« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Розвиток профспілкового руху

Розвиток профспілкового руху

Питання мотива­ції профспілково­го членства було і залишається голо­вним у діяльності ФПО. Робота із залу­чення до лав Феде­рації нових член­ських організацій, посилення співпра­ці з профспілковими осередками, які не входять до ФПО, по­глиблення ролі соці­ального діалогу на Рівненщині отрима­ла новий імпульс із приходом до керів­ництва регіональним профоб’єднанням Миколи Шершуна.

Ніна Скорик

головний спеціаліст ФПО із соціально-економічних питань

Саме з його ініціа­тиви відбулись пе­ремовини з багать­ма профспілкови­ми осередками та їх керівниками для консо­лідації зусиль при підго­товці до підписання чоти­рьохсторонньої регіональ­ної угоди. Предметно це питання обговорювали і на президії ФПО, на якій прийняли відповідну по­станову. У ній, зокрема, йдеться, що основними за­вданнями ФПО, її член­ських організацій є покра­щення життя громадян, захист трудових, соціально-економічних прав і гарантій працівників, під­вищення ролі профспілок у суспільно-політичному житті області.

Проте часто процеси, що відбуваються в проф­спілковому русі області, супроводжуються такими негативними тенденція­ми, як послаблення єднос­ті, зниження мотивації до профчленства, загострен­ня проблем фінансового забезпечення діяльності організацій.

Аналіз статистичних даних членських організа­цій ФПО свідчить про зменшення профспілково­го членства. Підтверджен­ням цьому слугує той факт, що чисельність профспілок області за 2012 рік скоротилася на 9591 особу. Ця негативна тен­денція торкнулася біль­шості обласних галузевих профспілкових організа­цій. Найбільша «плин­ність» зафіксована в галу­зевих профспілкових орга­нізаціях працівників агро­промислового комплексу – на 3540 осіб, житлово-комунального господар­ства, місцевої промисло­вості, побутового обслуго­вування населення – на 1997, освіти і науки – на 1436. Поряд із цим скоро­чується кількість первин­них профспілкових органі­зацій. Так, у порівнянні з 2011 роком їх стало менше на 104.

За даними районних і міських управлінь праці, не на всіх підприємствах, де укладені колективні до­говори, є профорганізація.

З метою збереження та розвитку профспілкового руху в області, його консо­лідації, організаційного, кадрового зміцнення профспілок, посилення мотивації до профспілко­вого членства президія своєю постановою визна­чила найголовніші пріо­ритети та взяла на себе зобов’язання впроваджу­вати нові форми і методи роботи, при цьому забезпе­чуючи високий рівень ви­конавської дисципліни та ефективної діяльності ви­борних профспілкових ор­ганів, працювати над ство­ренням позитивного імі­джу профспілок та вибор­них органів, виявляти со­лідарну підтримку в за­хисті прав та інтересів працівників тощо.

Незабаром розпочнуть­ся дні Федерації профспі­лок області в районах та містах, зустрічі з проф­спілковим активом, де на­даватиметься практична і методична допомога всім членським організаціям ФПО щодо підготовки та проведення колдоговірної кампанії, укладення на місцях територіальних тристоронніх угод на но­вий період.

 

 

 Уміння бути лідером

  Сергій Баранчиков

Від часу утворення в 1990 році Національного природ­ного парку «Синевир», що в Міжгірському районі Закар­паття, тут працює Федір Ма­тічин. Помітивши його орга­нізаторські здібності, спілча­ни обрали його членом профкому, а згодом – голо­вою профорганізації, яку він очолює й донині. В2004 році на з’їзді Профспілки праців­ників лісових галузей Украї­ни Федора Матічина було обрано членом ЦК галузевої профспілки. Тісно співпра­цюючи з адміністрацією під­приємства, профлідер вирі­шує соціально-економічні питання, визначені колдого­вірними зобов’язаннями, актуальні проблеми сього­дення. Дбають у профкомі й про оздоровлення працівни­ків та членів їх сімей. Зокре­ма, цього літа спільно з ад­міністрацією підприємства (директор Микола Дербак) було оздоровлено 20 дітей працівників НПП«Синевир», з яких 12 – із соціально не­захищених сімей.

З ініціативи Федора Матічи­на на підприємстві активно ведеться спортивно-масова робота. Футбольна команда «Синевир» була перемож­цем міжнародного футболь­ного турніру пам’яті Героїв Соціалістичної праці, пере­можців міжнародних зма­гань лісорубів у канадсько­му місті Монреаль Івана Чуси та Василя Шорбана, ор­ганізаторами якого є Закар­патський обком профспілки працівників лісових галузей (голова Володимир Ільков) та обласна рада ФСТ«Украї­на» (голова Владислав Куш­нірчук). Футболісти НПП«Синевир» успішно виступи­ли і на Всеукраїнському фі­нальному турнірі з футболу на призи «Робітничої газе­ти» в м. Алушта.

Днями начальник відділу рекреації, голова профкому Національного природного парку «Синевир» Федір Ма­тічин відзначає свій 60-річний ювілей. Колеги, За­карпатський обком проф­спілки працівників лісових галузей, профспілковий ак­тив бажають йому міцного здоров’я, душевного тепла, родинного благополуччя та затишку. Хай усі добрі спра­ви супроводжує успіх, а до­бра вдача допомагає здій­снити задумане.

 

 

  Всеросійська педагогічна школа: досвід країн для молодих учителів

  Великий Макаренко стверджу­вав, що справжнім учителем-вихователем можна стати, пропра­цювавши в гарному педагогічному колективі кілька років. Адопомога в підвищенні фахового рівня, роз­витку творчого потенціалу вчителя й удосконаленні майстерності мо­лодих педагогів – завдання кожної освітянської профспілки в будь-якій країні. «Майбутнє за молодими професіоналами!» – під таким гас­лом зібрала своїх слухачів Всеро­сійська педагогічна школа.

  Як повідомляє прес-служба Профспілки пра­цівників освіти і науки України, школа, що по­єднала семінарські, практичні заняття, майстер-класи та квести, проходила 19–23 серпня в навчально-методичному центрі «Голіцино» Московської області. З вітальними словами до гос­тей та учасників звернулися голова Всеросійської профспілки освіти Галина Меркулова та начальник відділу департаменту держполітики в сфері освіти Міністерства освіти і науки РФСофія Мозглякова.

Участь у заході взяли майже 200 молодих педагогів із Росії. До його проведення долучилися представ­ники освітянських профспілок із України, Литви, Латвії, Азербайджану, Вірменії, Казахстану, Таджи­кистану.

Досвід України презентувала заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Лю­бов Грабаренко. У своїй презентації вона звернула увагу на роботу ЦК профспілки з молодими кадра­ми, законодавчу базу, правові норми та соціальні стандарти для педагогічної молоді. Особливий наго­лос було зроблено на фінансову складову питання, а також підтримку спеціалістів-початківців у терито­ріальних організаціях ЦК профспілки. Адже на міс­цях створені й активно працюють цілі спільноти, то­вариства молодих спеціалістів. Так, у Києві, Доне­цьку, Кіровоградській, Дніпропетровській та Мико­лаївській областях традиційними стали форуми, зльоти, інтелектуальні батли, навчально-практичні конференції з молодіжних питань, а також ушану­вання учительських династій. На завершення висту­пу Любов Грабаренко зазначила, що це лише окре­мі штрихи тієї роботи, яку проводять обласні проф­спілкові організації, первинки шкіл, вузів. «Ми розу­міємо, що в сучасних економічних умовах першо­черговим є питання конкурентоспроможної оплати праці молодого педагога. Водночас намагатися створити сприятливий комфортний клімат у колек­тивах, підтримати прагнення до професійного й творчого зростання і сформувати надійний резерв профспілки – не менш важливо для майбутнього організації», – наголосила вона.

У рамках заходу відбулися цікаві та корисні презен­тації діяльності рад молодих педагогів територіаль­них організацій м. Москви, спілкування у форматі круглого столу з питань профспілкової роботи чле­нів міжнародних делегацій. За все це – особлива подяка організаторам Всеросійської педагогічної школи.

08.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання