« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Держслужбовець: чиста совість дорожче за статки

Держслужбовець: чиста совість дорожче за статки

  Хто у Львівській облдержадміні­страції працює найдовше? Це пи­тання поставили собі не лише у зв’язку з модними нині, часто на­думаними і шкідливими люстра­ціями, а й тому, що очільники виконавчої влади насправді зміню­ються на Львівщині як рукавички. Треба шукати такого держслужбов­ця там, де невисока платня, нема «збоку» і – купа обов’язків.

  Ольга Лобарчук

У пошуках допоміг голова Львів­ської обласної профспілки пра­цівників держустанов Мирон Іванків, який порадив: «Погово­ріть з начальником від­ділу роботи із звернення­ми громадян апарату Львівської облдержадмі­ністрації Романом Хо­мою. Він – голова профкому працівників апара­ту ОДА, член Президії обласного комітету галу­зевої профспілки...» Цьо­горіч, до речі, Роман Іва­нович відзначає 10 років роботи на цій керівній посаді і 20 років служби в облдержадміністрації, яку нічим і ніколи не за­плямував.

«Не маю великих стат­ків, – каже пан Роман, – але маю чисту совість, повагу і досвід». Не всім така сатисфакція, прав­ду кажучи, при таких ці­нах на життєво необхід­не, достатня.

Напівжартома Мирон Іванків розповідає: «За­мислилися, про яку ж на­городу – заслуженого пра­цівника соціальної сфери чи заслуженого сфери по­слуг клопотати п. Хомі до його круглої дати? Якщо ж говорити серйозно, то для сотень професій є від­знаки, а для такої важли­вої, як держслужбовець, немає».

У своїй подяці на ім’я Президента України про­фесор Національного уні­верситету «Львівська по­літехніка» Інна Успен­ська написала так: «...Він чуйно і без зволікань по­ставився до мого прохан­ня і професійно вирішив питання з лікуванням сина. Пан Хома працює на авторитет влади».

Сам він про цей авто­ритет розповідає з висо­ти свого 28-річного досві­ду держслужбовця: «Тре­ба навчитися говорити мовою співбесідника». На це, вочевидь, пішли не лише три його вищі освіти, а й величезні життєві університети, основою яких стало бать­ківське виховання, стри­маний характер, природ­на виваженість у при­йнятті рішень. Словом, чиновником, як лікарем і педагом, теж треба на­родитися.

Великий управлін­ський досвід Романа Хоми став у пригоді очільникові, точніше очільниці виконавчої влади, коли з одного із райцентрів приїхало кількадесят правдолю­бів і, перервавши чергу прийому, почали вима­гати призначити реко­мендованого ними керів­ника району. Розмовля­ти з гідністю з людьми в камуфляжах довелось у високому кабінеті на­чальникові відділу робо­ти із зверненнями грома­дян. За таким же термі­новим викликом прийшов і на розмову з ві­сімдесятилітнім ветера­ном визвольних змагань зі слабким слухом, але твердим наміром вже і зараз добитися, щоб зрі­зали столітнє дерево – пам’ятку природи, і на цьому місці збудували меморіальний знак. По­чав Роман Іванович з того, що запросив поваж­ного відвідувача присіс­ти і розпитав про особис­те. Невдовзі й до консен­сусу дійшли, і обласне керівництво залишилося на висоті, як того вима­гає державний і люд­ський етикет, і дерево не заважатиме звести но­вий пам’ятник.

Щодо людського, то, чого гріха таїти, саме тут, у високих коридорах влади, він страждає най­частіше. З п’ятнадцяти керівників виконавчої влади області, з якими довелося працювати Ро­манові Хомі, лиш один, до речі юрист за освітою та досвідом роботи, через кілька днів після свого призначення знайшов час поспілкуватися з го­ловою первинки щодо со­ціальних проблем пра­цівників. Було це напере­додні 8 Березня, і голова ОДА запропонував на листівці з привітанням колегам прекрасної статі поставити власноручний підпис. Висловив креа­тивні міркування щодо важливих для людей житлових питань, умов праці. Але при такій швидкісній кадровій ро­тації у Львівській облдержадміністрації важко втілити, справедливо ви­рішити стратегічні соці­альні питання навіть для тих самих держслужбов­ців. А вони такі ж люди зі своїми проблемами, бо­лями, хворобами.

Тривалий час, як мо­гли, рятували колегу, важкохвору матір-одиначку. Якби не профком, а конкретно голова профкому Роман Хома, то й похорон, що припав на вихідні, нікому було б організувати.

Він уміє дослухатися до кожного. Так, молодь має своє бачення актив­ного дозвілля, а старші профспілчани хочуть по-своєму відпочити, з ко­ристю для розуму і душі. Тож організували дві групи і поїхали в цікаву мандрівку: молодь на два дні в Карпати, а стар­ші обрали цікаві місця Львівщини. Відтак – усі задоволені.

Колективний договір укладено наче малу тру­дову конституцію, у якій передбачено законні пре­ференції спілчанам на весілля, на випадок біди, матеріальні стимули мо­лодим спеціалістам та ювілярам, допомоги на народження дитини.

Роман Хома веде послі­довну правову роз’яснювальну роботу серед населення. Йдеться на­самперед про те, що облдержадміністрація діє в межах свого правового статусу і не може підмі­няти органи місцевого са­моврядування. Точно ске­рувати людину за адре­сою, дати конструктивну пораду, підтримати до­брим словом, бува, вартує дорожче, ніж будь-яка ма­теріальна допомога.

Є й такі скарги, які не може вирішити навіть Роман Хома. Приміром, коли «землемір, як міряв землю, добре шнурок не натягнув і сусід має на 30 см землі більше». Але це вже його виробничі втрати, від яких ніхто в цьому світі не застрахо­ваний, навіть такий «сформований фахівець державної служби з ве­ликим досвідом управ­лінської та апаратної ро­боти, магістр державно­го управління, нагоро­джений грамотами, пам’ятними знаками, по­чесними дипломами», як Роман Хома. А було б та­ких більше, і в державі панував би порядок і спо­кій. Бо жоден найгучні­ший і найпатріотичні­ший бренд не замінить конкретну і совісну лю­дину на своєму робочо­му місці.

 

  Профспілки – проти обмеження прав працівників

  Як повідомляє прес-центр Облас­ногооб’єднання профспілок, під час засідання президії Дні­пропетровської обласної тристоронньої соціально-економічної ради (ОТСЕР), на якій розглядалися під­сумки виконання Регіональ­ної угоди за перше півріччя, представники облпрофоб’єднання висловили за­непокоєння у зв’язку із за­пропонованими урядом змінами до Держбюджету–2014, які призведуть до по­дальшого зниження життє­вого рівня працюючих. На­самперед – бюджетників, котрі вже й так «затягли паски» після прийнятих на­весні урядом жорстких за­ходів економії. Голова ДООП Віталій Дубіль звер­нувся до соцпартнерів за підтримкою не допуcтити прийняття запланованих урядом рішень.

За ініціативи профспілок 30 липня у Будинку спілок відбулася нарада з профак­тивом за участю представ­ників облдержадміністрації, на якій обговорювалися по­рушені профспілками пи­тання щодо недопущення прийняття Верховною Ра­дою змін до Держбюджету–2014, а також перспективи фінансування бюджетних галузей області до кінця по­точного року.

Представники влади пові­домили, що губернатор об­ласті Ігор Коломойський піс­ля засідання президії ОТСЕР надіслав до глави уряду листа, в якому, зокрема, за­значені і порушені проф­спілками питання фінансу­вання бюджетної сфери.

Учасникам наради також по­відомили, що за будь-якої ситуації, яка можуть скласти­ся до кінця року, в області передбачені конкретні захо­ди з мінімізації негативних наслідків для працівників бюджетної сфери.

 

 

 Юні лісівники – володарі Гран-прі

  У Луцьку відбувся VIII Всеукраїнський зліт учнівських лісництв. Цьогоріч Волинь при­ймала юних лісівників із 19 областей Укра­їни. Протягом шести днів учасники мали нагоду познайомитися із своїми колегами, вивчити їхній досвід, роботу, дізнатися ба­гато нового.

  Тамара КОВАЛЬЧУК

голова обкому профспілки працівників лісового господарства

Хмельниччину пред­ставляли члени учнівського лісництва «Пліщинське» Олег Мнюх і Наталя Семенюк. Делегацію області очолив відмінник лісового госпо­дарства, директор ДП «Ше­петівський лісгосп» Володи­мир Сасюк. Члени учнів­ського лісництва активно допомагають старшим ко­легам: збирають ягоди, ви­рощують саджанці, вивча­ють усе, чим живуть і про що турбуються лісівники краю, проводять науково-дослідну роботу тощо.

Крім презентації команд, захисту науково-дослідних робіт, учасники ознайоми­лися з роботою ДП «Мане­вицький лісгосп», Мане­вицького та Цуманського учнівських лісництв, відві­дали ДП «Волинський лісо­вий селекційно-насіннєвий центр».

Юні лісівники й не зчулися, як збіг Всеукраїнський фо­рум. Було багато грамот, ди­пломів, нагород. Приємною несподіванкою виявилося те, що члени журі надали перевагу команді Хмельнич­чини. Почесно було отрима­ти від голови Держлісагент­ства Валерія Чернякова, крім грамот і дипломів, найвищу нагороду – Гран-прі VIII Всеукраїнського зльоту учнів­ських лісництв. Це спонукає юних лісівників та їхніх на­ставників іще активніше пра­цювати в галузі лісового гос­подарства.

Наступний зліт відбудеться вже на Хмельниччині.

17.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання