« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Колдоговір – основа успішної життєдіяльності трудового колективу

Колдоговір – основа успішної життєдіяльності трудового колективу

Виїзди в райони області, в рамках ведення соці­ального діалогу, є також чудовими мотиваційни­ми заходами до профспілкового членства. Адже після відвідин представниками ФПО того чи ін­шого району в кожному з них збільшується число охочих долучитися до лав профспілок. Апро ко­лективний договір, основу основ у співпраці між адміністрацією та трудовим колективом, на та­ких зустрічах можна дізнатися чимало нового.

Жанна Арсенічева

Таку думку висловлювали присутні під час підбиття підсумків роботи щодо со­ціального діалогу, яку було завершено 21 січня поточного року у Володимирець­кому районі та місті обласного значення Кузнецовську.

У цей день, незважаючи на мо­розну погоду та снігові замети, у залах Володимирця та Кузнецов­ська зібралося чимало люду – профактивістів, голів первинних профорганізацій, представників роботодавців та влади, керівни­ків, підприємців тощо. Делегацію Федерації профспілок області очо­лили заступники голови Микола Сірук та Марія Рожко. Підтрима­ли захід і керівники Володими­рецького району: голова райдержадміністрації Володимир Ткачук, голова райради Василь Ковенько та виконуючий обов’язки місько­го голови Кузнецовська Ігор Куц. Долучилися голови обласних га­лузевих профоб’єднань та голова об’єднання організацій роботодав­ців Рівненської області Володи­мир Боярчук.

У своєму виступі заступник го­лови ФПО Марія Рожко зазначи­ла, що за час роботи комісії у ра­йоні було перевірено 170, а в місті – 46 колективних договорів. Розпо­віла вона й про найбільш пошире­ні порушення, внаслідок яких укладені колдоговори вважають­ся неправомірними, а також за­кликала відповідальних за їх укладання звертати увагу на дета­лі та чітко дотримуватися правил реєстрації доповнень до них в Управлінні праці та соціального захисту, адже без цього вони та­кож є нелегітимними.

Наголосила Марія Рожко й на важливості підписання колектив­ного договору саме профспілко­вою організацією, а не представ­ником трудового колективу, як це буває в малих приватних підпри­ємствах. Адже тільки профспілка, згідно із законом, захищатиме права трудівників у разі необхід­ності в суді, органах прокуратури, через ведення діалогу з владою, органами самоврядування, керів­никами та власниками підпри­ємств.

У свою чергу, виступаючі під­тримали ідею подібних виїздів, що мають на меті як ознайомчу, так і навчально-роз’яснювальну роботу. Присутні в обох залах ак­тивно долучилися до обговорення – ставили запитання, занотовува­ли основні тези, збагнувши, що без роз’яснення деталей та тонко­щів, які стосуються укладення та правильної реєстрації колектив­них договорів, вони не застрахова­ні від порушень через незнання.

 

Профактив навчається ораторському мистецтву

Можна багато знати й уміти, але рано чи піз­но потрібно буде доводити це іншим. Керів­ництву, колегам, партнерам, друзям, рід­ним. Доводити в тому числі й словом. Та чи завжди вистачає вміння правильно вислови­ти думку, відстояти свою точку зору?

Марина Ячна

Саме для цього на базі Навчально-методичного центру профспілок, почина­ючи з 23 січня, щочетверга, впродовж восьми тижнів триватиме курс із основ пу­блічних виступів. Участь у ньому братимуть й активіс­ти профспілкової організації студентів Чернігівського на­ціонального педагогічного університету ім. Т. Г. Шев­ченка. Мета курсу, виклада­чем якого є практикуючий психолог Ірина Глушко, – за­своїти універсальні прийо­ми переконання, вдоскона­лити навички ефективного і впевненого публічного ви­ступу, уміння точно й лако­нічно викладати думки, розвинути лідерські навички.

Учасники першого семінару залишились задоволеними. Так, голова профбюро Ін­ституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Ла­заревського Чернігівського національного педагогічно­го університету ім. Т. Г. Шев­ченка Вікторія Журавель за­уважила, що їй дуже спо­добалося: «Тут немає зайвої балаканини, наукоміст­кої теорії, але дуже багато живої практики. Корисні та нестандартні вправи з ри­торики. Дуже динамічно, яскраво, креативно. Раджу ці курси колегам, друзям, знайомим».

На думку студентки хіміко-біологічного факультету Чернігівського національ­ного педагогічного універ­ситету ім. Т. Г. Шевченка Олени Скоряк, цей тренінг – фантастична річ: «Це море приємного спілку­вання, позитиву, знайом­ство з новими людьми, а головне – ефект! Раніше я боялася дивитися в очі співрозмовникові, робити паузи, уникала публічних виступів, навіть перед сво­їми ж одногрупниками. Атепер після першого ж за­няття відчуваю впевне­ність у собі і, сподіваюся, відчуватиму її й надалі».

 

Беззаконню покладено край

У Національному заповіднику «Давній Га­лич» довгий час відбувалися конфлікти між його генеральним директором Олек­сандром Береговським і членами трудо­вого колективу. Ця напружена ситуація тривала більш ніж півтора року і виріши­лася тільки нещодавно.

Сергій Лизанчук

Сьогодні важко прига­дати, коли розпочали­ся суперечки. Ймовір­но, ще восени 2012 року. Тоді, на думку О. Бере­говського, незадовільно спрацювала комісія, що про­водила оцінку майна запо­відника. Керівник безпідстав­но оголосив догану членам комісії: своєму заступникові В. І. Костишину, завідувачу відділу охорони природи, го­лові профкому М. М. Дми­трук, заступникові головного бухгалтера Л. Я. Пінкевич. Це був лише початок адміністра­тивних покарань, яким було піддано низку працівників. При цьому амбітний керів­ник постійно ігнорував тру­дове законодавство, порушу­ючи конституційні права сво­їх підлеглих.

Зокрема, було видано наказ про звільнення вже згада­ного В. І. Костишина, як за­значалося, «за систематич­не невиконання без поваж­них причин своїх обов’язків». Учому поляга­ло це «невиконання» не вказувалось. Аналогічні не­конкретні звинувачення фі­гурували в наказі про звіль­нення юрисконсульта запо­відника Г. М. Габурак.

Такі дії не були погоджені з профспілковим комітетом, що є порушенням чинного законодавства. Профком, розглянувши на своєму засі­данні це питання, не дав згоди на звільнення праців­ників. При цьому правова допомога профактивістам заповідника була надана завідувачем юридичного відділу Ради профспілок об­ласті У. Р. Гураль.

Згодом почалися протиправ­ні дії відносно голови профкому. Відділ охорони приро­ди, очолюваний М. М. Дмитрук, був відселений з адмі­ністративного приміщення в сторожовий вагончик. Марія Миронівна одержала дога­ну, на неї було підготовлено подання на звільнення. Але згоди на це не дав обласний комітет профспілки праців­ників культури (голова Б. Й. Бойчук), який взяв під захист переслідуваного профактивіста.

Протизаконні дії генераль­ного директора тривали й надалі. Було видано наказ про звільнення 58 праців­ників у зв’язку із скорочен­ням їх посад та подані від­повідні документи до цен­тру зайнятості. Члени трудо­вого колективу заповідника направили скарги, зокрема й до Міністерства культури України, яке здійснює фі­нансування заповідника, а також уклало контракт з його генеральним директо­ром. О. Береговському три­валий час удавалося дезін­формувати міністерських чиновників про ситуацію, що склалася в заповіднику.

Після звернення членів ко­лективу депутат ВРУД. М. Шлемко виступив з трибуни парламенту з від­повідним запитом до Мініс­терства культури України щодо наведення порядку в заповіднику «Давній Га­лич». Ітакі дії мали пози­тивний відгук.

Комісія міністерства прибу­ла в заповідник. Наслідком її роботи стало скасування наказів про звільнення пра­цівників. Але О. Берегов­ський так і не виконав рі­шення міністерства.

Працівники, яким загрожу­вало звільнення, звернули­ся з позовними заявами до Галицького районного суду. Суд поновив їх на роботі.

Крім адміністративних пору­шень, О. Береговський здій­снював значні фінансові зловживання. Правоохорон­ні органи встановили факт розтрати 218 тис. грн бю­джетних коштів. Було пору­шено кримінальну справу. 20 грудня 2013 року Галиць­кий районний суд оголосив вирок. За зловживання О. Береговського засуджено на 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки. Анаказом Міністерства культури України його було звільнено з посади керівни­ка заповідника.

09.02.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання