« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

На порозі нових професійних стандартів

На порозі нових професійних стандартів

 У місті Дніпропе­тровську за ініціати­ви ЦК Профспілки металургів і гірни­ків України відбув­ся семінар на тему «Організація без­перервного профе­сійного навчання та роль профспілок у цьому процесі». Мета заходу – під­готувати профлі­дерів та представ­ників первинок до участі в розмові із власниками підпри­ємств щодо проблем у сфері підго­товки кадрів.

 Володимир Казаченко

голова ЦК Профспілки металургів і гірників України

У найближчі роки ця сфера буде істотно реформована. А через те, що це ініціатива переважно власників під­приємств, зокрема потуж­них ТНК, Профспілка має брати найактивнішу участь у цих проце­сах, щоб не допустити погіршення соцгарантій працівників.

Світовій практиці розробки про­фесійних стандартів була присвя­чена лекція директора Лугансько­го НДІ соціально-трудових відно­син Мінсоцполітики України С. Мельника. Лектор представив у вигляді презентацій декілька тем, що дають порівняльну картину розвитку професійної освіти, успі­хів і невдач, нових завдань у краї­нах Європи, США, СНД, Азії, а та­кож стану професійної підготовки в Україні. Продовженням розмови, що іноді переходила в дискусію, була інформація про участь на­вчальних закладів у безперервно­му професійному навчанні, орга­нізації післядипломної освіти, на­дана головним спеціалістом Мі­ністерства освіти і науки України К. Кукушкіним.

Про перспективу створення і ді­яльності галузевої ради, її роль у безперервному професійному на­вчанні розповів у своєму виступі генеральний директор Федерації металургів України (організація роботодавців) С. Притоманов. Він ознайомив учасників семінару з досвідом ФМУ в розробці профе­сійних стандартів.

Обговорюючи інформацію лек­торів, а також досвід підприємств ГМК та України загалом, учасни­ки семінару Л. Кобзєва (Донецький обком), Є. Лошаков (Південний ГЗК), С. Новик (Новомосковський трубний завод), П. Писарєв (Запо­різький обком) висловили думку, що хоч тема не нова, але по-новому визначаються проблеми профпід­готовки металургів і гірників у зв’язку з оновленням технологій, придбанням техніки, змінами умов праці.

Від ЦК ПМГУ в семінарі взяли участь керівник управління соціально-економічного, правового захисту й трудових відносин ЦК ПМГУ В. Талова, головний спеціа­ліст цього управління В. Зайцев, керівник інформаційно-аналітичного центру Н. Усенко.

Останніми роками значно змі­нилася структура зайнятості насе­лення, з’явилося багато нових про­фесій, що вимагає оновлення зміс­ту існуючих кваліфікаційних до­відників. Крім того, сучасному працівникові потрібно постійно розвивати профнавички, необхідні для вирішення виробничих та управлінських завдань, а також володіти компетенціями, що до­зволять йому гнучко реагувати на попит ринку праці.

Сьогодні ці питання важливі для всієї світової спільноти і вхо­дять до числа пріоритетних у біль­шості країн. В українському зако­нодавчому полі проблема висвіт­лена в Програмі економічних ре­форм України на 2010–2014 роки. Постановою КМУ в листопаді 2011 року затверджена Національна рамка кваліфікацій, Верховною Радою України прийнятий у друго­му читанні ЗУ «Про систему про­фесійних кваліфікацій».

Нині важливо визначити місце Профспілки в процесах, які відбу­ваються і відбуватимуться на шля­ху реформування системи підго­товки кадрів і створення Націо­нальної системи кваліфікацій. Пе­редбачувані зміни в жодному разі не повинні здійснюватися за раху­нок трудящих. Зокрема, існує за­гроза ліквідації мінімальної опла­ти праці, тобто оплати за просту не­кваліфіковану працю у звичайних умовах. Без відповідних застере­жень це визначення втрачає зміст, як і саме поняття некваліфікованої праці. У такому варіанті практич­но ставиться під удар найважливі­ша державна гарантія в трудовій сфері. Може порушуватись також принцип оплати праці в особливих умовах, а також об’єктивний показ­ник порівнянності праці за ступе­нем її складності.

Введення укрупнених професій­них стандартів також може при­звести до зниження і навіть скасу­вання пільгових пенсій. Напри­клад, на «гарячому», або небезпечному, ви­робництві із шкідли­вими умовами праці, коли професія з піль­говими умовами ви­ходу на пенсію буде об’єднана з іншою, яка не підпадає під ці умови.

Тобто, поряд з необхідністю та користю реформування системи підготовки кадрів і введення Наці­ональної системи кваліфікацій є побоювання, що перегляд кваліфі­каційної системи призведе до по­силення експлуатації працівників, погіршення їхнього соціально-економічного становища. До того ж, ситуація може ускладнитися із введенням не тільки професійних стандартів (кваліфікаційних ха­рактеристик), а й нових освітніх стандартів і процедури визнання відповідності отриманої працівни­ком кваліфікації потребам сучас­ної економіки.

Уже сьогодні, на початковому етапі розробки й упровадження Національної системи кваліфіка­цій всім профспілкам, і ПМГУ в тому числі, необхідно: домагатися законодавчого закріплення своєї участі в розробці, затвердженні й застосуванні професійних стан­дартів разом з роботодавцями; під­готувати в профспілковому середовищі компетентних фахівців для проведення такої роботи. А та­кож не допускати перекладання плати за одержання кваліфікацій­них характеристик на трудящих, вимагати фінансування процесу навчання й сертифікації з боку держави і роботодавців як осно­вних замовників і споживачів ква­ліфікованої робочої сили та ін. Не­обхідно не тільки активізувати профспілковий вплив на профнав­чання та підготовку кадрів, а й сприяти навчанню трудящих про­тягом всього їхнього життя. Ці пи­тання повинні бути відображені в колдоговорах, інших документах, розроблених на підприємствах. У роботі первинок мають знайти своє місце і такі напрями діяльнос­ті, як ведення колективних перего­ворів з питань фінансування на­вчання, прогнозування потреб на ринку праці (в місті, області чи на­віть на конкретному підприємстві) та потреб у навчанні, професійна орієнтація й супровід кар’єри для членів профспілки тощо.

Ця робота тільки розпочинаєть­ся. Ініціатором цих процесів висту­пають роботодавці, проте й проф­спілки мають дійти до суті проблем і разом з роботодавця­ми та державою працюва­ти над їх вирішенням. Кожна із сторін нестиме свій тягар відповідаль­ності. І від нашої актив­ної та ефективної участі в цьому процесі буде за­лежати і присвоєння кваліфікацій, і зайня­тість працівників, і їхня зарплата.

 

 

 ЗОПТИМІЗМОМ – У МАЙБУТНЄ!

Запорізький автозавод святкує 150-річчя від дня свого створення

 Микола ПАЛІЄНКО

голова об’єднаного профкому ПАТ «ЗАЗ»

Зустрічаючи 150-річний ювілей Запорізького ав­томобілебудівного за­воду, об’єднаний профком ПАТ «ЗАЗ», як і в попере­дні роки, виконує функції ор­гану, що вирішує питання правового, економічного і со­ціального захисту працівни­ків на основі колективного договору, галузевої і Гене­ральної угод, чинного зако­нодавства України. На голов­ному підприємстві 5,346 осіб, або 87,6% від чисельності працівників, є членами проф­спілки. У складі об’єднаної профорганізації працюють 5 профорганізацій з правом юридичної особи.

Щорічно проводячи перего­вори з правлінням ПАТ «ЗАЗ» за колдоговором, профспіл­кова сторона вносить до ньо­го максимальну кількість га­рантій для членів профорга­нізації. Якщо в цілому колдо­говір поширюється на всіх працівників, то окремі його положення, які є додаткови­ми гарантіями щодо міні­мальних державних, поши­рюються тільки на членів профорганізації компанії, тим самим підвищуючи мо­тивацію членства в профспіл­ці. Це стосується фінансуван­ня за кошторисом витрат колдоговору на: культурно-масову та спортивно-оздоровчу роботу; оздоровлення працівників та їхніх дітей; за­охочення за плідну, довголіт­ню працю на підприємствах.

Крім того, для членів проф­спілки об’єднаний профком надає безкоштовну юридич­ну допомогу з питань трудо­вого, пенсійного, соціального законодавства.

Працівники апарату профкому спільно з головами профкомів і цехкомів проф­спілки регулярно беруть участь у зборах, що прово­дяться в структурних підрозді­лах підприємств. Членів профспілки інформують про дії профкому і профактиву (в тому числі активу Спілки мо­лоді) із захисту прав і інтересів працівників, а також про про­ведення загальнозаводських і корпоративних заходів.

На жаль, нестабільна полі­тична, економічна і фінансо­ва обстановка, криза про­мислового виробництва в Україні, обвал промислового ринку товарів українського виробництва, відсутність в попередні періоди реальної підтримки національних ви­робників (не на словах, а на ділі) з боку держави дуже не­гативно відбилися на роботі підприємств компанії.

Останніми роками підприєм­ство перебувало на межі повної зупинки, низький рівень продажів автомобілів при­звів до простою підприємств, зниження рівня зарплати і соцвиплат працівників. Спи­раючись на досвід минулих років у вирішенні подібних проблем, профком неодно­разово в процесі переговорів з правлінням компанії вказу­вав, що все це може стати причиною соціального вибу­ху в колективі. Наведені аргу­менти профспілкової сторо­ни в переговорному процесі були прийняті, вимоги част­ково задоволені. Замість повної зупинки підприємство продовжує працювати в ре­жимі неповного робочого тижня. Правління при цьому прийняло досить неординар­ні рішення щодо стабілізації виробничого циклу й оплати вимушеного простою, ініці­йованої профкомом. Що­правда, не обійшлося без втрат: частину колективу до­велося скоротити з дотри­манням усіх передбачених законодавством гарантій.

Підтримка національного ав­томобілебудування з боку держави, що втілилася у вве­денні додаткових митних збо­рів на імпортні автомобілі, які ввозяться до України, при­йнятті ЗУ «Про утилізаційний збір», а також інші цілеспря­мовані дії органів влади з від­родження вітчизняного авто­мобілебудування, вселяють надію, що найближчим часом підприємства компанії почнуть працювати стабільно.

22.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання