« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

На часі – безпека працівників

На часі – безпека працівників

Питання охорони пра­ці, що є ключовими у вирішенні виробничих завдань, були винесе­ні на розгляд делегатів конференції трудово­го колективу «Надвір­нанафтогаз». Ініціа­тором проведення заходу виступила об­ласна рада профспілки працівників нафтової і газової промисловос­ті. Уроботі конферен­ції взяли участь праців­ники територіального управління Держгірпромнагляду, а також виконавчої дирекції обласного Фонду со­ціального страхуван­ня від нещасних випад­ків на виробництві та профзахворювань.

Сергій Лизанчук

Учасники конференції у сво­їх виступах наголошували, що необхідною умовою управління охороною пра­ці, забезпечення ефектив­ної роботи щодо запобігання ви­робничому травматизму є навчан­ня. Зокрема, працівники, які вико­нують роботи підвищеної небез­пеки, проходять щорічне спеціальне навчання. Відділом охорони праці та пожежної безпеки управління розроблені методичні рекомендації на допомогу майстрам та фахівцям виробничих підрозділів підприєм­ства.

У НГВУ «Надвірна­нафтогаз» встановлений належний контроль за станом здоров’я праців­ників. Відповідно до ви­мог чинного законодав­ства організовані ме­дичні огляди, які в ми­нулому році пройшли 1347 пра­цівників. За результатами цих оглядів визначено осіб, які потре­бують переведення на іншу робо­ту за станом здоров’я, підлягають направленню на амбулаторне, стаціонарне та санаторно-курортне лікування.

У встановлені терміни на під­приємстві проводиться атестація робочих місць, в результаті чого 175 осіб отримують доплату за ро­боту у важких і шкідливих умовах праці, 250 – додатково оплачувану відпустку, 792 – спецхарчування.

З метою запобігання аваріям, травматизму та профзахворюван­ням здійснюється профілактична робота. 2013 року в управлінні про­ведено 105 перевірок фахівцями територіального управління Держгірпромнагляду, державної служби з надзвичайних ситуа­цій, членами постійно діючої комісії підпри­ємства. Приймаються оперативні рішення щодо усунення виявле­них недоліків і пору­шень вимог промисло­вої безпеки.

В управлінні остан­нім часом чимало зроблено для поліпшення виробничо-побутових умов на всіх об’єктах. У результаті проведеної роботи з охорони праці кількість випадків травматизму на виробництві зменшилася, хоча цілковито позбутися їх не вдало­ся. У 2011–2013 роках в управлінні сталися п’ять нещасних випадків з тяжкими наслідками.

Учасники конференції проана­лізували причини виробничого травматизму. Це, насамперед, не­задовільний стан обладнання, спецтехніки та технологічного транспорту, рівень зносу якого становить 85%. У нафтовиків ве­ликі претензії до якості спецодягу і взуття. Зокрема, цей одяг пови­нен мати світловідбивні смуги, аби бути помітними в темряві. Не­обхідно організувати також пран­ня спецодягу. Неодноразові звер­нення до ПАТ «Укрнафта» щодо оновлення транспортного парку та забезпечення потрібним спецодягом поки що не дали позитив­них результатів.

Важлива роль в організації чіт­кого процесу належить дотриман­ню правил внутрішнього трудово­го розпорядку. З доповіддю на цю тему виступив начальник НГВУ «Надвірнанафтогаз» Володимир Чуприна.

Також присутні наголошували на необхідності дотримання тру­дової дисципліни, санітарного стану в кожному виробничому підрозділі. У вирішенні цих пи­тань потрібно докласти зусиль профспілковій організації підпри­ємства.


Соціально-економічний захист працівників

Сергій Баранчиков

Продукцію ПрАТ «За­карпатський рибо­комбінат» (гене­ральний директор Василь Олексик) завжди чекають споживачі супер­маркетів і фірмових мага­зинів у містах та районах нашого краю. Адже щомі­сяця підприємство поста­чає в торгову мережу 14–15 тонн риби – коропа, товстолобика, амура. Ви­лов риби забезпечують рибоводи, яких очолює бригадир Юрій Федорці – представник династії фа­хівців цієї справи. Контроль за розведенням риби здійснює головний рибо­вод Марія Максимова, яка ось уже 10 років очолює первинну профспілкову організацію підприємства.

Адміністрація ПрАТ «Закар­патський рибокомбінат» за­безпечує стабільну вироб­ничу діяльність, тут своєчас­но виплачується заробітна плата, створюються належ­ні умови праці і відпочинку працівників. На підприєм­стві укладено колдоговір, що включає питання вироб­ництва, оплати й охорони праці, трудових відносин, режиму праці і відпочинку, надання соціальних гаран­тій і пільг трудівникам тощо. Усі ці питання перебувають на постійному контролі ад­міністрації та профспілково­го комітету підприємства, що на практиці забезпечує соціально-економічний за­хист працівників.

 

Спільнапраця – вагомі результати

Пашковецька загальноосвітня шко­ла І–ІІ ступеня – одна з кращих у Хмель­ницькому районі. На її базі проводяться семінари-практикуми директорів шкіл з питань вдосконалення навчально-виховного процесу. Очолює колектив навчаль­ного закладу педагог, депутат районної ради Світлана Жук.

Валерій МАРЦЕНЮК

Здається, начебто вчо­ра було. А вже скільки літ промайнуло, коли в 1994 році Світлана Петрівна разом із чоловіком Анатолієм Володимирови­чем після закінчення Кам’янець-Подільського педаго­гічного інституту (нині Наці­ональний університет) при­їхала працювати на малу батьківщину свого суджено­го – в прибузьке село Паш­ківці, що розляглося серед зелені садів неподалік об­ласного центру. Працювали вчителями математики. Не­легко було молодим фахів­цям. Самотужки долали ща­бель за щаблем своєї долі, відшліфовували майстер­ність, стаючи фахівцями. Коли постало питання, кому довірити директорство, ін­ших кандидатур, крім Світ­лани Жук, не було.

Нині у Пашковецькій школі навчаються учні не тільки з одного, а й із сусідніх сіл Климашівки та Скарженець. 12 педагогів виховують 46 учнів, зокрема один стар­ший вчитель, троє – вищої, а п’ятеро – першої категорії. Завдяки їм учні тут не тільки гарно навчаються, а й бе­руть активну участь у спор­тивних секціях, гуртках – математичному, юних біо­логів, фізиків, художньої са­модіяльності тощо. Педаго­ги пишаються своїми вихо­ванцями, які перемагають на різноманітних олімпіа­дах та конкурсах, районних та обласних спортивних змаганнях. Свідчення цього – почесні грамоти, дипломи й інші «трофеї» обласної та районної рад, райдержад­міністрації, її управління освіти та райкому профспіл­ки працівників освіти і науки.

Працюють спільно з проф­спілковою організацією та дирекцією батьківський та учнівський комітети, які очолюють Оксана Мишко та Іван Шахрай. Крім того, всі заходи, що проводяться в селі, відбуваються за їхньої участі. Приміром, нещодав­но спільно з односельцями вони організували та прове­ли «Ланцюг миру». В на­вчальному закладі велику увагу приділяють покра­щенню умов роботи праців­ників школи, техніці безпе­ки й охороні праці.

Звичайно, не обходиться тут без труднощів, недоліків, проблем. Але вони існують не для того, аби їх накопи­чувати. Тож розв’язують їх спільно, а якщо спільно, то й результати вагомі.

Гарну оцінку роботі профко­му та адміністрації Пашко­вецької ЗОШ дає також го­лова райкому профспілки працівників освіти і науки Ігор Андрощук.

 

 

06.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання