« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Профактивісти серед освітян

Профактивісти серед освітян

Більше 400 моло­дих педагогів Дні­пропетровщини цього року впер­ше переступили поріг навчальних закладів у ново­му статусі – вчи­теля, вихователя.

Віктор Коврига

завідувач прес-центру

Дніпропетровського облпрофоб’єднання

Свої перші кроки на нелег­кій освітянській ниві зро­били нещодавно й Інна Го­ряна, Анна Сувіт, Олена Руднєва, Наталка Литов­ченко і Юлія Полякова. Після за­кінчення Криворізького педінсти­туту вони працюють в сільських школах Апостолівського, Широ­ківського, Нікопольського районів та м. Марганця. Дівчата виклада­ють математику, фізику й інфор­матику, тобто предмети дуже за­требувані на сьогодні. Намагають­ся виховувати в учнів любов до точних наук. І це їм, мабуть, вда­ється, бо розповідають про свої враження від перших уроків з ен­тузіазмом.

Разом з іншими колегами всі вони взяли участь у вже традицій­ному, VІ форумі молодих педаго­гів, що відбувся 29 жовтня у театрі ім. Горького. Учасників заходу від імені організаторів тепло привіта­ли голова обкому профспілки осві­тян Галина Бєлікова, начальник управління департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ва­лентина Середня, заступник голо­ви облпрофоб’єднання Юрій Чер­нов, представники педагогічних навчальних закладів.

«Освітянська профспілка, – за­значила Галина Бєлікова, – не лише приділяє велику увагу про­фесійному та духовному станов­ленню молодих вчителів, піклу­ється про створення для них на­лежних матеріально-побутових умов, а й залучає їх до профспілко­вої діяльності. Саме в молоді вона вбачає свій резерв і своє майбутнє. І дуже важливо, що вже чимало учасників попередніх форумів ста­ли сьогодні профактивістами. Мо­лоді педагоги беруть активну участь у діяльності молодіжних рад облпрофоб’єднання та галузе­вих профорганізацій».

А проблемні питання сьогодні виникають майже щодня. Проф­спілка освітян, зокрема, била на сполох із приводу дефіциту в бю­джетах коштів на оплату праці на­прикінці нинішнього року. І ось уряд, як поінформувала Галина Бєлікова, нарешті відреагував на ці вимоги й виділив необхідні ко­шти на зарплату освітянам у лис­топаді – грудні. Ця добра звістка напевне додала учасникам заходу позитивних емоцій.

Зворушив усіх і виступ відмін­ника освіти України, колишнього директора школи Віри Лисенко, яка віддала педагогічній праці піввіку свого життя. Вона заклика­ла молодь не лякатися перших труднощів, сміливо долати пере­шкоди, знаходячи спільну мову із своїми учнями. «Любіть не себе в професії вчителя, а насамперед своїх вихованців. Тоді й успіхи бу­дуть», – висловила напутні поба­жання молодим колегам ветеран педагогічної ниви.

Як же прийшли вони, ці успіхи, зокрема, до молодого вчителя істо­рії та права Видвиженівської ЗОСШ Новомосковського району Костян­тина Чорного, одного з представни­ків учительської династії? Незва­жаючи на невеликий стаж (лише 3 роки), завдяки наполегливості й старанню він уже встиг завоювати авторитет серед учнів та старших колег. Довірили йому бути й одним з ведучих цього заходу. На форумі Костянтин був серед переможців організованого обкомом профспіл­ки конкурсу творчих робіт «Форму­ла успіху молодих педагогів». Піс­ля оголошення його підсумків лау­реати під оплески присутніх отри­мали дипломи та призи.

Крім того, програма форуму пе­редбачала ознайомлення молодих фахівців з їхніми правами й обов’язками, гарантіями соціально-економічного та правового захис­ту, перспективами підвищення пе­дагогічної кваліфікації. Всі вони отримали спеціально підготовлені збірники документів нормативно-правового характеру з питань тру­дових відносин, зарплати, що на­певне стануть їм у пригоді.

 

Профспілкові уроки для майбутніх спілчан

Віталій Копиш

заступник завідувача навчального відділу підприємства

НМЦ Федерації профспілкових організацій Чернігівської області

Кілька років тому Навчально-методичний центр профспі­лок спільно з облас­ними галузевими профорганізаціями започат­кували проведення профспілкових уроків для учнів професійно-технічних навчальних закладів. З цією метою навчальний відділ цен­тру підготував презента­цію та методичний по­сібник, який буде вико­ристовуватися при про­веденні занять.

Перші семінари відбу­лися в Сокиринському професійному аграрно­му ліцеї та Чернігівсько­му професійному ліцеї залізничного транспор­ту. Організували та про­вели уроки голови учнів­ських профкомів на­вчальних закладів. Ці­льова аудиторія – учні перших курсів, яким ще не знайоме саме поняття «профспілка» і які ма­ють отримати цю інфор­мацію безпосередньо від профлідерів. За задумом організаторів навчання, в майбутньому це допо­може сьогоднішнім учням зробити свідомий вибір на користь член­ства в профспілках у до­рослому житті.

З інформації виклада­чів майбутні спілчани дізналися про місце і роль профспілок у мину­лому та на сучасному етапі, основні функції, напрями та методи їх ді­яльності, зокрема щодо контролю за дотриман­ням законодавства про працю неповнолітніх. У листопаді ще кілька професійно-технічних на­вчальних закладів про­ведуть подібні профспіл­кові уроки.

 

«Азот» омолодився

Побільшало молодих працівників Сєвєро­донецького об’єднання «Азот», які сіли «за кермо» в усіх сенсах цієї ідіоми. Нещодав­но чимало молоді з резерву на висунення було призначено на керівні посади. Омоло­дився і кадровий склад автотранспортного цеху містоутворюючого підприємства.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ

Один з новачків, до слова, днями віз де­легацію сєвєродо­нецьких хіміків на ювілейні профспілкові уро­чистості до м. Луганська. Всі відзначили, як упевнено він кермував машиною, як чіт­ко впорався з новим для себе маршрутом. «Недарма брав участь у нашому кон­курсі професійної майстер­ності молодих водіїв – виявив себе і в тренуваннях, і в змаганнях», – пояснив го­лова профкому «Азоту» Ва­лерій Черниш.

Правління та профспілковий комітет підприємства прово­дять такі конкурси вже не вперше – за традицією, на­прикінці жовтня. «Вони, як і інші подібні змагання, є поді­єю для всіх молодих робітни­ків і трудової зміни, – розпо­вів голова постійної депутат­ської комісії міської ради з освіти, молоді та інших гума­нітарних питань Юрій Кузьмі­нов. – Як директору Сєвєро­донецького вищого профучи­лища, де готують водіїв і ав­тослюсарів, мені приємно відзначити успіхи наших ви­пускників. Із задоволенням організуємо зустрічі з пере­можцями професійних моло­діжних змагань, аби вони по­ділилися досвідом».

Було кого запросити й цього разу. Член міськвиконкому, голова комісії профспілко­вого комітету «Азоту» по роботі з молоддю Вадим Любченко повідомив, що учасники конкурсу добре виявили себе як у знанні те­орії, так і на практиці. За словами начальника авто­транспортного цеху «Азоту» Михайла Мамаєва, який сам колись починав водієм, траса на полігоні – не з про­стих, але загальні результа­ти лише покращуються. Хоча наздогнати такого лі­дера, як Роман Даниленко, що нині повторив свою то­рішню перемогу, важкува­то, інші призери – Юрій Ко­лесніченко, Михайло Поно­марьов мають твердий на­мір не відставати.

Слідом за вантажівками на трасу виїхали електрокари, якими керували представ­ники різних цехів, де широ­ко використовують цю тех­ніку. Довіряють її і працівни­цям. Одна з них – Олена Маслова на загальну ра­дість стала другим призе­ром, поступившись лише Артему Запорожцю. На тре­тьому місці – Дмитро Шим­ків. «Усі призери отримують і моральне, і матеріальне заохочення, причому до­сить вагоме», – зазначив директор департаменту з управління персоналом «Азоту» Сергій Лєбедєв.

«Про підготовку робочої зміни наші шефи піклуються постійно, – зауважив насам­кінець директор Сєвєродо­нецького ВПУ Юрій Кузьмі­нов. – Нещодавно нашому училищу «Азот» з навчаль­ною метою подарував ЗІЛ-130. А цими днями відчутно допоміг у будівництві на­вчального автополігону. Тож будемо готувати нових пе­реможців конкурсів профмайстерності!».

10.11.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання