« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Зберегти соціальні гарантії

Зберегти соціальні гарантії

Загроза скорочення вже тривалий час непоко­їть працівників ПАТ ДТЕК«Західенерго». За два роки від початку реор­ганізації в цьому колек­тиві звільнено майже три тисячі трудівників. Насамперед скорочен­ня проводиться шляхом переведення структур­них підрозділів Бурштин­ської, Добротворської, Ладижинської ТЕСв інші регіони за межі області.

Сергій Лизанчук

Проти такої зміни виробни­чої структури «Західенер­го» виступають трудові колективи підприємств.

Як повідомив голова обласної ради профспілки праців­ників енергетики та електротех­нічної промисловості Василь Гриньків, відбулися переговори керівництва ДТЕК із трудовими колективами та профспілковим активом підприємств «Західенер­го» та ремонтного персоналу те­плоелектростанцій для вирішен­ня цієї болючої проблеми.

Зважаючи на складну соціально-економічну ситуацію в країні, а також на ринку праці, профспіл­ки звернулися до керівників ДТЕК, міської, обласної і всіх гілок влади не допустити знищення підприєм­ства шляхом скорочення праців­ників ПАТ «ДТЕК Західенерго». Одним із підсумків досягнутих до­мовленостей став Меморандум про необхідність збереження га­рантій соціального захисту пра­цівників Бурштинської ТЕС, який буде укладено між керівництвом ПАТ «ДТЕК Західенерго» та трудо­вим колективом підприємства.

У цьому документі, зокрема, передбачається:

– зупинити запровадження змін в організації виробництва і праці Бурштинської ТЕС до 31.12.2014 року;

– залишити штатний розпис Бурштинської ТЕС станом на 01.01.2012 року;

– укладати новий колективний договір лише за умови підписан­ня нової Галузевої угоди;

– керівництву ДТЕК взяти під особливий контроль питання ви­конання пунктів колективного до­говору Галузевої угоди щодо під­вищення рівня заробітної плати для працівників Бурштинської ТЕС; при формуванні цього показ­ника не прив’язуватись до серед­нього рівня заробітної плати;

– залишити гарантії, передба­чені колективним договором то­вариства, жінкам, які перебува­ють у відпустці по догляду за ди­тиною до досягнення нею триріч­ного віку, одиноким матерям, дітям-сиротам та дітям-напівсиротам;

– забезпечити впровадження з 1 липня 2014 року єдиної системи добровільного медичного страху­вання працівників та пенсіонерів Бурштинської ТЕС;

– гарантувати переважне право на зайнятість вакансій на Бурш­тинській ТЕС громадянам Украї­ни, працівниками ТЕС та місце­вим жителям;

– доручити керівництву ДТЕК опрацювати питання з представ­никами Кабміну України щодо екологічного податку, що дало б змогу залишати 70 відсотків сум цього податку на місцевому рівні під захищену технічну програму для покращення екологічного ста­ну довкілля міста Бурштин.

Згідно з Меморандумом, керів­ництво ПАТ «ДТЕК Західенерго» підтвердило, що працівникам то­вариства будуть залишені соці­альні гарантії, передбачені колек­тивним договором, а саме: жін­кам, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досяг­нення трирічного віку, одиноким матерям, дітям-сиротам і дітям-напівсиротам.

Тож сподіваймося, що після прийняття цього документа бу­дуть збережені соціальні гарантії багатотисячного колективу Бурш­тинської ТЕС.

 

Нові здобутки

Уці березневі дні в Україні широко відзначається 200-річчя Великого Кобзаря. Студенти та викладачі Чернігівського національного педагогічного університету, який гордо но­сить ім’я найвідомішого українського поета, також долучилися до відзначення ювілею. Майже рік представники вищого навчального закладу за активної участі профспілко­вих організацій студентів і працівників готували масштабну акцію, приурочену до дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

Віталій Копиш

Напередодні шев­ченківських свят під стінами універ­ситету зібралися студенти, викладачі, шко­лярі та інтелігенція міста. На початку свята студент­ки у вишиванках презенту­вали присутнім 20-метровий вишитий рушник, на якому зображено 20 най­важливіших подій в історії України за два століття, що минули з дня народження Кобзаря. Ці події визначи­ли шляхом опитування чернігівської молоді. Учас­ники заходу поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шев­ченку, встановленого біля університету.

Потім присутні всі разом у 1450 голосів прочитали ури­вок з твору «Причинна», ві­домий під назвою «Реве та стогне Дніпр широкий...». Непересічна подія була офі­ційно зареєстрована пред­ставниками Національного реєстру рекордів України як наймасовіше одночасне ви­конання віршованого тексту вголос. До речі, попередній рекорд належав 500 меш­канцям Кіровограда, які од­ночасно декламували вірш Володимира Сосюри «Лю­біть Україну».

 

Бухгалтери профспілки освітян сіли за парти

Закарпатська обласна організація проф­спілки працівників освіти і науки Украї­ни (голова Тетяна Повханич) реалізує на практиці проект системного навчання профспілкових працівників та активу га­лузі. Цікаво, зокрема, пройшов семінар бухгалтерів міських і районних комітетів профспілки, профкомів вишів Закарпаття.

Сергій Баранчиков

Відкриваючи семінар, голова обласної орга­нізації профспілки Те­тяна Повханич наголо­сила на важливості проф­спілкового навчання різних категорій працівників та ак­тивістів на сучасному етапі.

На питаннях бухгалтерсько­го обліку, фінансової та по­даткової звітності в профор­ганізаціях, профспілкових виплат та їх оподаткування спинилася завідуюча фінан­совим відділом – головний бухгалтер обласної проф­спілкової організації праців­ників освіти і науки Ганна Янчук. Відбулася фахова дискусія з обговорених пи­тань. Учасники семінару отримали методичні реко­мендації обласної галузевої профспілки, які використо­вуватимуть у повсякденній роботі.

Підсумки семінару бухгал­терів підбила голова облас­ної організації профспілки галузі Тетяна Повханич.

 

Талановиті лаборанти

У колективному договорі Сєверодонець­кого об’єднання «Азот» є спеціальний розділ, присвячений молоді. Вньому за­кріплено і проведення конкурсів профе­сійної майстерності. Першим із них цього року стало змагання лаборантів аналітич­ного контролю.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ

Лаборант – одна з основних робітни­чих професій хіміч­ного підприємства, до того ж переважно – жі­ноча. Останнім часом серед її представників спостеріга­ється все більше молоді.

«Дівчата на ділі показали, що вони відмінно розумі­ються і на традиційних ме­тодиках, і обізнані з новітні­ми дослідними підходами, які використовуються на су­часному виробництві», – розповів начальник цен­тральної лабораторії, депу­тат міськради Володимир Коритний. Працюючи за­ступником голови профспіл­кового комітету підприєм­ства, він багато зробив для розвитку трудового супер­ництва в багатотисячному колективі об’єднання.

Його наступник – нинішній заступник голови профкому Ігор Абраменко зазначив, що в конкурсі гідно висту­пили представники лабора­торій різного профілю. Але особливо показово прояви­ли себе екологи.

Перемогла в конкурсі лабо­рант з обслуговування фізико-хімічної очистки стіч­них вод Юлія Бура. Людина вона різностороння і водно­час – вірна своєму робочо­му покликанню. Життєвий девіз Юлії такий: «Немає сенсу в пошуку місця, де вам буде добре. Є сенс на­вчитися створювати це «до­бре» в будь-якому місці».

Переможцям конкурсу на підприємстві, згідно з ко­лективним договором, під­вищують кваліфікаційний розряд. Усі призери отриму­ють і вагомі премії. Тож було з чим привітати й ла­боранта газо- і пилоуловлю­ючих установок Олену Ру­башку, лаборанта цеху кар­баміду, вуглеамонійних со­лей Олену Решетняк.

Вручаючи усміхненим ді­вчатам дипломи і троянди, голова комісії профспілко­вого комітету роботи з мо­лоддю, член міськвиконко­му Вадим Любченко нага­дав, що кращим належить передавати свій досвід ко­легам. Власне, для того на містоутворюючому підпри­ємстві і проводяться кон­курси, які охоплюють багато професій.

21.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання