« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Спільна праця дає конкретні результати

Спільна праця дає конкретні результати

 Петро Васильович Тихонюк – відмінник освіти Укра­їни, директор ВПУ№ 4 міста Хмельницького, знана в регіоні людина. Що тільки не траплялося на його життєвому шляху, проте він на долю не нарікає. Сво­єму батькові – Василю Івановичу, учаснику трьох війн, і матері Ганні Артемівні завдячує звичкою вста­вати до зорі й трудитися не покладаючи рук.

Валерій МАРЦЕНЮК

Після закінчення школи на­вчався у Ровеньківському професійно-технічному училищі № 34, що на Лу­ганщині, потім здобув вищу освіту. І от уже майже 40 ро­ків очолює ВПУ № 4, де пройшов усі щаблі фахового зростання – від майстра виробничого навчан­ня, викладача, заступника дирек­тора до керівника закладу.

У вестибюлі навчального за­кладу привертають увагу слова: «Ваші бажання та наші можливос­ті – шлях до успішної кар’єри».

«Понад чотири десятиліття цей принцип сповідують педагоги та наші вихованці», – перехопивши мій погляд, мовив Петро Васильо­вич. – А онде на стенді – міста і села, де вони залишили свої тру­дові «автографи».

У кожній будівельній організа­ції обласного центру працюють ви­пускники нашого училища. Гео­графія їхніх трудових звершень широка: відроджені після страш­ного землетрусу населені пункти Молдови, архітектурні ансамблі олімпійського селища у Москві, відновлений після Чорнобильсько­го лиха Славутич. Чимало об’єктів, що зведені руками випускників училища, прикрашають і карту Хмельницького. Це і Центральний універмаг, і театр імені Стариць­кого, а також Палац піонерів, Бу­динок молоді «Проскурів», школи, лікарні, поліклініки тощо.

У стінах училища все заохочує до знань. До послуг майбутніх буді­вельників та автослюсарів багатий книжковий фонд бібліотеки, за­тишна читальна зала, навчальний корпус, де розміщені кабінети і ла­бораторії для теоретичного навчан­ня, 10 виробничих майстерень.

Скориставшись гостинністю гос­подаря, оглянув чудову їдальню, актовий та спортивний зали, тут ді­ють секції східних єдиноборств, во­лейболу, баскетболу, тенісу. З лег­кої руки директора свого часу було створено хор викладачів і майстрів училища. Відтоді наставники май­бутніх будівельників піснями зве­селяють серця подолян.

На видному місці в училищі – численні кубки, почесні грамоти, дипломи та інші нагороди, які майбутні будівельники вибороли на міських, обласних та республі­канських спортивних змаганнях. А самодіяльні артисти училища неодноразово здобували дипломи професійних конкурсів та фести­валів художньої самодіяльності.

Педагогічний колектив учили­ща – сплав молодості й досвіду. Шість педагогів закладу удостоєні звання «Відмінник освіти Украї­ни», 16 викладачів мають вищу ква­ліфікаційну категорію, чотири – пе­дагогічне звання «учитель-методист», шість – старший викладач.

Директор училища загалом не схильний до риторики, може годи­нами розповідати про своїх одно­думців, з котрими, як кажуть, з’їв не один пуд солі на педагогічній ниві. За його словами, серце і душу віддають вихованцям ви­кладачі Олександр Бобровський, Тетяна Кот, Любов Андреєва; ди­ректор регіонального навчально-практичного будівельного центру Хенкель-Баутехнік (Україна) Ми­кола Тихонюк, майстри виробни­чого навчання Марія Доценко, Пе­тро Кухар, Надія Кучерук, Іван Побережний та ін.

«Адміністрація та профспілко­вий комітет – два рівних крила, вони прагнуть сформувати в ко­лективі відповідну психологічну атмосферу, створити сприятливі умови для навчання і виховання майбутніх будівельників та авто­слюсарів, посилити соціально-економічний захист працівників і вихованців навчального закла­ду», – ділиться Петро Тихонюк.

У своїй роботі Петро Васильо­вич опирається на профорганіза­цію. «Ми ніколи не ділимо з адмі­ністрацією проблеми на «ваші» і «наші», не визначаємо, у кого більше повноважень, – розповідає профлідер, соціальний педагог Наталія Шелеп’юк. – Спільно розв’язуємо всі проблеми колективу. Себто працюємо рука в руку, як то кажуть, на засадах справжнього соціального партнерства».

Проаналізувавши умови колдо­говору, переконався, що один із пріоритетних напрямів його реа­лізації – турбота про працівників і вихованців училища, заохочен­ня до чесної та сумлінної праці через ретельно відпрацьовані сто­ронами соціального партнерства механізми морального й матері­ального стимулювання.

Тут надається матеріальна до­помога інженерно-педагогічним працівникам, а також ветеранам, які перебувають на лікуванні. Зво­рушливим словом, квітами і цінни­ми подарунками вшановують сиво­чолих з нагоди Дня Перемоги, дня народження, Дня працівника осві­ти. Спільними зусиллями прагнуть організувати корисне й цікаве до­звілля для молоді та педагогів. Як бачимо, профорганізація навчаль­ного закладу за останні роки акти­візувала свою роботу, опанувала нові форми та методи роботи, а отже, посилився її вплив на учи­лищні справи, соціально-економічний захист працівників. І це, звісно, дає позитивні результати.

 

 

 Лазівці вийшли на акцію протесту

 Працівники Львівського автобусного за­воду пишуть листи до Уряду і Верховної Ради з вимогою передати колись одне з найпотужніших підприємств Львівщини у державну власність.

 Ольга ЛОБАРЧУК

Яка сьогодні форма власності, достемен­но невідомо навіть профспілці. Зколись 12-тисячного заводу, що ви­робляв сотні автобусів що­місяця, які реалізовува­лись на теренах Союзу, нині налічується 392 пра­цівники, які фактично за­лишаються без замовлень і належного трудового на­вантаження.

Колектив вийшов на акції протесту, адже не має можливості отримати не­обхідні довідки для оформ­лення документів. Півсотні працівників не можуть че­рез ті ж причини оформити пенсії. Невідомо, де архіви підприємства, де воно за­реєстроване. Пан Чуркін, який вважається власни­ком підприємства, на кон­такт не виходить.

Обласна організація галу­зевої профспілки праців­ників автосільгоспмаши­нобудування на чолі з го­ловою обкому Оксаною Захваткіною намагається всіляко допомагати колек­тиву в пошуках соціальної справедливості, але в си­туації, що склалася, це, во­чевидь, компетенція пра­воохоронних органів.

 

 

 Підготовка кадрового потенціалу

 Федерація профспілкових організацій Чернігівської області та Навчально-методичний центр профспілок за підтримки ВГО «Всеукраїнська асоціація кадровиків», Видавничого дому «МЕДІА-ПРО» та ре­дакції професійного журналу «Довідник кадровика» провели конгрес кадровиків. На захід прибули близько 170 керівників і спеціалістів кадрових служб підприємств, установ, організацій області.

 Віталій КОПИШ

заступник завідувача навчального відділу

Чернігівського навчально-методичного центру

 У рамках конгресу розглядалися пи­тання реформуван­ня трудового зако­нодавства: проблеми, ди­наміка, перспективи (про­ект Трудового кодексу України); організація ро­боти з питань дотримання законодавства про працю; відповідальність, укладення колективного договору; здійснення представництва у судах під час захисту тру­дових прав працівників.

Також відбулася коротка прес-конференція на тему: «Поради щодо укладення трудового договору, основні помилки при звільненні працівника, огляд судової практики щодо вирішення індивідуальних трудових спорів».

У роботі конгресу взяли участь представники Комі­тету Верховної Ради України з питань соціальної політи­ки та праці, провідні екс­перти з кадрових питань. На зібрання також запросили представників соціальних партнерів профспілок – ор­ганів державної влади: де­партаменту соціального за­хисту населення ОДА, Чер­нігівського обласного цен­тру зайнятості, Територіаль­ної державної інспекції з питань праці у Чернігівській області, відділення Націо­нальної служби посередни­цтва і примирення в Черні­гівській області.

 

 

 Профспілковий органайзинг для виробничників

 Нещодавно НМЦП приймав на навчання лідерів та активістів Профспілки праців­ників автомобільного та сільськогосподар­ського машинобудування України, Проф­спілки авіабудівників України, Профспілки працівників оборонної промисловості України, Профспілки працівників машино­будування та металообробки України.

 Заявлена тема семіна­ру актуальна як ніко­ли – «Органайзинг – інструмент розвитку та зміцнення профспілок». Під час навчання були опра­цьовані питання ефективної комунікації з працівниками, побудови команди, лідер­ства, проведення перегово­рів, підготовки публічних виступів, інформаційної ді­яльності.

Уході тренінгу використову­валися різноманітні форми навчання: презентації, обго­ворення, групові завдання, розминки, ділові ігри, пере­гляд навчальних і розва­жальних відеороликів.

14.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання