« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Конференція освітян: обмін досвідом

Конференція освітян: обмін досвідом

 Серпневою конфе­ренцією педаго­гічних працівників Городнянського ра­йону Чернігівської області наприкінці серпня було розпо­чато «естафету» пле­нарних засідань ви­щих органів освіти районів, що входять в програму міждер­жавного співробіт­ництва трьох дер­жав: України, Росії, Білорусі.

Геннадій Мироненко

голова Городнянської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України

Ось уже понад 26 років обмін до­свідом, напрацю­ваннями та до­сягненнями є невід’ємною частиною серпневих конференцій. У м. Городня представники дружніх регіонів ознайо­милися з роботою освітян­ської сфери району, вивча­ли досвід роботи проф­спілкової організації, а та­кож взяли участь в роботі конференції педагогічних працівників району.

На конференції зазна­чалося, що в минулому на­вчальному році досягнуто певних позитивних змін щодо поліпшення якості навчально-виховного про­цесу, охоплення дітей на­вчанням та вихованням. Так, у дошкільних закла­дах району навчаються 51,2% загальної кількості дітей дошкільного віку. За програмою «Шкільний автобус» до опорних шкіл району підвозяться 97% учнів. У навчальних за­кладах району на кожних 8 учнів припадає 1 одини­ця комп’ютерної техніки. Причому цей показник по­кращується з року в рік. І таких позитивних мо­ментів відзначалося ще багато.

У ході конференції представники російської та білоруської делегацій виступили з вітальними словами до учасників та поділилися своїми вра­женнями від роботи осві­тянської сфери Городнян­ського району.

Вже наступного дня піс­ля проведення конференції делегація освітян Городнянщини представ­ляла педагогічний загал у м. Добруш Гомельської об­ласті Республіки Біло­русь. Добрушани минуло­го навчального року стали першими в області за якіс­ними показниками освіт­нього процесу, що вже вко­тре підтвердило їх висо­кий професійний рівень.

За декілька днів делега­ція освітян Городнянщини взяла участь у ще одній вчительській конференції – Климівського району Брянської області Росій­ської Федерації, що відбу­лась у соціально-культурному центрі с. Новий Ропськ. Успіхи освітян Климівського району та­кож на найвищому рівні – перше місце за всіма по­казниками в Брянській об­ласті. Багато місцевих пе­дагогічних працівників нагороджені грамотами і відзнаками Міністерства освіти Росії, обласних та районних органів влади.

Підбиваючи підсумки серпневих конференцій, усі члени делегацій одно­стайно підкреслюють ко­ристь такої форми співпраці, що допомагає вико­ристовувати в своїй роботі кращі напрацювання ко­лег з інших країн.

 

 

 Соціальний захист держслужбовців

  Державним службовцям постійно до­водиться вирішувати низку непростих проблем. Украй важливо, як застосову­ються стимули для підвищення ефек­тивності праці, як здійснюється соці­альний захист. Про це належить знати профспілковим організаціям галузі.

  Сергій Лизанчук

Можна з упевненіс­тю стверджувати, що зазначені пи­тання постійно пе­ребувають у полі зору На­двірнянського райкому профспілки держустанов. Головою районного комітету обрано шановану в районі людину – Богдана Вінтоняка, члена колегії райдержадмі­ністрації та районної ради з питань життєдіяльності на­селення, що займається проблемами реалізації дер­жавної політики в сфері без­пеки праці, профілактики побутового травматизму. Відповідно, голови профко­мів і профорганізатори вхо­дять до складу конкурсних та атестаційних комісій дер­жавних установ.

Під постійним контролем перебувають 13 колектив­них договорів, укладених в установах, де є профспілко­ві організації. На основі со­ціального діалогу в квітні 2011 року укладена угода між Надвірнянською держадміністрацією, районною радою та райкомом проф­спілки на 2011–2015 роки.

Відповідно до положень да­ної угоди та колективних договорів проведено низку заходів щодо оплати, поліп­шення умов праці держ­службовців. З цією метою в минулому році використано на ремонт службових при­міщень, придбання оргтех­ніки 2,3 млн грн, що сприя­ло підвищенню ефективнос­ті роботи працівників.

Вусіх колективних догово­рах передбачено відповідні зобов’язання адміністрацій щодо перерахунку коштів первинним профспілковим організаціям в розмірі не менше 0,3% фонду зарплати на культмасову, фізкультурну й оздоровчу роботу. На це в минулому році спрямовано 83,5 тис. грн профспілкових коштів. Тому спілчани мають змогу цікаво проводити своє дозвілля, задовольняти ду­ховні потреби. Зокрема, вони відвідали Зарваниць­кий та Гошівський монастирі, Кам’янець-Подільську та Хо­тинську фортеці, соляні озе­ра Закарпаття.

Зміцненню здоров’я держ­службовців сприяє прове­дення щорічних районних спартакіад. Акоманда рай­кому профспілки з лижних перегонів в минулому році виборола третє призове міс­це в обласній спартакіаді.

Сьогодні головам профко­мів, профорганізаторам не­обхідні належні знання. Впрактиці роботи райкому профспілки – семінари профактиву, на яких розгля­даються питання організа­ційної роботи, колдоговір­ної діяльності, поліпшення мотивації профспілкового членства. Так, у нещодав­ньому семінарі профспілко­вих активістів взяли участь голова Надвірнянської рай­держадміністрації Юрій Ка­сіянчук та голова обкому га­лузевої профспілки Ніна Гушпіт. Йшлося про шляхи розвитку соціального діало­гу, роль профспілки в підви­щенні заробітної плати держслужбовцям. Голові райкому профспілки Богда­ну Вінтоняку вручено «Від­знаку» Цетрального коміте­ту галузевої профспілки за значний внесок у справу соціально-економічного за­хисту спілчан.

Під час навчання профакти­ву до його відома доводить­ся інформація про діяль­ність ЦК та обкому галузевої профспілки, Федерації профспілок України, пер­винних профорганізацій ра­йону. При цьому проводить­ся обмін досвідом роботи учасників навчання.

Велике значення надається організації інформаційної роботи. Вусіх профорганіза­ціях району оформлені профспілкові стенди та кут­ки. Однією з ефективних форм є звіти виборних профорганів району. Саме на таких зборах первинні профорганізації розповіда­ють спілчанам як про свою роботу, так і вищих профор­ганів. Уцих заходах беруть участь члени райкому й об­кому профспілки, керівники держустанов, тому спілчани мають можливість порушу­вати життєво важливі пи­тання трудових колективів.

 

 

 Поповнення профспілкових лав

  Валерій МАРЦЕНЮК

З початком нового року майже 600 юнаків та ді­вчат з різних куточків регіону – майбутніх елек­тромонтерів, слюсарів з ремонту автомобілів, секретарів керівника, операторів комп’ютерного набору, живописців, фахівців з діловодства, ко­мерційної діяльності переступили поріг вищого про­фесійного училища № 25 м. Хмельницького, з них 210 – уперше. До слова, всі вони стали членами учнівської профспілкової організації. «Нам приємно, – зазначила її голова Наталія Пенделюк, – що біль­шість першокурсників не тільки добре навчалися у загальноосвітніх школах, а й були активними учасни­ками громадського життя. Тому в нашому навчаль­ному закладі вони поповнять лави спортсменів, учасників художньої самодіяльності, профспілкових активістів тощо».

Уновому навчальному році в училищі вперше на­вчатимуть операторів з обробки інформації та про­грамного забезпечення.

 

  Зустріч педагогів

  Днями у м. Костополі відбулася районна кон­ференція педагогічних працівників. Перед аудиторією виступили директори шкіл, вчите­лі, представники шкільного самоврядування, голови профкомів, а також голова РДАСергій Ко­валь, секретар міськради Ніна Бреус, заступник го­лови Федерації профспілок Рівненської області Ма­рія Рожко та ін.

За інформацією прес-служби ФПО, Марія Рожко в своєму виступі привітала присутніх із початком но­вого навчального року, наголосила на великій значу­щості освіти, окреслила проблемні моменти галузі, яка є однією з найчисельніших в області. «Належний соціальний захист, зокрема заробітна плата, житло, культурно-масова, спортивна й оздоровча робота, підготовка педагогів, потребує контролю та змін, – зауважила заступник голови ФПО. – Неабияка роль у вирішенні цих питань належить профспілці, а зна­ряддям слугує соціальний діалог, співпраця профспі­лок, адміністрації та владних структур».

Вирішення проблем молоді є ще одним нагальним завданням. Адже цьогоріч у Костопільському районі вдвічі зросла кількість молодих спеціалістів порівня­но з минулим роком. Саме тому необхідно зосередити увагу на цьому напрямі роботи. Також на кон­ференції за традицією вручили трудові книжки мо­лодим спеціалістам.

За високий професіоналізм, плідну працю в галузе­вій профспілці, особистий внесок у справу захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників освіти району та з нагоди Дня знань почесними гра­мотами ФПОбуло нагороджено заступника голови Костопільської районної ради Профспілки працівни­ків освіти і науки України, голову профспілкового ко­мітету, вчителя Костопільської ЗОШ І–ІІст. № 8 Ната­лію Бондарук, профспілкового активіста, завідувачку дошкільного навчального закладу № 3 «Сонечко» м. Костополя Любов Гергелюк, голову профспілково­го комітету, вчителя Деражненської ЗОШ І–ІІІст. Ніну Очко, методиста Костопільського районного мето­дичного кабінету Галину Спічак.

16.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання