« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Профспілкове навчання – запорука успіху

Профспілкове навчання – запорука успіху

Насиченим виявився жовтень для Зонального навчально-методичного центру Дніпропетровського облпрофоб’єднання. Про деякі заходи – у нашому матеріалі.

Ніна Кушніренко

заступник директора з навчальної роботи ЗНМЦ

Молодіжний форум

4–6 жовтня у ЗНМЦ від­бувся IV обласний форум молоді Профспілки мета­лургів і гірників України, який зібрав понад 70 осіб. Присутні обговорили шляхи реалізації моло­діжної політики в держа­ві, накреслили плани на майбутнє.

Для учасників форуму працювали різноманітні секції та інтерактиви. У вільний час профспілкові активісти відвідали моло­діжний театр «Камерна сцена», провели вечір від­починку «Пісня в колі друзів». Такі форуми над­звичайно важливі, адже тут обмінюються досві­дом, зав’язуються цікаві знайомства, народжують­ся нові ідеї та проекти.

Міжнародний семінар

Представники Проф­спілки працівників вугіль­ної промисловості Украї­ни і Білоруської профспіл­ки працівників хімічної, гірничої та нафтової галу­зей промисловості взяли участь у семінарі, що від­бувся 7–10 жовтня під гас­лом «Безпека і гігієна пра­ці на шахтах. Конвенція Міжнародної організації праці № 176». У заході взя­ли участь 14 представни­ків Білхімпрофспілки на чолі із заступником голо­ви профспілки Валерієм Титовим і 16 профспілко­вих працівників Укрвугле­профспілки на чолі із за­ступником голови В’ячеславом Мосендзом.

Круглий стіл

Розпочався семінар із круглого столу на тему «Гідна праця – основа гід­ного життя для всіх», під час якого учасники узго­дили спільні кроки щодо подальшої діяльності профспілок відповідно до вимог сьогодення та ухва­лили спільну заяву на під­тримку загальної програ­ми Міжнародної організа­ції праці «Гідна праця для всіх».

Тема обговорення «Ні – найманій праці» виявила­ся ключовою в ході семі­нарських занять. Зазнача­лося, що нині спостеріга­ється тенденція, коли де­далі частіше постійні ро­бочі місця роботодавці за­мінюють найманими ро­бочими місцями, тим са­мим зменшуючи витрати на зарплату та ухиляю­чись від гарантій трудо­вих прав.

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов пропо­нує такий вихід із цього становища: «В умовах ле­галізації тристоронньої зайнятості доцільно за­провадити жорстку регла­ментацію застосування аутсорсингу в рамках дії Закону України «Про за­йнятість населення». До­свід профспілки вугільни­ків щодо укладення тристоронніх угод між проф­спілкою, компанією-аутсорсером і підприєм­ством доцільно викорис­товувати на рівні націо­нального законодавства та в міжнародних стан­дартах».

Застосування інтерак­тивних форм навчання у поєднанні з лекціями, а та­кож безпосередня участь кожного учасника в диску­сіях, роботі в групах спри­яли зростанню ефектив­ності навчання. Заступник керівника департаменту охорони праці – головний технічний інспектор праці ФПУ Валентин Маціяшко виступив перед слухачами з інформацією про міжна­родні норми та стандарти, розповів про основні Кон­венції МОП про безпе-ку та гігієну праці на шахтах.

Закордонні гості

Білоруська делегація 9 жовтня відвідала одне з підприємств ВАТ «Павло­градвугілля», де ознайоми­лася з умовами безпеки і гігієни праці на шахті. Зго­дом у територіальному ко­мітеті Дніпропетровської обласної організації Укрвуглепрофспілки від­булося обговорення питань діяльності профспілок щодо захисту трудових прав та інтересів трудящих. Адже з кожним роком усе більше й більше наймані працівники стикаються з певним ризиком дістати травми, неприпустимим є високий рівень смертей на виробництві серед найма­них працівників.

Проблема загострю­ється через те, що тристо­ронні відносини не визна­чають, хто конкретно несе відповідальність за збереження здоров’я та безпечні умови праці та­ких працівників. У між­народній практиці маємо чимало прикладів, коли агентства не передбача­ють сплату штрафів і компенсацій травмова­ним працівникам, а іноді просто закривають біз­нес, уникаючи відпові­дальності.

Учасники семінару од­ностайно дійшли висно­вку, що саме на міжнарод­ному рівні доцільно уре­гульовувати такі питан­ня, як право працівника на об’єднання у профспіл­ки, механізм ведення ко­лективних переговорів в умовах застосування на­йманої праці і право проф­спілок на ведення тристо­ронніх переговорів.

Результати роботи

Підбиваючи підсумки, учасники семінару одно­стайно вважають, що прі­оритетною формою трудо­вих відносин мають зали­шатися стандартні трудо­ві відносини зі стабільною зайнятістю без дискримі­нації в оплаті й охороні праці та здоров’я.

Перебуваючи в Дніпро­петровську, гості відвіда­ли Державний академіч­ний театр опери і балету, здійснили екскурсію міс­том та ознайомилися з ви­ставковим комплексом Національного центру ае­рокосмічного виховання молоді. Ось таким насиче­ним і цікавим видався по­чаток навчального року в ЗНМЦ.

 

Ярмарок професій

Валерій Марценюк

У Волочиському районному Будинку культури «Гар­монія», що на Хмельниччині, для учнів загальноос­вітніх шкіл провели ярмарок професій. Організував захід місцевий центр зайнятості, очолюваний Олек­сандром Скибою, спільно з управлінням освіти, мо­лоді та спорту райдержадміністрації (очільник Алла Плотнікова).

Учасники зібрання – учні дев’ятих, одинадцятих кла­сів, майбутні студенти, їхні батьки й учителі – позна­йомилися з умовами вступу до вишів, професійно-технічних начальних закладів; переглянули презен­таційні фільми про свята та будні навчальних закла­дів, побачили аудиторії, бібліотеки на електронних носіях, читальні та актові зали тощо.

Аналогічні ярмарки провели в Старокостянтинові, Дунаївцях, Городку, Красилові та в інших містах ра­йону. До слова, в ярмарках професій узяли участь профспілкові активісти. Зокрема, в Старокостянти­нові перед учасниками зібрання виступив голова учнівського профкому Чемеровецького медичного коледжу Андрій Гаєвський, який розповів про спіль­ну роботу адміністрації коледжу, профкому, учнів­ського самоврядування з підготовки майбутніх ме­диків.


Виїзний семінар

Ольга Лобарчук

Чотири роки профспілковий актив освітян Дрогобича підтримує дружні й ділові контакти з колегами за­карпатського міста Мукачеве. «Взаємовигідно обмі­нюємося місцями відпочинку, – розповідає голова Дрогобицької міської організації Олег Гук. – Наші спілчани залюбки відпочивають в учительському пансіонаті курортного селища Шиян, що славиться своєю мінеральною водою, відряджаємо дітей у ди­тячу оздоровницю, що діє в гірській закарпатській Лісарні, а сусіди приїжджають у Дрогобич і труска­вецький учительський профспілковий пансіонат «Пролісок».

Нещодавно 30 голів первинних профспілкових орга­нізацій міста Каменяра побували на виїзному семі­нарі на Закарпатті: підбили підсумки, обмінялися до­свідом роботи за час оздоровчого літа–2013. Із допо­відями виступили голови міських профорганізацій Олег Гук і Христина Михайлова. Вони відповіли на запитання профлідерів, які переважно стосувалися оформлення документації, деяких правових нюан­сів, пов’язаних із Фондом соцстраху, тощо.

«Цьогоріч для 25 голів первинних профорганізацій нам вдалося організувати одноденний вояж на тер­мальні води в Косино Берегівського району Закар­паття, – додає Олег Гук. – Це був активний відпочи­нок, оздоровлення і нагорода людям, які роками на громадських засадах працюють на благо своїх спіл­чан. Це також своєрідний подарунок міської органі­зації профспілки своїм активістам на старті нового навчального року і до дня професійного свята».

13.11.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання