« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Лідер з охорони праці

Лідер з охорони праці

У 2013 році колектив Прилуцької ЗОШ І–ІІІ ступеня № 3 імені С. Г. Шовкуна плідно працював у сфері охо­рони праці та безпеки життєдіяльності. Наслідком чіт­кої та налагодженої взаємодії усіх підрозділів школи на чолі з директором Олександром Самусенком і го­ловою профспілкового комітету Іриною Бібко стало створення максимально здорових та безпечних умов учасників навчально-виховного процесу.

Тетяна Заголій

голова Прилуцької міської організації Профспілки працівників освіти і науки України

Адміністрація, педагогіч­ний колектив і профспіл­ковий комітет закладу ре­гулярно розробляють і проводять заходи для про­паганди здорового способу життя, дбають про створення комфорт­них умов праці, відпочинку та оздоровлення працівників школи. Специфіка роботи загальноосвіт­ніх закладів полягає у тому, що від рівня підготовки працівників з питань охорони праці безпосе­редньо залежить і безпека учнів. Працівники школи регулярно про­ходять інструктажі з охорони пра­ці згідно з чинним законодав­ством, а усі учні на початку року – вступний інструктаж. Вчителі школи проводять цільові інструк­тажі з безпеки на уроках відповід­но до тем, які вивчаються. У клас­них журналах і журналах реєстра­ції інструктажів з безпеки життє­діяльності ведуться відповідні записи.

Профком постійно здійснює громадський контроль за дотри­манням законодавства про охоро­ну праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належ­них виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників засобами індивіду­ального й колективного захисту. Під час роботи над колективним договором профспілкова сторона вносить свої пропозиції до відпо­відного розділу, покращуючи умо­ви праці й навчання у закладі.

З вересня 2012 року в школі було введено посаду інженера з охорони праці. Це дало новий по­штовх для системного впрова­дження стандартів охорони праці в життя колективу школи. Почала діяти комісія з перевірки знань працівників школи з питань охо­рони праці. У навчальних кабіне­тах і приміщеннях школи прове­дено перевірки.

Представники всіх служб міс­та, що відповідають за безпеку громадян (ДАІ, пожежна охорона тощо), запрошуються на години спілкування з учнями та праців­никами школи з лекціями.

Як наслідок проведеної роботи, відповідно до спільного рішення колегії управління освіти При­луцької міської ради та президії Прилуцької міської організації Профспілки працівників освіти і науки України від 26.12.2013 року та на підставі встановлених крите­ріїв журі визначило переможцем міського етапу Всеукраїнського громадського огляду-конкурсу ста­ну умов і охорони праці в устано­вах, закладах, підприємствах та організаціях Міністерства освіти і науки України колектив загально­освітньої школи І–ІІІ ступеня № 3 імені С. Г. Шовкуна.

 

Освітяни опікуються колдоговорами та угодами

Питання про роботу профспілкових органі­зацій закладів та установ освіти Берегівсько­го району щодо укладання та контролю за виконанням колективних договорів розгля­нуто на пленумі Закарпатської обласної ор­ганізації профспілки працівників освіти і нау­ки України (голова Тетяна Повханич).

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської обласної ради профспілок

Як зазначив голова Берегівської район­ної організації проф­спілки Тівадар Бач­ков, у навчальних закладах району укладено колектив­ні договори, якими охопле­но всіх працівників освіти. Щороку на зборах трудо­вих колективів керівники та голови профкомів звіту­ють про виконання зобов’язань колдоговорів згід­но із Законом України «Про колективні договори і уго­ди». Захисна функція проф­спілки також реалізується через двосторонню Угоду між відділом освіти Бере­гівської районної держав­ної адміністрації та райко­мом профспілки на 2012–2016 роки, яка містить со­ціальні гарантії, передбаче­ні чинним законодавством, із урахуванням реальних можливостей фінансового забезпечення сторонами взятих зобов’язань. Галузе­ва профспілка залучилася підтримкою депутатів – освітян місцевих рад, які беруть активну участь у формуванні районного і місцевих бюджетів, розробленні та прийнятті ра­йонних програм розвитку освіти, відстоюють інтереси своїх колег, порушуючи проблеми галузі перед владними структурами тощо. Колективні договори й угоди на Берегівщині є одним із важливих мотива­ційних факторів для зміц­нення галузевої профспіл­ки освітян, збереження та розширення профспілково­го членства.

Виступаючи на пленумі, го­лова обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Тетя­на Повханич наголосила, що у разі неприйняття Ка­бінетом Міністрів України рішення про підвищення з 1 грудня 2013 року розміру посадового окладу праців­ника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки об­ласна профспілка підтри­мує рішення ЦК профспіл­ки працівників освіти і на­уки України щодо звернен­ня до Федерації профспі­лок України розпочати про­цедуру входження в колек­тивний трудовий спір із Ка­бінетом Міністрів України.

На пленумі також виступи­ла директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської облдержадміністрації Маріан­на Кляп, яка спинилася на основних напрямах діяль­ності департаменту.

 

Єдність – запорука успіху

7 лютого голові Ради профспілок Івано-Франківської області Ігорю Басюку виповнилося 60 років.

Сергій Лизанчук

Доля дала Ігорю Ба­сюку можливість певний час працю­вати в НГВУ «Надвір­нанафтогаз» на різних поса­дах, пройти шлях від робіт­ника до начальника цеху. Його наставниками були до­свідчені, високопрофесійні спеціалісти начальник управління Е. М. Хойський, головний інженер В. Є. Янів, головний геолог Я. М. Дра­бина, головний механік Т. В. Стронський, начальник гео­логічного відділу Л. П. Хой­ська. Саме завдяки цим лю­дям він набув не лише фа­хових знань, а й пізнав жит­тя з усіма його складноща­ми. Усвідомив, що людину слід поважати не лише за її посаду чи партійну прина­лежність, а за працю, гро­мадянську позицію. Саме набутий на виробництві до­свід допоміг орієнтуватися в складних життєвих обста­винах, дав можливість пра­цювати на займаній вибор­ній посаді понад 20 років.

Після обрання на посаду го­лови профкому змінився ха­рактер роботи Ігоря Басюка. Доводилося мати справу з певним колом виробничих проблем. Потрібно було ви­рішувати питання численно­го трудового колективу на­фтогазового управління.

Щоправда, тоді наприкінці 80-х років минулого століття не було безробіття, невипла­ти заробітної плати, неза­конного звільнення з робо­ти. Профкому доводилося опікуватися створенням на­лежних умов праці та побуту працівників, їхнім оздоров­ленням та відпочинком. Приділялась увага забезпе­ченню працюючих житлом, продуктами харчування і промисловими товарами. Чимало корисного вдалося зробити для людей.

Коли Ігор Басюк почав пра­цювати на новій посаді, про­блеми з’являлися постійно. Насамперед, вражала інерт­ність багатьох спілчан, неба­жання активно боротися за свої права на краще життя. Крім того, гальмувала проф­спілкову роботу низька ви­конавська дисципліна щодо прийнятих рішень колегіаль­ними органами профспілок, відірваність профспілкових лідерів від пересічних спіл­чан, намагання прислужити­ся можновладцям, робото­давцям, надмірна політиза­ція профспілок.

Попри труднощі саме проф­спілки – як найбільш потуж­на сила взяли на себе від­повідальність за розбудову економіки України. Адже за понад 20 років незалежнос­ті нашої держави профспіл­ки збереглися, не втратили довіри у людей праці, чиї ін­тереси вони відстоюють.

Євромайдан показав, що саме народ є господарем України, а не влада, не полі­тики, а тим більше не олігар­хи. Зроблені рішучі кроки для побудови громадянського суспільства, яке покликане підтримувати профспілки.

02.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання