« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Окреслили проблеми, визначили шляхи їх розв’язання

Окреслили проблеми, визначили шляхи їх розв’язання

Зустріч членів Президії Федерації проф­спілок Кіровоградської області з головою ОДА Олександром Петіком відбувалася у форматі обговорення проблем та пошу­ку шляхів їх вирішення. Голова ФПО Сергій Петров озвучив позицію профспілок Укра­їни щодо розбудови нової історії України, яка повинна спиратися на нову держав­ну політику, де головними мають стати по­будова соціально-справедливої держави, повага до закону і людини праці.

Марія Іванова

керівник прес-центру ФПО

«Серед обласних про­блем першочерго­вим є налагодження реального соціаль­ного діалогу. Ми впевнені, що переформатований соціальний діалог профспілок, біз­несу та виконавчої влади сприяти­ме зростанню економіки області, добробуту кіровоградців, – наголо­сив Сергій Петров. – Найперше тре­ба відновити роботу тристоронньої соціально-економічної ради, яка є основним органом ведення соці­ального діалогу».

Сергій Петров закликав парт­нерів вживати всіх заходів для за­безпечення стабільної роботи під­приємств, установ та організацій. До речі, вже зараз підприємствам сільгоспмашинобудування облас­ті держава заборгувала 8,5 млн грн ПДВ, і ця сума зростає. Ці гро­ші вилучені з обороту бюджетоут­ворюючих підприємств, і це нега­тивно впливає на їх роботу.

Профспілки занепокоєні про­блемою своєчасної виплати зарплати і тим, що запропоновані урядом заходи спрямовані на еко­номію бюджетних коштів за ра­хунок зниження зарплати бю­джетникам (уже сьогодні їхня мі­німалка на 366 грн нижча за дер­жавну). Порушувалася тема під­вищення цін на газ, товари пер­шої необхідності. За даними Держцінінспекції України, в об­ласті, порівняно з іншими регіо­нами, відбулося здорожчання певних продуктів харчування. У результаті область перемістила­ся в минулому році з 15-ї позиції на 22-гу. Ця проблема має стати темою окремого обговорення. Для запобігання загостренню на­пруги в трудових колективах, на­голосив Сергій Петров, усі зміни соціально-економічного характе­ру, що планує влада, мають своє­часно обговорюватися із соціаль­ними партнерами.

Олександр Петік спинився на проблемі зарплат у конвертах і за­кликав профспілкову сторону приділити їй більше уваги, від­працювати механізм подолання такої практики. Він вважає: «Це по суті хабар у стосунках між ро­ботодавцем і працівником. У ре­зультаті таких стосунків відбува­ється обкрадання держави, бо не надходять податки. Мабуть, треба закликати до совісті не тільки ке­рівників, а й людей, які погоджу­ються на зарплату в конверті. Про це ще мало говориться в пресі. А чому б не оголосити з якогось по­неділка, приміром, канікули на хабарі?»

Окреслюючи проблеми, голова ОДА запропонував соціальним партнерам подавати ідеї щодо їх розв’язання. На вищий щабель піднімається робота комісії з контролю за виплатою зарплати, засідання якої проводитиметься на рівні керівника області. Меха­нізми впливу на тих, хто порушує законодавство з оплати праці, включаючи кримінальну відпові­дальність, є. Олександр Петік зу­пинився на ухваленому законо­давстві про безплатну правову до­помогу. До речі, він відзначив з власного досвіду, що профспілки – єдині, хто допомагає людям без­платно. Губернатор чекає від со­ціальних партнерів пропозицій, що можна зробити для підвищен­ня ефективності надання правової допомоги населенню. Що стосу­ється ціни на газ, то, на його дум­ку, вона визначається не за сто­лом переговорів, а на ринку. А за столом переговорів треба вирішу­вати питання щодо компенсацій­них механізмів для незахищених верств населення.

Олександр Петік визначив, над чим треба працювати, аби область не була депресивною. Чорнозем, зерно – це нафта Кіровоградщини. Сільгоспвиробники одержать сер­йозну ціну за результати своєї праці, вихід на ринки, у тому чис­лі Європи. Вся економіка України будуватиметься навколо сільгосп­виробництва.

 

Благодійний концерт пам’яті Героїв Євромайдану

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно- гуманітарної роботи

Закарпатської обласної ради профспілок

Події, що сталися в Україні, вразили весь світ. Дні, що змінили нашу країну, стали не байдужими і для жителів Іршавського району...

Учасники народного хору ветеранів Іршавського ра­йонного Будинку культури, яким керує провідний ме­тодист РБК, голова райко­му профспілки працівників культури Оксана Сідор, ви­рішив організувати благо­дійний концерт для вша­нування пам’яті загиблих на Майдані Незалежності, який відбувся в обласному медичному науково-практичному центрі «Реабіліта­ція» в Ужгороді.

Усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв Євромайда­ну. Далі хор виконав «Мо­литву за Україну» Миколи Лисенка, духовні твори «Отче наш» Я. Янишевича, «Просимо тя, Діво» І. Шти­мака. З сумом, іноді вити­раючи сльози, слухали ви­ступ хору відпочивальники та медичний персонал центру. Також прозвучала пісня патріотичної темати­ки «Рідна Верховина» М. Кречка, візитівка хору «Не стареют душой ветераны», інші твори.

Керівник народного хору ветеранів Іршавського ра­йонного будинку культури Оксана Сідор ознайомила присутніх з історією ство­рення колективу, його 25-річним творчим шляхом. Черговий концерт аматор­ського колективу із Закар­паття запам’ятається усім, хто був присутній на ньому.

 

Перспективи для молоді

Днями відбувся черговий етап Марафо­ну професій, який для школярів і ліцеїстів міста провів Сєверодонецький центр за­йнятості. Під час заходу йшлося про про­довження освіти, вибір сфери, в якій мож­на розвивати знання і уміння.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ

«Можливостей для цього більш ніж до­статньо, – по­яснює голова міської ради профспілок, член ФПУ, де­путат міськради Валерій Черниш. – Для їх реалізації залучені профспілкові орга­нізації педагогічних колек­тивів, студенські та учнівські профкоми».

Учні випускних – дев’ятих і одинадцятих класів слухали переконливі розповіді представників місцевих за­кладів професійно-технічної освіти, хіміко-механічного технікуму, Технологічного інституту Східноукраїнсько­го національного універси­тету імені В. Даля. Багато чого з багатогранного, ціка­вого студентського життя старшокласники побачили у «фірмових» відеофільмах, що їх демонстрували на мультимедійному екрані. До їх підготовки долучилися активісти студентських та учнівських профспілкових організацій, які показали громадське й культурно-спортивне життя своїх ко­лективів, побутові умови, в яких живуть студенти.

«Але краще приходьте до нас на День відкритих две­рей, – запросила психолог Регіонального базового державного навчального закладу «Сєверодонецьке вище професійне училище» Тетяна Щеглова. – Погово­ріть з педагогами, майстра­ми і, звичайно ж, із хлопця­ми і дівчатами, які вже бага­то чого навчилися».

Примітно, що високий рівень випускників ВПУ було відзна­чено і під час презентації ін­ституту. У виші знають про це не з чуток, адже багато з цих юнаків і дівчат, які одержали в училищі кваліфікацію мо­лодших спеціалістів, стають потім «далівцями». Та й в інші вищі навчальні заклади з дипломом училища можна вступати одразу на третій курс, причому без прохо­дження обов’язкового для школярів тестування.

Старший бібліотекар ВПУ Ірина Ковальова навела кон­кретні приклади затребува­ності молодих робітників, що отримали в училищі ви­соку кваліфікацію. От і цього року, коли ВПУ відзначає своє 70-річчя, базове під­приємство – Сєверодонець­ке об’єднання «Азот», інші фірми взяли на роботу його електромонтерів, зварників, токарів, автослюсарів, кра­нівників, операторів-програмістів... Ці та інші про­фесії тут опановує молодь з усієї Луганщини. І для неї створені відмінні, по-справжньому сучасні умови.

Про це докладно розповіли старшокласникам профактивісти-викладачі Олек­сандр Слюсаренко, майстри виробничого навчання Оксана Луньова, Олексан­дра Ворошилова, Микола Приходченко. А їх колега з профліцею Михайло Яхно назвав чимало імен випус­кників ПТУ, які прославили рідне місто далеко за його межами – як справжні майстри-професіонали, новато­ри, командири виробни­цтва, профспілкові лідери.

Безумовно, багато учасни­ків Марафону професій ви­явили бажання приєднати­ся до них, адже вони поба­чили для себе реальні пер­спективи та можливості.

29.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання