« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Найбільшому підприємству ГМК України – 80 років!

Найбільшому підприємству ГМК України – 80 років!

  4 серпня у Кривому Розі на ПАТ «АрселорМіттал Кри­вий Ріг» відзначали знамен­ну дату в історії підприєм­ства. 80 років тому трудовий колектив Криворізького ме­талургійного заводу, згодом прославленого комбіна­ту «Криворіжсталь», видав перші тонни чавуну, який тоді був неабияк потрібен країні, що стала на шлях ін­дустріалізації.

  Віктор БЕЛІК

головний редактор газети «Разом Профінфо»

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»

Сьогодні ПАТ «АМКР», що з 2005 року перебуває у влас­ності найбільшої у світі транснаціональної металур­гійної компанії «Арселор­Міттал», очолюваної індійським мі­льярдером Лакшмі Мітталом, зали­шається визнаним лідером гірничо- металургійної галузі нашої країни. За підсумками 2013 року на підпри­ємстві було вироблено 5,7 млн тонн металопрокату, затребуваного на сві­товому ринку. Так, 86% випущеної підприємством продукції було екс­портовано в 43 країни світу.

Урочистості з дня народження підприємства пройшли з традицій­ним запрошенням ветеранів, які в різні роки працювали на металургій­ному, гірничо-збагачувальному і коксохімічних виробництвах. Для них була організована поїздка по це­хах підприємства. Також відбувся урочистий мітинг за участю ветера­нів, представників адміністрації та профактиву ПАТ «АМКР», міської влади біля пам’ятника першому ди­ректору заводу, керівнику його бу­дівництва в 30-ті роки минулого сто­ліття Якову Вєсніку.

Цікаво, що найчисленніша сьогод­ні профорганізація на підприємстві, що об’єднує у своїх лавах майже 95% його працівників, «первинка» Проф­спілки металургів і гірників Украї­ни, веде відлік своєї історії ще з часу, що передує пуску самого заводу. Ро­ком її народження прийнято вважа­ти 1933-й, коли під час будівництва Криворізького металургійного заво­ду на базі організованого ще в 1931 році побудкому було створено оргбю­ро завкому металургів.

Станом на грудень 2013 року профорганізація ПМГУ на ПАТ «АМКР» налічувала 33 820 осіб, включаючи ве­теранів, що зберегли членство у профспілці після виходу на пенсію. В структурі первинки діяло чотири профкоми виробництв, 83 цехових і 59 дільничних комітетів, 819 профгруп.

Приватизація комбінату «Криво­ріжсталь» і його продаж іноземному власнику в ході аукціону в 2005 році привнесла нові аспекти в роботу профорганізації. Перед конкурсним продажем підприємства профком підготував так званий соцпакет, що нараховує 19 пунктів, у яких були сформульовані вимоги до майбутньо­го власника, що стосуються збере­ження і розвитку соцсфери, оплати праці, забезпечення соціальних пільг і гарантій для працівників підприєм­ства. Ці вимоги були закріплені як зобов’язання власника в підписаному між ним і Фондом держмайна Украї­ни договорі купівлі-продажу пакета акцій комбінату «Криворіжсталь».

Інвестзобов’язання у сфері соці­альної діяльності діяли до кінця 2011 року та стосувалися модернізації ви­робництва, природоохоронних захо­дів, продовжують діяти і нині. За сло­вами фахівців ФДМУ, ні до, ні після цього жодне підприємство України не приватизувалося з таким об’ємним соціальним пакетом.

Завдяки послідовній позиції профкому ПМГУ головні пункти соцпаке­та були внесені в колдоговір підпри­ємства, який чинний і нині.

У результаті на підприємстві впер­ше в галузі були впроваджені деякі соціальні норми. Так, раніше, ніж це було передбачено Галузевою угодою ГМК України, вступила в дію норма про встановлення тарифу 1-го розряду працівника з нормальними умовами праці на рівні не нижче прожитково­го мінімуму для працездатних осіб. Також запроваджено положення про виплату працівникам винагороди за підсумками року в розмірі середньо­місячної зарплати. Встановлена та­кож більш висока у відсотках норма для обов’язкових відрахувань на охо­рону праці – щонайменше 0,6% від суми реалізованої за попередній рік продукції. Встановлена чітко фіксо­вана норма щодо виділення коштів на поліпшення соціально-побутових умов працівників. Щороку пов’язані з цим витрати підприємства мають становити не менше 0,5% від суми ре­алізованої за попередній рік продукції.

На підприємстві, згідно з колдого­вором, упроваджено медичне страху­вання працівників за рахунок влас­ника. Збережені та розвиваються об’єкти соцсфери – санаторій-профі­лакторій «Джерело», дитячі оздоров­чі табори, пансіонати для сімейного відпочинку на морському узбережжі, заміські бази відпочинку, Палац культури металургів, закуповуються за рахунок коштів підприємства са­наторно-курортні путівки, які трудя­щі і члени їхніх сімей отримують за пільговою вартістю.

Але є в житті підприємства і сер­йозні проблеми. Так, уже не перший рік особливо складно відбувається ді­алог між профспілкою і стороною власника з питання підвищення зарплати і забезпечення зайнятості пер­соналу на підприємстві. За підсумка­ми 2013 року середньомісячна зарпла­та на підприємстві становила 5796,6 грн. Хоча це значно вище середньої зарплати по Україні, профком ПМГУ домагається, щоб рівень середньої зарплати на підприємстві був забезпе­чений на ще більш високому рівні – не нижче мінімального Галузевого стан­дарту оплати праці, як це передбачено інвестзобов’язаннями власника.

Профком також протестує проти неухильного зменшення чисельності трудового колективу, яка внаслідок проведеної власником політики зни­зилася з 56 тисяч на момент привати­зації до менш як 30 тисяч на кінець 2013 року. Профком домагається, щоб чисельність працівників відповідала науково обґрунтованим нормам, а та­кож вимогам безпеки праці, зокрема тим, які забороняють виконання дея­ких видів робіт в одну особу.

Невирішеність цих та деяких ін­ших питань, які порушують права та інтереси працівників підприємства, призвели до того, що створений на ПАТ «АМКР» представницький орган найманих працівників прийняв рі­шення про вступ із роботодавцем у колективний трудовий спір. 27 черв­ня він був офіційно зареєстрований Національною комісією посередни­цтва і примирення. У червні пред­ставники профорганізації ПМГУ ПАТ «АМКР» за підтримки ЦК галу­зевої профспілки і ФПУ також прове­ли акцію протесту в Києві, щоб при­вернути увагу керівників держави до проблем на підприємстві. Учасники акції змогли озвучити питання, що турбують трудовий колектив, та ви­моги найманих працівників у ході зу­стрічей із представниками Адміні­страції Президента України та Кабі­нету Міністрів.

На цей час на підприємстві триває пошук шляхів урегулювання кон­флікту в процесі роботи створеної сторонами роботодавця і найманих працівників примирної комісії.

 

 

  ДЛЯ ОЗДОРОВЛЕННЯ СПІЛЧАН

  Попри життєві та економічні труднощі, які ви­пали на долю нашої держави, профспілкові ко­мітети регіону спільно з органами виконавчої влади, адміністраціями підприємств, установ та організацій, обласним Фондом соціально­го страхування з тимчасової втрати працездат­ності докладають усіх зусиль, аби оздоровити якнайбільше спілчан та їхніх дітей. Якщо у 2013 році з цією метою було використано 6 млн 325 тис. гривень, то цьогоріч ця цифра сягнула 10 млн 300 тисяч. Це кошти держави, роботодав­ців, профспілок тощо.

  Валерій МАРЦЕНЮК

«На черговому засіданні правління Хмельницько­го обласного Фонду з тимчасової втрати пра­цездатності одностайно прийнято рішення про звернення до правління Фонду соціального стра­хування з тимчасової втрати працездатності України про недопущен­ня зменшення кількості оздоровлених дітей у ди­тячих закладах, – розпо­відає директор Хмель­ницького обласного від­ділення фонду Сергій Кін­дзерський. – Наказом об­ласної виконавчої дирек­ції відділення Фонду за­тверджено план розподі­лу путівок на оздоров­лення дітей застрахова­них осіб у ДЗО у розрізі робочих органів відді­лення Фонду».

З перших днів літніх кані­кул у регіоні розпочався дитячий оздоровчий се­зон, створено всі належні умови для відпочинку. Приміром, завдяки адмі­ністрації та профкому «Хмельницькобленерго» у дитячому оздоровчому містечку «Джерельце», що в селі Жилинці Ярмо­линецького району, для дітей створено комфорт­ні побутові умови, все не­обхідне для відпочинку. Новий сучасний стадіон, цікаві екскурсії, подоро­жі, комп’ютерний зал і багато-багато всього ко­рисного та цікавого – до послуг відпочивальників.

До слова, цьогоріч табір приймає і оздоровлює ді­тей із тривожного сходу. Десятеро хлопчиків і ді­вчаток, батьки яких пра­цюють у «Харківобленер­го», приїхали до «Дже­рельця». Кажуть, спершу було лячно, але тут вони зайшли привітних і щи­рих друзів, відчули тепло­ту персоналу табору. І та­ких прикладів можна на­водити чимало.

 

 

 ПРО СТРАТЕГІЮ МОДЕРНІЗАЦІЇ ФПУ – ПРОФОРГАНІЗАЦІЯ КУЛЬТУРИ

  На базі Чинадіївської дитячої школи мистецтв Мукачівського району відбулося виїзне засі­дання президії Закарпатської обласної профор­ганізації працівників культури. Розглянуто пи­тання про Стратегію модернізації Федерації профспілок України, її членських організацій.

  Сергій БАРАНЧИКОВ

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи облпрофради

Голова галузевого обкому профспілки Наталія Тов­тин поінформувала учас­ників зібрання про остан­нє засідання Ради, питан­ня, які розглядалися на ньому. Вона висловила свою позицію щодо про­екту Стратегії модернізації ФПУ, спрямовану на зміц­нення профруху, посилен­ня його ролі у громадян­ському суспільстві.

Свої пропозиції щодо мо­дернізації профруху ви­словили члени президії Ольга Стадник, Галина Акулова, Марія Гомонай, Анатолій Плєханов та ін. Йшлося, зокрема, про підвищення престижності роботи в профспілках, їх ролі та іміджу у суспіль­стві, формування у пра­цюючих свідомого проф­членства, необхідності надання ФПУ права зако­нодавчої ініціативи, вдо­сконалення організацій­ної та фінансової діяль­ності профспілок на всіх рівнях, створення резерву профспілкових кадрів тощо. У прийнятій поста­нові членським організа­ціям обласної профспілки рекомендовано організу­вати обговорення проек­ту Стратегії на конферен­ціях, зборах та засіданнях виборних профспілкових органів галузі.

На засіданні президії та­кож розглянуто виконан­ня заходів з оздоровлення дітей профспілкою пра­цівників культури нашого краю. Учасники зібрання ознайомилися з роботою галузевого літнього оздо­ровчого табору «Гармо­нія», який діє на базі Чи­надіївської дитячої школи мистецтв.

08.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання