« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Підприємство гірської глибинки: реалії сьогодення

Підприємство гірської глибинки: реалії сьогодення

У травні 2011 року на профспілкових зборах Василя Мадара було обрано головою пер­винної профорганізації ДП «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання». Колись процвітаюче підприємство в гірському селищі Дубове у Тячівському районі пережива­ло складні часи. Керівництво підприємства продовжувало його знищення шляхом де­монтажу цілих цехів і дільниць з метою продажу на металобрухт. Заборгованість із за­робітної плати становила близько 700 тис. грн. Аби припинити це свавілля, профком почав бити на сполох у всі можливі інстанції.

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи

Закарпатської обласної ради профспілок

На захист первинки, яка обстоювала права та інтереси працівників, ста­ли Професійна спілка авіабудівників України (голова Ярема Жугаєвич) та Закарпат­ська обласна рада проф­спілок (голова Іван Ко­роль), які порушували різ­ні питання життєдіяль­ності підприємства, його профспілкової організації перед Кабміном, Держав­ним концерном «Укробо­ронпром», обласною про­куратурою, іншими струк­турами. За ініціативи го­лови первинки Василя Ма­дара про існуючі пробле­ми, протистояння керівни­цтва і профкому підприєм­ства писали різні ЗМІ, в тому числі профспілкові видання.

Завдяки реагуванню ви­щих органів ситуацію вда­лося дещо покращити. Було погашено заборгова­ність із заробітної плати, прийнято колективний до­говір, від укладання якого адміністрація тривалий час ухилялася, і т. ін. Врешті-решт у відставку пішов керівник підприєм­ства Андрій Шаров, а ви­конуючим обов’язки ди­ректора призначений Іван Дзябко, який раніше пра­цював на підприємстві.

Нині адміністрація і профком діють в одній зв’язці, намагаючись вирі­шувати злободенні соціально-економічні питання. За попередньою домовле­ністю з Державним кон­церном «Укроборонпром» найближчим часом буде повністю погашено забор­гованість із заробітної плати, яка знову виникла за часів колишнього ке­рівництва. В стадії вико­нання низка замовлень, що забезпечує роботою трудовий колектив. Ве­дуться переговори щодо нових замовлень на 2014 рік.

Можливо, нарешті ви­рішиться і надзвичайно важливе для профоргані­зації питання про перера­хування профспілкових внесків, які з грудня 2012 року адміністрація взага­лі не перераховувала профкому. Загальна сума боргів становить 32,2 тис. грн. Із цього питання ад­міністрація та профком ДП «Закарпатське верто­літне виробниче об’єднання» направили листа начальнику управління авіаційної промисловості ДК «Укроборонпром» Ген­надію Янулю. Сподіває­мось, що крапку в цій іс­торії зрештою буде по­ставлено…

Голова профкому Ва­силь Мадар, незважаючи на важкий фінансово-економічний стан підпри­ємства, налаштований оптимістично. Адже голо­вне, що для нинішнього керівника підприємства Івана Дзябка, як і для профкому, вирішення ви­робничих і соціально-економічних питань, тур­бота про перспективу під­приємства – першочерго­ві завдання.

 

 

 Шляхи до карпатської нафти

 НГВУ «Надвірнанафтогаз», яке входить до структури ПАТ «Укрнафта», провадить свою ді­яльність на території чотирьох районів Івано-Франківщини – Надвірнянського, Косівського, Богородчанського, Рожнятівського, а також Ви­жницького району Чернівецької області.

Сергій Лизанчук

За словами начальника НГВУ «Надвірнанафтогаз» Воло­димира Чуприни, добувати «чорне золото» та блакитне паливо доволі складно, адже поклади нафти та газу залягають на значних глиби­нах. У свою чергу об’єкти підприємства розташовані у важкодоступних місцях – на гірських схилах і хребтах, та ще й доволі далеко від осно­вної виробничої бази.

Найперспективнішим родо­вищем у Надвірнянському нафтопромисловому районі нині є Микуличинське. Воно розташоване на території Яремчанської міської ради та Косівського району. В пе­ріод проведення дослідно-промислової розробки на родовищі здано в експлуата­цію кілька свердловин, спо­руджено продуктопровід і вирішено питання повної утилізації нафтового газу. Крім нарощування видобут­ку, тут чимало зроблено й для створення належних умов праці та відпочинку працівників. Нещодавно здано в експлуатацію службово-побутовий комп­лекс, який складається з гур­тожитку на 44 місця, їдальні та допоміжних споруд. Тут забезпечено комфортні умо­ви для роботи і відпочинку нафтовиків. За кошти ПАТ «Укрнафта» зводять та ре­монтують дитсадки, школи, клуби, лікарні. Товариство спрямовує свої фінанси і на газифікацію багатьох сіл. Зо­крема, в Надвірнянському районі споруджують Битків­ську ЗОШ І–ІІІ ступенів, по­логовий будинок та інші об’єкти. За участю товари­ства минулого року побуду­вали газопровід та водогін у с. Пасічна, а в с. Битків уста­новлено газопровід та об­ладнано системою автоном­ного опалення місцеву лі­карню. НГВУ «Надвірнанаф­тогаз» обслуговує 44 мости й десятки кілометрів доріг – власним коштом їх ремон­тує, відновлює після пове­ней, паводків, зсувів тощо.

Упродовж 2013 року за рі­шенням Правління ПАТ «Укрнафта» НГВУ «Надвірна­нафтогаз» надало сільським та селищним радам району допомогу матеріалами, ав­тотранспортом та іншими механізмами. Слід зазначи­ти, що НГВУ «Надвірнанаф­тогаз» зміцнює свою вироб­ничу базу, впроваджує но­вітні технології видобування вуглеводнів і є одним з най­більших в області наповню­вачів бюджетів усіх рівнів.

 

 

Творче поповнення

Віталій Копиш

обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України

У Чернігівському технікумі транспорту та комп’ютерних технологій відбулася радісна подія – презентація груп нового набору. Цей захід, який орга­нізував і провів профспілковий комітет технікуму, за­вжди проходить незвично і цікаво, адже навчальний заклад відомий своїми талановитими студентами. Першокурсники вже мали змогу адаптуватися в ново­му для них середовищі, потоваришувати між собою і вступити до лав профспілки. А презентація груп ново­го набору дозволила ще й показати себе, продемон­струвати таланти і здібності.

Кожен виступ відзначався оригінальністю й актор­ською майстерністю. Найкращими в мистецтві само­презентації були визнані студенти спеціальності «Об­слуговування і ремонт автомобілів і двигунів» (група АД-1304). Інших учасників заходу відзначили в різних номінаціях. Здивувала й порадувала своїм виступом і новостворена команда КВК технікуму.

Керівники груп нового набору урочисто пообіцяли зро­бити з новобранців гідних студентів, а ті, в свою чергу, дали «Клятву першокурсника». Всі учасники студент­ського свята отримали подарунки, які їм вручила голова первинної профспілкової організації Лариса Попович.


Молоді потрібні житло і робота

Днями відбулася семінар-нарада членів молодіжної ради ФПО. З молодими профактивістами поспілкува­лись голова молодіжної ради Жанна Арсенічева, голо­ва ФПО Микола Шершун, директор Рівненського регі­онального управління державної спеціалізованої фі­нансової установи «Державний фонд сприяння моло­діжному житловому будівництву» Сергій Пандрак, провідний спеціаліст із питань соціально-економічного захисту ФПО Ніна Скорик та голова КС «Довіра» Ольга Ігнатьєва.

Голова ФПО, зокрема, наголосив на тому, що досвід старшого покоління в поєднанні з енергією молоді сприятиме вирішенню їхніх наболілих проблем.

Директор регіонального управління «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівни­цтву» розповів про умови, за яких молода людина може побудувати, придбати у власність чи взяти в оренду житло.

Молоді профактивісти поділилися досвідом роботи, обговорили плани на майбутнє, визначили завдання на наступний рік, а також підписали «Резолюцію мо­лодіжної ради ФПО про механізми реалізації права на житло для молоді в Україні». Відзначили й кращих – їм Микола Шершун побажав подальших успіхів і вручив подяки та грошові премії.

Прес-служба ФПО

08.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання