« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Якщо інтереси спільні, то й результат вагомий

Якщо інтереси спільні, то й результат вагомий

 Державне підприємство «Новатор», що в м. Хмельницькому, наступно­го року відзначатиме своє 50-річчя. Увібравши в себе найкращі тра­диції, якими багатий Подільський край, попри всі труднощі колишній флагман хмельницької «оборонки» живе і розвивається під прапором державної незалежності.

 Валерій МАРЦЕНЮК

Скажемо без пере­більшення: «но­ваторівці» не розгубили своїх фахових набут­ків на крутих і звивис­тих стежках до ринкової економіки. Як мовиться, підприємству довелося на трудовому марші пе­репрофільовувати вироб­ничі потужності на ви­пуск мирної продукції, вдосконалювати струк­туру управління, зміню­вати ідеологію виробни­цтва і ринкових відно­син тощо. «Новатор» нині випускає лічильни­ки з обліку газу, гарячої та холодної води, мед­техніку, спецтехніку по­двійного призначення для військової та цивіль­ної авіації тощо.

Велика роль у цих процесах належить профспілці. За словами генерального директора підприємства Анатолія Вдовиченка, завдяки мо­нолітності профспілко­вих лав, єдності думок і помислів трудовий ко­лектив вистояв у най­скрутніші часи та з опти­мізмом дивиться у день завтрашній. Але варто додати до сказаного Ана­толієм Андрійовичем таке: завдяки солідар­ним діям адміністрації та профкому. Адже їхні взаємини регулюються колективним договором і відповідають усім кри­теріям порядності, вза­ємної відповідальності за долю колективу і кож­ного працівника зокре­ма. Дуже добре, що тут разом господарського плуга тягнуть адміні­страція і профком. В ін­тересах людей, задля їх добробуту.

«Один з пріоритетних напрямів – індивідуаль­на робота з профакти­вом, велику увагу приді­ляємо його навчанню, пропаганді в колективі сучасної теорії і практи­ки профспілкової робо­ти. Зокрема, всі голови цехкомів, профгрупорги, члени профкому підви­щують свій рівень на по­стійно діючих курсах у навчальному центрі «По­бужжя» Федерації проф­спілок Хмельниччини», – розповідає голова профкому підприємства Олександр Рижанський, якому, до слова, нещо­давно присвоєно звання «Заслужений працівник профспілок України».

І ще про один напрям роботи розповів Олек­сандр Тимофійович. Це розвиток і вдосконален­ня господарської демо­кратії на основі нарощу­вання обсягів висококон­курентної на вітчизняно­му та зарубіжному рин­ках продукції, перебудо­ви психології трудівни­ків, зокрема на ринкову мораль і погляди на ви­робництво. І нарешті, за­хист правових і соціально-економічних га­рантій спілчан, їх побу­това облаштованість і створення безпечних умов на виробництві, оздоровлення й організа­ція дозвілля. Власне, всі ці питання відображені в колективному догово­рі, де передбачено лише ті гарантії, які дозволя­ють реалізувати фінан­сові можливості підпри­ємства. Люди розуміють, що популізм лише шко­дить справі, а чесна і сумлінна праця – джере­ло їхніх доходів і добро­буту. Відтак, немає осо­бливих проблем з реалі­зацією цих документів.

А ще адміністрація та профком приділяють ве­лику увагу проблемам молоді, якими опікуєть­ся спеціальна комісія. Спортивна база на «Но­ваторі» одна з найкра­щих у м. Хмельницько­му. Тут працівники зміц­нюють здоров’я у спор­тивних секціях, міряють­ся силами на змаганнях з футболу, тенісу, волей­болу, легкої атлетики тощо. Спортивну честь підприємства захища­ють волейбольні коман­ди вищої, першої та ди­тячої ліг.

 

 Першочергові завдання визначено

 Попри важке фінансово-економічне становище в галузі маши­но- і приладобудування профспілкові організації разом з ке­рівниками підприємств намагаються вирішувати соціально-економічні питання. Нині в профорганізаціях нашого краю триває звітно-виборна кампанія, в ході якої практичну допо­могу профактивістам на місцях надає голова обласної ради Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Марта Малета.

 Сергій БАРАНЧИКОВ

Активно пройшли звітно-виборні збо­ри в первинках ПАТ «Іршаврем­верстат» (голова профко­му Юрій Горянський), ПАТ «Ільницький завод МЗУ» (Юрій Микита), ПАТ «Ір­шавський абразивний за­вод» (Ольга Попович), ТДВ «Верстатозавод» (Надія Ковач). Учасники зібрання обговорили дії профспілки щодо обстоювання трудо­вих, соціально-економічних прав та інтересів пра­цівників у період фінансо­вої кризи. Серед першо­чергових завдань – під­тримка державою вітчиз­няного виробника, здій­снення контролю за вико­нанням зобов’язань кол­договорів, вирішення про­блем зайнятості, оплати й охорони праці тощо.

Зрозуміло, що наразі акту­альним питанням є допо­мога Збройним силам України. За словами Марти Малети, за сприяння адмі­ністрацій і профорганізацій трудові колективи підпри­ємств галузі надали допо­могу нашим військовослуж­бовцям, прикордонникам на суму понад 60 тис. грн. Окремо слід відзначити внесок Центру стандартиза­ції і метрології, що виділив на потреби армії 43 тис. грн.

Звітно-виборна кампанія в профорганізаціях машино­будування і приладобуду­вання регіону триває. Її підсумком стане обласна галузева звітно-виборна профспілкова конферен­ція, що відбудеться на по­чатку наступного року.

 

 Для армії як для себе

 Під час проведення мобілізації від ДАХК «Артем» призвано шестеро працівни­ків, що беруть участь в антитерористич­ній операції на сході країни. Крім того, до зони АТО вирушили чоловіки двох праців­ниць компанії, один з яких є доброволь­цем. Усі вони в складі військових частин виконують свій патріотичний обов’язок із захисту територіальної цілісності України.

 Тетяна РУБАН

«ПВ»

Адміністрація підпри­ємства та профспіл­ковий комітет не за­лишилися осторонь і надали всебічну підтримку своїм колегам – членам Профспілки авіабудівників України. Перелік необхідної допомоги, речей безпосе­редньо узгоджували з мобі­лізованими бійцями та їхні­ми сім’ями.

Із перших днів АТО первин­ка заводу підтримала мобі­лізованих бійців: було орга­нізовано збір коштів для учасників АТО та гуманітар­ної допомоги для їхніх сі­мей. Першими відгукнулися працівники деревооброб­ного цеху, де цехком очо­лює Олена Баранович.

Як розповів голова проф­спілкового комітету ДАХК «Артем» Олександр Кельїн, за рішенням профкому всім учасникам АТО та пра­цівницям компанії, чолові­ки яких беруть участь у вій­ськових діях, було надано грошову допомогу в розмі­рі 1 тис. грн кожному. За ініціативою профкому, під­триманою цеховими комі­тетами, нині активно про­водиться збір коштів, що спрямовуються на першо­чергові потреби армійців. Без матеріальної допомоги не залишився жоден мобі­лізований працівник.

«Ми постійно підтримуємо зв’язок з усіма мобілізовани­ми військовослужбовцями, – розповідає Олександр Ке­льїн. – Під час розмов з бійця­ми уточнюємо перелік того, що дійсно потрібно, аби зі­брані трудовим колективом гроші не були витрачені мар­но. За заявками військових закуповуємо бронежилети, рації, комплекти форми, взут­тя, термобілизну. Профспіл­ковий комітет, цехкоми також підтримують постійний кон­такт з родинами військовослужбовців, допомагають у придбанні необхідних това­рів. Окрім того, працівники підприємства постійно збира­ють і передають необхідні речі та продукти сім’ям мобі­лізованих спілчан. Цю благо­родну місію взяла на себе ко­місія профкому з благодійної діяльності. Голова комісії Світ­лана Добровольська залучає до цієї роботи також київ­ський Дитячий фонд».

За словами Олександра Ке­льїна, зібрана допомога че­рез волонтерів передається безпосередньо до військо­вих частин. Допомагають заводчани й іншим учасни­кам АТО. Небайдужі праців­ники у вільний від роботи час приїздять до військово­го шпиталю, де надають ве­лику підтримку пораненим бійцям та їхнім рідним.

27.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання