« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Цінності та традиції сучасної української сім’ї

Цінності та традиції сучасної української сім’ї

  Чернігівська обласна організація Спілки жінок України та Навчально-методичний центр Федерації проф­спілкових організацій області спільно з Департаментом сім’ї, молоді та спорту ОДА, відділом у справах сім’ї та моло­ді міськради до міжнародного Дня ма­тері та Всесвітнього Дня родини про­вели круглий стіл на тему «Цінності та традиції сучасної української сім’ї». В обговоренні взяли участь чернігівські родини – творчі, міцні, люблячі, що можуть бути прикладом для інших.

  Віталій Копиш

Відкрили захід директор Де­партаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА Оксана Сердюк і директор підприємства «НМЦ» Феде­рації профспілкових організацій Чернігівської області, голова об­ласної організації Спілки жінок України Ірина Дорожкіна. Кру­глий стіл у Чернігові пройшов у доволі цікавому та дещо нетради­ційному форматі. Його учасники не тільки прослухали виступи фа­хівців за актуальними темами, що стосувалися, зокрема, формуван­ня у молоді сімейних цінностей, вирішення конфліктів у стосун­ках батьків і дітей, а й мали мож­ливість познайомитися з гарними родинами, турботливими батька­ми та творчими дітками.

Про «Сімейні цінності сучасної студентської молоді» розповіла заступник директора Інституту іс­торії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка, радник голови облдержадміністрації з гендер­них питань, голова міської гро­мадської організації «Центр ген­дерних ініціатив» Лариса Юда. Про діяльність Чернігівського об­ласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді повідо­мила його директор Алла Кот. До­свідом роботи педагогів з батьків­ською громадою в школах міста поділилася начальник відділу ви­ховної роботи та охорони дитин­ства Управління освіти Чернігів­ської міськради Наталія Фара.

Після першого блоку виступів директор Чернігівської обласної бібліотеки для дітей ім. Остров­ського Тамара Клюй представила учасникам круглого столу пере­можців міського конкурсу «Чита­юча родина Чернігова – 2014» бага­тодітну сім’ю Ярмоленків. Тато Андрій Ярмоленко працює голо­вним бухгалтером Державного університету телекомунікацій у м. Києві, мама Наталія – еконо­міст. Їхні діти: Дарія (14 років) і Любомир (8 років) навчаються у школі № 28, а маленькому Святос­лаву тільки 2 роки та 8 місяців. Любомир зіграв для присутніх на бандурі та подарував пісню «Сі­мейка», а разом із сестричкою Да­рією вони заспівали ще й пісню «Червона калина».

Статистичну довідку про роди­ни в Чернігівській області надала заступник начальника Головного управління статистики Тетяна Дусь. Про досвід роботи студії «Ро­зумка» з виховання родинних цін­ностей розповіла член Ліги діло­вих і професійних жінок, керівник студії дитячого розвитку та викла­дач англійської мови Юлія Ждано­ва (також мама двох чудових хлоп­чиків). Про свою родину розповіли й Валентин та Валентина Жукови (він – слюсар, вона – контролер або­нентного відділу ТЕЦ), які вихову­ють під опікою семирічну Настю (вона стала переможницею кон­курсу «Міні-міс Чернігова», займа­ється гімнастикою та в театрі іграшки) та десятирічного Валерія (переможець міського конкурсу «Світ очима дітей», виготовляє фі­гурні вироби з металу).

«Найбільше щастя дитини – зростати в родині» – такою була тема виступу директора міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяни Кузнєцової-Молодчої. Тетяна Степанівна представила чудову родину Анни Шатирко, яка виховує чотирьох ді­тей (двоє своїх і двоє прийомних). Про «Проблеми сучасних дітей та батьків» розповіла психолог за­гальноосвітньої спеціалізованої школи фізико-математичного про­філю № 12 Інна Чистенко. Цю тему продовжила керівник арт-студії «Колібрі», художник і член Ліги ді­лових і професійних жінок Лілія Ібрагімова. Про формування твор­чої особистості дитини вона розпо­віла з власного досвіду, адже двоє синів Лілії та її чоловіка Сергія чу­дово малюють, танцюють, май­струють, успішні у навчанні. Му­зичний сюрприз присутнім – соло на саксофоні подарував молодший син Лілії Василь.

Асистент кафедри соціальної педагогіки ЧНПУ ім. Т. Г. Шевчен­ка Ліна Махоткіна підготувала ви­ступ на тему «Роль сім’ї у форму­ванні громадянської свідомості ді­тей». З тим, що найкращий поміч­ник у цьому – власний приклад батьків погоджується і директор магазину-студії «Макошь», голова Молодіжного крила Ліги жінок Юлія Заїка. Ще одна чудова роди­на Віри Красноголової була пред­ставлена на зустрічі. Віра Микола­ївна працює завідувачкою струн­ного відділу музичної школи № 1. Дві її доньки теж музиканти, а ону­ки навчаються у школі мистецтв. Упродовж чотирьох поколінь му­зика є невід’ємною частиною жит­тя цієї талановитої сім’ї.

І нарешті, про сучасні пробле­ми батьків та дітей розповіли асистент кафедри соціальної пе­дагогіки ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка Тетяна Острянко та психолог за­гальноосвітньої спеціалізованої школи фізико-математичного профілю № 12 Інна Чистенко.

 

 

 Пам’яті закарпатського героя-лісоруба

  17 травня виповнилося б 85 років від дня народження уславленого закарпатського лісоруба, чемпіона всесвітніх змагань лі­сорубів у Канаді 1967 року, Героя Соціаліс­тичної Праці Івана Васильовича Чуси, який з діда-прадіда в юнацькому віці розпочав працювати на лісозаготівлях нашого краю.

  Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи облпрофради

Вправно оволодівши цією мужньою профе­сією, Іван Чуса зажив неабиякого авторите­ту і поваги серед широкого загалу лісозаготівельників. Адже нелегкі життєві схо­динки довелося подолати йому у важкі довоєнні і по­воєнні роки. Лише після ви­зволення Закарпаття в жов­тні 1944 року та довгоочіку­ваної Перемоги він зміг ре­алізувати себе як наполе­гливого бригадира лісору­бів, а згодом очолив Турбат­ський лісопункт колишнього Усть-Чорнянського лісоком­бінату, що на Тячівщині.

Чимало новинок запрова­джував Іван Чуса на своєму лісопункті. І не лише вироб­ничих, а й таких, що полег­шували умови праці, побуту, відпочинку, духовно збага­чували лісорубів, які вахтово проживали на лісодільни­цях. Вивчати досвід роботи сюди приїздили численні де­легації, в тому числі з-за кор­дону – з Болгарії, Угорщини, Чехії, Польщі. І не випадково його як одного з найдосвід­ченіших лісорубів було віді­брано для участі в міжна­родних змаганнях лісорубів на Всесвітній виставці «Експо-67», що проводились у м. Монреалі (Канада). Тут спільно із своїм побратимом Василем Юрійовичем Шор­баном вони вибороли чем­піонське звання і були удо­стоєні листа-подяки від ад­міністратора Всесвітньої виставки.

Виняткова працьовитість, людяність сприяли шано­бливому авторитету Івана Васильовича як серед трудо­вого люду, так і серед дер­жавних діячів. Він завжди перебував у вирі людських проблем, доброзичливо на­давав допомогу тим, хто звертався до нього, як бага­торічний член вищого проф­спілкового органу – колиш­нього ВЦРПС та засідатель Верховного Суду України.

Як зазначає голова Закар­патської обласної організа­ції профспілки працівників лісових галузей Володимир Ільков, який понад 30 років працював головою профко­му Усть-Чорнянського лісо­комбінату, завдяки воістину героїчній праці такої осо­бистості, як Іван Васильович Чуса, життєвим гаслом яко­го було: «зрубав одне дере­во – посади два», сьогодні рясно шумлять крони Тур­батського лісу на згадку про його добрий людський слід.

З ініціативи Володимира Ількова та облас­ної ради ФСТ «Україна» (голова Владислав Кушнір­чук) за підтримки Закарпатської облпрофради (голова Іван Король) у на­шій області шос­тий рік поспіль проводиться між­народний фут­больний турнір пам’яті славних героїв-лісорубів Івана Чуси та Васи­ля Шорбана. Цьо­горіч він відбу­деться у вересні на батьківщині Іва­на Чуси – в селищі Усть-Чорна.

01.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання