« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Хто захистить учнів профтехосвітніх закладів?

Хто захистить учнів профтехосвітніх закладів?

 У регіоні діють 34 на­вчальних заклади професійно-технічної освіти, з них 10 – аграр­них. Високого профе­сіоналізму педагоги, майстри виробничого навчання докладають чимало зусиль для вдо­сконалення навчально-виховного процесу, спираючись на сучасні інноваційні технології.

 Валерій МАРЦЕНЮК

На базі дев’яти класів тут навчають робітників-аграріїв, електромонте­рів з ремонту електроус­таткування, слюсарів із ремонту автомобілів, операторів комп’ютерного набору, живопис­ців тощо. Після одинадцятого кла­су – фахівців із діловодства та ко­мерційної діяльності, декораторів вітрин, операторів з обробки ін­формації та програмного забезпе­чення та ін.

До слова, скажу без перебіль­шення, в цих навчальних закла­дах готують не лише робітників і спеціалістів, затребуваних на ринку праці, а й високодуховних розбудовників молодої держави.

Мені постійно доводиться спіл­куватися з учнями цих навчаль­них закладів та їхніми батьками. Вони завдячують долі, що їхні діти навчаються тут. Однак про­сять порушити питання перед ви­щими органами про підвищення стипендії. Справді, вони мають рацію. Скажіть, будь ласка, як за 275 гривень нині можна прожити? Адже у профтехосвітніх закладах навчаються переважно діти із ма­лозабезпечених родин, сироти та напівсироти. Переважна біль­шість із них добирається на на­вчання з прилеглих сіл або ж із райцентрів. Транспортні витрати, на жаль, подорожчали. Приміром, аби доїхати з найменш віддалено­го села до обласного центру, необ­хідно заплатити 7–10 гривень, а ще треба міським транспортом дістатися до навчального закла­ду, щось поїсти.

Я розумію – нелегкі часи нині переживає Україна. Сотні людей гинуть під час бойових дій. Армії та мешканцям сходу потрібна допомога. Для цього необхідні кошти, а їх у державі, на жаль, бракує…

Тим часом нещодавно через за­соби масової інформації довідався, що Верховна Рада зобов’язала Каб­мін підвищити стипендії студен­там вишів відповідно до нового за­кону про вищу освіту. До 1 січня 2015 року Кабмін має визначити терміни поступового збільшення розміру академічної стипендії до рівня прожиткового мінімуму в розрахунку на одну особу на мі­сяць. До речі, нині стипендія сту­дентів вишів становить 730 грн, ко­леджів, технікумів – 550 грн.

Тому на шпальтах газети на прохання учнів профтехосвітніх закладів, їхніх батьків хочу пере­дати звернення до Верховної Ради знайти можливість підвищити і їм стипендію. Позицію своїх вихо­ванців підтримують керівники профтехосвітніх закладів, інженерно-педагогічні працівники, яким, до слова, теж потрібно пере­глянути зарплату. Ось що з цього приводу сказав директор ВПУ № 25 м. Хмельницького Олег Гаврилюк: «Стипендії треба підвищити, а ще необхідно прийняти новий закон про професійну освіту».

Осторонь цієї справи не стоять і профспілки. Зокрема, про це на­голосили і голови учнівської профорганізації та інженерно-педагогічних працівників ВПУ № 25 м. Хмельницького Наталія Пенде­люк, Оксана Безінська та голова обласної організації профспілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України Ми­хайло Сімчук. Вважаю, що нашу пропозицію підтримає і ЦК проф­спілки працівників освіти і науки України. Сподіваюся, що політики дослухаються до голосу учнів професійно-технічних навчальних закладів і допоможуть їм.

 

  Профспілки – військовим медикам

 У зв’язку із бойовими діями на сході України нові вимоги висуваються до вій­ськової медицини. Велику допомогу для вдосконалення її матеріально-технічного стану, лікування поранених учасників АТО надають профспілки Дніпропетровщи­ни, яка останнім часом стала справжньою «прифронтовою зоною». Щодень сюди прибувають на лікування поранені бійці.

Як повідомляє прес-центр Об’єднання профспілок Дні­пропетровської об­ласті, членські організації Облпрофоб’єднання, проф­спілкові комітети підпри­ємств та організацій облас­ті взяли шефство над Дні­пропетровським військо­вим госпіталем, персонал якого зараз гідно витримує особливо велике наванта­ження. Представники профорганізацій підтриму­ють контакти з керівництвом закладу, майже щодня приходять сюди, звісно, не з порожніми руками.

Так, нещодавно облпрофорганізація Пенсійного фонду придбала для госпі­талю дефібрилятор і елек­трокардіограф. Обком профспілки працівників культури закупив комплек­ти постільної білизни та меблі, а обком профспілки працівників АПК придбав медикаменти, організував здачу крові для поране­них, забезпечення продук­тами та засобами гігієни. За сприяння обкому проф­спілки автомобілістів та дорожників підприємства галузі обладнують під’їзні шляхи до приймального відділення госпіталю.

За кошти Фонду допомоги, що його створено за рішен­ням президії Облпрофоб’єднання, закуплено не­обхідне обладнання для хі­рургічного відділення об­ласної клінічної лікарні ім. Мечникова, куди до­правляють особливо важко поранених бійців.

Нещодавно було організо­вано закупівлю та достав­ку для госпіталю військо­вої частини в с. Черкасько­му, бійці якої беруть без­посередню участь у анти­терористичній операції, медичного обладнання, холодильників, меблів. Ке­рівництво частини та пра­цівники медслужби подя­кували голові Облпроф­центру Віталію Дубілю та його колегам, які привезли у Черкаське цей вантаж, за увагу до військовиків та пі­клування про забезпечен­ня їх усім необхідним.

 

  Працю славимо, що в творчість перейшла

 У нафтогазовидобувному управлінні «Надвірнанаф­тогаз» ПАТ «Укрнафта» питання харчування праців­ників розглядається як пріоритетне. Саме тому, ма­ючи на меті відродити гарну традицію проведення конкурсів професійної майстерності, вирішили роз­почати з конкурсу кухарського мистецтва.

 Сергій ЛИЗАНЧУК

До організації справи пі­дійшли творчо. Одні на­зви номінацій чого вар­тують: «Візитна карта пункту гарячого харчування», «Кращий знавець своєї справи», «Кулінарна композиція», «Кра­щі кухарі», «Кращі пекарі».

Перед конкурсантками стави­лася вимога не тільки приготу­вати смаколики, а й продемон­струвати спецодяг і його відпо­відність санітарним нормам; уміння впливати на формуван­ня смаку споживача, любов до свого підприємства та професії.

Отож майстрині і розстаралися. У кожний витвір свого кулінарного мистецтва заклали часточку душі, навіть смачнючу бурову вежу (кухар Галина Максимко) виготовили. А молода (лише один рік стажу) куховарка Вален­тина Остащук на допомогу взяла пісню, зачарувавши всіх присут­ніх співом про нафтопромисли Биткова та свою професію.

Оцінювальній комісії, яку очолю­вав голова профкому Олександр Діканьов, довелося добре поміз­кувати, обираючи переможців. Ними заслужено визнані: Ната­лія Тимканич (І місце), Галина Максимко (ІІ місце), Марія Госед­ло (ІІІ місце). Всі вони – кухарі пункту гарячого харчування «НГВУ-гуртожиток».

До традиційних відзнак успіху – оплесків, квітів, дипломів, пам’ятних стрічок долучено рі­шення про встановлення пере­можцям щомісячної надбавки за професійну майстерність у розмірі 12–20% тарифної став­ки. Решта учасниць одержала грошові премії і дипломи.

Цей захід був високо оцінений профспілкою. Голова обласної ради Укрнафтогазпрофспілки Святослав Остап’юк виніс це питання на засідання президії і наголосив на назрілій та гострій необхідності відродження та­ких конкурсів, адже нині сус­пільство не приділяє належної уваги ні трудовим традиціям, ні висококваліфікованій праці, ні справедливій матеріальній ви­нагороді за професійні знання та майстерність.

Президія облради нафтогазової профспілки нагородила Почесни­ми грамотами голову цехкому цеху робітничого постачання Олега Якиміва та профактивісток Тетяну Лізанчук і Тетяну Телятник.

Особливу подяку висловлено головним організаторам і на­тхненникам конкурсу: началь­нику нафтогазовидобувного управління «Надвірнанафтогаз» Володимиру Чуприні та його за­ступнику Степану Соломону.

Досвід проведення конкурсів професійної майстерності, запо­чаткованих НГВУ «Надвірнанаф­тогаз», рекомендовано для по­ширення та популяризації. Члени президії висловилися також за підтримку ще двох запланованих НГВУ «Надвірнанафтогаз» кон­курсів: у вересні – операторів із видобування нафти і газу, у жов­тні – водіїв автотранспорту.

 


 Облавтодор потребує підтримки

 Із січня 2014 року заборгованість з виплати зарплати в області працівникам економічно активних підприємств зросла на 2,9 млн грн (75,2%), що зумовлено заборгованістю перед працівниками підприємств системи дочірньо­го підприємства «Івано-Франківський облавто­дор» ВАТ «ДАК Автомобільні дороги України».

 Як повідомляє кореспондент Сергій Лизанчук, фахівці від­ділення НСПП в Івано-Франківській області для запобі­гання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) узя­ли на облік чинники дестабілізації стану соціально-трудових відносин – погашення заборго­ваності із зарплати у ДП «Івано-Франківський облавтодор». Та­ким чином виявлено порушен­ня вимог статей 115,116 КЗпП України та статті 15 ЗУ «Про оплату праці».

Станом на 1 липня 2014 року у філії «Івано-Франківське дорожньо-експлуатаційне управління» ДП «Івано-Франківський облавтодор» заборго­ваність становить 641,7 тис. грн. Служба автомобільних до­ріг в Івано-Франківській області роботи ДЕУ не прийняла і не оплатила. Для погашення за­боргованості необхідно при­йняти роботи та оплатити їх. У філії «Мостова експлуатаційна дільниця» ДП «Івано-Франківський облавтодор» заборгова­ність із зарплати становить 211,4 тис. грн. Причиною ви­никнення заборгованості є не­своєчасне фінансування з дер­жавного бюджету.

14.09.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання