« на головну 18.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Незалежність, демократичність, відкритість

Незалежність, демократичність, відкритість

 25 вересня відбулося засідан­ня Ради Київської обласної ради профспілок, учасники якого об­говорили проект Стратегії мо­дернізації ФПУ, її членських організацій та завдання проф­спілкових організацій області на сучасному етапі. У нараді взяли участь Голова Федерації проф­спілок Григорій Осовий, голова обласної ради спортивного то­вариства профспілок «Спартак» Микола Жирний, а також голови міських і районних рад з коор­динації профспілкових організа­цій, голови профкомів, підпо­рядкованих облпрофраді.

Тетяна РУБАН

«ПВ»

На початку засідання учасники ухвалили порядок денний, за­слухали звіт голови Мандатної комісії Олексія Початовського та підтвердили повноваження членів Ради та Контрольно-ревізійної комісії.

Як наголосив у доповіді голова Київської обласної ради профспілок Валентин Кононенко, питання, що роз­глядаються, надзвичайно актуальні, адже сучасне життя вимагає переосмис­лення та еволюційних змін у профспілковому русі, структурі ФПУ, її членських організацій. «Профспілки сьогодні мають стати більш динамічними і наближени­ми до найважливіших по­треб людини праці. Основне кредо профспілкової діяль­ності має бути: профспілка – для людини», – наголосив Валентин Кононенко.

У доповіді голови Київоблпрофради і виступах лі­дерів первинних профоргані­зацій та обкомів галузевих профспілок зверталася увага на те, що жорсткий наступ на права найманих працівни­ків, зниження життєвого рів­ня, зростання безробіття, по­рушення роботодавцями прав найманих працівників, утиск прав профспілок вима­гають від них солідарності та єдності, результативності захисних функцій, удоскона­лення організаційної струк­тури та фінансового зміцнен­ня, здійснення конкретних кроків до оновлення.

Останнім часом потенці­ал профспілок реалізується не повною мірою. Як наслі­док, наголошували промов­ці, в сучасному профспілко­вому русі виникло чимало проблем, серед яких, зокре­ма, постійне скорочення профчленства з різних при­чин, недостатнє представни­цтво молоді у складі вищих виборних органів, зниження престижу роботи в профспіл­ках у зв’язку з незахищеніс тю профспілкових працівни­ків і залежністю голів профкомів від роботодавців, не­відповідність фінансового забезпечення профспілко­вих органів обсягам їх діяль­ності та відповідальності.

Валентин Кононенко, інші промовці акцентували, що для вирішення поставле­них завдань насамперед має бути сформована своя сучас­на профспілкова ідеологія, котра базується на інтересах людини праці та неможлива без усвідомленого проф­членства. Незалежність, де­мократичність, відкритість і прозорість діяльності – основні принципи профспіл­кового руху на всіх рівнях.

Сприятимуть вирішенню проблем профруху структур­ні зміни, що мають відбути­ся у профспілках. Промовці наголошували, що слід до­кладати всіх зусиль для про­тидії роз’єднувальним про­цесам у членських організа­ціях, шукати можливості об’єднання галузевих проф­спілок і зміцнення територі­альних об’єднань. Тож від дієвих заходів у справі ре­формування профруху зале­жатиме утвердження силь­ної, солідарної Федерації профспілок України, з якою рахується влада, роботодав­ці та суспільство.

«Зараз наша країна опи­нилася у надзвичайно склад­ній політичній та соціально-економічній ситуації, – на­голосив у своєму виступі Го­лова ФПУ Григорій Осовий. – Це пов’язано і з подіями на сході України, і з антисоці­альним наступом на права та інтереси людини праці. Профспілки мають знайти своє місце в суспільстві, бути надійним гарантом соціально-економічного за­хисту працівників. Для цьо­го профспілки мають зроби­ти ретельний аналіз своєї ді­яльності і відповідно до ньо­го модернізувати структуру, форми і методи роботи, які мають відповідати викли­кам часу. Тому Рада Федера­ції профспілок на своєму за­сіданні вирішила передати проект Стратегії модерніза­ції ФПУ, її членських органі­зацій, як кажуть, в низи – на розгляд галузевих, регіо­нальних та первинних проф­спілкових організацій».

«Модернізація профспіл­кового руху – це справа не тільки Федерації профспі­лок, це справа всіх профспіл­кових організацій, у тому числі «первинок». Від того, яку позицію займуть вони щодо обстоювання законних прав та інтересів трудових колективів, кожного члена профспілок, як активно дія­тимуть профкоми та актив, залежатиме вирішення ак­туальних проблем, які нині турбують людей», – наголо­сив Григорій Осовий.

Голова ФПУ закликав профактив області активно й конструктивно попрацю­вати над положеннями про­екту Стратегії модернізації ФПУ, її членських організа­цій, внести власні пропози­ції щодо його змісту. «Адже саме вам, представникам профспілкових організацій, трудових колективів краще відомо про проблеми, які найбільше турбують праців­ників. Якщо ми спільно бу­демо працювати над модер­нізацією профспілкового руху, якщо ми спільно ви­ступатимемо проти антисо­ціального наступу на права людини праці, ми їх захис­тимо», – переконаний Григо­рій Осовий. Голова ФПУ ви­словив упевненість, що профспілки регіону проде­монструють свою солідар­ність, об’єднання зусиль, ак­тивність у боротьбі з антисо­ціальним наступом на права людини праці.

Під час тривалої дискусії учасники засідання схвали­ли та підтримали проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій.

У зв’язку із тим, що у бе­резні 2015-го добігає кінця термін повноважень членів Ради Київської облпрофра­ди та Контрольно-ревізійної комісії, Рада вирішила скли­кати XXIV обласну міжспіл­кову звітно-виборну конфе­ренцію профспілок у березні 2015 року в Києві.

 

  Профспілки – армії

 Непрості часи переживає Україна. У важ­ких умовах армія захищає територіальну цілісність країни та її громадян від загарб­ників, і наш святий обов’язок – допома­гати їй у вирішенні проблем матеріально-технічного та медичного забезпечення.

 Євген ПАЛИВОДА

завідуючий відділом з питань захисту соціально-економічних

та духовних інтересів трудящих Чернівецької облпрофради

Завдячуючи спільним рішенням роботодав­ців, профспілкових ко­мітетів усіх рівнів, тру­дових колективів області, організовано збір коштів для закупівлі військового спорядження, засобів інди­відуального захисту, одягу, харчів, медикаментів тощо. Загалом вдалося зібрати на потреби армії 2 700 395 гри­вень.

Зокрема, апарат облпроф­ради, штатні працівники всіх галузевих організацій профспілок перерахували з цією метою свій одноден­ний заробіток, а також на­дали матеріальну допомогу на потреби армії на загаль­ну суму 114 345 гривень.

Суттєво підтримують вітчиз­няні Збройні сили профспіл­кові організації працівників охорони здоров’я, які при­дбали і передали військо­вим індивідуальні аптечки, ліки, а також виділили кошти в сумі 377 943 грн, із яких 8750 – за рахунок профспіл­кового бюджету. Більше того, значна частина меди­ків – від медсестри до хі­рурга беруть безпосередню участь у подіях на сході кра­їни, рятуючи життя бійців.

Трудові колективи, проф­спілкові організації лісового господарства області на по­треби армії надали допомо­гу в розмірі 98 000 грн. Се­ред іншого, зокрема, і пере­рахований середньоденний заробіток, бронежилети, 26 кубометрів пиломатеріалів, дрова, продукти харчуван­ня, пальне, допомога сім’ям загиблих тощо.

Понад 70 000 грн перераху­вали на потреби армії осві­тяни краю, 187 330 грн – трудові колективи енерге­тичної галузі та електротех­нічної промисловості, пра­цівники ЖКГ, споживчої ко­операції, харчової та пере­робної промисловості, тор­гівлі, соціальної сфери. Разом понад півмільйона гривень.

Трудові колективи, проф­спілкові організації агро­промислового комплексу області зібрали для армії 836 000 грн, держустанов – 418 976 грн і придбали 21 сертифікат казначейського зобов’язання «Військовий». Профспілкові організації Чернівецької філії ПАТ «Укртелеком» і Чернівецької ди­рекції УДППЗ «Укрпошта» перерахували на матеріально-технічне та медичне за­безпечення Міноборони 150 000 гривень.

Спільним рішенням Неза­лежної галузевої профспіл­ки енергетиків України ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» та керівництва компанії виді­лено кошти на матеріальну допомогу мобілізованим працівникам, а також ко­шти на придбання споря­дження, 7 бронежилетів, одягу, тепловізорів – на за­гальну суму 101 651 грн. Триває збір коштів на при­дбання теплого одягу для бійців. Окрім того, в гурто­житку підприємства роз­містилися біженці з Криму та Артемівська.

Не залишилися осторонь і міські організації профспі­лок: ВАТ «Кварц» – 53 000 грн, ВАТ «Розма» – 2 автомобілі, цегельний за­вод № 3 – 12 336 грн. Та найбільший внесок серед підприємств краю зробило керівництво та трудовий ко­лектив ТОВ «Машзавод», які виділили на потреби ар­мії 500 000 грн, а також до­помогли запчастинами для техніки, акумуляторами тощо.

Профспілкові організації області, волонтери, всі не­байдужі долучаються до патріотичної акції «Підтри­май Українську армію» щодо придбання сертифі­катів казначейського зобов’язання «Військові». Не будьмо байдужими! До­поможемо рідному війську – збережемо цілісність України!

06.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання