« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Тобі, Краснодоне, ветеранський уклін…

Тобі, Краснодоне, ветеранський уклін…

Керівництво та профспілковий комітет Сєвєродонецько­го об’єднання «Азот» дбайливо підтримують діяльність вете­ранських організацій підприємства. Така турбота закріплена і в його колективному договорі. Тут і надання різноманітної до­помоги, включаючи медичну в заводській медсанчастині, й ор­ганізація оздоровлення на «азотівській» базі відпочинку, в санаторії-профілакторії. А ще – вшанування ювілярів, проведен­ня зустрічей з молоддю в народному музеї підприємства, його дитячому літньому таборі, підшефних навчальних закладах.

До слова, з ініціативи учнівсько­го профкому хлопці з місцевого професійного ліцею безкорис­ливо допомагають ветеранам у побутових клопотах. Зворуш­ливо проходять присвячені ветеранам свята, тематичні концертні й інші про­грами в Палаці культури хіміків. Зо­всім недавно, приміром, було видано збірник ветеранських мемуарів. На його яскравій і душевній презентації ішлося про нерозривний зв’язок поко­лінь, продовження трудових традицій, наставництва. Недарма ж на честь Дня хіміка разом ушановували кращих на­ставників і молодих робітників. Улітку ця робота не переривається.

«Нині особливо популярні екскурсії, поїздки пам’ятними місцями, – розпо­відає голова профспілкової організації непрацюючих пенсіонерів «Азоту», член виконкому Сєвєродонецької місь­кради Анатолій Гумінський. – Нещо­давно на прохання наших активістів, у рамках заходів, присвячених 75-річчю Луганської області, була організована поїздка на батьківщину героїв-молодогвардійців, у м. Краснодон».

В її транспортному, екскурсійному забезпеченні допомогли голова прав­ління «Азоту» Леонід Бугайов і голова профкому підприємства, член Ради Фе­дерації профспілок України, депутат міськради Валерій Черниш.

Дорогою ветерани згадували про те, яке велике значення для їхнього життя мав і досі має патріотичний приклад молодогвардійців. Уклонитися їм у піс­лявоєнні роки в Краснодон їздили ще перші хіміки «Азоту». І ця естафета тривала. До тієї ж мемуарної книжки – «Сєвєродонецький «Азот» в обличчях і спогадах» увійшов нарис про моло­діжну бригаду приладистів заслужено­го раціоналізатора України Анатолія Гонцула, яка зарахувала до свого скла­ду Героя Радянського Союзу Олега Ко­шового, виконувала за нього норми ви­робітку, а нараховану зарплату вноси­ла в Фонд миру. «Азотівці» з гордістю зазначають: бюсти героїв підпільної організації «Молода гвардія» і нині пе­ребувають на почесних місцях у дитя­чому таборі підприємства.

«У Краснодоні ми переконалися, що наші почуття поділяють мільйони лю­дей, – розповідає голова Ради ветеранів «Азоту» Олександр Воронько. – У музеї «Молодої гвардії» є зразки художньої народної творчості з різних країн, при­свячені молодогвардійцям. Ми багато чого знаємо про героїв, пишаємося сво­їми земляками. Але відвідини пам’ятних місць міста, оновленого му­зею, знайомство з дослідницькими ма­теріалами відкрили нам і невідомі сто­рінки життя славних представників нашого покоління, які назавжди зали­шилися молодими. Дуже важливо пам’ятати й свято шанувати їхній подвиг».

Зустрічі на краснодонській землі схвилювали кожного ветерана й нага­дали: від усіх нас залежить, щоб світло сердець юних борців з фашизмом, які віддали життя за Батьківщину, свій на­род, завжди було з нами, нашими дітьми й онуками.

 

 

 «Нове покоління обирає профспілки»

Під таким гаслом у клубі дитячого закла­ду оздоровлення та відпочинку санаторно­го типу «Сонячний» у м. Святогорську не­щодавно було проведено День профспілок. Основна мета заходу – ознайомлення дітей із діяльністю профспілок на захист інтересів трудящих, їх роль у становленні та розвитку молодіжних ініціатив, мотивація профспіл­кового членства.

Відкрив свято виступ агіт­бригади оздоровчого закла­ду «Сонячний» на профспіл­кову тематику, після чого відбулася прес-конференція «Нове покоління обирає профспілки». Завідувачка відділу з гуманітарної робо­ти Донецької облпрофради Людмила Калгіна розповіла про роль профспілки в сус­пільстві, її структуру, цілі, за­вдання, методи захисту прав, здоров’я і життя пра­цівників та їх рідних.

Про місце молоді в проф­спілковому русі, діяльність обласної молодіжної ради профспілок розповів її голо­ва, слюсар локомотивного депо Донецької залізниці, лауреат обласного конкурсу «Молода людина року – 2013» Максим Нейранов­ський.

Начальник відділу кадрів ПрАТ «Докучаєвський флюсо-доломітний комбі­нат», голова комісії профко­му підприємства по роботі з молоддю, член молодіжної ради ФПУ та облпрофради Артем Гордієнко поділився досвідом про те, як молоді люди, вступаючи в профспіл­ки, вчаться захищати свої трудові права, домагатися забезпечення соціальних га­рантій для людини праці.

Про заходи, які проводить громадська організація на найбільшому підприємстві за підтримки профкому, розповів голова правління ГО «Асоціація молоді ПАТ «Новокраматорський маши­нобудівний завод» Денис Ошурко.

Про те, що діти вже в ран­ньому віці мають знати яко­мога більше про профспіл­ки, наголосила в своєму ви­ступі голова молодіжної ор­ганізації «Облстат», заступ­ник голови молодіжної ради обласної організації проф­спілки працівників держус­танов України Вікторія Нові­кова. Тим більше, що турбо­та про їх оздоровлення, а та­кож організація відпочинку в заміському таборі – це та­кож плід зусиль профспілок.

Завершилося свято конкур­сом малюнка на асфальті для молодших загонів «Профспілки – це наше щас­ливе дитинство» та конкур­сом стінгазет «Нове поколін­ня обирає профспілки» для старших. На урочистій ліній­ці кращі учасники конкурсів отримали дипломи та цінні призи обласної ради проф­спілок.

Інф. Донецької облпрофради

 

Аби відпочивалось добре

Валерій МАРЦЕНЮК

Хмельницький райком проф­спілки працівників освіти і науки добре організував від­починок та оздоровлення ді­тей своїх спілчан. «Загалом, цьогоріч наші діти мають можливість відпочивати в санаторії «Лісова пісня», що в Кам’янець-Подільському районі, – розповідає голова райкому профспілки Ігор Ан­дрощук. – А також у дитячо­му оздоровчому закладі «Джерельце», що в с. Жи­линці на Ярмолинеччині, та­борі «Надія» с. Доброгорща нашого району. Тут створені чудові умови для оздоров­лення та відпочинку».

До слова, в «Надію» путівки для дітей безкоштовні, а в два інших заклади здешев­лені за рахунок профспілки та фонду соціального страху­вання з тимчасової втрати працездатності.

 

Коротко

ЧЕРНІГІВЩИНА | У сті­нах Ніжинського дер­жавного університету ім. Миколи Гоголя про­йшла благодійна акція «Вища школа – серед­ній». Захід було прове­дено в рамках програ­ми, започаткованої пер­винною профорганізаці­єю працівників універ­ситету та профорганіза­цією історико-юридичного факультету.

Як повідомив голова профкому університету Олексій Лейберов, ще на початку навчального року профбюро, професорсько-викладацький склад за підтримки студентства розпочали виготовлен­ня та збір графічно-наочного матеріалу й додаткової літератури краєзнавчого характеру, які було передано до загальноосвітніх шкіл Носівського району.

РІВНЕНЩИНА | До лав Федерації профспілок області ввійшла нова га­лузева організація – Рів­ненська організація профспілки працівників інноваційних і малих підприємств України, що стало ще одним кро­ком до консолідації спілчан.

ЧЕРКАЩИНА | У рамках надання правової допо­моги з питань соціально-трудових відносин відбулася зустріч керів­ництва ФПО з профак­тивом м. Сміла та Смі­лянського району, в якій також узяли участь ке­рівники РДА та Черкась­кої облради. Під час за­ходу представники профспілок поінформу­вали профактив про си­туацію з підписанням Генеральної угоди, по­зицію ФПУ з питань Тру­дового кодексу, пропо­зиції щодо формування видатків до Держбю­джету 2014 року, стан виплати зарплати в об­ласті, хід літнього оздо­ровлення дітей. Керів­ники міста та району розповіли про соціально-трудові від­носини, що склалися на підприємствах регіону, підготовку до опалю­вального сезону, ре­монт шляхів автосполу­чення, відновлення ву­личного освітлення, га­зифікацію сільських на­селених пунктів, виді­лення коштів з місцевих бюджетів на забезпе­чення пільгових переве­зень пасажирів.

18.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання