« на головну 18.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Молодь і трудове право

Молодь і трудове право

Наприкінці лис­топада на Мико­лаївщині відбувся перший правовий турнір профспіл­кової молоді під гаслом «Молодь і трудове право», організований Миколаївською облпрофрадою та відділенням Наці­ональної служби посередництва і примирення в Миколаївській області.

Анна ШАРОВА

завідувач відділу з соціально-економічних питань Миколаївської облпрофради

Участь у турнірі взя­ли представники молодіжних рад облпрофради та га­лузевих обласних профорганізацій, молоді профактивісти підпри­ємств та установ Микола­єва. Вони зібралися помірятися силами у своїх знаннях щодо норм трудо­вого законодавства, а та­кож перевірити свою уважність та здатність швидко впоратися із різ­ними завданнями.

Модераторами заходу виступили начальник від­ділення НСПП в області Оксана Євченко та завідувач відділу з соціально-економічних питань облпрофради Анна Шарова.

Перед початком зма­гань учасники сформува­ли три команди, після чого модератори вдалися до техніки «відкритого» мікрофона: всім присут­нім було надано слово для того, щоб відрекомендува­тися та висловити свої очі­кування від турніру. Це сприяло пожвавленню спілкування та неабияк згуртувало команди.

У рамках турніру відбу­лося чотири конкурси, що передбачали виконання різнопланових завдань упродовж визначеного часу. Так, у конкурсі «Тес­тові завдання» учасники пригадували основні по­ложення Закону України «Про порядок вирішення колективних спорів (кон­фліктів)». Конкурс «Юри­дичний пазл» виявив, хто краще пам’ятає зміст окремих статей законів України «Про професійні спілки, їх права та гаран­тії діяльності», «Про опла­ту праці» та «Про порядок вирішення колективних спорів (конфліктів)». Під час конкурсу «Юридична клініка» учасники спробу­вали застосувати норми трудового законодавства у запропонованих кон­кретних ситуаціях. І врешті-решт, «Брейн-ринг» дав можливість пе­ревірити знання профспіл­кової молоді основних по­ложень Кодексу законів про працю України.

Оцінювали конкурси та визначали переможців чле­ни почесного журі, до якого увійшли заступник голови облпрофради Любов Они­щенко, заступник началь­ника відділення НСПП Світлана Загребайленко, завідувач відділу з органі­заційних питань облпроф­ради Надія Коколова.

За результатами турні­ру всі учасники отримали призи.

Як показало підбиття підсумків, захід повністю виправдав очікування як його організаторів, так і учасників, адже дозволив реалізувати одразу де­кілька важливих завдань: підвищення правової осві­ти молоді – через отриман­ня у цікавій незвичній формі нових знань у сфері трудового права; презен­таційне – як для галузей та окремих підприємств, що делегували учасників, так і для організаторів – облпрофради та відділен­ня НСПП; комунікативне та консолідуюче – через можливість профспілко­вій молоді поспілкувати­ся та поділитися набутим досвідом.

 

ІСТОРІЯ І СУЧАСНІСТЬ

До 65-річчя об’єднання профспілок області ви­йшла у світ книга «Профспілки Хмельниччини: історія і сучасність».

 

Валерій МАРЦЕНЮК

Її автори – професор Хмель­ницької гуманітарно-педаго­гічної академії, заслужений працівник культури України, член Національної спілки журналістів України Петро Слободянюк і відомий на Хмельниччині та за її межа­ми журналіст, колишній ре­дактор обласної профспіл­кової газети «Позиція», член Національної спілки журна­лістів України Петро Шкро­бот. Книга вийшла за редак­цією голови Федерації профспілок Хмельницької області Геннадія Харьков­ського.

Книга містить 5 розділів, у яких висвітлюються сторінки історії та сьогодення проф­спілкового руху на Хмель­ниччині. Характерним для книги є те, що її автори про­йшли історичними профспіл­ковими путівцями Поділля – від перших страйкових комі­тетів і страхових кас 70–80 років ХІХ століття до ство­рення об’єднання профспі­лок області у 1948 році, його роботи. До слова, важливою віхою у профспілковому русі стало утворення у 1990 році Федерації профспілок Хмельницької області, яка стала правонаступником Хмельницької облпрофради.

Автори наголошують, що нині немає іншого ефектив­ного шляху зміцнення проф­спілок, ніж обов’язкове ви­конання рішень колегіаль­них профспілкових органів, солідарність, посилення са­моконтролю і самодисциплі­ни, копітка щоденна робота з людьми, залучення моло­ді, створення профорганіза­цій у малому та середньому бізнесі.

Допомогти словом і ділом кожному членові профспіл­ки – обов’язок кожного профспілковця, кожного профспілкового комітету, кожного профорганізатора. Потрібно на істотно вищий рівень підняти кадрову, ін­формаційну роботу.

До 65-річчя об’єднання профспілок області ви­йшла у світ книга «Профспілки Хмельниччини: історія і сучасність».

 

ПРОФЛІДЕРИ ВІДВІДАЛИ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ-ІНВАЛІДІВ

Чернігівський обласний центр соціальної ре­абілітації дітей-інвалідів – заклад унікальний для України. Його було створено 1996 року і за час існування тут накопичено колосальний досвід, зібрано методики, фахівців, апарату­ру, що творять дива. Саме тому на базі Центру нещодавно відбувся семінар голів первинних профспілкових організацій, голів і членів ко­місій з питань культурно-масової, спортивної роботи та оздоровлення Чернігова.

Вікторія СИДОРОВА

Семінар відкрив заступник голови Федерації профспіл­кових організацій Чернігівської області Петро Чорнорот. Темою цієї традиційної зустрічі була підготовка перви­нок Чернігова до новорічних свят. Нові концертні про­грами, фестивалі та казкові вистави анонсували началь­ник рекламного відділу Чернігівського обласного ака­демічного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шев­ченка Сергій Чоботок і головний адміністратор Чернігів­ського Молодіжного театру Алла Баєва.

Про новорічні подарунки для дітей та реальні можли­вості оздоровитися у санаторіях України під час зимових свят докладно розповіла директор міського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Віта Бахмацька.

Центр «Відродження» розширюється

Цією інформацією зацікавилися також директор Облас­ного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Ва­силь Пасічник і голова профкому Лариса Потапова, адже профорганізація, що діє у цьому закладі, доволі численна та активно працює.

За словами директора Центру, кандидата медичних наук, заслуженого лікаря України Василя Пасічника, що­року реабілітацію у закладі проходять 1200–400 дітей- інвалідів з усіх районів нашої області. Надзвичайно приємно, що цього року можливості Центру значно розширилися, адже влітку був введений в експлуатацію новий спальний корпус – стаціонарне відділення на 65 ліжок для цілодобового перебування дітей із батьками.

Важливо, що для кожної дитини тут розробляють інди­відуальну програму реабілітації відповідно до її стану та з урахуванням потреб її родини. В основу реабіліта­ційного процесу покладено модель «Тандем-партнер­ство», яка має на меті залучати батьків опановувати ази реабілітації, аби вони могли допомагати своїм дітям вдома після завершення курсу оздоровлення у Центрі.

Під час семінару його учасники та профспілкові лідери відвідали кімнати, де відбуваються індивідуальні та гру­пові заняття з Монтессорі-терапії, кабінети логопедичної корекції, психологічного розвантаження (так звана «сен­сорна кімната»), творчі майстерні (приміром, для рукоділля, дерево­обробки, художньої ке­раміки), залу для му­зичних занять і хорео­графії, комп’ютерний клас тощо.

Мета діяльності Центру – інтеграція дітей з осо­бливими потребами у суспільство, аби вони могли відвідувати зви­чайні садочки та шко­ли, здобувати профе­сію, розвивати свої та­ланти, а головне – по­чуватися повноцінними членами суспільства.

15.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання