« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

На часі – поліпшення охорони праці

На часі – поліпшення охорони праці

  Напередодні Всесвітнього дня охорони праці проведено спільний захід соціальних партнерів – засідання круглого столу «Про стан промислової безпеки, профілактики виробничого трав­матизму в області та шляхи вдосконалення управління охороною праці». Традиційно орга­нізаторами заходу виступили територіальне управління Держгірпромнагляду у Чернігівській області, Федерація профспілкових організацій області та управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захво­рювань України в Чернігівській області.

  Віталій КОПИШ

  Цього року, за реко­мендацією Міжна­родної організації праці, подібні захо­ди у всьому світі проводяться під девізом: «Безпека праці та здоров’я під час використання хі­мічних речовин на вироб­ництві». На засідання в Бу­динок профспілок були за­прошені керівники підпри­ємств, служб з охорони праці, голови комісій під­приємств (профкомів), на яких покладені громадські доручення здійснення гро­мадського контролю з пи­тань охорони праці. Участь у заході взяли пред­ставники понад 50 підпри­ємств області.

З доповіддю про завдан­ня з удосконалення діяль­ності з питань охорони пра­ці територіального управ­ління Державної служби гірничого нагляду та про­мислової безпеки України у Чернігівській області на 2014 рік виступив заступ­ник начальника державної інспекції з нагляду за про­мисловою безпекою та охо­роною праці теруправлін­ня Держгірпромнагляду Олександр Сухоруков.

Ситуацію щодо захисту прав та інтересів трудя­щих, громадського контролю за дотриманням зако­нодавства про охорону пра­ці в сучасних умовах окрес­лив головний технічний ін­спектор праці Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Ана­толій Пономаренко.

Представник іще одного соціального партнера профспілок – Фонду соці­ального страхування від нещасних випадків на ви­робництві та професійних захворювань України тор­кнувся питань ефективнос­ті профілактичних захо­дів, спрямованих на запо­бігання випадкам вироб­ничого травматизму. З цього питання також ви­ступив начальник відді­лення виконавчої дирекції Фонду соціального страху­вання від нещасних випад­ків на виробництві та про­фесійних захворювань України в м. Чернігові Во­лодимир Нашиванько.

 

 ПИТАННЯ ОЗДОРОВЛЕННЯ

  На засіданні ради керівників представни­цтва ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» у Закар­патській області, яке відбулося в обласній раді профспілок, розглянуто підсумки фінан­сово-господарської діяльності оздоровниць і підприємств представництва за 2013 рік.

  Сергій БАРАНЧИКОВ

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської обласної ради профспілок

Як зазначила директор пред­ставництва ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» в Закар­патській області Любов Бу­рак, торік профспілкові сана­торії краю оздоровили понад 35 тисяч осіб. Від усіх видів діяльності отримано доходів на суму понад 160 млн грн, у тому числі від санаторно-ку­рортних послуг – 133,7 млн грн. Це становить понад 25% по системі ПрАТ «Укрпрофоз­доровниця» в цілому. Всі са­наторії спрацювали прибут­ково. До бюджетів районів Закарпаття минулоріч пере­раховано 50,2 млн грн. З огляду на те, що основна ді­яльність оздоровниць – на­дання кваліфікованих ліку­вально-діагностичних послуг, ці показники свідчать про ви­соку ефективність санаторно-курортної реабілітації в нашій області.

Разом із тим, як відзначалося в аналітичній інформації Лю­бові Бурак, виступах на засі­данні ради голови Закарпат­ської облпрофради Івана Ко­роля, директора виконавчої дирекції обласного відділен­ня Фонду соціального страху­вання з тимчасової втрати працездатності Ігоря Сегля­ника, голови обласної органі­зації профспілки працівників охорони здоров’я Володими­ра Турка, директора Держав­ної установи «Науково-прак­тичний медичний центр «Ре­абілітація» МОЗ України» Іва­на Лемка, головних лікарів оздоровниць, санаторії краю ще мають чимало невиріше­них проблем. Зокрема, вна­слідок незаконної хаотичної забудови санітарних зон над­звичайно загострилося пи­тання використання з ліку­вальною метою мінеральних вод Голубинського родовища.

 

  ПРОХАННЯ ПРИСЛУХАТИСЯ ДО ГОЛОСУ ПРОФТЕХОСВІТИ

  Нещодавно Верховна Рада України при­йняла в першому читанні законопроект № 1187-2 «Про вищу освіту». У статті 28 «Типи вищих навчальних закладів» доку­мента, зокрема, зазначається, що «коледж – галузевий вищий навчальний заклад або структурний підрозділ університету, ака­демії чи інституту, який провадить освіт­ню діяльність, пов’язану із здобуттям сту­пеня молодшого спеціаліста». Це означає, що ухвалення цього документа обмежить професійно-технічні навчальні заклади пра­ва готувати молодших спеціалістів, а пред­ставники найкращих навчальних закладів залишаться незатребуваними.

  Валерій МАРЦЕНЮК

До слова, нині ці заклади мають великий досвід підго­товки висококваліфікованих фахівців, розвинуту мате­ріально-технічну базу, на високому рівні поставлено навчально-методичне забезпечення навчального про­цесу. Тут працюють підготовлені педагогічні кадри (рівня магістра, ступеня кандидата й доктора наук).

До прикладу, візьмемо вище професійне училище № 25 м. Хмельницького (директор кандидат педаго­гічних наук, заслужений працівник освіти України, го­лова обласної ради Всеукраїнської асоціації працівни­ків професійно-технічної освіти Олег Гаврилюк). За­вдяки Олегу Олександровичу протягом багатьох років в училищі вибудувано струнку й цілісну систему підго­товки робітничих кадрів до рівня молодших спеціаліс­тів з діловодства та комерційної діяльності, які мають попит на ринку праці. Вихованці училища є високоду­ховними, ідейними розбудовниками нашої держави. Переважна більшість із них продовжує ступеневу осві­ту у вишах. І таких прикладів можна навести чимало.

Нині у закладах профтехосвіти значна увага приділя­ється інноваційній педагогічній діяльності, сучасним методам і технологіям виробництва, естетичному та спортивному вихованню молодого покоління. Вони мають можливість забезпечити дотримання ліцензій­них умов із надання освітніх послуг, пов’язаних із здо­буттям освіти на рівні кваліфікаційних вимог до мо­лодшого спеціаліста. Учні професійно-технічних на­вчальних закладів, окрім ґрунтовних знань, досконало володіють практичними навичками обраної професії. Відтак – виборюють перші місця на престижних кон­курсах, олімпіадах тощо.

У зв’язку з прийняттям за основу вищезгаданого зако­нопроекту молодь буде обмежена в конституційних правах здобувати професійну освіту та соціально адаптовуватися у найбільш досконалих у цьому розу­мінні навчальних закладах.

Інженерно-педагогічні працівники закладів профтехосвіти вважають, що позбавлення права готувати фа­хівців до рівня молодшого спеціаліста є спробою ви­щої освіти перебрати на себе частину їхніх повнова­жень і розв’язати свої проблеми за рахунок професій­но-технічної освіти. Такої ж думки і голова обласної організації Профспілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України Михайло Сімчук. Педа­гоги та учні професійно-технічних навчальних закладів є членами цієї профспілки.

Сподіваємося, що політики прислухаються до голосу профтехосвітян і залишать за ними право готувати мо­лодших спеціалістів.

12.05.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання