« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Як виконується освітянська угода?

Як виконується освітянська угода?

  У навчальному центрі проф­спілок відбулося засідання пленуму Закарпатського об­кому профспілки працівників освіти і науки України, на яко­му розглянуто питання про стан виконання в 2013 році положень угоди між управлін­ням освіти і науки облдержадміністрації та обкомом профспілки працівників осві­ти і науки в 2011–2015 роках.

  Сергій БАРАНЧИКОВ

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи облпрофради

У доповіді голови галузевого обкому профспілки Тетяни Повханич було детально і всебічно проаналізовано хід реалізації та підсумки вико­нання обласної угоди в 2013 році. Значна увага з боку профспілкових органів приділялася колективним договорам між адміністраціями й профспілковими комітетами закла­дів та установ освіти, яких загалом укладено 992. Упродовж року не ви­явлено роботодавців, які б ухиляли­ся від ведення колективних перего­ворів та укладання колдоговорів. Попри всі соціальні й економічні складнощі, завдяки спільній роботі органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та профспілкових органів зарплата освітянам області виплачувалася з урахуванням над­бавок, доплат, виплат допомоги на оздоровлення тощо. 2013 рік у житті освітянського та профспілкового за­галу був позначений посиленням ді­яльності галузевої профспілки щодо формування достатнього бюджету для фінансування освітянських за­кладів та установ.

Як зазначалося, виконуючи поло­ження угоди, обласна організація, міськоми, райкоми профспілки, профкоми вишів беруть активну участь у навчанні з питань трудово­го законодавства керівників та голів профорганізацій, надають безоплат­ну юридичну консультацію праців­никам тощо. Також проаналізовано стан виконання угоди щодо забезпе­чення здорових та безпечних умов праці в закладах освіти, трудових відносин, соціальних гарантій та пільг для працівників галузі, спор­тивної та культурно-масової роботи.

Про виконання положень угоди розповіла директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту За­карпатської облдержадміністрації Маріанна Кляп. Значну роботу торік здійснено щодо реформування освіт­ніх закладів, зміцнення їх матеріаль­но-технічної бази, дотримання зако­нодавства про пільги і гарантії пра­цівникам, що сприяло позитивній ди­наміці розвитку освіти в області.

У переліку першочергових за­вдань, визначених постановою пле­нуму, вирішено надіслати спільного листа від департаменту освіти і на­уки, молоді та спорту облдержадмі­ністрації і облпрофорганізації пра­цівників освіти і науки України на адресу Головного управління Дер­жавної казначейської служби Укра­їни в Закарпатській області щодо своєчасного забезпечення розрахун­ків за поставлене обладнання для навчальних закладів, виконання ка­пітальних і поточних ремонтів за ко­шти спеціального фонду.

На пленумі також заслухано ін­формацію про роботу президії галу­зевого обкому профспілки у 2013 році.

 

  ОСТРІВ ДИТЯЧОЇ РАДОСТІ

  Цього літа оздоровчий табір Закарпатського обкому профспілки працівників держустанов «Вог­ник» виграв тендер на оздоровлення дітей за рахунок коштів Фонду соцстраху з тимчасової втра­ти працездатності за повну вартість. Ці кошти виділила виконавча дирекція обласного відділення Фонду (директор Ігор Сегляник). Зокрема, протягом другої зміни, що триває 21 день, за ці кошти у «Вогнику» оздоровлять 110 дітей.

  Сергій БАРАНЧИКОВ

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи облпрофради

Нині ж у таборі відпочивають загалом близько 150 дітей. Приїхала на відпочи­нок у Закарпаття і група школярів у складі 22 дітей з Яготинського району Київської області, яку супроводжує Юлія Марцинковська. Діти відразу ж поринули в світ різноманітного дозвіл­ля, організованого під керівництвом за­ступника голови обкому профспілки працівників держустанов Діани Гондор­чин.

Програма дитячого відпочинку, розпи­сана по днях, справді вражає. День України, самоврядування змінюється днем космосу, шукачів скарбів. А ще королівський день, день чемпіона, морських пригод, свята краси, музики, казки, фантазії, дитячої творчості, інте­лектуальні та виховні ігри, розваги, конкурси малюнку, спортивні змаган­ня, водні процедури, прогулянки пішки, екскурсії тощо!

Є в оздоровниці і свій Вогник-ленд – улюблене місце дитячих розваг, що з ініціативи голови обкому профспілки Марії Петечук облаштоване в таборі пе­ред початком цьогорічного сезону. А хіба можуть не згадати діти унікальну табірну валюту – оноківки, яка походить від назви села, де розташований табір – Оноківці? За гарні справи наприкінці оздоровчої зміни за оноківки можна придбати подарунки та солодощі.

Отже, відпочинок на острові дитячої радості, яким опікується профспілка працівників держустанов Закарпаття, дарує протягом літа сотням українських хлопчиків і дівчаток незабутні вражен­ня. А ще – бажання повернутися сюди знову наступного року.

 

 

 ПАТРІОТИЧНИЙ РУХ ПРОФСПІЛОК

  Учорашній будівельник Віталій Бекетов ще донедавна працював на підприємстві «Криворіжелектромонтаж». А нині він воїн, виконує свій священний обов’язок із захис­ту територіальної цілісності України в скла­ді однієї із частин, що бере участь в антите­рористичній операції на Донбасі.

  Віктор КОВРИГА

завідувач прес-центру Дніпропетровського облпрофоб’єднання

«Ми постійно підтримує­мо з Віталієм зв’язок, – розповідає уповноваже­на профспілки будівель­ників у ТОВ «Криворіжелектромонтаж» Вален­тина Лагутіна, – бо знає­мо, як йому потрібна наша увага. За його сло­вами, ворог чинить нині відчайдушний спротив, жорстокі бої йдуть за ко­жен клаптик землі, але українська армія все дуж­че стискає кільце навколо бойовиків... Ми ж, у свою чергу, розповідаємо вої­ну про те величезне па­тріотичне піднесення, що панує сьогодні серед криворіжців, та про до­помогу, яку вони нада­ють армійцям. У тому числі про наше підприєм­ство: зокрема, адміні­страція та профком не­щодавно зібрали кошти для бійців, які проходять лікування у Дніпропе­тровському військовому госпіталі».

Валентина Лагутіна в складі делегації Криво­різького міському проф­спілки будівельників ра­зом з його головою Олім­піадою Фарафоновою та уповноваженим проф­спілки у ПАТ «Криворіжіндубуд» Галиною Остап­чук побували в цьому ме­дичному закладі. Вони привезли пораненим де­сятки кілограмів фруктів, засоби особистої гігієни тощо на суму понад 10 тис. гривень.

Заступник начальника госпіталю з виховної ро­боти майор Сергій Бачин­ський подякував проф­спілковим активістам за виявлений патріотизм. За його словами, як трудові колективи, так і окремі жителі області щоденно відвідують поранених і надають їм матеріальну допомогу, а також під­тримують їхній мораль­ний дух, оскільки ці, в основному молоді, хлоп­ці, потрапивши в бойову обстановку, перенесли сильний психологічний стрес. Разом з великими зусиллями персоналу ме­дичного закладу це та­кож сприяє швидкому одужанню хлопців і по­верненню їх до лав за­хисників.

Серед пацієнтів госпіта­лю в одній із палат пред­ставники профспілки зу­стріли і своїх земляків-криворіжців. «12 наших вихованців нині на пере­довій. Постійно підтриму­ємо з ними зв’язок. І жо­ден трудовий колектив, профорганізація не зали­шилися осторонь цього патріотичного руху з до­помоги армії, – розпові­дає голова Криворізького міському профспілки бу­дівельників Олімпіада Фарафонова. – Керівники та профорганізації під­приємств «Хайдельберг­Цемент Україна», «Криво­ріжіндубуд», «Криворіжелектромонтаж», крім грошової допомоги мобі­лізованим та їхнім сім’ям, попіклувалися про придбання для бій­ців бронежилетів, вій­ськової амуніції, радіостанцій тощо. Для органі­зації поїздки в госпіталь допомогу надали також колективи ПАТ «Криворіж­житлобуд», «Криворіжаглобуд», «Криворіжбуд­механізація», ЗАТ «Кри­воріжцемремонт», ТОВ «Спарта» і «Растро», за­воду будівельних кон­струкцій ТОВ «Ротис плюс», а також управлін­ня охорони здоров’я ви­конкому Криворізької міськради».

Значну допомогу воїнам надають й інші профспіл­кові організації Дніпропе­тровщини. Найближчим часом питання щодо по­дальшого посилення цієї роботи вкотре буде роз­глянуте на засіданні пре­зидії обпрофоб’єднання.

01.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання