« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Соціальний захист лісівників

Соціальний захист лісівників

 Збереження і примноження лісових масивів Прикарпат­тя має неабияке значення для економіки та здоров’я людини. Про це дбають 2,6 тис. трудівників лісової галузі. Що найбільше їх хви­лює сьогодні, який соціаль­ний захист вони мають?

 Сергій ЛИЗАНЧУК

Як зазначає голова обласної організації профспілки працівників лісового гос­подарства Ігор Хомишин, соціальний захист праців­ників насамперед забезпечують колективні договори, які уклада­ються на кожному підприємстві згідно з галузевою угодою. При цьому особлива увага приділяєть­ся зростанню рівня оплати праці. В І півріччі поточного року серед­ня зарплата в лісових господар­ствах області становила 3,2 тис. грн, що на 11% більше, ніж за від­повідний період минулого року. Однак це доволі скромний показ­ник добробуту лісівників, і рівень зарплати у них нижчий, ніж у більшості інших галузей області.

Важлива проблема – умови робо­ти та охорона праці лісівників. Що­річно витрачається по 600 грн на охорону праці на кожного працюю­чого у лісовому та мисливському господарстві, 1,8% від фонду опла­ти праці. Лише на навчання вироб­ничників з питань охорони праці в 2013 році виділено 158 тис. грн, а на придбання спецодягу та засобів за­хисту витрачено майже 500 тис. грн. У зв’язку зі складними умовами ро­боти важко дотримуватись вста­новлених термінів використання спецодягу. Пропозиції про необхід­ність скорочення цих термінів вно­сяться до колективних договорів.

Про роботу в холодну, дощову погоду дбають господарники, профкоми. Так, лише в Брошнів­ському держлісгоспі діє 5 гурто­житків, 4 обігрівальних вагончи­ки, розміщені в місцевості, відда­леній від населених пунктів. Ана­логічні приміщення підтриму­ються в належному стані в Осмо­лодському, Коломийському, На­двірнянському, інших лісгоспах.

Актуальне питання нині – заохочення зростання професійної майстерності працівників. Так, за сприяння галузевої організації профспілки проводяться річні зма­гання лісорубів, адже це одна з провідних професій. Улітку поточ­ного року такі змагання було орга­нізовано у Верховинському держ­лісгоспі за участю 15 команд. Лісо­руби демонстрували свої вміння при валці лісу, точності розрізан­ня деревини тощо. Переможцем у комплексних вправах став робіт­ник Делятинського лісгоспу Ві­ктор Дячук, якому вручили пре­мію. На проведення цих змагань було виділено 24 тис. гривень.

Турбуються працівники галузі і про надійну зміну. В цій справі неабияку роль відіграють шкільні лісництва, яких в області 20. Най­більш активні – Порогівське лісни­цтво Солотвинського, Козаківське – Вигодського, Пнівське – Надвір­нянського держлісгоспів. Діти зби­рають насіння, допомагають до­рослим при посадці лісових наса­джень, також мають свої ділянки. Юні друзі лісівників одержують різноманітні нагороди за свої ста­рання. Тож можна сподіватися, що серед них знайдуться охочі працю­вати в лісових господарствах.

Останні події в державі сприя­ють вихованню в людей почуття незворотності у проведенні ефек­тивних економічних, політичних змін у країні. Учасникам масових акцій на Євромайдані надавалася всебічна підтримка. Для потреб постраждалих на Євромайдані об­ласна галузева рада профспілки зібрала 22,5 тис. грн. Також мате­ріальну підтримку надавали пер­винні профспілкові організації.

Зараз трудівники лісових госпо­дарств допомагають військовим, які беруть участь в антитерористич­ній операції на сході країни. Зокре­ма, до благодійного фонду допомо­ги співробітникам Міністерства внутрішніх справ галузева проф­спілка перерахувала 50 тис. грн. Підтримка захисників Вітчизни, членів їхніх родин нині на першому плані в профспілкових справах.

 

 Відзнаки за конкретну роботу

 Кіровоградський обком профспілки праців­ників держустанов (голова Віктор Федотов) запровадив власну відзнаку «Кращому профспілковому активісту». Нагороди під номером один удостоїлася голова профкому первинки територіального центру со­ціального обслуговування Ленінського ра­йону м. Кіровограда Світлана Запісочна.

 Марія ІВАНОВА

Вручення медалі міс­цевого рівня відбу­лося під час президії обкому профспілки, на якій розглядалося пи­тання «Про роботу профорганізацій щодо здій­снення громадського контролю за додержанням законодавства про працю в територіальних центрах області».

На тлі інших підрозділів, де громадський контроль за станом дотримання зако­нодавства про працю по­требує удосконалення, від­значалася діяльність тер­центру Ленінського райо­ну. Зокрема, називалися конкретні результати робо­ти, спрямованої на поліп­шення соціального захисту спілчан. Так, у терцентрі повністю виконуються умо­ви колдоговору: працівни­ки проходять обов’язкові медогляди та навчання з охорони праці, окремим категоріям працівників до­плачують за шкідливі умо­ви праці, при наданні що­річної відпустки виплачу­ється матеріальна допомо­га на оздоровлення. При терцентрі за сприяння ін­ституту розвитку людини «Україна» та обкому проф­спілки функціонує консуль­таційний пункт «Юридична клініка».

Усіх позитивних надбань досягнуто за безпосеред­ньої участі голови профко­му, яка тримає на контролі виконання кожного пункту колдоговору. Культпраців­ник за фахом, Світлана Олександрівна реалізує свої здібності музиканта, хореографа і вокаліста, ор­ганізовуючи різні заходи та свята для спілчан. Вона вважає, що участь у культмасових заходах має ком­пенсувати колегам склад­ність і напруженість робо­ти. Профспілковою робо­тою займається паралель­но з основними обов’язками – вона заступник завідувача відділення надання соціальної допомоги вдо­ма. Піклуючись про клієн­тів терцентру, не забуває про спілчан – її турботи і те­плоти вистачає на всіх. Профспілкова робота стала сенсом її життя, ковтком повітря, адже живе і пра­цює заради інших. Працю­ється їй легко, оскільки в особі директора Миросла­ви Верко знаходить повну підтримку і розуміння, тому всі профспілкові про­позиції не осідають у шух­ляді, а видаються на-гора. Керівник не тільки сумлін­но виконує партнерську роль, а й бере активну участь у профспілковому житті. До речі, саме це ста­ло підставою для нагоро­дження унікального дирек­тора Почесною грамотою.

 

 У медиків – звіти і вибори

 У Закарпатській обласній організації проф­спілки працівників охорони здоров’я (голова Володимир Турок) розпочала­ся звітно-виборна кампанія. На чергово­му засіданні обкому профспілки, яке від­булося в навчальному центрі профспілок (директор Іван Олексик), розглянуто пи­тання про проведення звітів і виборів у галузевій профспілці регіону.

 Сергій БАРАНЧИКОВ

У своїй інформації го­ловний спеціаліст – заступник голови облпрофорганізації Тиберій Лукач докладно спинився на головних за­вданнях цієї роботи. Для на­дання практичної допомоги профактивістам фахівці облпрофорганізації підготували методичні рекомендації про проведення звітів і ви­борів у профорганізаціях га­лузі, а також узагальнений інформаційний матеріал про роботу обкому почина­ючи з 2010 року. Виборним профорганам рекомендова­но провести роботу щодо висунення до їх складу кра­щих профактивістів, у тому числі молодих людей, які користуються авторитетом у закладах та установах охо­рони здоров’я і здатні ефек­тивно обстоювати трудові, соціально-економічні права та інтереси працюючих.

Підсумки розмови підбив голова облпрофорганізації працівників охорони здоров’я Володимир Турок.

Учасники засідання також розглянули низку інших пи­тань, з-поміж яких, зокрема, підсумки оздоровлення дітей працівників галузі, стратегія модернізації ФПУ, її член­ських організацій, фінансової роботи профспілки тощо.

 

  Відбувся конгрес кадровиків

 Федерація профспілок Черкаської облас­ті спільно із Всеукраїнським громадським обʼєднанням «Всеукраїнська асоціація ка­дровиків» 25 вересня провели конгрес ка­дровиків «Останні зміни у трудовому зако­нодавстві та їх практичне застосування».

 Голова Федерації проф­спілок Черкаської об­ласті Петро Шевченко у вступному слові наго­лосив на важливості юри­дичної грамотності праців­ників профспілкових орга­нів і відстежування останніх змін у законодавстві, на не­обхідності зустрічатися із представниками експертно­го середовища в сфері зако­нодавства.

У роботі конгресу взяли участь представники Комі­тету Верховної Ради з пи­тань соціальної політики і праці, експерти, фахівці те­риторіальної державної ін­спекції праці, служби зайня­тості, НСПП у Черкаській об­ласті, керівники галузевих профоб’єднань, голови пер­винних профорганізацій, ке­рівники та представники відділів кадрів підприємств, установ, організацій облас­ті, студентських рад на­вчальних закладів міста.

Учасники заходу отримали можливість дізнатися про останні зміни у законодав­стві, дістали компетентні відповіді на практичні запи­тання від провідних експер­тів кадрової справи в Украї­ні та навіть змогли виграти цікаві призи.

Зокрема, в рамках заходу розглядалися такі питання, як реформування трудового законодавства: проблеми, динаміка, перспективи (проект Трудового кодексу України); організація робо­ти з питань дотримання за­конодавства про працю; відповідальність, укладення колективного договору; здійснення представництва у судах під час захисту тру­дових прав працівників (до­свід роботи).

Відбулася коротка прес-конференція на тему «Пора­ди щодо укладення трудово­го договору, основні помил­ки при звільненні працівни­ка, огляд судової практики щодо вирішення індивіду­альних трудових спорів».

Кожен учасник зборів від ор­ганізаторів отримав комп­лект фахової літератури з пи­тань кадрової роботи і серти­фікат про участь у конгресі.

20.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання