« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

За якісне громадське обслуговування

За якісне громадське обслуговування

  Івано-Франківське облуправління житлово-комунального господарства, обласна галузева організація профспілки ще у листопаді 2011 року наді­слали звернення до керівників підприємств і голів профкомів про всебічну підтримку програми «За якісне громадське обслуговування». Відтак гос­подарникам і профспілковим активістам було запропоновано спрямувати свою роботу на всебічне поліпшення якості житлово-комунальних робіт і послуг. Про те, що було зроблено у цьому напрямі, – у нашому матеріалі.

  Сергій Лизанчук

Питання «Про участь госпо­дарників і профспілкових організацій в кампанії за якісне та доступне гро­мадське обслуговування» було розглянуте на пленумі облас­ної організації профспілки пра­цівників житлокомунгоспу, міс­цевої промисловості та побутово­го обслуговування населення. З доповіддю виступив голова облор­ганізації профспілки З. Павли­шин, співдоповідачем був голова Івано-Франківського міського ко­мітету профспілки Я. Павлюк.

Промовці, учасники пленуму говорили про те, що на Прикар­патті докладають усіх зусиль для якісного громадського обслугову­вання. Особлива увага приділя­ється поліпшенню якості питної води. Так, у містах Городенці, Тлумачі та Рогатині побудовано станції пом’якшення води. В Ко­ломиї за кошти позики Міжнарод­ного банку реконструкції та роз­витку встановлено шість енергоощадних насосних агрегатів, уста­новку коагуляції на водозабірних спорудах для покращення якості очищення води.

У Калуші комунальне підприєм­ство «Екосервіс» за підтримки міс­цевої влади домоглося поліпшен­ня якісного обслуговування спо­живачів завдяки упровадженню нових методів роботи із замовни­ками, ефективним організаційним заходам і ціновій політиці. Впро­ваджено і успішно працює меха­нізм розрахунку із споживачами згідно з нормами накопичення твердих побутових відходів.

Реалізація цього проекту має на меті перехід на європейську систе­му збирання, перероблення та за­хоронення неутилізованих відхо­дів, а також системне вирішення чистоти природного середовища.

Щороку проводиться обласний конкурс населених пунктів з кра­щого благоустрою та підтримки громадського порядку.

Комунальники докладають усіх зусиль, аби домогтися нормально­го життєзабезпечення громадян, надання необхідних послуг. Вод­ночас, як наголошували учасники пленуму, належний стан більшос­ті підприємств області та комуні­кацій є критичним і загрозливим для безпечної роботи. За останні п’ять років транспортні засоби та механізми майже не оновлюва­лись, темпи руйнації вищі за тем­пи оновлення основних засобів га­лузі.

Механічний стан більшості об’єктів господарювання перетнув критичну межу. Вони функціону­ють лише завдяки високій відпові­дальності та ентузіазму працівни­ків. Натомість оплата їхньої праці залишається на вкрай низькому рівні. Так, середня зарплата пра­цівників галузі в 2013 році станови­ла 2,5 тис. грн, на житлових під­приємствах – лише 2,1 тис. грн. І при цьому неодноразово спостері­галися випадки затримки виплати працівникам зароблених грошей. Як наслідок, з ініціативи профор­ганізацій галузі під стінами облас­ного казначейства проводилися масові акції протесту, люди вима­гали своєчасного фінансування ви­конаних робіт і наданих послуг.

Для досягнення цілей кампанії «За якісне та доступне громадське обслуговування», поліпшення со­ціального захисту працівників облорганізація профспілки, профкоми активно використовують соціаль­ний діалог. Укладаються всеукра­їнські галузеві угоди, на рівні об­ласті – регіональні угоди з більшіс­тю виконавчих комітетів міських рад, міськими організаціями робо­тодавців і спільним представниць­ким органом профспілок.

На рівні підприємств ЖКГ укладено колективні договори, які містять додаткові зобов’язання господарників щодо умов та опла­ти праці, стимулюючи надбавки та соціальні пільги.

На жаль, контроль за виконан­ням положень колдоговорів здій­снюється незадовільно. Про це ін­формував у своєму виступі голова Коломийського райкому комітету профспілки житлокомунгоспу В. Луканюк. На більшості підпри­ємств міста господарники не дба­ють про створення належних умов для працівників, людям ніде поми­тися після зміни, потребує негай­ного оновлення робочий одяг. І та­кий стан спостерігається не тільки в Коломиї. Практично в усіх трудо­вих колективах галузі голови профкомів не звільнені, викону­ють свої обов’язки на громадських засадах. Тож профактивістам важ­ко висунути вимоги до керівників за невиконані положення колек­тивного договору, адже вони по­вністю залежать від них.

Підвищенню ефективності дій профспілок має сприяти спільна постанова обласної організації та Івано-Франківського міського ко­мітету профспілки. Пропонується виборним профорганам і проф­спілковим профорганізаціям взя­ти активну участь у формуванні місцевих бюджетів, у розробленні цільових програм розвитку житлово-комунального господар­ства, домагатися від органів міс­цевого самоврядування розрахун­ків за виконані роботи та надані послуги, встановлення економіч­но обґрунтованих тарифів, які за­безпечать рентабельне функціо­нування підприємств і виконання зобов’язань за колективними до­говорами.

У роботі пленуму взяли участь голова Ради профспілок області І. Басюк і заступник начальника облуправління житлово-комунального господарства В. Мельник.

 

 

 Любіть Україну

  У цей тривожний і випробувальний для нашої країни час ці слова сприймають­ся по-особливому, закликають до єдності і миру. Студентсько-викладацький колек­тив Кіровоградського медичного коледжу, який завжди вирізняється оригінальни­ми заходами, не за підказкою міністер­ства чи департаменту освіти і науки ОДА, а з власної ініціативи організував надзви­чайно гарне свято під символічною на­звою «Живи, Україно, живи для краси, для сили, для волі, єднання».

  Лариса Козлова

голова обкому Профспілки працівників охорони здоров’я України

Того дня майданчик біля навчального за­кладу нагадував квіт­ник, адже студенти вирішили залишити вдома свою традиційну форму і прийти до коледжу у виши­ванках. Так вони засвідчили свою любов до України, її одвічних традицій. Дирек­тор коледжу Олена Бондар, милуючись студентами у вишиванках, зазначила, що старше покоління покладає великі надії на майбутніх молодих фахівців, вони дуже потрібні оновленій країні. Кульмінаційним мо­ментом свята стало урочис­те внесення 30-метрового прапора України – головної дійової особи дійства. Про­грама нагадувала патетичну оду, присвячену Україні. До своєї неньки-України, яка сьогодні переживає надзви­чайно важкі часи, учасники зверталися словами, пісня­ми, молитвами. Отець Діо­нісій нагадав присутнім, що від них, від їхньої громадян­ської позиції залежить май­бутнє країни, прочитав мо­литву за мир в Україні, за патріотів, які перебувають в епіцентрі бойових дій і над якими сьогодні зовсім не мирне небо. Також він ви­конав приємну місію: вру­чив Почесну грамоту і сти­пендію Української право­славної церкви Кіровоград­ської єпархії кращій сту­дентці Оксані Драч. Отець Діонісій звернувся до моло­ді з такими словами: «Не­хай кожен із вас стане наді­єю для країни, гарним фа­хівцем, батьком-матір’ю для майбутніх дітей і сином-донькою для Бать­ківщини».

Голова обласної організації Національної спілки пись­менників Василь Бондар по­дякував студентам за під­йом патріотизму, який має стати початком гарних ви­ховних заходів, неодмінно знайти продовження в ін­ших навчальних закладах. Сьогодні, як ніколи, Україні потрібні віддані сини і до­чки, їхні конкретні добрі справи.

Ведучі перегортали сторін­ки багатої історії України. Наголошувалося, що на всіх часових відтинках найви­щою цінністю вважалося прагнення народу до волі. Українці завжди героїчно відстоювали незалежність, свободу, демократію. Лю­дина не може називатися людиною, якщо вона не має ні мови, ні пісні, ні пам’яті, ні землі. Про це треба пам’ятати. Ініціатор заходу за­ступник директора медко­леджу Світлана Попруженко розповіла, як натхненно сту­денти й викладачі організо­вували свято: готували ви­шиванки, знаходили патріо­тичну поезію, писали власні вірші, підбирали музику, пісні – кожен прагнув вне­сти свою краплинку в за­гальну справу. Захід засвід­чив, що такі поняття, як па­тріотизм, рідний край, Укра­їна, не просто слова…

07.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання