« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Прапор профспілки освітян на Ельбрусі

Прапор профспілки освітян на Ельбрусі

Голова ревізійної ко­місії профкому студен­тів Харківського націо­нального університету міського господар­ства імені О. М. Беке­това Віктор Мостиць­кий разом з командою харківських студен­тів побував на Ельбру­сі. Із собою вони взяли профспілковий прапор.

Як повідомила Харківська обласна організація проф­спілки, засніжені вершини гірського Кавказу – казка, в якій побувала група харків­ських активістів. Спершу сміливці здійснили кілька сходжень у ле­гендарному районі Кавказу – При­ельбруссі, що вважається одним з найгарніших і найзагадковіших місць нашої планети. Група подо­лала безліч невеликих гірських вершин і перевалів, підіймаючись вище й вище, прямуючи туди, куди дістаються лише найсміливі­ші відчайдухи. Альпіністи про­йшли понад 140 км і досягли своєї головної мети – підкорили найви­щу точку Європи Ельбрус.

Не обійшлося і без пригод. У Верхньому Баксані до мандрівни­ків прибився собака. Він сміливо пройшов з альпіністами весь маршрут, уперто долаючи всі пе­решкоди. І лише на найскладні­ших вертикальних ділянках хлоп­ці переносили тварину в рюкзаках. Невдовзі чотирилапий друг, якого назвали Пес, витримавши всі труд­нощі нелегкого переходу, успішно повернувся до Баксана.

Знаковою подією можна вважа­ти встановлення на Ельбрусі під­корювачами вершини прапора профспілки працівників освіти і науки. Захопився цією ідеєю сти­пендіат обласної організації проф­спілки, голова ревізійної комісії профкому студентів Харківського національного університету місь­кого господарства ім. О. М. Бекето­ва Віктор Мостицький, тож і взяв стяг із собою у незвичайну подо­рож. Уся профспілкова громада освітян пишається тим, що відте­пер на Ельбрусі майорітиме її прапор.

Звісно, що жодне фото не здатне передати неповторну красу Кав­казьких гір, усі ті відчуття, що охо­плюють тебе, коли споглядаєш їхні засніжені вершини. Тож і виникла ідея створити серію знімків незви­чайних місць, якими пройшли спілчани. Ельбрус довів, що для справжнього профкомівця не існує висот, які б йому не підкорилися.

 

Перевірка соціального діалогу

Вже в сьомому районі Рівнен­ської області завершила ро­боту робоча група з перевір­ки стану соціального діалогу в області та колдоговірно­го регулювання на підприєм­ствах та в установах району.

За інформацією прес-центру Феде­рації профспілок Рівненської облас­ті, протягом остан­ніх двох тижнів жовтня така група працювала в Здолбунівському районі (куратор – заступник го­лови ФПО Микола Сірук). До її складу, крім проф­спілкової сторони, входи­ли представники робото­давців, влади тощо.

Члени комісії побува­ли в 27 організаціях та підприємствах району, переглянувши 153 колек­тивних договори. Переві­ряли, переважно, легі­тимність та дотримання термінів переукладання цих документів.

Відкриваючи підсум­кове засідання, голова ФПО Микола Шершун зазначив: «Ніхто ще не вигадав нічого кращого за соціальний діалог за­для того, аби були задо­волені три сторони-учасники: працівники, роботодавці та влада. А колективний договір – це взагалі своєрідна мала Конституція під­приємства, і він, безсум­нівно, має бути укладе­ний у кожному трудово­му колективі».

Під час підбиття під­сумків проведення пере­вірок у районі виступаю­чі ще раз наголосили на важливості соціального діалогу, який є механіз­мом досягнення спіль­них домовленостей, узго­дження рішень на різних рівнях між профспілка­ми, роботодавцями та ор­ганами місцевого само­врядування.

На завершення засі­дання за масової участі профактивістів, керівни­ків підприємств та пред­ставників влади району було підписано спільне рішення «Про підвищен­ня ефективності соціаль­ного діалогу та громад­ського контролю за до­триманням трудового за­конодавства в Здолбу­нівському районі».

 

Нові школи

Віталій Копиш

Чернігівська обл.

В 2013/2014 навчально­му році в Чернігівській області продовжено ефективну практику організації районних шкіл профактиву. ФПОта НМЦвизначили для цієї діяльнос­ті Носівський та Ічнянський райони. Протягом вересня – травня в школах проходити­муть щомісячні семінари за відповідною програмою.

Для проведення перших за­нять було обрано декілька тем, які розкривають базові поняття діяльності профспі­лок. Зокрема, про можливос­ті захисту соціально-економічних та трудових прав спіл­чан розповів заступник голо­ви ФПОПетро Чорнорот.

Продовжила програму на­вчання для профлідерів за­відувачка навчального відді­лу підприємства НМЦпроф­спілок Олена Щепотьєва. Під час міні-тренінгу слухачі шко­ли розглянули і обговорили основні права спілчан та чле­нів виборних органів. Не за­лишилось поза увагою і таке важливе питання, як органі­заційна робота в первинці.

Щодо нормативної бази тру­дових відносин та практич­них аспектів застосування законів поінформувала за­відувачка відділу соціально-економічного та правового захисту ФПОТамара Назіна.

 


Профактив за партами

Сергій Баранчиков

Закарпатська обл.

Закарпатське територі­альне об’єднання пра­цівників соціальної сфери (голова Людми­ла Ляпіна) спільно з на­вчальним центром облпрофради (директор Іван Олексик) щокварталу про­водять семінари-навчання голів первинок галузі, реалі­зуючи програму системного навчання профактиву.

На черговому семінарі перед профактивістами галузі ви­ступив голова Закарпатської облпрофради Іван Король, який розповів про основні напрями роботи профспілок нашого краю, ведення соці­ального діалогу з органами влади та роботодавцями. Питання проведення звітів і виборів у профорганізаціях галузі, що розпочнуться в листопаді, висвітлили в своїх виступах голова територіаль­ного профоб’єднання Люд­мила Ляпіна та голови пер­винних профорганізацій: Му­качівського будинку-інтернату – Едіта Ладуняк, Ужго­родського міського та Мука­чівського районного терито­ріальних центрів соціального обслуговування – Вікторія Белушак та Людмила Каніна. На проблемах охорони пра­ці, участі профспілок у їх ви­рішенні зупинився технічний інспектор праці облпрофради Віктор Кацеба.

Цікавою формою організації дозвілля у галузевій проф­спілці є робота «Клубу вихід­ного дня». За інформацією Людмили Ляпіної, влітку цьо­го року за ініціативи профор­ганізацій відбулися поїздки колективів закладів соцсфе­ри на озеро Синевир, Солені озера в Тячівському районі, до Почаївського монастиря, на фестиваль «Гуцульська бринза» в м. Рахові тощо. На прохання спілчан практику проведення подорожей за маршрутами «Клубу вихідно­го дня» буде продовжено.

 

03.11.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання