« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Консолідація зусиль для соціальної стабільності

Консолідація зусиль для соціальної стабільності

 За ініціативою Федерації профспілок Черкаської області 23 липня у при­міщенні профспілок відбулося засідання робочої групи Черкаської облас­ної тристоронньої соціально-економічної ради.

У засіданні взяли участь ке­рівництво ОДА та облра­ди, представники обласно­го об’єднання організації роботодавців, інших цен­тральних органів виконавчої вла­ди, голови обласних і об’єднаних галузевих профспілкових органі­зацій.

Обговорювалися питання вико­нання обласної регіональної угоди між облдержадміністрацією, Фе­дерацією профспілок області та об­ласним об’єднанням організації роботодавців за 2011–2012 роки та пропозиції до проекту регіональ­ної угоди на 2013–2015 роки.

Присутні зауважили, що завдя­ки спільним зусиллям сторін соці­ального діалогу в 2011–2012 роках досягнуто позитивних результатів в розвитку економіки регіону. Вжито низку заходів, спрямованих на зменшення соціальної напруги на ринку праці, зростання доходів, поліпшення умов праці та соціаль­ного захисту населення району.

Своє бачення ситуації озвучив голова ФПО Петро Шевченко. Він заявив про чітку позицію проф­спілки щодо обстоювання інтере­сів працівників стосовно погашен­ня заборгованості з виплати зарплати, підвищення мінімальної зарплати, функціонування єдиної тарифної сітки тощо.

Разом із тим Петро Шевченко зазначив, що соціальним партне­рам поки що не вдалося повністю виконати зобов’язання обласної регіональної угоди. Так, не лікві­довано заборгованості з виплати працівникам зароблених грошей, заробітна плата все ще залишаєть­ся на врай низькому рівні, не знято напругу на ринку праці. Не подо­лано практику переведення пра­цюючих на режим скороченого ро­бочого дня (тижня), а складний фінансово-економічний стан дея­ких підприємств, брак власних обі­гових коштів, скорочення обсягів виробництва, недостатній рівень бюджетного фінансування окре­мих галузей економіки суттєво по­значилися на соціально-трудових відносинах.

Крім того, Петро Шевченко за­пропонував долучити до укладення угоди обласну раду, адже, за його словами, «на Черкащині діє низка програм, затверджених рішенням обласної ради, тож таку поважну структуру просто необхідно залучи­ти до співпраці». Його пропозицію підтримав президент Спілки про­мисловців і підприємців області Бо­рис Райков, який відзначив злаго­джену роботу сторін у рамках угоди та врахування усіх пропозицій.

За словами директора Департа­менту праці та соціального захис­ту населення облдержадміністра­ції Михайла Солярова, чи не най­більшою проблемою є тіньова за­йнятість, яка не лише позбавляє працюючу людину захищеності, а й в цілому негативно впливає на розвиток економіки регіону.

Заступник голови обласної ради Василь Касян наголосив на необ­хідності нагального вирішення проблем комунальних підпри­ємств, надто тих, які мають забор­гованість.

Представники сторін соціаль­ного діалогу запропонували робо­чій комісії узагальнити пропози­ції до обласної регіональної угоди та підписати документ на початку вересня. Ухвалення угоди стане ще одним кроком до виконання обласної комплексної програми «Будуємо нову Черкащину» та со­ціальних ініціатив Президента Віктора Януковича.

 

 

 Дитяче оздоровлення

 Сергій Баранчиков

У мальовничому куточ­ку Карпат поблизу міста Перечин діє стаціонарний дитя­чий оздоровчий заклад «Барвінок», що перебуває на балансі Закарпатського обкому профспілки праців­ників житлово-комунального господарства, місце­вої промисловості, побуто­вого обслуговування насе­лення (голова Павло Орос). Цього літа в оздоровниці вже провели свої канікули близько 170 дітей.

Під час візиту у Закарпаття міністр екології та природ­них ресурсів України, кура­тор області від Уряду Олег Проскуряков разом із голо­вою Закарпатської ОДАОлександром Ледидою по­бували у «Барвінку». Гості ознайомилися з умовами проживання, харчування дітей, організацією їхнього дозвілля.

Програма виховних захо­дів, що проводяться у за­кладі, відповідає усім поба­жанням дітей. Серед улю­блених свят – «Козацькі за­бави», які тривають цілий день. Із початком цього па­тріотичного свята дітей ві­тали голова галузевого об­кому профспілки Павло Орос, заступник голови Пе­речинської райдержадміні­страції Іван Погоріляк, на­чальник оздоровчого табо­ру Ольга Барзак. Команди-учасниці виконували патрі­отичні пісні, взяли участь у спортивних змаганнях, на­віть варили кашу на вогни­щі тощо.

Голова обкому профспілки Павло Орос зумів залучити до оздоровлення дітей і спонсорів з Німеччини. Ме­ценат Анна Ленгенфельдер – активістка Баварського товариства за власні кошти та кошти інших спонсорів профінансувала оздоров­лення понад 40 дітей-сиріт, інвалідів, дітей, позбавле­них батьківської опіки, та із малозабезпечених родин. Окрім того, ці діти отрима­ли одяг, взуття, солодощі, інші подарунки, а дитяча профспілкова оздоровниця радо прийняла футбольну сітку для спортивного майданчика.

 

 

 Житлова політика

У Федерації профспі­лок Хмельницької області в присутності керівників членських орга­нізацій, профактиву області голова Федерації профспі­лок області Геннадій Харь­ковський і директор Хмель­ницького регіонального управління Державної спе­ціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Любов Богомол підписали угоду про співпрацю.

Угода має на меті консоліду­вати зусилля сторін на реалі­зацію житлової політики, за­хист житлових прав грома­дян області, у тому числі членів професійних спілок. Сторони домовилися сприя­ти дотриманню прав грома­дян в органах державної влади та місцевого самовря­дування. Запровадження механізмів, спрямованих на вирішення житлових про­блем молоді, розвиток піль­гового довготермінового кредитування будівництва або придбання житла дасть змогу прискорити забезпе­чення подолян житлом.

У ході зустрічі на запитання профспілкових активістів щодо особливостей реаліза­ції в області програм, ініційо­ваних Президентом Віктором Януковичем, стосовно до­ступного житла та молодіж­ного житлового будівництва відповіла директор Хмель­ницького регіонального управління Любов Богомол.

 

 

У пошуках справедливості

 Департамент бю­джетної політики та соціального захисту апарату ФПУповідомляє, що Федерація профспілок України занепо­коєна тим, що упродовж минулого тижня органи міс­цевого самоврядування де­яких областей ухвалили рі­шення підвищити тарифи на водопостачання, водо­відведення, утримання бу­динків, споруд і прибудин­кових територій.

На запит ФПУ Державна ін­спекція з контролю за ціна­ми повідомила, що в регіо­нах створено робочі групи з питань перевірки економіч­ної обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні по­слуги. До її складу ввійшли представники Держцінін­спекції та територіальних відділень Антимонопольного комітету.

Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Мінрегіону розібратися з проблемою підвищення тарифів і взяв це питання під особистий контроль.

За повідомленням Мінрегіо­ну України, керівництво мі­ністерства звернулося до го­лів облдержадміністрацій із вимогою забезпечити пере­вірку та аналіз економічної обґрунтованості підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, скасувати за­вищені тарифи й привести їх до рівня 1 січня 2013 року.

Голова Федерації профспі­лок України Юрій Кулик ре­комендував керівникам те­риторіальних об’єднань профспілок інформувати Держцінінспекцію, Мінрегі­он або Федерацію профспі­лок України про дії терито­ріальних об’єднань профспілок щодо відстеження ситуації з тарифами на своїй території та недопущення їх необґрунтованого підви­щення.

 

16.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання