« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Н а порозі самостійного життя

Н а порозі самостійного життя

 На засіданні Моло­діжної ради Федера­ції профспілок Кіро­воградської області обговорювалася болю­ча проблема безробіт­тя серед молоді.

Людмила Дяченко,

Марія Іванова

Члени Молодіжної ради не тільки констатують про­блеми на ринку праці, а й співпрацюють з обласним центром зайнятості, вно­сять пропозиції щодо заходів, спрямованих на працевлаштуван­ня, насамперед випускників на­вчальних закладів, студентів під час канікул.

Які кроки робить обласний центр зайнятості для сприяння працевлаштування молоді? Як за­значив в. о. директора центру за­йнятості Юрій Слоневський, служ­ба працює за двома напрямами: за­побігання безробіттю та працевла­штування молодих людей. Пер­ший напрям реалізується за раху­нок профорієнтаційної роботи. Цього року 35 тисяч осіб, серед яких і молодь, було охоплено цими заходами. На допомогу учням, учителям і батькам у школах пра­цюють близько 300 терміналів, де­монструються відеоролики про різні професії. Все спрямовано на те, аби до закінчення школи дити­на могла усвідомлено обрати май­бутню професію. Завдяки тому, що в поточному році роботодавці на­дали 32 тисячі вакансій, понад 6 тисяч молодих людей змогли влаштуватися на роботу. Рівень працевлаштування молоді стано­вить 34%.

За словами голови студпрофко­му Кіровоградського педагогічно­го університету, заступника голо­ви Молодіжної ради ФПО Сергія Бойка, із працевлаштуванням ви­пускників комерційних факульте­тів проблем немає (у педуніверси­теті працює спеціаліст, який за­ймається направленням на робо­ту). А от із державниками… На­вчальний заклад уклав договори на працевлаштування з сусідніми областями, але як вони беруть на роботу? На таких умовах, які не можуть влаштувати випускників. Наприклад, дають 8 годин в одно­му селі і 8 – в іншому. Що в такому випадку робить молода людина? Повертається з нереалізованим на­правленням додому. Цю проблему треба вирішувати. «Ще не налаго­джено належної співпраці з під­приємствами, установами, які б заздалегідь готували й добирали для себе кадри, – вважає Сергій Бойко. – Раніше така практика була. Відділи освіти, підприєм­ства вибирали дітей, давали їм на­правлення на навчання, навіть стипендію платили, їх представ­ники приїздили на вручення ди­пломів. Тоді молода людина почу­валася потрібною. Сьогодні перші кроки такої співпраці з підприєм­ствами роблять технічні виші – вже з третіх курсів студентів під час практики зараховують у май­бутні кадри».

Каменем спотикання на шляху до роботи стає брак досвіду у моло­дої людини. А де ж вона має його набути? Тож у пригоді стає облас­на цільова програма працевлашту­вання молоді Кіровоградської об­ласті на 2012–2015 роки, яка перед­бачає працевлаштування дітей у вільний від навчання час. Пред­ставила її начальник відділу з пи­тань молодіжної політики управ­ління молоді та спорту облдержад­міністрації Ірина Глобенко.

Нині ОДА разом із членами торгово-промислової палати, а це успішні підприємства, готують но­вий проект «Школа молодого біз­несмена». До школи відбирати­муть кращих студентів, які готові працювати в області. Зараз прохо­дить анкетування серед студентів і потенційних роботодавців із тим, аби визначити напрями для ви­вчення і почути думку керівників. Кінцева мета школи – допомогти молоді утвердитися в житті, а також підібрати кадри для підприємств.

 

 Сільським трудівницям– кращу долю

  Сергій Лизанчук

Великий резонанс ви­кликала конферен­ція, яка зібрала сіль­ських жінок – членів профспілки працівників аг­ропромислового комплек­су з усіх регіонів України, що відбулася за підтримки Міжнародного профспіл­кового об’єднання IUF та Американського центру солідарності.

Уїї роботі взяли участь На­ціональний координатор МОП в Україні Сергій Сав­чук, сільські та селищні го­лови Київської області, інші відповідальні працівники. Зі вступним словом на кон­ференції виступив голова ЦКпрофспілки працівників АПК Ігор Сопелкін.

Голова Жіночого комітету ЦК галузевої профспілки та голови обласної ради профспілки працівників харчової та переробної промисловості Івано-Франківської області Надія Бур­лака повідомила, що в Україні 8 мільйонів жінок мешкають у сільській міс­цевості. Їхня доля вкрай не­легка. Жінки не можуть за­хистити законне право на землю, працюють і вихову­ють дітей у складних побу­тових умовах. До того ж 36% сільських родин в Україні живуть за межею бід­ності. Можливості для розвитку осо­бистості сільської жінки вкрай обмежені.

Учасники конференції не лише констатували факти, а й говорили про розроблення тендерної стратегії, яка знайшла відображення в підсумковому документі «Про положення сільських жінок-трудівниць». Уньо­му наголошується, що за­побігти руйнації села мо­жуть лише спільні дії профорганізацій і сільських осе­редків небайдужих людей за активної співпраці з пар­ламентарями, інвесторами та органами місцевого са­моврядування.

Учасники конференції по­становили надіслати від­повідні звернення до Вер­ховної Ради, Уряду і Пре­зидента України, аби при­вернути увагу посадовців найвищого рівня до бага­тьох гострих проблем.

Документи, вироблені на конференції, спрямовані на вирішення гендерних проблем сільських жінок-трудівниць, створення для них рівних можливостей для доступу до наявних ро­бочих місць, рівної оплати праці, належних виробни­чих і побутових умов.

 

 

 На захисті прав людини

  Нещодавно з нагоди Міжнародного дня захисту прав людини за ініціативи проф­спілок області в Чернігівському інституті ім. Героїв Крут (МАУП) відбувся круглий стіл на тему: «Проблеми соціально-правового захисту прав людини в Україні».

  Вероніка Приходько

З доповідями на цю надзвичайно актуаль­ну тему виступили представники профор­ганізацій, головного управ­ління юстиції у Чернігівській області, лідери громадських організацій, а також викла­дачі та студенти цього вузу.

Відкрили круглий стіл за­ступник голови Федерації Петро Чорнорот та дирек­тор підприємства «НМЦ» профспілок Ірина Дорожкі­на. Учасників круглого столу привітав у навчальному за­кладі доцент кафедри «пра­вознавства» ЧІМАУП, кан­дидат юридичних наук Ми­хайло Войцеховський. Поді­бні круглі столи профспілки проводять уже третій рік.

Уході зібрання прозвучали виступи за такими темами, як «Своєчасна і гідна заробіт­на плата – конституційна гарантія на гідне життя» (зав. відділом соціально-економічного та правового захисту Федерації профорганізацій області Тамара Назіна), «Проблеми дотримання економічних та соціальних прав в Україні на сучасному етапі» (вик. директор Черні­гівського громадського комі­тету захисту прав людини Віктор Тарасов), «Роль і міс­це Уповноваженого Верхо­вної Ради України з прав лю­дини в юридичному меха­нізмі закріплення прав лю­дини» (голова ГО«М’АРТ», член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Буров) та ін.

Учасники круглого столу були майже одностайними в тому, що декларувати пра­ва та забезпечувати їх вико­нання – різні речі. Щодо першого чинника, то тут Україна не пасе задніх. Од­нак у сфері забезпечення та реалізації прав людини іс­нує чимало проблем. Слід зауважити, що цей захід став заключним у Міжна­родній кампанії «16 днів проти насильства», що три­вала в Україні та світі з 25 листопада до 10 грудня і до якої щороку долучається Чернігівщина.

 

 

 У рамках соціального діалогу

  Федерація профспі­лок області прове­ла у Красилівсько­му районі навчання керівників підприємств, установ, організацій, проф­спілкового активу, відпові­дальних за охорону праці, працівників бухгалтерій, ко­місій із соціального страху­вання з тимчасової втрати працездатності, у яких узя­ли участь загалом 250 осіб.

На заході виступив голова Красилівської РДА Петро Ар­сенюк, який у своєму виступі розповів про соціально-економічне становище в ра­йоні. Крім того, у навчанні взяли участь голова Краси­лівської районної ради Ва­силь Ходак, голова ФПОГен­надій Харьковський, перший заступник начальника ГУПенсійного фонду України в області Марія Квятківська, начальник реєстраційної служби головного управлін­ня юстиції в області Оксана Мустафіна, заступник дирек­тора із навчальної роботи, керівник комплексу з охоро­ни праці підприємства «НКЦ «Побужжя» ФП області – головний технічний інспек­тор праці ФП області Олег Сковородніков.

Учасників семінару поін­формували про особливості колективно-договірного ре­гулювання в області, озна­йомили з порядком реє­страції прав власності на житло, говорили про комер­ційну нерухомість і земель­ні ділянки, а також про го­ловні аспекти та новини в пенсійному законодавстві, у сфері охорони праці тощо.

Вів навчання голова ради з координації діяльності профорганізацій Красилів­ського району Микола Галиш.

 

 

28.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання