« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

На контролі профспілок Черкащини – дотримання трудового законодавства

На контролі профспілок Черкащини – дотримання трудового законодавства

На нещодавньому засіданні Ради Федерації проф­спілок Черкаської області, присвяченому відзначен­ню Всесвітнього дня дій за гідну працю, обговорю­валося питання «Про дії профспілок області щодо громадського контролю за дотриманням трудового законодавства на підприємствах, в організаціях та установах області».

Інна Манько

У засіданні взя­ли участь за­ступник Голо­ви ФПУ Євген Драп’ятий, за­ступник керівника управ­ління захисту трудових прав ФПУ Марія Грищен­ко, члени Ради, голови первинок, соціальні парт­нери, представники моло­діжної комісії ФПО.

Голова ФПО Петро Шевченко в сво­їй доповіді поінформував присутніх про проведену профспілками області правову роботу з громадського контролю за дотриманням трудового за­конодавства на підприємствах, в ор­ганізаціях та установах області. Так, спілчанам надається допомога з пи­тань охорони праці, представлення їх інтересів у судах, вдосконалюється співпраця з органами державного на­гляду і контролю. Зокрема, було нада­но консультацій з правових питань 3691 особі, складено 12 позовних заяв, винесено 8 судових рішень на користь працівників.

Прийнятою постановою Ради вине­сено рішення про підвищення ефек­тивності громадського контролю з боку виборних профспіл­кових органів всіх рівнів за дотриманням органами влади, роботодавцями норм законодавства в соціально-трудовій сфе­рі.

Посиленого контролю виборних профспілкових органів всіх рівнів вима­гають питання щодо до­тримання роботодавцями норм законодавства в час­тині своєчасної та повної виплати зарплати працівникам, від­правлення їх у відпустки без збере­ження зарплати тощо. У випадках за­тримання та тіньової виплати зарпла­ти, нелегального використання праці необхідно оперативно інформувати органи влади, вищі профспілкові ор­гани та вживати заходів щодо усунен­ня таких порушень. Ішлося також про недопущення прийняття роботодав­цями нормативних актів без дотри­мання процедури погодження або врахування думки виборного органу профспілкової організації, внесення до колективних договорів та угод об­ласного, районного, міського рівнів норм, що погіршують становище пра­цівників порівняно з положеннями Генеральної та галузевої угод та ін.

 

Новий імпульс важливої роботи

Дніпропетровське облас­не об’єднання профспі­лок провело в рамках Всесвітнього дня дій за гідну пра­цю круглий стіл «Додержання трудового законодавства – за­порука гідної праці». Відкри­ваючи зустріч, голова проф­центру Віталій Дубіль зазна­чив, що всі головні напрями реалізації програми МОП щодо забезпечення гідної пра­ці – якісні робочі місця та без­печна праця, справедлива її оплата, соцзахист тощо є осно­вою діяльності профспілок ре­гіону. Для їх втілення облпрофоб’єднання націлює профорганізації на посилення вимогливості до роботодавців щодо виконання ними своїх зобов’язань. Також наголошу­валося, що профспілки підтри­мали ініціативу керівництва області стосовно проведення Місячника добровільної лега­лізації трудових правовідно­син і активно продовжують ро­боту в цьому напрямі. Це до­зволило від початку року уза­конити більше 11 тис. робочих місць.

 

Соціальні стандарти: перспективи та досягнення

Федерація профспілко­вихорганізацій Черні­гівської області та Навчально-методичний центр профспілок на початку жовтня з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю провели тематичний семінар для профспілкових лідерів області. Відкрив се­мінар голова ФПО Микола Богдан, який охарактеризу­вав сучасний стан соціально-трудових відносин в регіоні. Як повідомляє Віталій Ко­пиш, лідер профспілок об­ласті також зупинився на пи­таннях зайнятості населен­ня, заробітної плати та за­боргованості з її виплати, ве­дення колективних перего­ворів тощо.

Семінар продовжила в. о. декана факультету соціаль­ного управління Академії праці, соціальних відносин та туризму ФПУ Світлана Барматова, яка провела на­уковий аналіз поняття праці як фактора економічного зростання та підвищення добробуту населення.

Розгорнуту статистичну до­відку щодо використання найманої праці на підпри­ємствах області надала за­ступник начальника ГУ ста­тистики в Чернігівській об­ласті Тетяна Дусь.

Проблемні питання підви­щення рівня життя та шляхи подолання бідності розгля­нула в своєму виступі на­чальник управління праці та в справах захисту населення від наслідків Чорнобиль­ської катастрофи департа­менту соціального захисту населення Чернігівської ОДА Катерина Тимощенко.

 

Спільні дії задля людини праці

Чернівецька обласна рада профспілок прове­ла четвертий пленум, приурочений до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня бороть­би з бідністю. На пленумі розглядалося питання «Про участь профспілкових орга­нізацій у створенні в трудо­вих колективах області умов для гідної праці». Захід від­бувся за участю соціальних партнерів.

Як повідомив Євген Паливо­да, голова Чернівецької облпрофради Володимир Шквар­ковський дав вичерпний ана­ліз ситуації стану справ щодо створення в трудових колек­тивах умов для гідної праці, забезпечення соцгарантій трудящим, виконання норм територіальної та галузевих угод, колдоговорів.

«У цьому році президія облпрофради вперше затверди­ла пакет мінімальних соці­альних зобов’язань, які профорганізації відстоювали в ході укладення колдогово­рів і угод на 2013–2014 роки, – зазначив Володимир Шкварковський. – Завдяки порозумінню соцпартнерів практично всі наші пропози­ції були включені до відпо­відних угод та договорів».

 

КОРОТКО

Херсон| Відбувся круглий стіл «Гідна праця – основа гідного життя молоді». Захід був проведений за ініціативи Молодіжної ради Херсон­ської облпрофорганізації працівників державних уста­нов України в рамках відзна­чення Всесвітнього дня дій за гідну працю. Адже створення належних умов для гідної, результативної праці є пріо­ритетним завданням проф­спілок.

Львів | Проведено кількати­сячний мітинг-віче до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю. Профак­тив підтримали спілчани, пенсіонери, мешканці облас­ті. В акції взяв участь голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, го­лови обласних галузевих профспілок, голови первинок 28 галузей регіону. На мітин­гу обговорювались наболілі питання регіону.

Київ | У рамках відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю Київська міськпроф­рада провела круглий стіл «Гідна праця – безпечна пра­ця». За результатами дискусії учасники запропонували ре­комендації щодо необхіднос­ті об’єднання зусиль для за­безпечення належних, без­печних умов праці, а також створення робочої групи для розробки Регіональної про­грами поліпшення стану без­пеки, гігієни праці та вироб­ничого середовища на 2014–2018 роки.

Івано-Франківськ | З на­годи Всесвітнього дня дій за гідну працю було проведено круглий стіл «Роль соціаль­них партнерів у подоланні соціальної несправедливості та становленні гідної праці в Україні». У заході взяли участь сторони соціального діалогу. Було визначено го­ловні завдання, серед яких створення і збереження ро­бочих місць, погашення за­боргованості із заробітної плати, захист життя і здоров’я працівників на робочо­му місці.

27.10.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання