« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Соціальні програми профкому Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя наближають профспілку до людей

Соціальні програми профкому Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя наближають профспілку до людей

Головним завданням профспілкового комітету Ніжинського державного уні­верситету у звітному періоді стала ак­тивна та ефективна робота щодо соці­ального захисту членів профспілки. На звітно-виборній конференції були визна­чені й деякі соціальні ініціативи профкому та окреслені шляхи їх реалізації.

Олексій Лейберов

голова первинної профспілкової організації працівників

Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя

На засіданнях профспілко­вого комітету було при­йнято соціальні програми «Ветеран НДУ», «Молодь університету» та «Допо­можемо разом…». Кожна програ­ма має свої напрями реалізації та конкретні показники ефективнос­ті, про які варто сказати окремо.

Програма «Ветеран НДУ іме­ні Миколи Гоголя» розрахована на всебічну підтримку ветеранів праці та працюючих пенсіонерів, яких лише серед професорсько-викладацького складу понад сто. Програма передбачає такі напря­ми роботи:

– співпраця з пенсійним фон­дом і відділом кадрів для оформ­лення пенсій;

– роз’яснювальна робота сто­совно нового пенсійного законо­давства;

– співпраця з радою ветеранів університету;

– активне залучення пенсіоне­рів до громадської роботи;

– матеріальна підтримка вете­ранів. Щорічно на таку адресну допомогу з бюджету профоргані­зації виділяється 5–8 тис. грн;

– запровадження почесного звання «Заслужений працівник Ніжинського державного універ­ситету імені Миколи Гоголя», яким нагороджуються особи, що пропрацювали в університеті 30 і більше років. Статус почесного звання передбачає щорічну (дові­чну) матеріальну виплату в розмі­рі посадового окладу;

– організація культурно-масових, спортивних і розважальних заходів з обов’язковим залученням ветеранів, а саме: привітання зі святами, концертні програми, зу­стрічі ветеранів зі студентами. На кошти профспілкового комітету у вересні 2013 року була відкрита та повністю оновлена експозиція уні­верситетського музею військової слави та відбулася зустріч із сту­дентами історичного факультету, проводяться щорічні травневі зі­брання дітей війни тощо;

– шефство над самотніми людь­ми, вшанування пам’яті померлих ветеранів та пенсіонерів.

Програма «Молодь універси­тету» запроваджена з метою під­тримки працюючої молоді на­вчального закладу та передбачає низку заходів, які спрямовані як на молодих науковців та виклада­чів, так і молодь із категорії спів­робітників (адміністративно-господарська частина, гараж, допо­міжні працівники кафедр і фа­культетів). Профспілковий комі­тет періодично проводить зустрічі з молодими працівниками, на яких розглядаються питання юридично-правового захисту працюючої мо­лоді, сприяє підтримці молодих сімей, допомагає вирішенню їхніх житлових питань через поселення в сімейний гуртожиток. У колек­тивний договір були включені пункти, що передбачають безко­штовний друк монографій і дисер­таційних досліджень для молодих науковців. Щороку проводиться конкурс «Молодий науковець року». Реалізація цієї програми дає конкретні результати: в уні­верситеті немає жодного праців­ника віком до 35 років, який би не був членом профспілки.

Програма «Допоможемо ра­зом…» виконується за активної підтримки адміністрації вишу, ко­місії із соціального захисту, депу­татів міськради – викладачів та ко­лишніх випускників університету. Магістральним напрямом цієї про­грами є максимальна опіка, з’ясування потреб та всебічна допомога працівникам, що належать до соці­ально незахищених категорій насе­лення, як-от матері-одиначки, інва­ліди та ін. Виконуючи програму, профком плідно співпрацює з Фон­дами соцстрахування, міською лі­карнею та іншими організаціями. Проводиться активна робота із роз’яснення норм законодавства щодо захисту соціальних стандар­тів. Опікується профком і питан­ням санаторно-курортного лікуван­ня (профспілка відшкодовує 30% вартості путівки) та матеріальною підтримкою співробітників у важ­ких життєвих обставинах.

Досвід реалізації програм і по­зитивне ставлення до них членів профспілки дозволяє впевнено го­ворити про їх ефективність. На­віть у нинішніх умовах фінансо­вої нестабільності первинна профорганізація працівників Ніжин­ського державного університету імені Миколи Гоголя не має намі­ру згортати започатковані соці­альні програми. У перспективі профком навіть планує розшири­ти напрями роботи в рамках існу­ючих програм за рахунок залучен­ня коштів благодійних організа­цій міста.

 

Студентство долучилося до боротьби з наркоманією

1 березня в усьому світі відзначається Міжна­родний день боротьби з наркоманією та нар­кобізнесом. За даними ООН, у світі понад 200 млн осіб мають залежність. В Україні налічуєть­ся до 425 тисяч споживачів ін’єкційних нарко­тиків, третина з них – жінки. Більшість наркоза­лежних – це молоді люди у віці до 24 років, які, по суті, є генофондом нації. Як стверджують лі­карі, наркоманія – це соціальна проблема, яку держава має вирішувати негайно.

Лариса Попович

голова профкому студентів ДВНЗ «Чернігівський технікум транспорту

та комп’ютерних технологій»

Профком студентів ДВНЗ «Чернігів­ський технікум транспорту та комп’ютерних техноло­гій» не міг залишитись осторонь цієї проблеми. Волонтери-активісти профкому провели про­філактичну роботу щодо боротьби з наркомані­єю та наркоторгівлею. Лекції, бесіди, роз’яснення в групах, анти­наркотичні плакати та відеоролики у фойє тех­нікуму – це той вклад, який могли зробити сту­денти для подолання болючої проблеми на­шого часу.

 

Згадали про минуле

Валерій МАРЦЕНЮК

Хмельницька обл.

Стало доброю тради­цією у День виведен­ня радянських військ з Афганістану вшано­вувати працівників Хмель­ницького вищого професій­ного училища № 25, які бра­ли участь у бойових діях. Тож і цього року на учнів­ській лінійці вшанували за­ступника директора на­вчального закладу Олексан­дра Іщенка та будівельника адміністративно-господарської частини Юрія Благо­чиннова. Їх поважають у ко­лективі як високопрофесій­них працівників, щирих, до­брих, порядних людей. Їхня юність була обпалена воєн­ним лихоліттям…

Адміністрація та профспіл­кові комітети, директор, кандидат педагогічних наук, заслужений працівник осві­ти України Олег Гаврилюк, голова профспілки інженерно-педагогічних праців­ників Оксана Безінська, а також Наталія Пенделюк привітали воїнів-афганців із 25-річчям виведення військ з Афганістану і вручили їм цінні подарунки та квіти. Учні розповіли про бойовий шлях, який пройшли воїни в Афганістані (і разом з ними Олександр Володимирович та Юрій Анатолійович). Пра­цівники та учні навчального закладу ставляться до них з повагою та шаною. А також пам’ятають про тих, хто по­клав там свої голови. Олек­сандр Іщенко поділився спогадами про виконання інтернаціонального обов’язку.

 

Першочергові завдання профспілок

На нараді голів обласних організацій галу­зевих профспілок, керівників підвідомчих організацій, працівників апарату облпроф­ради голова Закарпатської обласної ради профспілок Іван Король інформував проф­спілкових працівників про засідання Пре­зидії та Ради Федерації профспілок Украї­ни, які відбулися у Києві.

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи

Закарпатської обласної ради профспілок

Йшлося про кадрові зміни в керівництві ФПУ, поточну ситуа­цію в країні та за­вдання Федерації профспі­лок України на сучасному етапі. Серед них, зокрема, встановлення ділових робо­чих зв’язків із новосформо­ваним урядом, прийняття узгоджених рішень з питань стабілізації роботи підпри­ємств та соціально-трудової сфери на засадах, визначе­них чинною Генеральною угодою, налагодження вза­ємодії у сфері громадського контролю та розвитку гро­мадянського суспільства з Координаційною радою Євромайдану тощо.

Іван Король зазначив, що від імені комендантів штабу Майдану, окремих народ­них депутатів членам Пре­зидії Федерації профспілок України, її членським орга­нізаціям, працівникам апа­рату та господарського управління ФПУ висловлено подяку за сприяння у на­данні Будинку профспілок і Жовтневого палацу для за­безпечення умов перебу­вання учасників Майдану. У зверненні висловлено спо­дівання, що Федерація профспілок України й нада­лі гідно й ефективно обсто­юватиме соціально-економічні права та інтереси тру­дівників, братиме активну участь у якісних перетво­реннях у державі, розбудові громадянського та демо­кратичного суспільства.

16.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання