповіді представи­ла свою профорганізацію із стовід­сотковим членством і запропонува­ла керівникові вступити до її лав. Він відповів: я – як усі, і в свій пер­ший робочий день написав заяву про вступ у профспілку. Скажу від­верто, перший рік виникало тертя, адже Сергій Олександрович не був знайомий з профспілковою робо­тою, правами профкому, зате тепер у нас повне взаєморозуміння. Будь-яке питання не вирішуємо кулуар­но, а обговорюємо і знаходимо ви­хід в інтересах працівників, примі­ром, стосовно зміни графіку роботи (в зв’язку з реконструкцією дово­диться залучати працівників на ро­боту в нічний час та вихідні), пору­шень трудової дисципліни. Профком завжди займає позицію арбі­тра. Колдоговір у нас не виокрем­лений із системи, єдиний для всіх гідроелектростанцій, але він нас влаштовує соціальним наповне­нням. Так, на культмасову й оздо­ровчу роботу виділяється не 0,3% від фонду оплати праці, як перед­бачено законодавством, а 1%, тож можемо і заплановані заходи, й оздоровлення працівників та їхніх дітей провести на рівні. Не перери­ваємо зв’язків і з ветеранами праці, цікавимося їхнім життям-буттям. Обов’язково збираємо їх на День енергетика, оточуємо увагою й у будні, йдемо назустріч у вирішенні будь-яких проблем. Під контролем профкому питання охорони пра­ці, а це забезпечення працівників спецодягом, безпека робочих місць, створення умов для роботи і від­починку. До речі, ГЕСівці активно долучаються до здорового способу життя, охоче займаються спортом. Тож у нас, можна сказати, створене справжнє спортивне містечко.

Налагоджений діалог сприяє до­брому мікроклімату в колективі, ци­вілізованому підходу до вирішення назрілих проблем. Вважаю, що в со­ціально налаштованого керівника є майбутнє, він завжди може розрахо­вувати на підтримку колективу, до думки якого дослухається.

 

Щедрувальники привітали профпрацівників

Доброю традицією в Закарпатській облпрофраді (голова Іван Король) стали щоріч­ні новорічно-різдвяні щедрування, якими профспілкових працівників вітають амато­ри мистецтва обласного Будинку культури профспілок (директор Ганна Табакович).

Сергій БАРАНЧИКОВ

Напередодні Нового року до обласної ради профспілок заві­тали учасники во­кальної студії «Зорепад» Бу­динку культури профспілок, якою керує Тетяна Бабець. Юні таланти разом з Дідом Морозом і Снігуронькою по­тішили працівників апарату облпрофради цікавою про­грамою, яку підготувала Ган­на Табакович. Особливо запам’ятався всім виступ наймолодшої учасниці ама­торського колективу Софії Фабіан. Голова облпрофради Іван Король щиро подякував аматорам і вручив учасникам новорічні подарунки.

Привітали щедрувальники також працівників обласних організацій галузевих проф­спілок: працівників освіти і науки, охорони здоров’я, споживчої кооперації та ін.

 

Свято дитинства і добра

Щорічна традиція столичних профспілок – новорічні вистави для дітей за мотива­ми казок народів світу. Цього разу маленькі глядачі завітали до таємничого Царства Дра­кона, де відбулися дивовижні пригоди укра­їнських козаків. Міськпрофрада та її член­ські організації надали безкоштовні квитки, солодощі, новорічні подарунки.

Тетяна РУБАН

«ПВ»

Наприкінці грудня в Українському домі від­булось офіційне від­криття Головної проф­спілкової ялинки столиці. З Новорічними та Різдвяними святами дітей і їхніх батьків привітали голова Київської міської ради профспілок Ва­лентин Мельник, Посол Ки­тайської Народної Республіки в Україні Пан Чжан Сіюнь, ди­ректор Українського дому Юрій Стельмащук та перший заступник міністра культури Ігор Ліховський.

На гостей свята очікували й інші приємні розваги: пре­зентація китайської кухні за участю представників КНР, чайні церемонії, анімаційні програми та атракціони. Ін­ститут Конфуція провів уроки китайської каліграфії та мови, виставку китайських картин, майстер-клас ушу для дітей.

 

У Новий рік – з багатодітними родинами

Новому року та Різдву були присвячені свят­кові заходи для багатодітних родин, прове­дені профспілковим комітетом Сєвєродо­нецького об’єднання «Азот» за підтримки правління підприємства.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ

Спочатку на зустрічі в музеї об’єднання від­бувся фестиваль юних талантів. Діти розпові­ли про свої родини, показали власні малюнки та рукоділля, демонстрували гімнастичні вправи, співали, танцювали. Були й конкурси на знання мультфільмів та казок, сприт­ність, вміння майструвати та наводити святкову красу тощо. Звісно, що всі одержа­ли дотепні призи.

Особливі подарунки на ново­річному святі для таких родин підготували й у Палаці культу­ри хіміків. Кожному з малюків підбирали їх відповідно до за­хоплень, додавши й іменні письмові вітання. Авсіх ра­зом, з Дідом Морозом та Сні­гуронькою, особисто привіта­ли голова профкому «Азоту», член Ради ФПУ Валерій Чер­ниш та директор департамен­ту із соціальних питань під­приємства, колишній профлі­дер Олександр Дегтярьов.

На свято запросили не тільки батьків, а й дідусів, бабусь, профактивістів. Всі вони води­ли хоровод навколо ялинки, брали участь у конкурсах. Й усім було затишно та весело.

Традиційно профактивісти привітали із святами й вихо­ванців місцевої школи-інтернату для дітей-сиріт, якою опікується «Азот».

30.01.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання